Omroep Straal dreigt vergunning te verliezen

Het Commissariaat voor de Media wil de lokale omroep Amstelveense omroep Straal (AV1) haar zendmachtiging te ontnemen, omdat zij na ruim een jaar operationeel te zijn geweest nog steeds niet voldoet aan wettelijke vereisten. B en W proberen nu diverse culturele en maatschappelijke organisaties erbij te betrekken. Volgens wethouder Frans Hellendal krijgt Straal de ruimte voor die reddingspoging en schort het commissariaat het besluit de stekker er definitief uit te trekken waarschijnlijk nog even op.

Hellendal deelde dat maandag (10 april) mee aan de raadscommissie Burgers en Samenleving. De lokale omroep heeft geen representatief Programmabeleidsbepalend orgaan (PBO). Dat weegt heel zwaar voor het commissariaat, waar Straal zich maandag (10 april) in een hoorzitting moest verantwoorden. De omroep slaagde er niet in het commissariaat te overtuigen.

De wethouder, die inmiddels contact heeft gehad met het commissariaat, hoopt dat uit samenwerking met maatschappelijke instellingen een win-win situatie ontstaat. De representativiteit komt dan op peil en de omroep kan profiteren van daar mogelijk aanwezige kennis op audiovisueel gebied. “Maar het is alleen nog in onderzoek of daar een mogelijkheid ligt,” waarschuwde Hellendal. Als de constructie met de instellingen niet lukt, wordt de zendmachtiging alsnog ingetrokken. Dan heeft Amstelveen minstens een jaar geen lokale omroep. De wethouder wilde zich niet niet uitlaten over eventuele structurele subsidie.

De VVD vindt dat Amstelveen een goede plaatselijke publieke omroep behoort te hebben. Commissielid Henk Fokkink (Ouderencombinatie Amstelveen) zei het journalistieke niveau van de zender belangrijker te vinden dan oplossing van de organisatorische problemen. En voor het huidige niveau van de programma’s had hij geen goed woord.

Maar volgens Hellendal kan de gemeente zich niet gaan bemoeien met de kwaliteit van de uitzendingen.

Lees ook:Straal krijgt meer tijd
Lees ook:Straal krijgt nog twee maanden om orde op zaken te stellen
Lees ook:Lokale omroep met tv op de kabel
Lees ook:Alleen GroenLinks tegen wegwerken schuld STRAAL
Lees ook:Politiek stemt in met investeringen omroep

4 reacties op “Omroep Straal dreigt vergunning te verliezen

 1. Marc

  Straal is toch ook Flut! stelt echt helemaal niks voor!

    /   Beantwoorden  / 
 2. Asbo

  Dan heeft Amstelveen minstens een jaar geen lokale omroep.
  En hoelang zijn we nu met dat geklungel bezig? In het “Amstelveentje” heeft in de rubriek “Lezers schrijven” als ik me goed herinner zo rond de 50 inzendigen gestaan die er stuk voor stuk niet om logen.
  En dat noemen we besluitvaardigheid??

    /   Beantwoorden  / 
 3. Beitertje

  Wij kunnen er niet om rouwen als Straal de vergunning verliest. Als Straal na zo’n lange tijd nog niets aantrekkelijks op de buis kan brengen als alleen een vorm van teletekst met wel heel kleine lettertjes, dan hopen wij dat zich spoedig een capabele kandidaat voor de vergunning zal melden.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Elly van Amstel

  Als een capabeler kandidaat zich meldt hoeft dat geen jaar te duren. Dit geklungel is in de lucht sinds december 2004. Ik ga er van uit dat het CvdM de stekker er uittrekt, gezien de response van de raad op de zitting waar Straal te laat op kwam dagen..

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.