Overzichtstentoonstelling Ans Markus in Van der Togt museum

Ans Markus...mode... (Foto: Museum Jan van der Togt)

Een overzichtstentoonstelling van Ans Markus – getiteld ‘Hommages aan Couturiers’ – is van 4 juni tot en met 12 september te zien in Museum Jan van der Togt. In haar nu dertig jarige loopbaan als schilderes ontwikkelde zij een symboliek rond het thema ‘vrouwen’. Dat heeft waarschijn te maken met haar tienerjaren en haar eerste, traumatische huwelijk. In haar werken zijn onder meer vrouwen in windsels te zien, soms gecombineerd met lege verten, verstilde bouwwerken of oude sculpturen.Ans Markus werd landelijk bekend tussen 1986 en 1990 met dubbelportretten van moderne meesters als Picasso, Léger en Klee. Daarna werkte zij door aan de ontwikkeling van haar eigen beeldtaal.

Al op de middelbare school tekende zij in de kantlijnen van haar algebra en meetkunde boeken. Haar cijfers voor die vakken waren dan ook consistent onvoldoende. Ans Markus heeft een eigenzinnige keuze en smaak voor make up en kleding en werd in 1997 als best geklede vrouw van Nederland gekozen. Zij steunde verschillende jonge ontwerpers bij de start van hun carrière.

Schilderijen van bijvoorbeeld oude handen getuigen van de bezoeken die zij de laatste jaren dagelijks aan haar nu 98-jarige moeder brengt in een verzorgingshuis.  Evenals het 24-schilderijen tellende veelluik ‘de levenscyclus’. Maar ook maakte zij hommages aan grote couturiers. Het museum is geopend van woensdag tot en met zondag, van 13.00 tot 17.00 uur.

Lees ook:Expositie Ans Markus verlengd
Lees ook:Kinderworkshop Ans Markus’ in J. van der Togt
Lees ook:Ans Markus in Jan van der Togt Museum
Lees ook:Rondleidingen door Ans Markus
Lees ook:Overzichtstentoonstelling Ans Markus

Eén reactie op “Overzichtstentoonstelling Ans Markus in Van der Togt museum

  1. J.van Dijk-ten Kate

    re Ans Markus : begin jaren ’70 woonde ik in Soest. Daar ging ik nogal eens naar een kledingwinkel in een boerderij,van mevrouw Markus. Ik kocht er eens een zijden mantel, grijs, met aan de rugzijde een schildering van een grote vogel. Mw Markus vertelde dat haar dochter die vogel geschilderd had.
    Ik heb de mantel niet veel gedragen, maar altijd bewaard, omdat ik hem zo bijzonder vond vanwege die schildering.
    Eigenlijk echt iets voor een overzichtstentoonstelling!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.