Verkiezingen veranderen niets

Als de VVD de grootste partij in Amstelveen blijft, ligt in feite de volgende coalitie al vast. En daarmee het college van B&W. Er komt wel een nieuwe burgemeester, via een unieke lachwekkende procedure, die verder nergens ter wereld wordt gevonden. Maar de wethouders blijven gewoon zitten. Dat willen zijn althans.

Gebeurt ook als het Pechtold-effect uit Den Haag nog even plaatselijk doorwerkt, want lokale fracties van landelijke partijen liften qua omvang nu eenmaal mee op de ontwikkelingen in de Tweede Kamer. VVD-wethouder Raat wordt naar men kan verwachten weer lijsttrekker en benoemt de drie nu zittende volgelingen om zich heen. Tenzij zich natuurlijk gigantische politieke veranderingen in deze stad voordoen, maar dat wonder gaan we waarschijnlijk niet beleven.

Het ziet er intussen naar uit dat de veelkleurigheid in de gemeenteraad na de verkiezingen in maart wordt uitgebreid van negen naar elf partijen, omdat de Partij voor de Dieren er bij komt en voormalig VVD-raadslid Tim Lechner, na voorzitter van de Ouderencombinatie Amstelveen (OCA) te zijn geweest, met een eigen lijst onder de titel ‘actief voor Amstelveen’. Een derde lokale partij dus. Waar die stemmen weg gaat halen is nog even de vraag. Het wordt zo te zien in elk geval een aanval op Burgerbelangen, een fractie die zich in de heersende liberale coalitie bijzonder thuis voelt.  De PvdD belandt in de oppositie en knabbelt daar mogelijk iets weg van GroenLinks, de fractie waarvan ik eigenlijk alle standpunten waarmee de dierenclub zich onlangs presenteerde al voorbij hoorde komen.

Formaliteit

De verkiezingen in Amstelveen lijken verder voornamelijk een formaliteit, maar wel nodig om na te gaan of  de VVD nog de absolute meerderheid heeft. Daarna zal er van enige democratische invloed van andere partijen geen sprake meer zijn. De PvdA blijft, tenzij die volledig wordt weggevaagd, gewoon deel uitmaken van de coalitie en zijn wethouder behouden. De mogelijk wat groter geworden CDA en GroenLinks kunnen hoog en laag springen, de kaarten zijn in de achterkamer, die coalitieoverleg heet, allang geschud. En alle wethouders lieten al weten met de nu bestaande regieclub door te willen.

Alle andere partijen kunnen dus wel brullen, de politieke karavaan, bestuurd door Herbert Raat van de VVD, trekt verder. Zoals ik al zei: Dankzij Pechtold, die in Amstelveen bij de vorige verkiezingen voor acht D66-zetels zorgde. Als er in Den Haag niks bijzonders ter rechterzijde gebeurt, zal dat ook in Amstelveen niet het geval zijn. Ter geruststelling alle andere fracties in de gemeenteraad: Ik ben ook maar een profeet die brood eet. Maar toch…

 

Lees ook:Zittend college B&W wil door na verkiezingen
Lees ook:Twee nieuwe partijen bij raadsverkiezing
Lees ook:VVD wil graag bredere coalitie
Lees ook:‘Landelijke politiek domineert raadsverkiezingen’
Lees ook:VVD blijft ook in Amstelveen grootste partij

19 reacties op “Verkiezingen veranderen niets

 1. 🤡

  De coalitie schijnt te streven naar “socialistische” meerderheidsoverwinningen met als Grote Leider Raat en als applausmachine de gemeenteraad, gedragen door Amstelprop RTVA , Amstelveens Nieuwsblad en Amstelveenz.

  Leve het liberalisme! Dit moge gloren op deez aard. Amen. Deus at pegunia .

    /   Beantwoorden  / 
 2. Rotary-vriendje

  Ze zijn al bezig met een standbeeld voor Raat. Schijnt sprekend te lijken en wordt zo’n 55 meter hoog. Hij kijkt vriendelijk op ons neer.

    /   Beantwoorden  / 
  1. 🤡

   Het schijnt dat ze in de voormalige USSR nog wat oude Lenin-beelden over hebben. Daar moet een creatief kunstenaar toch iets mee kunnen. Enkel hier en daar wat oprekken tot de juiste proporties.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Rode Paprika

   Uitpuilend boven de Boogdrol?

     /   Beantwoorden  / 
   1. 🤡

    Nee, nog hoger dan de hoogste penthouseflat.

      /   Beantwoorden  / 
 3. Jan Demming

  Kan ik heel ver in meegaan, maar wel graag reageren op je naam en niet met een vreemd teken.

    /   Beantwoorden  / 
  1. 🤡

   @ Jan Demming. Op deze vertoning kun je toch enkel als nar reageren, want wie zorgt er nu voor dat ze van de Gemeenteraadsverkiezingen een poppenkast maken? Op deze manier wordt zelfs e schijn voor de toekomstige kiezer niet opgehouden, want men komt er nog voor uit ook.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Jan Demming

    In aanvulling op mijn eerdere reactie zouden mensen, die op hun TV het politieke kanaal 24 kunnen ontvangen, vanavond eens naar die poppenkast over het eigen risico moeten gaan kijken. Je weet niet wat je ziet en hoort hoe de partijen, die eerder vonden dat het eigen risico omlaag of zelfs afgeschaft moest worden, draaien en liegen om hun gelijk alsnog te halen. Bah, wat een stelletje mispunten!

      /   Beantwoorden  / 
    1. 🤡

     We moeten toch wel compromissen sluiten. We leven in het polderland bij uitstek. Het resultaat zal dan ook nooit te zuipen zijn.

       /   Beantwoorden  / 
 4. Frank Bikker

  Hè,hè, eindelijk een kritische colomn. Een unicum in Amstelveen. Je kunt het er mee eens zijn of niet, maar het belicht de zaken weer eens van een andere zijde.
  Chapeau Johan Bos!!!!! Ik hoop dat er ook nog enkele ironische gedichten uit je pen vloeien, want die hebben we al een poosje niet meer kunnen zien.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Rode Paprika

  Kijkt hier iemand in Amstelveen ooit wel eens naar Kamerdebatten?
  Of is lui Amstelveen, ‘hardwerkend’, slechts geinteresseerd in haar eigen bankrekening?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Jan Demming

   Tot voor kort volgde ik, als ik daar de tijd voor meende te hebben, bijna alle Tweede Kamerdebatten op TV. Maar de ‘meningen’ en stemmingen waren zo voorspelbaar en gemanipuleerd, dat ik nu nog met hoge uitzondering zo’n Kamer-show aankijk. Ik werd er een beetje misselijk van en wilde mezelf die narigheid zo veel mogelijk besparen. Maar af en toe heb ik toch zo’n masochistische momentje dat ik het niet kan laten. Steeds weer heb ik er achteraf spijt van. Wat een verschrikkelijk circus!

     /   Beantwoorden  / 
   1. Rode Paprika

    Klopt @ Jan Demming…..ook ik heb mijn en die zijn er vaak, kotsmomenten. Als je idd ziet hoe de stemmingen er aan toe gaan, dan draait je maag om. (zelfs de hoofdelijke!) Las vandaag over Berckmoes die een deurtje opent over het stemmingsgedrag van de VVD…., soms teut komt men ff door de roes heen die Zijlstra steunen. En dat vertegenwoordigt de burgers. Die hele Tweede Kamer is trouwens een farce. Overigens is de VVD hahahahaha niet mijn partij hoor. Er komen nu vast enkele lieden hier reageren die mij weer even een klap op mijn kop zullen geven…, zal geen namen noemen, maar u kent ze vast ook wel. En dan nog even on-topic…het ging namelijk over Amstelveen…, hopelijk worden de VVD, BBA en D’66 hier volledig weggevaagd. Ijdele hoop noem ik het maar.CDA mag ook weg trouwens. Hahahaha…

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank

     De huidige coalitie zal wel in nagenoeg ongewijzigde vorm doorgaan, maar men moet niet vergeten naarmate er een krachtiger oppositie is , men daar toch steeds meer rekening mee dient te houden.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Jan Demming

      Maar ja, de SGP kun je toch moeilijk een oppositiepartij noemen. Die club heult met de ‘vijand’ en kan voorstellen uit de Tweede Kamer afschieten en die van de regering juist steunen.

        /  
     2. Frank

      Ik kan me wel voorstellen dat een CU en misschien zelfs een CDA zekere voorstellen op sociaal vlak steunt. Tenslotte is dat in het (verre) verleden ook gebeurd.

        /  
     3. Rode Paprika

      Klopt helemaal @Frank Bikker, laten we de oppositie dus sterker maken. En wat betreft de SGP in de Tweede Kamer even als antwoord op @Jan Demming, kan daar helaas geen reactie onder zetten….., die partij is de geloofwaardigheid niet waard. Rutte lacht die partij gemoedelijk toe om maar zijn premierschap veilig te stellen.Eén en ander zie ik in deze gemeente ook. Een Raat die overal stemmen wint, als ie ook eens met een rolstoel rondrijdt. Zo ongeveer tijdens of vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dan zijn gehandicapten een potentiele doelgroep. Zodra de VVD weer heeft gescoord in dit rechtse dorp zijn ze snel vergeten.

        /  
     4. Rode Paprika

      CU wellicht wel @ Frank Bikker, maar CDA is aan PVV gekoppeld, dus daar kan je niks meer van verwachten.

        /  
     5. Frank

      @ RP Gedeeltelijk waar , menige CDA ‘ er heeft zich kapot geschaamd dat zijn partij indertijd met PVv in zee is gegaan. En ga jij eens kijken welke voorlopers van het CDA aan de verzorgingsstaat hebben meegeholpen. De leden van deze partij denken over sociale zaken heel verschillend, Maw ze zitten beslist niet allemaal op dezelfde lijn.

        /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.