Raadsleden naar gevangenis

Afgezien van het feit dat bij de trip erheen media werden geschuwd, omdat wij nu eenmaal niet in het verleden leven, slaat op het verslag dat hen achteraf wel werd gegund eigenlijk nergens op. Een delegatie van de gemeenteraad is, op initiatief van GroenLinks en VVD, naar de gevangenis (Penitentiaire Inrichting, heet die in mooiere woorden) in Heerhugowaard geweest.

Niet dat er in Amstelveen een gevangenis komt, maar al vier jaar zijn gemeenten verantwoordelijk vrijwillige nazorg aan ex-gedetineerden. Voor de broodnodige re-integratie. In deze stad nooit iets van gemerkt trouwens, ook niet in de gemeenteraad, en daar zal na dat geheime bezoek geen verandering in komen.

Uit het na afloop van de reis verzonden volstrekt overbodige persbericht: “Het werkbezoek gaf de raadsleden een goede indruk van het belangrijke werk binnen de PI Heerhugowaard (één van de 24 Penitentiaire Inrichtingen in Nederland).”

‘Goede indruk’

Ja, als er geen ‘goede indruk’ van overbleef, was de tocht nóg onzinniger. Maar de volgende zin is nog lachwekkender: “Tijdens het werkbezoek werd duidelijk dat tijdige en goede samenwerking van groot belang is voor gedetineerden, de familie en het netwerk van gedetineerden, maar ook voor slachtoffers en de samenleving.” Vrijwel iedere burger weet waar raadsleden nu pas achter komen, namelijk dat ‘goede samenwerking’ tussen alle betrokkenen ook in dit geval ‘van groot belang’ is. Nee toch. Je houdt toch een beetje je hart vast voor de niet met het gevangenenwezen te maken hebbende terreinen waarover die gemeenteraad beslist. Maar het geeft wel aan waarom voortdurend mensen zich buitengesloten voelen omdat de politiek wel over maar niet mét hen beslist. De Participatiewet heeft daaraan blijkbaar niets veranderd, al blijkt het eerste deel ban dat woord – participatie – wel te pas en te onpas door raadsleden in de mond genomen te worden. Maar ja woorden zijn geen daden, weet men in Rotterdam.

De kwestie van die ex-gedetineerden komt nu op de agenda van de gemeenteraad. ‘Om meer zicht te krijgen op het aantal voormalige gevangenen in de stad”, staat er bij. Wegens dat werkbezoek. Na bijna vier jaar. Wat er concreet uit die reis naar de koop van Noord-Holland is gekomen, mag voorlopig geen mens weten. Er was geen echte verslaggever bij. Maar in de ogen van de gemeenteraad was die tocht naar Heerhugowaard al groot nieuws. Zo groot dat er een persbericht aan werd gewijd. Kun je nagaan…

 

Lees ook:Gemeente helpt ex-gedetineerden bij terugkeer in samenleving
Lees ook:Geen van CDA-raadsleden komt terug
Lees ook:Tegenstanders contractverlenging bezoeken afvalbedrijf
Lees ook:Burgerbelangen blij met deelname college
Lees ook:Economische ontwikkeling prioriteit voor CDA

2 reacties op “Raadsleden naar gevangenis

 1. Rotary-vriendje

  Ik denk dat we vooral adequaat moeten inzetten op een snelle terugkeer van ex-gedetineerden naar de samenleving. Samenwerking tussen re-integratiecoaches, gemeente en zij die moeten re-integreren is daarbij van essentieel belang om dit proces goed te laten verlopen :-)

    /   Beantwoorden  / 
  1. M. De vries

   Daar is sinds jaar en dag het loket bijzondere doelgroepen voor. Of te wel het dak en thuislozen team. Ondergebracht bij de dienst werk en inkomen in Amsterdam. Amstelveen stuurt inwoners met problemen die dakloos dreigen te worden ook door naar dit loket in Amsterdam.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.