Dwars

Paar dingen zijn toch gek in deze vooravond van de verkiezingen. Ach, misschien ook niet. De partijen maken stuk voor stuk reclame om kiezers te trekken, hoewel de verschillen in standpunten met een lantarentje zijn te zoeken, en media krijgen een stroom van zogenoemde persberichten, die in feite bijna gewoon advertenties zijn.

Zo heeft de lokale partij Burgerbelangen (bbA) als verkiezingsgereedschap de zogenoemde ‘dwarszitter’ in de aanbieding, een klapstoeltje om tegenover iemand op een bankje te gaan zitten om eindelijk eens te horen wat de burger – wiens belangen men aan de naam van de partij te horen men dient – eigenlijk wil. In een uitgebreid persbericht kreeg ik wel te horen waar inwoners mee zitten en de vragen die zij stelden, maar bbA was wel zo handig geen gegeven antwoord te ventileren. Kan ook niet, denk ik dan, want die club wil natuurlijk primair in het college van B&W blijven. En ja, dan kan het wel eens anders gaan dan veel burgers willen. Dwarszitten moet geen dwars liggen worden in de politieke arena.

Armoede

Neem nou bewoners in Westwijk die met bbA – naar haar zeggen – hadden gesproken over daar heersende (stille) armoede. Kwetsbare inwoners dus, maar ja het zit er dik in dat D66-wethouder Maaike Veeningen, collega van bbA-er Peter Bot en verantwoordelijk voor minimabeleid, zich totaal ‘niet herkent’ in de verhalen. De SP kwam vorige week via een demonstratie en een zwartboek met een ander relaas, maar die zit niet in de coalitie en waarschijnlijk ook niet in de volgende.

Kijk, als je op het pluche wilt blijven zitten moet je wel met burgers in verkiezingstijd praten, maar niet duidelijk zeggen wat je met hun problemen wilt. Doen of je luistert naar de vragen, maar geen antwoorden geven op het gevaar af dat je zeker in de oppositie terecht komt. Mijn moeder had het vroeger over luisteren, zien en zwijgen. Maar toen wist ik niet dat het een advies was voor Amstelveense politici. Wie in deze stad in de coalitie wil komen, moet zich nu eenmaal liberaal opstellen. Meepraten met D66 en VVD dus. Vandaar natuurlijk dat vrijwel geen partij bij die demonstratie was, waar de verhalen waren te beluisteren, waarvan men altijd nog kan zeggen zich er niet in te herkennen, Maar eerlijk is eerlijk, het is gemakkelijker ze niet eens te horen. “Wir haben ersnicht gewusst”, kan men dan blijven zeggen…

 

Lees ook:GroenLinks op de bank…
Lees ook:SP: ‘Politiek laf jegens kwetsbare burgers’
Lees ook:Burgerbelangen wil ‘dwars zitten’ met bewoners
Lees ook:Praten met GroenLinks
Lees ook:Ook coalitie wil hogere huisvuilheffing

2 reacties op “Dwars

 1. Jan van Enthoven

  Scherp, Johan !

    /   Beantwoorden  / 
 2. F. Wijlens

  “Wie in deze stad in de coalitie wil komen, moet zich nu eenmaal liberaal opstellen.”?

  In de eerste plaats zou ik willen zeggen dat het belangrijk is om liberalisme niet als een scheldwoord voor alles dat niet extreem-links is te gaan gebruiken. In de VS is het omgekeerde aan de hand, daar wordt liberalisme gebruikt als scheldwoord voor juist extreem-links. Maw, aan beide kanten van de oceaan wordt hetzelfde woord/concept gebruikt voor exact het tegenovergestelde.

  Trouwens, D66 is bezig met wetgeving die een ieder geheel en al automatisch en onvrijwillig als zogenaamde donor van organen registreert. Dat is niet liberaal maar fascistisch. De hele samenleving en het collectieve journaille staat er bij, kijkt er naar en doet net alsof er niks aan de hand is. Al ben ik heel erg voor orgaandonatie, toch vind ik dat je niet met zoiets moet meewerken.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.