Woningmarkt op slot voor lage inkomens

Laten we er nou eindelijk gewoon duidelijk over zijn: Amstelveen is geen stad voor mensen met een modaal of nog lager inkomen. Die kunnen er gewoon niet meer bij. Tenzij zo iemand een tot statushouder gepromoveerde vluchteling is. De gemeente is wettelijk verplicht voor die groep honderden goedkope woningen beschikbaar te stellen. Dat lukt niet of nauwelijks.

Sociale huurwoningen zijn er hier gewoon te weinig om de ellenlange wachtlijsten weg te werken. Wie als Amstelvener toch een goedkoop huis wil, moet het elders zoeken, bijvoorbeeld in Almere. De Amstelveense voordelige woningmarkt zit op slot. De meerderheid van de gemeenteraad wil hooguit voor de middenklasse bouwen, die inderdaad ook niet aan een huis kan komen.

Linkse fracties vinden dat er keihard sociale huurwoningen moeten worden bijgebouwd, maar die gaan dankzij een regionale kadaverregelgeving voornamelijk naar woningzoekenden over de Amstelveense grenzen. De gemeente zelf kan maar een minimaal deel ervan aan eigen woningzoekenden toekennen.

Ingezonden

De klacht van een ingezonden briefschrijfster die deze week in het Amstelveens Nieuwsblad verscheen over de penibele situatie voor starters op de woningmarkt, is zowel een herhaling van zetten als de noodkreet van wéér een roepende in de woestijn. “Onze zoon van 28 jaar woont nog altijd bij ons thuis. Hij staat al tien jaar ingeschreven bij Woningnet, kansen nihil. Liever wil hij iets kopen in Amstelveen, zijn geboorteplaats, maar zijn kansen zijn nul,” schrijft een zekere Nel Nolte.

Terecht. Amstelveen zit voor gewone mensen op slot. Expats zijn welkom, mits zij tot de top van bedrijven behoren. En het nog steeds in het sprookje van de doorstroming gelovende gemeentebestuur vindt dat er eigenlijk genoeg sociale huurwoningen zijn in Amstelveen, maar dat verkeerde mensen er in wonen. Zogenaamde scheefwoners, die er teveel voor verdienen. Maar ja, een wat duurdere huurwoning is er niet en een koopwoning zit er voor hen evenmin in, want voor een hypotheek komen zij tegenwoordig niet meer in aanmerking. Dus de vraag voor huishoudens in de lage en middenklasse qua inkomen blijft: Waar moeten we heen?

Aantrekkelijk

Intussen reizen bestuurders de wereld rond om meer bedrijven naar Amstelveen te lokken, zodat de druk op de woningmarkt nog hoger kan worden. Zij beloven een aantrekkelijke vestigingsstad, maar vertellen er niet bij dat laag betaald productiepersoneel absoluut hier niet kan wonen. Duur internationaal onderwijs, kostbare woningen en allerlei andere attractieve kanten van deze stad zijn er louter voor de happy few. Verder zorgen die bedrijven voor het opvijzelen van de dagelijkse forensenstroom.

De gemeente begrijpt niet wat leeft onder ouders van jongeren van 30 jaar die nog steeds noodgedwongen in het ouderlijk huis wonen, stond er in de krant. Ach, misschien begrijpt zij het wel een beetje. Maar het begrip reikt misschien niet zover dat het gewoon zegt: Wie niet kan betalen en ook niet tientallen jaren op een wachtlijst wil staan, moet gewoon emigreren naar Almere of nog verder. Oplazeren dus, want deze stad zit op slot voor wie geen geld heeft. Nee, zo had klinkt het ten raadhuize niet. In elk geval wordt het niet naar buiten geroepen. Daarom doe ik het maar.

 

Lees ook:Grote druk op alle segmenten woningmarkt
Lees ook:‘Weinig concrete aanpak woningmarkt’
Lees ook:Dit jaar 100 sociale woningen voor AV-ers
Lees ook:CDA praat college na: meer middeldure woningen bouwen
Lees ook:Starterslening woning nu ook voor wie AV verlaat

5 reacties op “Woningmarkt op slot voor lage inkomens

 1. Ploftomaat

  Het zijn niet alleen de ambtenaaren, die vaak niet in Amstelveen woonen en begrijpen de situatie hier niet, maar ook onze raadsleden die wel in Amstelveen wonen. Een paar maanden geleden sprak een jong vrouw tijdens de commissievergadering RWN, dat ze met haar zoon al 5 jaar lang wacht op een sociale huurwoning. Geen enkele raadslid bood haar hulp. Er werden geen vragen aan haar gesteld geen, dus niemand was in haar verhaal en probleem geïnteresseerd.

  Ik vraag me af, waarom is deze commissie dan ingesteld?

    /   Beantwoorden  / 
 2. Heikneuter

  Wat ik niet begrijp , is dat die ouders en die jongeren , die voor soc huurwoningen in aanmerking komen voor het grootste gedeelte niet stemmen op partijen , niet stemmen op partijen die zijn voor meer bouwen in de soc sector en de goedkopere vrije sector.
  Overigens klaagt de coalitie wel over te weinig woningen voor mensen in de zorg, bij de politie, onderwijs enz. Het gaat hier wel over de gehele maatschappij en niet enkel over de happy few, die overigens ook die mensen voor hun bestaan nodig hebben, maar dat dringt niet zo tot de gemeente door.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Kees Braakziek

  De gemeente heeft al weer een poosje geleden in samenwerking met een woningbouwcoöperatie om de ds. Heldring- en de William Boothflat , zijnde zo’n 200 woningen in de verkoop gegooid. De hr. Raat had als argument hierbij dat dit is ter up grading van de Keizer Karelpark buurt. Die zou te eenzijdig zijn samen gesteld, terwijl ik hem nog nooit heb gehoord over Randwijk of sterker nog de Gouden Hoek, waar je zo enkele honderden ééngezinswoningen zou kunnen bouwen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Jan Demming

   Ho, Braakziek, die mensen in Randwijck en de Gouden Hoek hebben natuurlijk wel recht op rust, ruimte, privacy en groen in hun buurt. Dat daar over het algemeen luxe woningen staan kun je niet ‘te eenzijdig’ noemen, want geen van die woningen lijkt op elkaar; de ene is nog luxer dan de ander.

     /   Beantwoorden  / 
 4. F. Wijlens

  Slechts een gedeelte van de bevolking komt in aanmerking voor sociale woningbouw en de gemeente voldoet aan die taakstelling. Op het gebied van eenpersoonshuishoudens is wel nog een tekort.

  Het probleem van de sociale woningbouw en die van de woningmarkt in zijn geheel is dat deze verstopt is. Dit betekent dat die ontstopt moet worden. Als het enige wat als oplossing dat wordt aangedragen meer van hetzelfde betekent, als politici niet de essentie van de problematiek kunnen beargumenteren, dan wil ik niets met die personen te maken hebben.

  Daarnaast is herverdelen heel belangrijk, dit is sociaal rechtvaardiger en geeft een veel stabielere maatschappij, maar onbeperkt gedwongen geheven belastinggeld wegsmijten aan zaken die niet functioneren is per definitie onrechtvaardig voor de armlastigen voor wie men zogenaamd op zegt te komen maar ook voor diegenen die al die zuurverdiende belastinggelden moet opbrengen.

  Dit is een recept tot het in de grond draaien van de complete samenleving. Verder wens ik te zeggen dat er een vrouw van de SP is die zegt dat als een opgevangen asielzoeker gaat werken bij de Hema, dat dit dan sneu is. Tegelijkertijd hetzt de SP aan de lopende band tegen diezelfde vluchtelingen, evenals expats (die hier broodnodige expertise en investeringen komen brengen), alsmede toeristen (ook wel gewone dagjesmensen).

  Verder wens ik de SP mede te delen dat verkozen politici werken voor de samenleving en niet voor de SP. Daarnaast beweert de SP bij hoog en laag dat er een soort van complot van de meer welvarende mensen zou bestaan, die moeten dan kapot evenals de stad Hamburg en de staat Israël. Ik wens te zeggen dat ik dit volkomen verknipt, geschift, banaal, nihilistisch en cynisch acht.

  Als je vervolgens ook dat socialisme/communisme/marxisme doorrekent dan kom je al gauw tot de conclusie dat dit niet leidt tot welvaart en dat men in het geheel maar weinig te herverdelen zal hebben.

  Daarnaast ben ik hier redelijk armlastig en woon ik in een sociale woningbouwwoning, dit is een appartement dat minstens 20 jaar geleden volledig is afgeschreven, waar slecht de meest nodige dan wel wettelijk verplichte investeringen in gedaan worden, waar een absurd hoge huur voor wordt gevraagd, dan concludeer ik dat de SP mij probeert op te lichten en uit te zuigen. Dat beschouw ik als volledig onacceptabel gedrag van de SP. Ik wens dat de mensen bij de SP hier simpelweg mee ophouden.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.