Randwijcklaan 13

Het historisch besef kwam in Amstelveen enigszins tot ontwaken. Maar het bevindt zich nog in een sluimertoestand, plotseling wakker geschrokken door de wekker van wethouder Herbert Raat, die blijkbaar

Foto: amstelveenweb.com

ontdekte dat de stad een geschiedenis heeft. Nadat in het verleden veel historisch erfgoed is gesloopt voordat men er goed en wel erg in had, waardoor bijvoorbeeld het Oude Dorp goeddeels werd verwoest in ruil voor steenvloeken, duiken ook nu nog herhaaldelijk objecten op die tot enige zuinigheid daarmee maken. 

Neem nou de voormalige synagoge en Joodse school aan de Randwijcklaan 13. Pas toen de eigenaar vergunning bij de gemeente vroeg om dat bouwwerkje te slopen en er een villa van rond de 1,5 miljoen neer te zetten, drong het bestaan ervan tot de lokale overheid door. Protest van omwonenden natuurlijk. Als er nou iets als erfgoed te boek zou moeten staan, dan dat wel. Nog méér dan de bunker aan de Wolfert van Borsselenweg, waarover na die van 1940-1945 een nieuwe, zij het lokale, oorlog is uitgebroken.

In feite biedt het gebouwtje aan de Randwijcklaan 13 alles, waartoe de gemeente nu – met een plaatselijke monumentenstatus als wapen – de bunker wil inrichten. Daarbij valt vooral te denken aan een educatief centrum. De Joden vertrokken in 1942 van de Randwijcklaan, omdat zij bij honderden richting gaskamers uit Amstelveen werden gedeporteerd. Misschien kan de oorzaak daarvan mede gezocht worden in die bunker, maar de ernst van de situatie kan men beter aan kinderen (en ouderen) uitleggen in het voormalige Joodse pand, dat ook jarenlang als school diende.

Verplaatsing ervan is geen gelukkige optie. Daartegen pleiten de plannen van de eigenaar, maar diens grond kan best door de gemeente worden gekocht. Als zij écht wil tenminste. Dan maar geen villa op die plek. Een lokale overheid die bijna een miljoen in het water van de Poel kan dumpen voor een minimaal badje en ruim drie ton voor een drol op het Stadsplein, vindt mogelijk ook wel een gaatje in de begroting voor iets van historische waarde, wat overigens ook de nu moord en brand schreeuwende Vereniging Historisch Amstelveen niet eerder was opgevallen. Intussen wachten burgers af wat de geschiedenis van de stad het bestuur daarvan echt waard is. Participatie zou men dat kunnen noemen…

 

Lees ook:Randwijcklaan 13 nu officieel van gemeente
Lees ook:Unanieme steun voor oud Joods gebouw Randwijck
Lees ook:Oud-synagoge Randwijcklaan 13 blijft bestaan
Lees ook:Raat vraagt hulp VHA voor jacht op monumenten
Lees ook:Eensgezindheid in politiek over aankoop ex-sjoel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.