Lange koopzondag mislukt…

Een politieke botsing tussen ethisch oorlog voerende fracties van D66 en de ChristenUnie in de gemeenteraad was een gevolg van het voorstel der democraten een volledige koopzondag in te voeren. Dat de winkels op zondag pas om 12.00 uur open gingen, was volgens de voorstanders van dag en nacht in touw zijn van de ondernemers een armzalige vertoning.

Zo dachten ook de VVD en heel de rest van de coalitie (PvdA en Burgerbelangen) er over. Uit de oppositie kregen zij steun van GroenLinks en Ouderencombinatie.

Behalve ChristenUnie, waren CDA en SP er tegen dat winkels elke dag, dus ook op zondag, elke dag van zes uur ’s morgens tot tien uur ’s avonds open mogen zijn. Eigenlijk nog te mager, vinden de vinden de vrienden van D66 misschien, want het liefst zien die dat met ook in het holst van de nacht desgewenst inkopen kan doen. Maar ja, men moet ergens beginnen, ook als geen ondernemer de nu door politiek gekrijs verworven ruimte benut. Volgens de democraten en VVD-ers schreeuwen zowel die ondernemers als consumenten om een ruimere openstelling van winkels op zondag.

Liberale visie

Laat ik daar nu niets van merken. Maar mogelijk kijk ik teveel naar de samenleving, waar de natuurlijk de lokale politiek ook in dit geval niets mee heeft. Misschien kan iemand van de liberale clubs mij eens een winkel aanwijzen die in Amstelveen, ondanks de verruiming van regelgeving, vroeger dan 12.00 uur open is? Ik heb die ook in het Stadshart niet kunnen ontdekken, dus kennelijk gaat men daar massaal voorbij aan de dringende behoefte van consumenten.

De fracties die tegen koopzondagen waren en zeker tegen de verruiming daarvan, kwamen vooral op voor de kleine ondernemer die nu zeven dagen per week moet werken en geen extra omzet behaalt. In het Stadshart zijn de winkels op zondag gewoon open van 12.00 tot 17.00 of 18.00 uur. In weerwil van de politici die zelfs citymarketing in de open winkels op de vroege zondagochtend zien. Maar blijkbaar zijn ondernemers gehandicapt wat liberale visie betreft….

 

Lees ook:ChristenUnie en CDA tegen lange koopzondag
Lees ook:D66 wil winkels hele zondag open
Lees ook:Oppositie tegen hele koopzondag
Lees ook:Lange koopzondag, ondanks verzet CU/CDA/SP
Lees ook:GroenLinks en SP: meeste winkeliers tegen koopzondag

7 reacties op “Lange koopzondag mislukt…

 1. Zeurhannes

  Zelfs de meest liberale vrije markt denker blijft zondagochtend nog eens lekker een paar uurtjes langer achter de warme bips van moes ipv te gaan funshoppen .

    /   Beantwoorden  / 
 2. Rotary-vriende

  Het ‘democratische’ gebral viert weer hoogtij. ‘Ondernemers en consumenten schreeuwen om ruimere openingstijden.’

  Net zoals ze in Noord-Korea staan te gillen om het verdriet van hun grote leider. Zo zie je maar hoe Mao en Libero elkaar aan de uiteinden weer vinden.

  Funshoppen. Niets mis met winkelen voor ontspanning. Maar misschien als de 24/7-draaimolen een dagje stil zou staan dat men wellicht weer eens een boek ter hand neemt of een boswandeling maakt of museum bezoekt. Een dagje geen commercie doet de mens misschien iets dichter tot elkaar en zichzelf brengen. 24/6 is good enough.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Frank

  En zo doet iets waar de mensen gewoon geen zin in hebben op dit vlak de 24 uurs-economie de das om.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Jan

   Misschien moet er van overheidswege aan de mensen een 24-duimsmaat, koevoet en een blinddoek uitgedeeld worden.

   Eén om de dag zinnig mee door te komen, één om je te verheffen en iets om onkunde mee te kunnen ervaren.

     /   Beantwoorden  / 
 4. Elias

  Gek eigenlijk dat D66 niet reageert. Of een andere politieke partij die voor die lange koopzondag stemde…

    /   Beantwoorden  / 
 5. Rode Paprika

  Heeft D’66 uit monde van haar wethouder Veeningen hier ooit gereageerd dan? Nee, zij knikt duizend kniebuigingen naar haar voorman Alexander. En transparantie is haar vreemd. Zij koopt jurkjes voor foto’s en doet alsof ze overal verstand van heeft. Een lachwekkend zootje dat D’66. Volgens mij was zij in 1966 nog niet eens geboren, dus geen wonder dat zij draait en slijmt. Laat die mevrouw met rust. Zal ze nodig hebben na de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar. Zij doet waar haar opdrachtgever de VVD in deze gemeente haar toe aanspoort en verder heeft zij niks in te brengen. Nou zo zie ik haar. Een zielig op haar tenen lopend individu.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Heikneuter

   Men zegt wel eens door gebrek aan gewicht boven komen drijven.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.