Vuurwerk

Dat consumenten vuurwerk uit Amstelveen verdwijnt, wil de gemeente niet. Maar het afsteken ervan moet ‘feestelijk en veilig’ gebeuren, zegt ze. Zodat het opnieuw gokken wordt op het aantal inwoners dat in het ziekenhuis terecht komt, want de aan vuurwerk gekoppelde term ‘veilig en feestelijk’ is bijna een contradictio in terminis.

“Gemeente, brandweer, politie en andere hulpverleners houden tijdens de jaarwisseling extra toezicht, maar we rekenen ook op uw medewerking en verantwoordelijkheidsgevoel”, roept de lokale overheid Amstelveners toe. Daar zal een deel van de inwoners en hun bezoekers zich niet aan houden, bewijst de jaarlijkse realiteit.

Officieel mag het knallen 18.00 uur beginnen, maar de hoofdmoot ervan komt natuurlijk rond de jaarwisseling. Overigens kan men de dagen ervoor en erna ook nog het nodige lawaai door afgestoken rotjes verwachten. Daarmee loopt men dan wel kans op een boete (het mag op Oudejaarsavond tot 02.00 uur), net als voor het afsteken van illegaal vuurwerk, maar ik zou degenen wel eens tegen willen komen die op heterdaad zijn betrapt. Net als jongeren die bij bureau Halt zitten te huilen omdat zij daarnaar zijn verwezen voor een reprimande. “Niet meer doen hoor jongens, kijk eens wat ervan komt.” Waarna de alom al bekende plaatjes worden getoond van verminkingen, misschien wel fysiek de slachtoffers ervan. Zouden die daders er iets van leren dat zij voor heen niet wisten, vraag ik mij dan af.

Extra inzet

 

Hoeveel mensen van politie en lokale overheid er extra worden ingezet voor de controle die nacht, weet ik niet. Volgens de gemeente letten die trouwens vooral op vuurwerkvrije zones, zoals schoolpleinen, (heem) parken en rond bejaarden- en verzorgingshuizen. Als zij dat echt goed doen, lijkt er mij voor de rest van de gemeente niet zo gek veel menskracht meer over.

“Vuurwerk hoort bij oud en nieuw, maar het kan gevaarlijk zijn”, zegt de gemeente. Waarmee zij toegeeft dat we met een gevaarlijke traditie heeft te maken, die in elk geval de schik is van mening huisdier. Om de schade te beperken geeft de gemeente nog de volgende tips: Draag een vuurwerkbril;

Steek vuurwerk aan met een aansteeklont, nooit vanuit de hand; Steek weigeraars nooit opnieuw aan; Draag geen kunststof kleding of kleding met een capuchon; Lanceer grote vuurpijlen vanuit een pvc-buis die stevig in de grond staat; Steek kleine vuurpijlen af vanuit een met zand verzwaarde fles.

Een compleet handboek dus om de zaak op hoop van zegen goed te laten verlopen. Wie pech heeft kan in de extra bemande spoedeisende hulp van ziekenhuizen terecht om aan zijn of haar feestelijkheid te worden geholpen.

 Opruimen

Nog iets waar weinig of niets van terecht komt: Opruimen van de resterende rotzooi na het vuurwerk. Vrijwel niemand houdt zich daaraan, want de lol is er dan vanaf en de gemeentelijke opruimploegen komen jaarlijks in actie. Je moet voor een knalfeestje nu eenmaal wat over hebben. Overigens zijn schijnt dat opruimen ook niet zonder gevaar te zijn, want ‘de helft van de vuurwerkongelukken gebeurt op Nieuwjaarsdag met jonge kinderen die zwerfvuurwerk op straat zoeken’, geeft de gemeente zelf toe. Nou ja, in elk geval liggen er voor het opruimen gratis zakken klaar op de verkooppunten van het vuurwerk.

In Amstelveen zijn er in totaal vier adressen waar volgens de gemeente aan alle veiligheidsvoorwaarden is voldaan om legaal vuurwerk te mogen verkopen: Van Nieuwkerk detailhandel (brom)fietsen, Joh. Calvijnlaan 2 en 8-10; Hubo L. Van den Broek, Augustinuspark 10; Van Rietschoten Tweewielers, Keizer Karelplein 12; Cigo (voorheen Marks Tabakshop), Amsterdamseweg 149.

En zaterdag 30 december worden ondergrondse papier- en pmd-containers afgesloten. Die gaan pas op dinsdag 2 januari weer open. Ter verhoging van de feestvreugde, zal ik maar zeggen.

 

 

Lees ook:Regels voor vuurwerk bij jaarwisseling
Lees ook:‘Feestelijk’ er op los knallen
Lees ook:Burgemeester geeft vuurwerk voorlichting
Lees ook:Streng toezicht naleving regels vuurwerk
Lees ook:Geen centraal vuurwerk in Amstelveen

22 reacties op “Vuurwerk

 1. Jan Demming

  Traditie… Ja ja. Kievitseieren zoeken was ook een traditie en in Spanje zijn de stierengevechten traditie. Maar dat wil niet zeggen dat ze ook leuk zijn.
  Er zijn nogal wat mensen die zich niet aan de regels weten te houden. Dat geldt ook voor de periode rond de jaarwisseling. Maar dat heeft ook een voordeel: steeds meer mensen keren zich af van deze vorm van traditie en steeds meer gemeenten vragen zich af of zij – in plaats van dat zinloze geknal – misschien een mooie vuurwerkshow in hun stad of dorp moeten organiseren. Ze zijn nog niet allemaal zo ver, maar hoop doet leven. Zelfs in Amstelveen!

    /   Beantwoorden  / 
 2. DatMoetAnders

  De buren een gelukkig Nieuwjaar wensen, dat was ook een traditie. De meeste mensen durven daarvoor echter niet meer de straat op omdat het daar te onveilig is geworden door het massale en krachtige vuurwerk waarmee vaak op een onverantwoordelijke manier wordt omgesprongen.

  Het ‘vrijheid blijheid’ van de neoliberalen geldt alleen voor aso’s.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank

   Één keer gedaan toen ik pas in mijn woning woonde bij de mensen op mijn trap. De helft keek me verbaasd aan. Nee, heeft niets met vuurwerk te maken, maar meer met vervreemding die massaal heeft toegeslagen. Wie kent zijn buren nog echt goed? Ook naar jezelf kijken a.u.b.

     /   Beantwoorden  / 
 3. DatMoetAnders

  Liberalen houden alleen rekening met degenen die overal vuurwerk willen afsteken. Anderen die daardoor in hun bewegingsvrijheid worden belemmerd, mogen niet zeuren. Dat ‘liberale’ principe geldt bij veel vormen van overlast en vervuiling.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rotary-vriendje

   Het liberalisme is een uitstekend systeem, alleen jammer dat het niet werkt. Net zoals communisme.

   Krijgen die glijders in het midden toch gelijk :-)

     /   Beantwoorden  / 
   1. Jan Demming

    Liberalen schijnen ook op de hand te zijn van meneer Trump. Dat zegt toch al genoeg?

      /   Beantwoorden  / 
    1. F. Wijlens

     @Jan Demming,

     Liberalisme, ook wel vrijheid, hangt in zeer sterke mate samen met democratie. Dat u en ik hier reactie’s kunnen plaatsen is dankzij dat liberalisme.

     Ik zou willen zeggen dat het er op lijkt dat u antiliberaal bent en dat betekent dat ik een beetje bang voor u ben.

     Verder wil ik u zeggen dat dhr. Trump in het geheel niet liberaal overkomt.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Heikneuter

      Kunt u mij 1 liberale politicus noemen die 100% democratisch is De huidige VVD in ieder geval niet ,want die gaan enkel uit van het principe houwen wat jijzelf hebt en liefst nog een beetje meer. En voor de rest wat heb je aan het vrije woord als je niets hebt?

        /  
     2. Rotary-vriendje

      @Wijlens

      Ik moet u teleurstellen. Dat u en ik hier reacties kunnen plaatsen heeft met de vrijheid van meningsuiting te maken die is verankerd in het EVRM en het IVBPR, artikel 7 Nederlandse Grondwet.

      Dat is geen verdienste van alleen het liberalisme.

        /  
 4. Rotary-vriendje

  Veilig vuurwerk afsteken. Dat noem ik praten met meel in de mond.

    /   Beantwoorden  / 
 5. rotary-vriendje-vriendje

  Je moet een beetje toveren met al die ismes.
  Een beetje van dit en een beetje van dat.
  Teveel van het ene is niet goed.
  Overal zitten grenzen aan.
  Liberalisme isme er eentje.
  Stel maar grenzen aan het vuurwerk.
  anders gebeuren er ongelukken.
  En dan sta je met de mond vol tanden.
  Los, dat wel.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rotary-vriendje

   Mooi gezegd !

     /   Beantwoorden  / 
 6. Heikneuter

  Wel vreemd dat de meneer Bos is zijn stukje het afsteken van vuurwerk eigenlijk afwijst, maar even verderop de adressen vermeld waar je dit kunt kopen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Jan Demming

   Ja, maar dat is het verschil tussen je eigen mening als opiniemaker en – in dit geval – het feit dat de schoorsteen wel moet blijven roken.

     /   Beantwoorden  / 
    1. Jan Demming

     Ik ga er eerlijk gezegd van uit dat voor de opsomming van verkooppunten van vuurwerk door de betrokkenen moet worden betaald. Zo niet, dan heb ik niets gezegd… eh, geschreven.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Johan Bos

      Beter informeren voordat je iets schrijft, lijkt me. Hoewel dat met de tegenwoordige sociale media niet meer gebruikelijk is. Overigens ik krijg er niets voor en schrijf nu eenmaal niet alleen over dingen waar ik het mee eens ben.

        /  
 7. Rode Paprika

  Heer Bos, wat krijgt u terug van die walgelijke inbreukmakende geluidshinderende steeds weer opkomende popup? Of hoe noem je dat fenomeen. Werkelijk vreselijk. Als je niet snel bent om dat ding weg te klikken ben je de pineut en spek je dus uw site. Een site die volgens mij beter iets meer objectief mag zijn.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   Het is mijn site niet, zoals ik al eerder zei. Objectiviteit is wat u betreft kennelijk subjectief: Er moet meer van uw boodschap in. Tja, een lokaal medium is nu eenmaal een spiegel van de samenleving. Die is in Amstelveen niet de uwe, in die zin dat zij niet voldoet aan uw idealen.

     /   Beantwoorden  / 
 8. Rode Paprika

  Welke zijn mijn boodschappen en mijn idealen dan heer Bos?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   Ik ken ze niet allemaal, maar in elk geval bent u het niet eens met de wijze waarop Amstelveen nu tot u verdriet wordt geregeerd. Maar ja, daar heeft kennelijk een meerderheid van de kiezers voor gekozen. Ik heb niet de indruk althans dat u het met de lokale politiek eens bent en dus is die niet democratisch naar u smaak. Of zie ik dat verkeerd?

     /   Beantwoorden  / 
 9. DatMoetAnders

  Liberalisme betekent niet vrijheid en gelijke kansen voor iedereen, maar een alibi voor een steeds rijkere minderheid om anderen uit te buiten en hun wil en mening op te leggen. Vuurwerk is daarvan een metafoor.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.