Godin nu verdwenen uit promotie Diwali festival

In de communicatie over het aanstaande zaterdag (10 oktober) te houden regionale Diwali festival op het Stadsplein, vermijdt de gemeente nu zorgvuldig de religieuze oorsprong van dat zogenoemde ‘feest van het licht’ te noemen. Daarin staat de aanbidding van de hindoegodin Lakshmi centraal, waarbij lichtjes worden gebruikt. In een gemeentelijk persbericht staat nu alleen dat het om ‘de ovcerwinning van het licht op de duisternis’ gaat. En dat Diwali een feest van ‘eenheid, harminie en vriendschap’ is. Het is het belangrijkste feest van India en wethouder Jan-Willen Groot (CDA) en de Indiase consul Pankaj Sharma zullen ten teken van de vriendschap bloemenkransen uitwisselen, bij de opening van het festival.Amsterdam en Amstelveen en het daar gevestigde bedrijfsleven willen met het festival ook aandacht vragen voor de Indiase cultuur, nu de Indiase gemeenschap hier de snelst groeiende is. Om 12.00 uur wordt het festival geopend met de klanken van de Indiase Dhol drumgroep. In de feesttent op het Stadsplein zijn daarna Bhangra dansers te zien. De hele dag zijn er vervolgens optredens van muziek- en dansgroepen, variërend van Bollywood tot klassieke- en folkloristische dans. Ook DJ Dipu Chetr zorgt voor de muzikale omlijsting.

Er worden workshops cricket gegeven en jonge bezoekers kunnen er hun ‘diya’ – een lichtje van klei – beschilderen en zich laten schminken en verkleden. Ook kan men henna tattoos laten zetten of een ritje maken in een originele riksja. Het festival leent zich verder voor het nuttigen van traditionele zoete Diwali-hapjes en andere Indiase lekkernijen. Het festival eindigt om 19.00 uur met vuurwerk. Volgens de gemeente maakt de grote inzet uit de Indiase gemeenschap de dag tot een bijzondere en authentieke gebeurtenis

Het evenement wordt financieel mogelijk gemaakt door de gemeenten Amsterdam en Amstelveen en de sponsoren KPMG, Stadshart Amstelveen, Tata Consultancy Services, Incredible !ndia en PriceWaterhouseCoopers. www.stadshartamstelveen.nl.

Lees ook:Feest voor Indiase godin op Stadsplein
Lees ook:Diwali festival trok 10.000 bezoekers
Lees ook:Negende Diwali festival op Stadsplein
Lees ook:Weer Diwalifestival op Stadsplein
Lees ook:Weer Diwali Festival op Stadsplein

Eén reactie op “Godin nu verdwenen uit promotie Diwali festival

  1. pieter

    Divali komt af van de intocht van sri Rama na zijn ballingschap, en overwinning op Ravana, toen Hij terugkwam hadden alle inwoners van de hoofdstad kaarsen aangestoken om de straten te verlichten. Rama of sri Raam op zijn Nl is een avataar dus God neergedaald of eenvoudig geboren geincarneerd op aarde. Op deze dag moeten alle Hindoes vasten van vlees anders zijn zij onrein en mogen niet deelneneen aan deze religieuze rituelen en herdenking. Laxmi in deze is de vrouw of eeuwige metgezel genaamd Sita van Sri Raam .Laksmi zij is de godin van het geluk, fortuin en voorspoed. Zij is naar de Iskcon de Hare Krishna beweging in Nederland een officiele Kerkgemeenschap! Maha Laksmi of Radharani de metgezel van Bhagavan Krishna of ook Vishnoe genoemd de hoofdgoden van het Hindoeisme. En Hanuman de God die op een aap lijkt ziet men vaak op schilderingen bij Sita Raam en Laxnan de broer van Raam knielend weergegeven. Zij moeten dus niet hun religie verloochenen voor subsidie.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.