Gemeenteraad benoemt nog dit jaar stadsdichter

Nog dit jaar wil de gemeente een stadsdichter benoemen. Daar heeft de gemeenteraad op aangedrongen en B&W zijn nu met een voorstel gekomen. Volgens de raad kan een stadsdichter bijdragen aan de economische, cultuyrele en sociale ontwikeling van de Amstelveen en op een laagdrempelige manier aandacht voor poëzie vragen. De stadsdichter krijgt de opdracht gemiddeld één keer per maand een gedicht te schrijven, voornamelijk gerelateerd aan gebeurtenissen in de stad. In september kan wie wil zich als kandidaat melden en daarbij drie op Amstelveen betrekking hebbende gedichten insturen. Een voornamelijk uit het literaire circuit afkomstige jury kiest genomineerden voor de functie. Die mogen dat tijdens een presentatie in P60 hun eigen werk voordragen.Pas dan mag het publiek meepraten. Dat kan dus alleen kiezen uit de door de jury toegelaten genomineerden, maar heeft vervolgens een even zware stem als de jury (fifty-fifty).  De gemeenteraad benoemt de winnaar officieel in de vergadering van 16 december, voor een periode van twee jaar. Daarna volgt een evaluatie. In 1993 is in Venlo de eerste stadsdichter in Nederland benoemd. Inmiddels zijn er ongeveer twintig.

Lees ook:Koos Hagen eerste stadsdichter
Lees ook:Stadsdichter blijft nog 2 jaar, zonder ‘expliciet’ raadsbesluit
Lees ook:Amanda de Jong vrijwilligster van het jaar
Lees ook:Stadsdichter Koos Hagen nam met tegenzin afscheid
Lees ook:Matthijs den Hollander blijft stadsdichter

Eén reactie op “Gemeenteraad benoemt nog dit jaar stadsdichter

 1. grazell k.n.l.

  Aan de gemeente Amstelveen:

  Ik weet hoe moeilijk het is -= ik ben stadsdeeldichter van ZuiderAmstel – om een goed stadsgedicht te maken. Enerzijds moet het geen rijmelarij worden, maar poëzie zijn – anderzijds moet het leesbaar en genietbaar zijn voor velen en velen. Daarbij komt dat het onderwerp dikwijls vrij a-poëtisch kan zijn.
  Gezien dat moeilijke en gelet op mijn ervaring als stadsdeeldichter en als dichter (ooit door W.F. Hermans gelanceerd) stel ik voor dat de gemeente, dit lezende, met mij contact opneemt om te overleggen in hoeverre ik bij beoordeling of anderszins van dienst kan zijn.
  Ik ben grotendeels opgevoed in Amstelveen en woon vlakbij de Kalfjeslaan.
  Karel N.L. Grazell
  Amsterdams stadsdichter uit ZuiderAmstel

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.