Vrijwillig

Hij heeft zich een leven lang letterlijk kapot gewerkt en toen zijn bedrijf in de hoofdstad, vooral wegens zijn ziekte, teloor ging klopte hij bij de gemeente aan. Zijn al jaren zieke vrouw, inmiddels ook nog geopereerd wegens allerlei defecten, ging mee. Ze kregen bijstand, maar ook de dringende vraag of zij geen vrijwilligerswerk wil doen.

Kon ze niet dus. Inmiddels is het stel gevraagd of de krom lopende man daarvoor dan eens langs willen komen. Het blijkt op uitvoering van de Participatiewet te zijn, die voor een nogal onzinnige praktijk onder mooie namen als ‘sociale cohesie’ en ‘zelfredzaamheid’ zorgde. Tot verplicht vrijwilligerswerk ook, een contradictio in terminis die ieder gewoon mens wel maar de bureaucratie niet opvalt.

Eigenlijk kun je ambtenaren hun onzinnige voorstel niet eens kwalijk nemen. Die zijn nu eenmaal gewend de letter en niet de geest van een wet of regel te zien. Zij hebben de neiging niet naar hun slachtoffers, die tegenwoordig cliënten schijnen te heten, maar naar papier te kijken. En daar staat nu eenmaal dat participatie voorschrijft dat iedereen meedoet op de arbeidsmarkt of als vrijwilliger. Van papier naar loket lijkt een lange, lastige en veelal in het geheel niet af te leggen weg, geplaveid met beleidsnota’s. Goedgekeurd door politici misschien, maar in de praktijk uitgevoerd door de ambtenarij. En die staat nu eenmaal net zo ver van de politici als van de gewone burger af.

Intussen neemt blijkbaar het aantal vrijwilligers toe. Maar de vraag rijst wat volgens de bureaucratie eigenlijk vrijwillig inhoudt…

 

 

Lees ook:Democratie
Lees ook:Vrijwillig…
Lees ook:Hogerop?
Lees ook:Meldpunt voor volstrekt overbodige regels
Lees ook:Gemeente garandeert minimumprijs oud papier voor RODA ’23

3 reacties op “Vrijwillig

 1. Frank Bikker

  Niets aan toe te voegen.

  Enkel kijk ook eens wie politiek verantwoordelijk zijn en houdt daar rekening mee, als u straks in het stemhokje staat.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   Ach, van links tot rechts doet niemand er wat aan. Het maakt dus in feite geen enkel verschil op wie men stemt. Zoals ik al eerder zei: Politici komen door de ambtelijke muur niet heen. Zij kunnen alleen nota’s en zo vaststellen, maar de interpretatie ervan blijft ambtelijk.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Frank Bikker

    Om maar op mijn vakgebied te blijven . Schooltuinen en schoolzwemmen werden in Amsterdam vanuit de basisscholen geregeld en gebeurde onder schooltijd. Men gaf dan bijvoorbeeld 1 jaar geen biologie maar schooltuinen of 1 uur minder gym/week. In Amstelveen is een dergelijk soort opzet nooit geweest, voor zover ik weet. Ook de Amsterdam -pas voor minima stelde heel wat meer voor dan de Amstelveen-pas.
    Ik heb zowel in Amsterdam en doe nog in Amstelveen vrijwilligerswerk. In Amsterdam mocht je via een internet-winkel een kleine attentie uitzoeken en als je wilde kon men ook verschillende voorstellingen of feestavonden bezoeken. In Amstelveen nog nooit iets van gemerkt, enkel een receptie met wat versnaperingen waar een wethouder nog een praatje hield over het belang van vrijwilligerswerk. Niemand doet het natuurlijk voor die attentie, maar het is toch leuk als blijk van waardering.

    Johan, ambtenaren blijven in Amsterdam zowel als in Amstelveen ambtenaren. Toch is er verschil in behandeling van vrijwilligers en uitkeringsgerechtigden. Hoe verklaar je dat dan?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.