Vindmachine

De nieuwe website van de gemeente ziet er mooi uit, maar wie iets anders wil vinden dan over paspoorten en andere op de voorpagina aangegeven zaken, kan lang tevergeefs zoeken. Daardoor blijft de gemeentelijke website voor de gemiddelde burger volgens mij een lachertje om niet te huilen. Ook al zijn er ter verbetering miljoenen uitgegeven.

De zoekmachine doet zijn naam eer aan. Kennelijk hebben nijvere ambtenaren gedacht dat het bij spoorzoeken moest blijven. Waarschijnlijk hebben zij daartoe opdracht gekregen. Misschien was het bestuurlijk handiger geweest te spreken over een ‘vindmachine’, hoe zeer de bureaucratie er ook op tegen is dat jan en alleman maar achter de loketten kan kijken.

Een gewone burger die bijvoorbeeld wil weten wat een fractie voor schriftelijke vragen aan B&W heeft gesteld, komt terecht bij hoe men een begrafenis or crematie wil regelen. Maar misschien heb ik het niet goed ingetikt. Ik ben maar een gewone burger dus dacht aan ‘schriftelijke vragen’. Maar misschien was dat te simpel gedacht en is minimaal een universitaire studie informatica nodig om gegevens uit de machine te halen, die men in het raadhuis nu eenmaal niet graag prijs geeft.

Ook wilde ik bijvoorbeeld weten wanneer er weer openbare hoorzittingen van de Commissie Bezwaarschriften zijn.  Daar liep men vroeger al niet mee te koop, maar je kunt nooit weten of er iets is veranderd in het digitale tijdperk. ‘Hoorzittingen’ aan de zoekmachine meegegeven. Ah, zei de site. U wilt weten hoe de procedure voor bezwaarschriften in elkaar zit. Nee, die ken ik al. ‘Agenda hoorzittingen’ dus geprobeerd. Maar die leidt naar o.a. de Gemeentewet. Nou ja, ik zal wel te dom zijn voor die website. Voor de andere burgers in deze stad (en daarbuiten) mag ik hopen dat ik echt tot de allerdomsten hoor en misschien een uitzondering ben…

 

Lees ook:Hoorzitting bezwaarschrift nu aangekondigd
Lees ook:CDA: hoe veilig is zwembad eigenlijk?
Lees ook:Bezwaren liefst onder gemeentelijke pet
Lees ook:Sexy transparantie
Lees ook:SP overweegt motie van afkeuring door Groenhof

8 reacties op “Vindmachine

 1. Frank Bikker

  Maar Johan,dat jij het niet kan vinden ligt aan jou, want de gemeente biedt tenslotte transparantie.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   Maar zij weet niet goed wat dat woord betekent

     /   Beantwoorden  / 
   1. Jan Demming

    Weet het woord sinds kort wel goed te spellen.

      /   Beantwoorden  / 
 2. App

  Zonder transparantie is democratie kansloos want de bezitters van de complete informatie maken de dienst uit. Zij verstaan de kunst om alleen te tonen wat hun geen schade doet.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   Dat bedoel ik. Een gewone burger probeert de zoekmachine en die leidt niet onmiddellijk naar wat daar is ingegeven….

     /   Beantwoorden  / 
   1. CeeBee

    Ehm, dit was de eerste ‘hit’ als je zoekt op Commissie Bezwaarschriften..

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

     Ik gaf agenda hoorzittingen in, want daarnaar zocht ik. Zoekend op Commissie Bezwaarschriften kreeg ik een Verordening, uitleg over procedures etc. Merkwaardig dat de agenda dat bij sommigen de eerste hit is…

       /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.