Reclame

Doordat er in Amstelveen – mede om financiële redenen – in feite geen kritische pers bestaat, die zich met onderzoeksjournalistiek kan bezig houden, fungeert ook de gemeentelijke afdeling communicatie voornamelijk als reclamebureau. Zij ziet de lokale media kennelijk voornamelijk als eigen kanalen, om de standpunten van B&W door te geven. In zekere zin is dat jammer voor degenen die er werken. Ooit leerden zij misschien op school hoe om te gaan met communicatieve tegenwind, maar bij de gemeente hebben zij daar in de praktijk vrijwel nooit mee te maken. Maar als er wel een briesje opsteekt, weten zij het, niet dagelijks getraind er in, ook niet meer.

Gevolg van het communicatief rustige vaarwater is ook dat zij in zo’n geval blijkbaar geen of verkeerde adviezen geven aan de bestuurders. Ik moest er aan denken toen RTV Noord-Holland aan de netelige zaak van de Pizzeria in het Oude Dorp aandacht besteedde. Die kwam neer op herhaaldelijk en langdurig met de omwonenden praten, terwijl de gemeente zich hulde in veelzeggend zwijgen. Zelfs zogenoemde woordvoerders, behorend tot het communicatieteam, maakten geen gebruik van de journalistiek correct geboden gelegenheid tot wederhoor. Wethouder Raat kwam ook zelf niet en niemand in het raadhuis stond de verslaggever te woord. Nou ja, er werd volgens hem alleen verwezen naar een door de wethouder aan de gemeenteraad gestuurde brief. Natuurlijk denken tv-kijkers dat de bewoners gelijk hebben, de gemeente wel wat zal hebben te verbergen en eigenlijk met een mond vol tanden staat.

Hinder

Op het gevaar af als minkukel te worden beschouwd, die absoluut geen verstand van dat vak heeft, denk ik toch dat ik als communicatie adviseur van het medium – televisie – gebruik had gemaakt. Aan de wethouder de raad gegeven geboden wederhoor te benutten om de bestuurlijke kant van de zaak te belichten. Het gaat om een hinder veroorzakende afvoerpijp, waardoor doet de huizen vervuilt. Maar natuurlijk ook om de ingrijpende gevolgen die het voor de betreffende ondernemer zou hebben als diens zaak gesloten moet worden. Ik begrijp volkomen kool en geit.

Het gaat in Amstelveen altijd fout als er een crisis dreigt. De communicatie experts zagen geen kans het tij te keren toen in het Stadshart destijds de pleuris uitbrak, omdat mensen in de Schildersbuurt als donderslag bij heldere hemel per brief werd meegedeeld dat hun woningen – wegens uitbreidingsplannen van het winkelcentrum – op de nominatie stonden te worden gesloopt. Voor, tijdens en na de crisis, die in B&W tumult teweeg bracht, heb ik niets gemerkt van enige gemeentelijke communicatie.

Crisis

Laat ik eerlijk zijn: Amstelveen staat kennelijk daarin niet alleen. Voor de netelige kwestie rond de Noord-Zuidlijn, die aan de lopende band voor ellende en tegenstand van publiek zorgde, werd tenslotte een in crisis gespecialiseerd bureau ingehuurd voor de communicatie. “Wij worden altijd gevraagd als de zaak totaal is misgelopen”, vertelde de manager van dat bedrijf mij destijds. Sindsdien lees ik nauwelijks nog een onvertogen woord over de lijn. De strategie is van zoveel mogelijk onder de pet houden, verschoven naar totale openheid en ook slechte boodschappen als eerste brengen.

Misschien kan Amstelveen er iets van leren. Maar misschien komen stormen hier zo weinig voor dat men daar in het raadhuis niet op is gericht. Met wethouders reizen altijd woordvoerders mee. Wat die doen, behalve mogelijk thee schenken en foto’s maken, is mij een raadsel. Als het woord werkelijk moet worden gevoerd, doen zij het niet. Maar doorgaans is dan ook geen reclame uit te slepen…

 

 

Lees ook:BBA vindt financieel beleid B&S ‘schandelijk’
Lees ook:Ander woord
Lees ook:Bevroren
Lees ook:Journalistiek als klef doorgeefluik
Lees ook:Argwaan

82 reacties op “Reclame

 1. F. Wijlens

  Waarom zouden overheden überhaupt communicatiemedewerkers in dienst moeten hebben? Vroeger belde de journalist gewoon even met de secretaresse.

  En waar is de oppositie? Zeg nou die nieuwe internationale school, als je de cijfers goed had doorgenomen, dan had je gezien dat er een sterke behoefte aan is en natuurlijk zijn er gelden voor gereserveerd. Ik had zelf al een jaar het idee dat er iets dergelijks stond te gebeuren. Maar de oppositie staat er bij, kijkt er naar en heeft niets in de gaten. Als ik overigens wil communiceren met de oppositie over een aantal ernstige systeemfouten in de sociale woningbouw, het gaat hier echt om de simpelste dingetjes, dan kan dat niet. Hoe kan je nou zo incompetent zijn?

  Dan zitten we hier in het land met een electorale ‘kaart’ die naar rechts op schuift en je merkt aan alles bij linkse partijen dat er de neiging is om nog extremer hetzelfde beleid voort te zetten ipv pas op de plaats te maken. Dit resulteert er dan in dat het bulk van de kiezers nog harder naar rechts rent. Groenlinks profileert zich op vluchtelingen en het milieu maar ik constateer dat Groenlinks daar niets aan doet. De SP profileert zich op armoede maar ik constateer dat de SP er niets aan doet. Op dezelfde wijze dat bv de PVV helemaal niets doet aan terrorisme of criminaliteit. Het is één grote PR-show.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Daan Banaan

   U gedraagt zich als de profeet achteraf.
   Waarom hebben wij dat niet eerder van u mogen vernemen?

   Maar goed gedane zake nemen geen keer. Geeft u eens een oplossing voor één van de door u geschetste problemen voor een willekeurige politieke partij. Tot dusver roeptoetert u enkel dat ze allemaal lopen te roeptoeteren.

     /   Beantwoorden  / 
   1. F. Wijlens

    Precies wat ik probeer aan te kaarten, je reageert niet inhoudelijk op correcte argumenten. Het is alleen maar blablabla.

      /   Beantwoorden  / 
 2. Daan Banaan

  In het verleden zijn de communicatiemedewerkers wel vaker aan de orde geweest. Maar hoeveel fte betreft die afdeling eigenlijk? En gezien het lage rendement kan daar niet op bezuinigd worden?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Jan

   Communicatiemedewerkstertjes zijn niet meer dan omhoog gevallen hbo-meisjes met de juiste tongval en kleding.
   Verder houdt de communicatie van Amstelveen niet in.

     /   Beantwoorden  / 
 3. Rotary-vriendje

  Kim Yong Raat vindt het heel aangenaam dat er geen kritische pers in dit blauwe bolwerkje aanwezig is.

    /   Beantwoorden  / 
  1. F. Wijlens

   1 de lange termijn plannen, zoals Raat die voorstaat, zitten goed in elkaar.
   2 je moet die plannen en jezelf ook aan de kiezer verkopen
   3 de andere politici kunnen dat ook doen maar kunnen of geen stukjes schrijven, of ze kunnen niet argumenteren, of ze nemen helemaal de moeite niet.

   Maw, ik concludeer dat het hier niet een overdaad aan dhr. Raat is, maar een ernstige ontbreken van de rest van de politiek. En ja, dan kom je Raat wel vaak tegen : ) wat denk je nou zelf.

   Raat beargumenteerde dat de gemeente de afgelopen jaren veel inkomen uit de oplevering van nieuwbouw had, dat geld aan lopende zaken heeft uitgegeven, dat er geen nieuwbouw meer in het verschiet zit en já dat dit betekent dat de gemeente minder moet gaan uitgeven. Elk politicus die weer begint met verhalen over dat de gemeente meer moet gaan uitgeven valt direct af. Als je wil weten waarom, dan hoef je alleen maar naar de schuldenberg van de gemeente Amsterdam, Venezuela, Italië en Griekeland te kijken.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Rotary-vriendje

    1. Alleen maar zeggen dat de lange termijn plannen goed in elkaar zitten, is hetzelfde als zeggen dat zijn lange termijn plannen niet goed in elkaar zitten. Dat doe ik niet. Ik neem alleen maar waar – net zoals Frank Bikker terecht opmerkt – dat doorstromen alleen maar moeilijker is geworden.

    En zoals je zegt; de gemeente moet niet méér gaan uitgeven. De gemeente moet zijn geld evenwichtiger uitgeven. Alleen als je goed verdient, een mooi huis kunt betalen en economisch sterk staat, dan is deze gemeente bereid het vuur voor je uit de sloffen te lopen. Oh ja, betaalbare woningen bouwen voor mindere economische ‘goden’. Tja, dat moeten we eens doen….. Dat is Amstelveen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. F. Wijlens

     Slechts een beperkte gedeelte van de bevolking komt in aanmerking voor de sociale woningbouw, ook ik. De gemeente Amstelveen voldoet qua percentage aan de doelstelling en heeft de zaken de goed voor elkaar. En nee, meer sociale woningbouw is dus niet het antwoord. Bouwen voor de middenklasse is dat wel.

     En de problemen met bv de doodstroming, liggen op het bordje van de politiek in Den Haag. Ik constateer hier dat bijna alle problemen mbt de sociale woningbouw, alsook de reguliere huursector en de koopwoningmarkt veroorzaakt zijn door, over het algemeen, juist de linkse partijen. Als er dan nu linkse partijen zijn die alleen maar roepen om het hele land nog verder vol te plempen met sociale woningbouw en zoveel mogelijk geld uit te geven en wéér niet de onderliggende problematiek te adresseren, nou: dan ga ik er niet op stemmen. En men mag best een beetje populistisch zijn, ook op links, immers dit is inherent aan democratie. Echter, men moet de mensen niet voorliegen en men moet deugelijk beleid maken.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Daan Banaan

      “Schuld bij links?” Hr. Wijlens , hoe lang is het geleden dat links echt aan de macht was? Zowel hier als in Den Haag. Een PvdA is al decennia zijn ideologische veren kwijt en is eigenlijk een VVD light geworden. Als u nu had gezegd dat elke partij maar achter de ontwikkelingen heeft aangehobbeld , had ik u nog gelijk kunnen geven.

        /  
     2. Tinus Trekveer

      pisang bedoelt te zeggen dat alleen de pvda links is.

      En houdt dus zijn eigen extreem linkse Hamburg vechtclub (SP) buiten schot. En over de terroristen en Pol Pot aanhangers van GL zegt hij dan voor het gemak ook maar niets.

        /  
     3. Rotary-vriendje

      Gaan we weer:

      “Ik constateer hier dat bijna alle problemen mbt de sociale woningbouw, alsook de reguliere huursector en de koopwoningmarkt veroorzaakt zijn door, over het algemeen, juist de linkse partijen.”

      Onderbouwing?

        /  
     4. Rotary-vriendje

      Hardnekkig virusje, Tinus. Gauw onder de wol zou ik zeggen. Beterschap.

        /  
     5. Daan Satudarah en Daan Pot

      Je hebt volkomen gelijk.

        /  
     6. F. Wijlens

      @Rotary vriendje,

      Onderbouwing?

      1 wist je dat er maar een beperkt aantal koopwoningen in het land zijn
      2 wist je dat er slechts beperkte mogelijkheden voor nieuwbouwwijken zijn in verband met wet- en regelgeving?
      3 wist je dat dat betekent dat de hypotheekrenteaftrek niet leidt tot meer huizenbezit?
      4 wist je dat als iedereen maximaal gaat lenen dat dat in combinatie met de vorige punten betekent dat de prijzen gigantisch omhoog gaan?
      5 wist je dat er altijd een volgende crisis aankomt en dat dat de koopwoningmarkt in het land gigantische klappen kan toebrengen en dat dat betekent dat een hele hoop mensen van de een op de andere dag met een onverkoopbaar huis en gigantische hypotheeklasten zitten?
      6 wist je dat je best keysiaans kan begroten als overheid, maw in goede tijden besparen om in slechte de economie aan te kunnen jagen? wist je dat men op links nooit wil besparen in goede tijden en dat je dan in slechte tijden niet meer kunt uitgeven?
      7 wist je dat de sociale woningbouw per jaar voor bestaande contracten de huur minder mag verhogen dan voor nieuwe contracten, dit voor de zelfde woningen? wist je dat dat betekent dat iemand die nu een sociale woning nodig heeft veel meer betaalt dan iemand die er al twintig jaar zit? wist je dat dat betekent dat de sociale woningbouw een incentive heeft om zoveel mogelijk te slopen? immers, sloop betekent dat de bewoners een nieuwe woning met nieuw contract moeten aangaan?
      8 wist je dat de sociale woningbouw is opgebouwd met subsidie? maw, ook als je je huur betaalt ontvang je de facto subsidie. wist je dat een derde van de sociale woningbouw wordt bewoond door mensen die daar feitelijk niet voor in aanmerking komen?
      9 wist je dat als je de huren voor bestaande bewoners van de sociale woningbouw wettelijk slechts minimaal kan verhogen, dat deze mensen dan geen incentive hebben om te verhuizen? immers verhuizen betekent gigantisch veel meer huur betalen. wist je dat zelfs al zouden zij een woning willen kopen dat dit dan moeilijk gaat omdat de koopwoningmarkt ook naar de knoppen geholpen is?

      @Daan Banaan,

      Ik heb het niet over schuld maar doe een feitelijke constatering. En het heeft niks te maken met links of rechts, het heeft te maken met incompetentie en leugenachtigheid.

      Als je met die extreem linkse mensen probeert te communiceren waarom ik zoveel meer huur moet betalen terwijl ik mensen ken die twee keer meer inkomen hebben en tegelijkertijd 100 eu per maand minder woonlasten hebben, dan zeggen die extreem linkse mensen dingen als: “ah, je wilt minder huur betalen?” Nee, stelletje kneuzen, ik wil gewoon niet genaaid worden en ik wil niet anders behandeld worden dan andere mensen in een vergelijkbare situatie, ook vind ik dat het beleid goed in elkaar moet zitten. Vervolgens schrijft zo een iemand een stukje op deze site en noemt hij dat “pesten”. Nou, toen ik dat las voelde ik mij flink getreiterd door dat Groenlinks.

        /  
 4. Daan Banaan

  Om even op punt 1 in te gaan : Op welk gebied is de woonvisie van deze gemeente dan effectief? Doorstroming is enkel nog maar slechter geworden. Dat wordt zelfs door de coalitie erkend. Men bouwt wel voor het super-de-luxe segment, maar niet voor de middenklasse tot 1000€. Over de sociale sector heb ik het dan niet eens . Daar houdt men uitverkoop, zowel in de huur als de koop. Voorbeelden te over. Zou u dan dan die woonvisie als goed doortimmerd beschouwen?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rode Paprika

   Amstelveen heeft geen woonvisie. Er is slechts één woningbeleid en dat is hoe duurder hoe beter. Iedereen naar Groningen en de rest, jongeren, ouderen naar de tentjes op de Drentse hei.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Laat maar

    Helemaal mee eens en dan ook nog eens faciliteren dat expats hier ‘wat er nog beschikbaar is’ kunnen huren van de huisjesmelkers.

      /   Beantwoorden  / 
   2. Rotary-vriendje

    Amstelveen heeft juist wél een visie. Bouwen voor hen die het goed gaat. Aan mensen die hun kansen niet pakken hebben we niets. Wilde een woord gebruiken wat ik maar niet doe, bij nader inzien.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Rode Paprika

     We hebben hier vrijheid van meningsuiting @ Rotary…….klopt ja, die visie is er idd. De spijker op zijn kop!

       /   Beantwoorden  / 
     1. Melanchton

      RP, vrijheid van meningsuiting? Hier? Ja graag, maar dan wel met open vizier en met inachtneming van de Gebruiksvoorwaarden.

        /  
 5. Elias.

  Ik meen toch dat de gemeenteraad akkoord is gegaan met een woonagenda, daarin staat een visie. Dat is weliswaar blijkbaar niet de uwe, maar ook ‘hoe duurder hoe beter’ (zoals u het noemt, wat ik ik die Woonagenda niet terug vind trouwens) is een visie.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rode Paprika

   U bedoelt de gemeenteraad bestaande uit VVD, VVD en VVD?

     /   Beantwoorden  / 
   1. Elias.

    Volgens mij heeft de VVD 9 van de 37 zetels. Oppositie inderdaad maar 13. D66, PvdA en Burgerbelangen (coalitie) samen 15. Maar ja, de gemeenteraad wordt nu eenmaal democratisch gekozen. Volgens u vermoedelijk ondemocratisch, omdat de raad niet voldoet aan uw opvattingen. Of zie ik het verkeerd?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Rode Paprika

     Ik bedoelde eigenlijk, VVD en aanhangers en daar schaar ik de PvdA (sorry sociaaldemocraten, want uw ‘ideologische’ veren bent u ook in de gemeenten kwijtgeraakt), BBA, D’66, OCA ook onder. Allemaal één pot nat. Dus reken de zeteltjes even voor mij uit? Wat blijft over? Juist ja. Heb ik trouwens iets over ondemocratisch gezegd? Nee. U ziet het dus verkeerd.

       /   Beantwoorden  / 
  2. Daan Banaan

   @Elias Hoe verklaart u anders het volgende : het verkopen van 13 kavels voor een half miljoen. Op diezelfde plaats konden minsten 60 betaalbare appartementen gebouwd worden. Hoe verklaart u die bouw van de Bankrastoren met huren tot 3000€ . Hoe verklaart u de verdubbeling in huur van voormalige arbeiderswoninkjes van nog geen 57 m2 voor nu bijna 1000€ . ( ongeveer 70 stuks )Hoe verklaart u de verkoop van soc woningbouw ( ongeveer 160 stuks) uit de voorraad. De laatste 2 voorbeelden waren bij mij bekend enkel uit de Keizer Karelbuurt.
   Wil de hr Elias nu soms beweren dat dit geen prijsopdrijvend effect heeft naast vele andere factoren, zoals het hier naar toe halen van zo veel mogelijk expats, terwijl de eigen mensen die afhankelijk zijn van woningen tot 1000 € hier weggepest worden.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Elias

    Waar haalt u vandaan dat in de Woontoren € 3000 per appartement moet worden betaald? Overigens is het nu een leegstaande kantoortoren met een particuliere eigenaar die – dat wilt u toch? – ombouw naar wonen wenst. Maar hij wil natuurlijk wel uit de kosten komen. Overigens heb ik niets beweerd, maar ik bestreed alleen dat er totaal geen visie bestaat bij de gemeente, terwijl de raad wel een woonagenda vaststelde. Die visie kan weliswaar niet van sommigen zijn, maar het is wel een visie. Meer heb ik niet gezegd.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Rotary-vriendje

     Zwakke repliek.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Elias.

      Verklaar u nader.

        /  
    2. Daan Banaan

     Bij monde van een alhier verschenen artikeltje vond zelfs bbA die toekomstige huur van 3000€ erg hoog. Overigens weerhield het ze niet ervan om in de raad voor te stemmen.U pint mij vast alsof ik tegen ombouw van kantoren ben. En of ik tegen volledige stop ben van bouw luxe-appartementen. Ook niet! Wel tegen een eenzijdige bouw van woonruimte > 1000€.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Elias

      Van gemeentewege is alleen een startnotitie verschenen, waarin staat dat de flats 1300 tot 1900 euro zullen kosten, afgezien van mogelijk een paar penthouses. Er zijn nog geen concrete bouwplannen etc. Ik weet niet hoe bbA aan die drie mille komt, maar die fractie lijkt mij wel vaker onzin uit te kramen

        /  
     2. Daan Banaan

      Heeft u ook soms een antwoord op die vraag van mij van huren tot 1000€?

        /  
     3. expat

      Zeg pisang, waar haal jij die 1000 euro dan vandaan?

      Staat dat ergens? Of is het weer zo’n van horen zeggen verhaal.

        /  
 6. CeeBee

  Het valt me steeds meer op, dat welk onderwerp hier ook op dit blog wordt behandeld, iedereen gelijk de woonagenda er met de haren bijsleept. Of Der Bogen of dat de desbetreffende wethouder wordt afgebrand.

  Volgens mij gaat het hier om communicatie versus journalistiek, een onderwerp waar de blogger trouwens maar al te graag over uitweidt.

  Overigens kan ik me wel vinden in de stelling van F. Wijlens dat het veelvuldig in beeld zijn van wethouder Raat zeker ook te maken heeft met het veelvuldig uit beeld blijven van de overige wethouders of raadsleden.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   ‘Volgens mij gaat het hier om communicatie versus journalistiek, een onderwerp waar de blogger trouwens maar al te graag over uitweidt.’
   Dat komt doordat de blogger al een halve eeuw in de lokale journalistiek rondloopt en de verschillen met vroeger ziet. Toen was er meer mankracht bij de redactie van het Amstelveens Weekblad (toen nog een echte – betaalde – krant waarvan hij de redactie leidde) en waar later het concurrerende AN (Telegraaf) bij kwam. Hij zag de aftakeling van de plaatselijke journalistiek, waar een steeds omvangrijker communicatie team aan gemeentezijde tegenover stond. De pers is door minimalisering van de redacties niet meer goed in staat een enigszins controlerende rol te spelen. Een communicatie is toch iets anders dan louter promotionele informatie. Ik kan me niet herinneren dat de zich daarmee bezig houdende afdeling ooit een bericht naar buiten bracht dat voor B&W min of meer nadelig zou zijn…Het gemeentelijke glas is nooit 90% leeg, maar altijd 10% vol.

     /   Beantwoorden  / 
   1. CeeBee

    Waardoor het komt is mij helder, d.w.z. ik heb al meerdere malen -en ook vrij recent nog- mogen lezen waarom je dat vindt. Het is juist dat die plaat nogal vaak wordt afgedraaid in mijn ogen, tenzij je gelooft in de kracht van de herhaling natuurlijk.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

     Ja, daar geloof ik in. Wat dat betreft doe ik hetzelfde als de gemeente, die bijvoorbeeld ook niet genoeg krijgt van het onder de aandacht brengen van ‘doorstroming’ en n u Mensen Maken Amstelveen….Overigens denk ik niet dat mij klaagzang veel effect sorteert, de gemeenteraad weet alleen stom te lachen als antwoord, maar ik wil het wel gezegd hebben. Ik denk dat naar de plaat nooit is geluisterd, dus een reden om die af en toe opnieuw op te zetten…

       /   Beantwoorden  / 
     1. CeeBee

      Laat ik me toch verleiden tot een antwoord op ‘doorstroming’. 50 jaar permanent bijbouwen heeft ook niet geleid tot een oplossing voor de krapte mogen we gerust vaststellen. Merkwaardig dat niemand -ook jij niet- de partijen die daarvoor verantwoordelijk waren daarop aanspreekt.

      En Mensen maken Amstelveen? Hopelijk verdwijnt dat vage en vooral door niemand begrepen project snel naar de achtergrond.

        /  
     2. Johan Bos

      ‘Merkwaardig dat niemand -ook jij niet- de partijen die daarvoor verantwoordelijk waren daarop aanspreekt.’
      Het spijt me dat je niet goed hebt gelezen. Ik heb herhaaldelijk (!) gemeld dat ik al decennia lang het verhaal over doorstroming hoor en dat het nog nooit iets heeft opgeleverd. Raadslid Harry van den Bergh krabbelt nu een beetje terug naar het oude PvdA-standpunt (meer goedkope woningen) en zegt tegenwoordig dat doorstroming gewoon niet kan lukken. Wat vage kreet betreft, ben ik het volledig met je eens (Mensen Maken Amstelveen), maar misschien verdwijnt die wel als de burgemeester weg is. Zij is mogelijk de enige die de slogan begreep, maar de lokale politici doen of zij dat ook doen, wat natuurlijk is gebaseerd op de klefheid in het gemeentehuis…

        /  
     3. CeeBee

      Dat heb ik heel goed gelezen zelfs, maar heb ook nooit begrepen waar je die bewering vandaan haalt. Misschien is er wel vaak over gesproken in het verleden, maar er is nooit beleid op ingezet omdat niemand dat aandurfde. Stef Blok was de eerste minister die zijn nek uitstak en heeft op zijn zachtst gezegd nogal tegen de stroom op moeten roeien om alle gevestigde belangen te doorbreken. De tijd zal leren wat het oplevert, want het gaat natuurlijk wel even duren voordat je 50 jaar woningmarktbeleid effectief bijgestuurd krijgt.

      En zoals ik al schreef, niemand heeft partijen -en met name de PvdA- aangesproken op hun beleid in de 50 jaar hiervoor. Bijbouwen was het devies, want dat zou het allemaal oplossen.

        /  
     4. Johan Bos

      Ik heb herhaaldelijk de PvdA aangesproken op de wijze waarop die fractie 180 graden draaide toen zij in de coalitie wilde komen. Het beleid in Amstelveen is nu eenmaal gericht op expats en anderen die veel kunnen betalen. Dus dure en middeldure woningen. Het kan ook net anders met al die bedrijven, waarvoor de acquisitie doorgaat. Heel lang geleden waarschuwde een PPR-raadslid dat er op den duur druk op de woningmarkt zou ontstaan door kantoren hierheen te halen. Hij kreeg gelijk, m,aar was toen een roepende in de woestijn of misschien wilde men de woestijn juist. De sociale huurwoningen gaan voornamelijk naar statushouders en de wettelijke verplichting voor huisvesting van hen kan de gemeente niet of nauwelijks aan. B&W doen er goed aan gewoon te zeggen: Amstelveen is een aantrekkelijke gemeente voor wie een woning kan betalen en wie geen geld heeft, moet het in Almere proberen. Wordt trouwens ook openlijk gezegd door ambtenaren op het raadhuis. Het is een visie en ik laat in het midden of ik daar voor of tegen ben. Maar doorstroming slaat, wat sociale huurwoningen betreft, nergens op. In feite geven B&W dat u ook toe…

        /  
     5. CeeBee

      We praten een beetje langs elkaar heen denk ik. Het punt dat ik wil en wilde maken is dat ‘doorstroming’ nou juist een non-issue was bij enkele landelijke politieke partijen en met name de PvdA. Sociale woningbouw was immers (en is misschien nog wel) een van hun kroonjuwelen en dat werd ingevuld met ongelimiteerd bijbouwen zonder oog voor doorstroming. Pas sinds enkele jaren is er nieuw beleid ingezet.

        /  
  2. Tinus Trekveer

   “iedereen gelijk de woonagenda”.

   Valt wel mee hoor. het zijn altijd de 3 ‘usual suspects’

   En Herbert Raat veelvuldig in beeld? Ja, de man is fotogeniek en heeft ook nog een sympathieke uitstraling. De rest heeft dat niet of nauwelijks.

     /   Beantwoorden  / 
   1. 🤡

    Je mag ook zeggen dat de rest minkukels zijn. Lijkt me duidelijker.

      /   Beantwoorden  / 
   2. Jan

    Een sympathieke uitstraling?

      /   Beantwoorden  / 
  3. Rode Paprika

   Daar ben ik het mee eens, slappe hap de 3 anderen. Maar hoe komt dat? Is dat juist omdat de heer Raat te veel invloed uitoefent of de anderen te weinig in de pap te brokkelen hebben? En wie controleert wie? Zijn de drie andere wethouders wel bij machte eenzelfde communicatie te voeren? Of lopen ze aan de leidraad van…? Onderzoeksjournalistiek zou hier eens een weg in moeten vinden. Maar ja, die bestaat niet meer.

     /   Beantwoorden  / 
 7. F. Wijlens

  Voorts wens ik ernstige bezwaar te maken tegen alle expatfobie onder de reaguurders op dit medium. Daarnaast is de sociale woningbouw hier geregeld via de stadsregio onder voorwaarden die door Den Haag worden gesteld. Maw, klagen bij de gemeente A’veen is totaal misplaatst als ook onredelijk.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank Bikker

   Expatfobie? Vindt dat vreemd, als men voor deze groep zich het vuur uit de sloffen loopt en niet voor de plaatselijke bevolking die afhankelijk zijn van huren tot 1000€ ( inclusief soc woningbouw) ? U moet eens weten hoe mensen aan de stamtafel daarover denken. Ik vind dat gewoon een gevaarlijke ontwikkeling! Wilt u dat dan?

     /   Beantwoorden  / 
   1. expat

    Aan de stamtafel hoor ik nooit iets over expats. Wel iets over de huizeneigenaren die dat goed doen om hun pand voor veel geld te verhuren. En wat is daar mis mee?

    En die 1000 euro waar haal je dat toch vandaan?

    Tevens heb ik begrepen dat jijzelf een notoire scheefhuurder bent.

    Doe daar eens iets aan.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Daan

     Die grens van 1000€ heb ik gewoon van het nieuws en de kranten.
     Het eerste lieg je gewoon, de gebruikelijke provocatie, net zoals scheefhuurder sinds mijn fpu. Wel moet ik zeggen dat jij nooit deelneemt aan racistisch gelul over expats.

       /   Beantwoorden  / 
     1. expat

      Daan?

      Mijn reactie was aan Frank Bikker gericht.

      Maakt niet uit hoor. Maar ik had toch wel een betere woordvoerder voor Frank verwacht. Nu lees ik nog steeds aannames en laffe ontkenningen.

        /  
    2. Rotary-vriendje

     Klopt, expatjepeejer, aan jouw stamtafel is iedereen dronken. Vluchtend voor de bittere schijnwereld van liberalen.

     We verzuipen onze ellende
     En vergooien ons geluk
     En we slaan zo tussenbeide
     Wel voor dertig gulden stuk
     (H.Dorrestijn)

       /   Beantwoorden  / 
 8. Elias

  @Banaan. Nee, maar ook die drie mille lijkt niet waar. U wilt kennelijk ook in de Bankrastoren goedkope woningen, waarmee de betreffende ondernemer niet uit de kosten komt. Hebt u een oplossing? Gewoon verplichten elke maand met verlies te werken? Of de gemeente dat maandelijks laten aanvullen?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rode Paprika

   Nee, het hele woonbeleid van Blok en consorten moet op de schop. Als Duijvendak toentertijd niet overstag ging in de Eerste Kamer door toedoen van Samsom en Asscher, was deze wet er nooit door heen gekomen. Met dank aan de PvdA, waarop ik gelukkig nog nooit heb gestemd. Zo zie je maar….

     /   Beantwoorden  / 
   1. F. Wijlens

    Die Duijvendak is echt een hele enge vent, hij heeft zelfs nog lieden van de Rote Armee Fraktion onderdak geboden.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Jan

     Zelfs enge mensen zijn nog in staat iets goeds te doen. Op rechts zitten doorgaans uiterst beschaafde mensen die de meest hufterige dingen voorstellen. Dus ach…

       /   Beantwoorden  / 
    2. Arie Koomen

     Beetje opletten RP. Je haalt de heren Duijvestein en Duyvendak door elkaar. En Wijlens loopt er vrolijk achteraan

       /   Beantwoorden  / 
     1. F. Wijlens

      @Arie Koomen,

      Je hebt gelijk, abusievelijk haalde ik de heren door elkaar. Het spijt me.

        /  
  2. Rode Paprika

   Blijkbaar is Elias ook een product van het huidige neoliberale (geprivatiseerde) beleid en kan zich geen ander herinneren…iets tussen de 30 en 40? Gebrainstormd? Of gewoon te dom om eens andere zaken in ogenschouw te nemen.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Elias.

    Zal wel te dom zijn, zoals de meerderheid in de gemeenteraad, dus in deze gemeente. Maar ja, niet iedereen kan zo intelligent zijn als u natuurlijk. Als niet iedereen zo dom was, vielen die paar intellectuelen -onder wie u – niet op natuurlijk. Dus wees met die stommelingen maar blij…

      /   Beantwoorden  / 
   2. Jan

    Oké, het is domheid. Wel duidelijk. Kunnen we die Elias rechts laten liggen. (Grapje Elias)

      /   Beantwoorden  / 
 9. Elias

  Wat mij opvalt is dat doorgaans degenen die weinig of niets hebben het kennelijk degenen die dat wel hebben misgunnen. Nivellering betekent in hun ogen ook meestal ik moet een fors deel hebben van degenen die kapitaalkrachtiger zijn. Die jaloezie verandert opeens als zij zelf zeg maar boven jan zijn. Ik zie weinig rijken op links en weinig armen op rechts….Maar misschien heb ik het mis.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rode Paprika

   Ook daar sla je de plank mis. Toegegeven de rijken willen niks inleveren, want bang voor hun bezit (en dan laat ik even in het midden hoe die rijkdom is verkregen), de ‘hardwerkenden’, daar lach ik om, want blijkbaar is tegenwoordig iedereen druk, druk, druk en zeeeer hardwerkend. Als iemand hardwerkend zegt en binnen de gemeente werkt, nou voorbeelden te over dat diegene continu op vakantie is of iedere dag wel een uurtje smokkelt. Hardwerkend is een VVD motto, anders grijp je idd zoals Rotary-vriendje elders zegt je kansen niet. Mijn vader zei altijd…(zijn hele leven PvdA-er geweest, gelukkig maakt hij deze neergang niet meer mee), hoe ouder hoe linkser en dat klopt in mijn geval, hoewel de echte linkse partij nog niet in Nederland bestaat. Daarvoor moeten we naar Griekenland, Spanje of een ander door rechtse lui uitgekotst Zuid-Europees land. Waar ze dan wel weer op vakantie willen.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Elias

    Gek, ik heb mensen die zeiden eigen rode rakkers te zijn, horen zeggen dat zij steeds rechtser (naarmate ouder) werden. Misschien zit er toch iets in het spreekwoord: Wie jong is en niet links heeft geen hart, wie ouder wordt en nog links geen verstand…Overigens is het geleuter over links en rechts een beetje uit de tijd. In Griekenland, Spanje gaat het ook heel goed kennelijk. Maar ik zal de plank wel weer mis slaan.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Rode Paprika

     Het gaat daar goed? Van wie heeft u die info? Het Plaza del Sol staat dagelijks vol met demonstranten. Was er nog 3 jaar geleden, heb een zus die al 35 jaar in Madrid woont. Bedelaars lopen je voor de voeten, mensen op straat, want geen woning, tentjes in het midden van de stad. Je weet niet wat je meemaakt daar. Hoezo het gaat daar goed?

       /   Beantwoorden  / 
     1. Johan Bos

      @RP. Ik begreep van u dat je beter daar kunt zijn dan in Nederland volgens u, omdat het daar volgens u linkser is. Maar ook dat begrijp ik kennelijk weer niet goed. Misschien kunt u wat duidelijker, zodat ook domoren (ook kiezers en mensen) het begrijpen,…

        /  
     2. F. Wijlens

      @Johan Bos,

      Mi heeft het niks te maken met links of rechts. Ik zie het als het opvoeren van een brommer. Je kan de cilinder uitboren, dan krijg je een grotere knal en dus meer vermogen. Als je dit te veel doet dan verzwak je de structurele integriteit van het motorblok en ontploft de boel.

      Zo zou je kunnen zeggen dat toen na de oorlog met de eindeloze economische groei, de opbouw van de verzorgingsstaat en een babyboom (maw een kritische massa aan links stemmende jongeren), dat men toen in de jaren 70 is doorgeschoten.

      Vervolgens kreeg je toen bv Thatcher, Lubbers en Reagan die het schip weg van de ijsberg stuurden, vervolgens ging men dat weer te ver doorvoeren.

      Op een gegeven moment kreeg je Kok en Clinton die het via een soort derde weg probeerden. Alles goed en aardig, maar ze hadden de banken niet moeten dereguleren want de reden van die regulatie is nu juist de problematiek zoals we die in 2008 zagen.

      Nu schijnt men geleerd te hebben van de crash van 1929 en de overheden en centrale banken hebben met veel gratis geld de toko overeind gehouden. Dat heeft dan de symptomen van de crisis afgezwakt en nu hebben we een broos economisch herstel. Het ontbreken van genoemde symptomen betekent ook dat er in de politiek in zijn algemeen, maar ook de media en het publiek geen incentive gevoeld wordt om te hervormen, althans niet voldoende en in landen als Griekenland of Frankrijk nu is het erg spannend.

      Nu heb je mensen met extreme denkbeelden, ook heb je mensen die er geen probleem mee hebben om te liegen te bedriegen of hele samenlevingen in het verderf te storten voor de eigen carrière. Dit soort mensen vind je op de flanken.

      Als hier de complete middenklasse onder druk staat, als het economisch herstel nog lang niet zeker is, als er weer een crisis aankomt en het dak niet gerepareerd wordt, als er hier een zware terreurdreiging is, als the Donald in het witte huis zit, als Putin in het kremlin zit, als de mensen hier in Europa de grootst mogelijk veranderingen ondergaan sinds de oorlog…

      Tja, nu schijnen die figuren op de flanken hun kans schoon te zien. Je neemt wat theorietjes, je hebt dan een denkkadertje, die verklaar je dan voor absoluut en vervolgens moet dat 100% doorgevoerd worden en als de feiten anders uitwijzen dan ontken je die gewoon en dan roep je dat dit slechts betekent dat je gedachtengoed nóg extremer doorgevoerd moet worden. Ondertussen kunnen ze niet inhoudelijk debatteren, inhoudelijke vragen kunnen ze niet beantwoorden en bijna alles wat ze voorstellen of roepen is PR gericht op effectbejag. Zo van: de mensuh zullen wel dit denken, dan ga ik maar dat roepen en we zien wel waar het schip strand.

      Ondertussen bereiken Groenlinks, de SP, de PVV, Forum voor Democratie echt hélemaal niks. Maar ze doen alsof de dingen die wel bereikt worden hun verdienste zijn. Net als Donald Trump. Het is alleen maar beeldvorming.

        /  
     3. Johan Bos

      Ik heb de indruk dat u mij nergens al te zeer tegenspreekt. Mensen met uiteenlopende gedachten – ze weten allemaal hoe het moet – blikken niet in staat de wereld te regeren. Maar dat is een andere kwestie.

        /  
  2. Rotary-vriendje

   “… ik zie weinig armen op rechts.”

   Pfff, whoeahh. Nou dan moet je maar eens met mensen gaan praten. Het zijn vaak de armere mensen die uit boosheid rechts stemmen. Van mij mag het, maar wel klagen dat ze zo arm zijn en dat alle voorzieningen worden uitgekleed. Dan ben je dus niet in staat je belangen in te schatten. Mede door de SBS6 enz. propagandamachine van de VVD. Schofterige manipulatie.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Armoedzaaier

    “Het zijn vaak de armere mensen die uit boosheid rechts stemmen.”

    Eeen beetje vreemd. Ik ben juist op de SP gaan stemmen omdat daar het verdelen toch hoog in het vaandel staat?

    Persoonlijk kan ik niets van een rijke stinkerd afpakken. Daar is toch de SP voor?

      /   Beantwoorden  / 
   2. F. Wijlens

    Daar zegt u het een en ander. Ik sta hier zelf iets links van het midden en ik constateer dat wat hier voor links of progressief moet doorgaan gevuld is met lieden die crimineel, gestoord, leugenachtig etc etc.

    Verder zijn de termijn links en rechts slechts theoretische kaders en wanneer u alles wat u bevalt in u w eigen kadertje plaatst, dit dan zogenaamd links noemt en heilig verklaart, dan bedenk ik dat u beter in een tbs-kliniek kunt worden opgenomen.

    Je zou zo kunnen zeggen dat elk spectrum een links en een rechts heeft, maw zonder rechts geen links.

    Voor de duidelijkheid: dat heeft niks met SBS of de VVD te maken. Des te meer heeft dat te maken met types als die Klaver, Spekman en Roemer. Links, of wat daar dan voor moet doorgaan, zou er verstandig aan doen alle gekken en criminelen te dumpen. Met dergelijke types wens ik niets te maken te hebben.

      /   Beantwoorden  / 
 10. F. Wijlens

  @Johan Bos,

  Als je naar de electorale kaart kijkt van Nederland dan is het net 1932 in Duitsland. Extreem rechts en extreem links proberen het systeem te breken. Dan kunnen de mensen op links nog zo aardig zijn en nog zulke goeie bedoelingen hebben maar het bulk van de kiezers gaat voor de zekerheid naar rechts. Daar zit dan Jesse Klaver voor een vorstelijk salaris, van onze belastingcenten, in de kamer alleen maar leuke dingetjes te roepen. Goede plannen maken kan hij niet, samenwerken kan hij niet en als hij tijdens onderhandelingen voor een coalitie wel heel erg veel tegemoet gekomen wordt dan weigert hij. Vervolgens roept hij dat hij dat ze hem wilden dwingen, dit terwijl het natuurlijk precies andersom is.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Danaan

   @Wijlens. Aan uw laatste reactie te oordelen bent u zelf bij de onderhandelingen geweest, terwijl de desbetreffende deelnemers daar niets over naar buiten wilden brengen. U heeft uitzonderlijke gaven!
   En oh ja, u bent overigens niet populistisch bezig door over het inkomen van Klaver te beginnen daarbij vergetend de ” neveninkomsten ” van vele individuele leden van middenpartijen op elk niveau.
   Om trouwens het politieke landschap van Nederland te vergelijken met het Duitsland van 1932 getuigt van zo veel stupiditeit dat ik dat maar voor u laat.

     /   Beantwoorden  / 
   1. F. Wijlens

    @Danaan,

    Het is in zoverre te vergelijken dat het grotendeels dezelfde strategische situatie is. En op links en rechts maakt men exact de zelfde strategische fouten als toen.

    Links door niet samen te willen werken of compromissen te sluiten, na ja behalve de PvdA dan. Rechts door dat Wilders poppetje als acceptabele gesprekspartner te zien.

    Aan de ene kant heb je dan die Klaver types, lekker positief alles komt goed, alles is maakbaar. Echter ik concludeer dat de plannen van Groenlinks grotendeels weinig voor het milieu doen en de mensen die het al het zwaarst hebben krijgen het nog moeilijker.

    Verder heb je dan die Wilders die alleen nog maar kan schreeuwen tijdens debatten. Net Freisler, wat een slap pleefiguur. Als zulke poppetjes in het nauw komen vervallen ze dan in geestelijke terreur, iets beters kunnen ze dan niet bedenken of zoiets.
    https://www.youtube.com/watch?v=RjQD68toEEc

      /   Beantwoorden  / 
  2. Jan

   En bij rechts zit ons leeghoofdje Zijlstra. Een teken dat veel kiezers dus slecht in staat zijn om hun belangen in te schatten.

     /   Beantwoorden  / 
 11. Rode Paprika

  Johan Bos, waar staat dat ik zou hebben gezegd, dat je daar beter kan zijn? Ik heb alleen gesteld, dat de oppositie aldaar wat meer invloed heeft. En dat linkse partijen aldaar meer kiezers trekken. En ik zou willen, dat dat in Nederland een keer ook een keuze zou mogen zijn. Overigens, waarom reageert u op mij, ik heb u niet genoemd in mijn reactie. Als u echt constructief zou lezen zonder eigen interpretatie, zou u deze onzinnige reactie niet hebben geschreven. Ik schreef, dat in de zuidelijke landen blijkbaar behoefte is aan linkse partijen en dat ik die in Nederland mis. En als die er hier komen, ik ze zal steunen. Nu ben ik partijloos, wachtend op de echte menselijke variant. Ik kon niet antwoorden op uw reactie, daarom maar op deze manier. Ik zie met eigen ogen hoe het gesteld is met de Spaanse bevolking. ‘Dijsselbloemproof’ zou ik het Spaanse volk niet willen noemen en ik kom er al 50 jaar.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank Bikker

   Bent u partijloos? Jammer, terwijl u toch duidelijke meningen heeft. Weliswaar niet altijd de mijne, maar toch! Nergens krijg je volledig je zin. Een beetje water bij de wijn kan nooit kwaad, als je het geheel toch wat naar jouw kant weet te trekken.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Elias.

    Als je geen enkel water bij de wijn wilt doen en meent dat alleen jouw mening de enig juiste is, kun je het natuurlijk bij niet een partij vinden.

      /   Beantwoorden  / 
 12. Melanchton

  Door de anonimiteit van de reageerders weet je niet welke belangen zij verdedigen, en waarom. Dat levert nooit een open en eerlijke discussie op. Bovendien kunnen anonieme reageerders nooit persoonlijk op hun meningsuitingen worden aangesproken.

  Open discussie en publieke verantwoording zijn de belangrijkste pijlers van een goed functionerende democratie.

  Daarvan is in Amstelveen geen sprake. Kritiek en tegenspraak worden hier niet gewaardeerd en zelfs onmogelijk gemaakt.

  Dat er in Amstelveen geen kritische pers bestaat (de topic) is hiervan de oorzaak én het gevolg.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rotary-vriendje

   En dit verdedig je met de naam Melanchton. Geweldig !

     /   Beantwoorden  / 
  2. Rode Paprika

   @Melanchton….. ‘ vrijheid van meningsuiting ‘ was als antwoord op @ Rv uiteraard cynisch bedoeld, zou u toch moeten weten!….

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.