Verschil?

Er heerste eigenlijk een gemoedelijke sfeer op die twee verkiezingsmarkten in het Stadshart. Tien partijen, twee aan twee per kraam, gingen bij elkaar onder het flyeren en uitdelen van promotiepennen en andere snuisterijen door bij elkaar buurten. Nou ja, de (overigens door vrijwel niemand gelezen) verkiezingsprogramma’s, waarin zij alle beloften op een rijtje staan, lijken ook allemaal op elkaar. De verschillen, zo die al bestaan, zijn in elk geval flinterdun.

Dat is niet waar, vertelde bbA-kandidaat Ruud Kootker. Hij had talloze verschillen gevonden. Maar die zijn dermate marginaal, denk ik, dat het geen kiezer opvalt. In elk geval zijn er geen verschillen van inzicht binnen de bestaande coalitie. Nou ja, misschien zijn die er wel in de harten en hersens van sommige wethouders, maar zijn waken er voor die uit te spreken. In de praktijk geldt alleen de liberale paraplu. Eigenlijk laat alleen de SP een echt opvallend ander geluid horen. Het is de partij die jaar na jaar tegen de begroting stemt, omdat daarin uitgaven staan waar zij principieel tegen is. Je kunt enerzijds zeggen dat men zo met het besturen van een stad niet verder komt, anderzijds is het wel duidelijk natuurlijk.

Vuurwerk

Een belangwekkend verschil binnen de coalitie betreft intussen het vuurwerk op Oudejaarsavond. Vier van de tien partijen die nu in de gemeenteraad willen komen, vinden dat het door particulieren gerunde – tot doodsangsten van huisdieren en een jaarlijkse hoeveelheid oog- en ander letsel leidende – knallen moet stoppen. In de coalitie is alleen de PvdA tegenstander, las ik in het Nieuwsblad. Die sluit zich dus aan bij een minderheid.

Maar dat vuurwerk nou tot politiek vuurwerk leidt, is geenszins te verwachten. En verder willen alle partijen een duurzaam, groen, veilig en sociaal Amstelveen. Een aantrekkelijke stad, waar meer woningen moeten komen, omdat er nu te weinig staan. Als het écht op de mainstream van het beleid uitkomt, maakt het dus eigenlijk niet uit waar u op stemt. Nou ja, weg erheen verschilt, zei een politicus nog zacht tegen me. Alsof dat wat uitmaakt. Alleen het resultaat telt toch?

 

Lees ook:Politieke soep
Lees ook:Geen aardverschuiving
Lees ook:Beschermers Amstelland analyseert politieke beloften groengebied
Lees ook:PvdA wil bredere coalitie, maar zegt niet welke
Lees ook:Stadsdichter

5 reacties op “Verschil?

 1. Gerben

  Er kwam Iets tot me over een kille stad.
  Verdiep je nog een keer via de stemwijzer in de verschillen tussen de partijen.
  Denk vooral goed na of het weer VVD moet zijn.
  Dat mag mijns inziens wel minder.

    /   Beantwoorden  / 
  1. App

   Inderdaad, Gerben. Tijd voor iets anders. Democratie, bijvoorbeeld.

     /   Beantwoorden  / 
 2. App

  Die gemoedelijke sfeer is typerend voor de onderonserigheid van het conglomeraat van de Amstelveense politiek, bestuur, ambtenarij en lokale media. Samen staan zij los van de burgerij in een wij/zij verhouding. Zij luisteren alleen naar elkaar en hebben het op die manier reuze gezellig met elkaar. Er zijn geen spelbrekers die openlijk partij durven te kiezen voor de burgers, behalve misschien de SP en de ChristenUnie.

  Er is te weing weerwoord en tegenspraak. De verkiezingen zullen daar helaas niets aan veranderen.

  Wat Amstelven nodig heeft is een permanent publiek debat op een openbaar forum dat gekoppeld is aan een onafhankelijk journalistiek medium en dat op een eerlijke manier wordt gemonitord.

    /   Beantwoorden  / 
 3. W.A.Bomgaars

  Ik kan het niet nalaten om hier even Markies De Canteclaer van Barneveldt (zie wikipedia) te citeren:
  “Fidonc, amice, met al die proleten en minkukels in de politiek, kun je wachten op grof geweld, roof en plunder !
  Het is affreus … Parbleu”

    /   Beantwoorden  / 
 4. Rotary-vriendje

  Onthoud de woorden van Van Randwijk:

  “Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht.”

  De hardnekkigste poppetjes zorgen goed voor zichzelf in de achterkamertjes. Er verandert niets. De Westwijk-elite is als de dood voor verandering. Leg mensen aan een HRA-infuus en je kunt verder uitspoken wat je wilt.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.