Driekwart Amstelveens werknemers werkt elders

Dat zoveel mogelijk nationale en internationale bedrijven naar Amstelveen lokken goed is voor de plaatselijke werkgelegenheid, zoals sommige politici graag volhouden, is maar ten dele waar. Nog niet eens een kwart van de Amstelveense werkenden (22,8%) werkt in de eigen woonplaats. Gemiddeld moet die andere ruim driekwart van de Amstelveense werknemers bijna 15 kilometer reizen om op hun werk te komen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Natuurlijk moet men het allemaal regionaal bekijken, binnen de zogenoemde Metropool Regio Amsterdam (MRA), waarbij tientallen gemeenten zijn aangesloten, zonder trouwens enige democratische legitimiteit. Maar het is dus onzin dat zelfs in haar verdediging voor een McDonalds bij de N201 het raadslid Linda Roos van Burgerbelangen de lokale werkgelegenheid in stelling bracht. Want ja, we kunnen nu wel tegen zijn, maar dan verdwijnt die fast food horecanering naar een andere gemeente, betoogde zij serieus. En dat zou volgens haar een gemiste kans voor de werkgelegenheid zijn.

Intussen bestaat er binnen die MRA dus een dagelijks forensenverkeer van jewelste. Hoezo duurzaam besparen? Het is net zo onzinnig daarover de praten als over het lokken van zoveel mogelijk bedrijven met het oog op de werkgelegenheid voor Amstelveners. Dit is een leuke groene slaapstad. Althans voor mensen met geld, zoals veel expats, die hier ook nog internationaal onderwijs vinden (waarvoor Amstelveen nu weer € 1,25 miljoen uittrekt). Want iemand met een dunnere beurs kan hier absoluut niet wonen. Ik heb nog nooit antwoord gehad op de vraag of de lokale bestuurders op hun acquisitietochten in verre oorden dat erbij vertellen.

In Amsterdam werkt bijna 70% in eigen stad. En gelukkig ligt de hoofdstad vlakbij. Zodat ook Amstelveners erheen kunnen. In Aalsmeer is het wat de werkgelegenheid in eigen dorp betreft nog iets beter dan in Amstelveen, wat natuurlijk vooral door de veiling komt. Daar kan bijna 29% het op de fiets af. Uithoorn (ruim 20%) en het relatief kleine Ouder-Amstel (bijna 12%) doen het slechter dan Amstelveen als het om werk in eigen woonplaats gaat.

 

Lees ook:Criminaliteit in Amstelveen gestegen
Lees ook:Amstelveen heeft toptarief bouwleges
Lees ook:Drie exposities op Wester-Amstel
Lees ook:Politiek café met Atzo Nicolai
Lees ook:Onderzoek naar wensen buitenlanders in Amstelveen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.