Politiek ABC

Eigenlijk wilde ik een politiek en ambtelijk alfabet samenstellen. Een ABC voor de gemeente zogezegd. Met bijvoorbeeld de A van Amendement (een van tevoren doorgesproken wijziging van een voorstel van B&W, die – indien van de coalitie komend – wordt goedgekeurd) of de B van Burgemeester (veelgevraagd feestvarken). En de C van ‘constructief overleg’ (scheldpartij achter gesloten deuren, die niets heeft opgeleverd). Maar ja, ik had ook de C van communicatie kunnen kiezen (bedrijvigheid van een slecht reclamebureau voor B&W en constante bron van mislukking).

D = Duaal stelsel: Sprookje dat de gemeenteraad het bestuur (B&W) controleert; een in de praktijk niet bestaande theorie dus. E = Eenparigheid. Heerst – behalve voor de show in de aanloop naar de verkiezingen – in de gemeenteraad.

Nou ja, misschien ga ik alle 26 letters gepaarde begrippen nog eens uitleggen. Laat ik nu even bijvoorbeeld de N er uit pikken. Met ‘Niet Herkennen’ in de betekenis van ‘tegenspreken’ zonder woorden. Als een bestuurder of ambtenaar wordt verweten iets niet goed te hebben gedaan, zegt hij of zij ‘zich niet in aangetoonde feiten te herkennen’, waarmee wordt bedoeld: Einde discussie, het interesseert mij allemaal geen moer en ik heb geen argumenten om het beweerde tegen te spreken.

P = Participatie: Mythe dat iedere burger mee mag doen, uitmondend in verplicht vrijwilligerswerk.

R = raadsweb: strikt geheime digitale achterkamer, voorheen niet bestaand, maar te danken aan voortgang der technische systemen.

T = transparantie (woord dan sinds enige tijd wordt gebruikt voor niet bestaande openheid, waarover men voornamelijk moet praten, maar die nooit praktijk mag worden).

Laat ik maar heel veel overslaan. Okay, de Z nog. Z= Zelfredzaamheid: Omschrijving van terugtredende overheid en professionals, om te bezuinigen. In de praktijk andere woorden voor: Val de overheid niet lastig, zoek het zelf uit, met mantelzorgers of verplicht vrijwilligerswerk.

 

 

Lees ook:Vrijwillig
Lees ook:Lachen of huilen?
Lees ook:Ensemble Concertina’s op festival in Obuda (Hongarije)
Lees ook:Raad onderzoekt waarom inspraak niet werkt
Lees ook:Nieuwe huisstijl en site met vacatures voor vrijwilligers

4 reacties op “Politiek ABC

 1. Pipo de Clown

  Lekker cynisch. Fijn om de burgers zonder de inhoud in te duiken zo te bespelen en bij voorbaat al het vertrouwen in de democratie en politiek te laten verliezen.

  Als je wat dwars zit, stuur daarop inhoudelijk aan en ga de discussie aan. Ga niet deze loze kreten (hoe gefundeerd dan ook) spuien, dat is te makkelijk en maakt elke vorm van debat of discussie onmogelijk.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Mamelou

   Zie enkel de reactie zoals er door sommigen binnen de raad werd gereageerd door de laatste actie van de SP. Inhoudelijk werd daar door m.n. D’66 toch totaal niet op gereageerd. Andere coalitiepartijen waren ook nergens te bekennen. Maw ik kan de schrijver van deze colomn heel goed begrijpen.

     /   Beantwoorden  / 
 2. App

  De C van Censuur maakt een illusie van een open en eerlijk publiek debat waarin burgers vrijuit hun meningen, suggesties en klachten kunnen uiten.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Vera

  Toch maar gaan Stemmen. Misschien gaat er langzaam iets Veranderen in Amstelveen. Thuis blijven werkt zeker niet.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.