Ook in Amstelveen haakt de bibliotheek in bij de landelijke campagne ‘Nederland Leest’. Vrijdag 23 oktober wordt Oeroeg uitgereikt, in 1948 het roman-debuut van Hella S. Haasse. Dat staat centraal tijdens ‘Nederland Leest’ 2009. Het is gewijd aan de situatie in voormalig Nederlands-Indie, kort voor en nadat het onafhankelijk werd. Pashouders van Amstelland Bibliotheken kunnen het boek gratis ophalen bij een van de zeven vestigingen. De regionale bibliotheekkoepel organiseert verder ontmoetingen met Abdelkader Benali, Yvonne Keuls en Margot Dijkgraaf in de diverse vestigingen. Zij geven een persoonlijke visie op Oeroeg en het werk van Hella Haasse. Naar de bibliotheek aan het Stadshart in Amstelveen komt zondag 25 oktober (15.00 uur) auteur Abdelkader Benali. ‘Nederland Leest’ periode duurt tot en met 20 november.Abdelkader Benali schreef speciaal voor Nederland Leest een essay over ‘vriendschap en cultuurverschillen’. Benali, zelf opgegroeid tussen de Nederlandse en Marokkaanse cultuur, plaatst hiermee de thematiek van de Indonesische Oeroeg (uit 1948) in de huidige tijd. Hij wordt in de bibliotheek geïnterviewd door psychiater, schrijver en interviewer Bram Bakker. Er zijn nog kaarten beschikbaar. Prijs 10,50 euro en voor pashouders 8 euro. Voorverkoop 1 euro korting. Voor meer informatie over Nederland Leest en de drie ontmoetingen kunt u terecht op de website van de bibliotheek www.amstelland-bibliotheken.nl ‘Nederland Leest’ is een initiatief van de CPNB. Philip Freriks is ambassadeur van de campagne.
Lees ook:Nieuw cultureel programma bibliotheek
Lees ook:Voorstelling ‘Oeroeg’ in schouwburg
Lees ook:‘Nederland leest’ in alle vestigingen bibliotheek
Lees ook:Bieb deelde 7500 gratis boeken uit voor ‘Nederland Leest’
Lees ook:Bekende marathonlopers bij Venstra
Ik vind het heel leuk dat de bieb allerlei activiteiten organiseert, maar ik vind de collectie van boeken over populair wetenschappelijke onderwerpen maar erg magertjes.
Op het stadshart valt het nogal mee, maar op de meent is het een enkel kastje (geschiedenis) en het overgrote deel gaat ook nog over het koningshuis en de tweede wereldoorlog. Er zijn toch de laatste paar jaren prachtige boeken verschenen op dit vlak. Of telt men alleen maar het aantal uitleningen per jaar, een soort van der Ende norm?
Frank, het woord “bieb” geuit door een volwassen kerel klinkt wel heel gay hoor.
Populair wetenschappelijke onderwerpen? Welke dan?
Ik begrijp niet helemaal wat Abdelkader Benali te maken heeft met Nederlands-Indie. Of is Marokkaans-Nederland vergelijkbaar?
En wat heeft een hardlopende psychiater te maken met Nederlands-Indie?
In mijn optiek was het beter geweest een stel KNIL’ers uit te nodigen met een aantal Indische Nederlanders. Gezellig keuvelen over de goede oude tijd onder het genot van lekkere Indische hapjes.
Tevens zijn er genoeg boeken geschreven over Nederlands-Indie, dus ik begrijp niet helemaal wat de toegevoegde waarde van Oeroeg (uit 1948) in 2009 is.
@Peter. Die eerste zin zal ik maar onder je verfijnde PCiaanse humor laten vallen.
Je vraagt naar populair wetenschappelijke onderwerpen. Deze vraag kun je op 2 manieren opvatten. Welke bedoel je?
In de rest van je reactie kan ik me wel vinden. Er zijn wel actueler boeken die hetzelfde thema hebben, cultuurverschillen en intermenselijke relaties.
Frank,
jij hebt het over het gemis aan populair wetenschappelijke onderwerpen. Mijn vraag is welke jij dan graag gezien zou hebben. Als dat op 2 manieren uitteleggen valt heb ik het zeker niet begrepen, of je kletst maar weer wat weg.
Misschien een opzetje voor je :
http://www.leren.nl/rubriek/wetenschap/natuurkunde
Jij als kweekscholier had e.e.a. echt wel zelf kunnen bedenken.
Peter,
Vele boeken in een bibliotheek dragen een zienswijze op een bepaald onderwerp uit. Deze zijn er gewoon niet of heel summier. Wat moet je doen met 5 boeken over de oudheid. Twee plankjes psychologie. enz. Je kunt veel met internet doen maar lang niet alles.Er zit ook veel rommel over allerlei onderwerpen op internet.
Sorry, voor deze wat schoolmeesterachtige uitleg.