Geheime politiek

Terwijl tegenwoordig om de haverklap in de gemeenteraad het woord transparantie valt, kent volgens mij geen lokale politicus de betekenis ervan. Nog meer dan de landelijke politieke arena blijft de plaatselijke als het er op aankomt gesloten. Nationale partijen stellen hun congressen open voor de media, zodat men die bijvoorbeeld op tv kan volgen. Dat nu is bij de plaatselijke afdelingen ervan kennelijk onvoorstelbaar. Lokale ledenvergaderingen van die partijen zijn gespeend van elke vorm van openheid.

‘Moet je maar lid worden’, krijgt soms een redacteur te horen. Die moet dan, om de plaatselijke politiek te volgen, tien lidmaatschappen hebben. Onzin natuurlijk. Na afloop ontvangen de media bijvoorbeeld een kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. Hoe die tot stand komen, mogen zij niet weten. Waarmee de politiek bewijst dat de plaatselijke openheid nog meer een lachertje is dan nationale. En het wordt bulderen als in Amstelveen, tegen beter weten in, wordt volgehouden dat er geen achterkamers bestaan.

Zouden lokale politici nou schrikken als zij de verzamelde pers op de congressen van hun landelijke partijen zien? Misschien denken zij wel: Dat doen wij in Amstelveen toch beter. Of slechter. In elk geval minder transparant. Dat lijkt hier ter stede het gezamenlijke politieke doel. De twee lokale partijen sluiten zich klakkeloos bij de landelijke aan. Van Burgerbelangen is dat begrijpelijk. Die zit nou eenmaal in de coalitie en neemt dus de geheimzinnigheid over. Waar lokaal groot in kan zijn…

 

 

Lees ook:Geheime genootschappen
Lees ook:Joël Voordewind (ChristenUnie) in Stadshart
Lees ook:Provocateur van de Arbeid
Lees ook:Veeningen weer lijsttrekker D66 Amstelveen
Lees ook:BBA-fractievoorzitter sympathiseert met Verdonk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.