PvdA en verkiezingen

Esther Veenboer

Terwijl in Amstelveen al jaren een volstrekt overheersend liberaal bestuursbeleid wordt gevoerd, meent de PvdA in de gemeenteraad B&W ‘zonder voorbehoud’ te kunnen complimenteren. Fractieleider Esther Veenboer deed dat woensdag bij de behandeling van de Kadernota. Haar partij maakte dan ook deel uit van de coalitie en leverde een wethouder. De rode veren van weleer zijn zo niet verdwenen dan toch onzichtbaar geworden. De andere partijen met een vertegenwoordiger in het college zijn VVD, D66 en Burgerbelangen Amstelveen (bbA).

En de PvdA voelt zich in dat gezelschap kennelijk helemaal thuis. In het vorige college van B&W zat de PvdA niet. Een in het oog springend verschil met de VVD was dat zij in verkiezingstijd sociale huurwoningen wilde bouwen, zoals nu de SP. De PvdA hoort men daar nu niet meer over en zij sloot zich aan bij het coalitiebeleid omtrent wonen, waarin doorstroming leidend is en sociale woningbouw ongeveer taboe. Hoewel PvdA-raadslid Harry van den Bergh min of meer terug trekt op de oude stellingen en meldde dat doorstroming in de praktijk niet lukt.

Het woonbeleid moet weliswaar topprioriteit zijn, vond Veenboer woensdag. Maar zij vertelde er niet bij hoe dat er dan uit moet zien. Dat is tegenwoordig een beproefde tactiek van de fractie. In lange betogen voor komen dat erf wordt gezegd, politiek op de vlakte blijven en vooral ervoor zorgen dat B&WE niet gegen de schenen worden geschopt. Zij herhaalde dat de wachtlijsten op de woningmarkt vooral voor jongeren lang zijn. “Het woonbeleid kan niet los worden gezien van de positie van Amstelveen in de Metropool”, zei ze. Zonder te melden wat zij daarmee bedoelde of er diepere politieke inzichten aan te verbinden. Zodat de kreet dus evenzeer in de lucht bleef hangen als wanneer die zou neerkomen op niets als: Soms regent het en soms is het droog, dat geldt ook in Amstelveen.

Bij de Metropoolregio Amsterdam (MRA) zijn talloze gemeenten aangesloten en daar zijn hard 300.000 woningen, goeddeels in het goedkope sociale huursegment, nodig. Of dat van invloed is op de woonambities van Amstelveen, wilde zij weten. Er kwam geen duidelijk antwoord, maar in deze gemeente bouwt men nu eenmaal voornamelijk duur, voor expats met hoge salarissen en wereldwijd doet men aan citymarketing om er meer – met hun bedrijven – hierheen te krijgen. De spaarzame sociale woningen gaan naar statushouders en dan is men wat dat betreft al gauw uitverkocht. Amstelveen heeft de neiging het Wassenaar van Amsterdam te worden.

Dynamische stad

Of dat de dynamische stad is, de smart city (want wegens de internationale ambities moet zoveel mogelijk in het Engels), waar Veenboer het ook over had, werd woensdag niet duidelijk. De meeste partijen zijn het erover eens dat deze stad aantrekkelijk moet blijven. Zij zeggen te willen bouwen voor het middensegment het noemen dan bijvoorbeeld politieagenten. Alsof een surveillant met tussen de ruim 1800 en maximaal 2700 euro  geneigd is zich zo’n de helft tot een derde van zijn inkomen vergende woning te huren. En voor een koophuis gaan natuurlijk alle loketten bij banken meteen dicht.

Met de zorg is Amstelveen volkomen geslaagd, vond Veenboer. En het is helemaal in lijn met het PvdA-verkiezingsprogramma. Zodat ook op dat gebied de PvdA de VVD en D66 gewoon gelijk geeft.

Op elk gebied eigenlijk. Er is geen eigenlijk geen enkel terrein te bedenken waarop de sociaal democraten van het nu zittende college van B&W afwijken. Misschien even wachten op het nieuwe verkiezingsprogramma…

 

Lees ook:PvdA nu tegen meer sociale huurwoningen
Lees ook:PvdA wil spoeddebat A9-raadscommissie
Lees ook:Veenboer (PvdA) pleit voor witboek zorg
Lees ook:PvdA: wonen, jeugd en mantelzorg
Lees ook:PvdA hekelt uitspraken van Raat

9 reacties op “PvdA en verkiezingen

 1. F. Wijlens

  Mensen op links moeten eens plannen prestenteren die degelijk in elkaar zitten. Verder zouden ze zich eens kunnen afvragen waarom er altijd meer geld bij moet. Verder zouden ze zich eens kunnen afvragen wat het nut van dat hele toeslagencircus is. Verder zouden ze zich eens kunnen afvragen waarom er zoveel geestesgestoorden rondlopen zoals die Spekman of drank en drugsverslaafden zoals die Oudkerk. Verder zouden ze zich eens moeten afvragen hoe het in godsnaam mogelijk is dat zij de complete arbeidsmarkt en sociale woningbouw in een periode van slechts 20 jaar naar de knoppen hebben geholpen.

  Persoonlijk mag ik dan iets hulpbehoevend zijn, echter ik ben in het geheel niet stom, net als de rest van de samenleving. Al dat liegen, bedriegen, draaien en belangenverstrengelen gaat er niet voor zorgen dat er weer meer mensen op links gaan stemmen. Niet in Amstelveen en ook niet landelijk.

  De neiging op links om dan maar NOG meer van het zelfde te doen is compleet de foute. Men is alleen maar bezig met beeldvorming en de simpelste feiten worden ontkend en de simpelste vragen worden niet beantwoord. Nou wil ik de mensen geen rare dingen vertellen maar er was recentelijk een demonstratietje van dhr. Wilders in Arnhem en er kwamen welgeteld 6 mensen of zoiets opdagen.

  Misschien is het een idee voor links om eens in de spiegel te kijken en te concluderen dat zelfs de mensen die op Wilders stemmen eigenlijk niks met hem te maken willen hebben en slechts op hem stemmen bij gebrek aan een alternatief.

  Links heeft zelf de sociale woningbouw naar de knoppen geholpen, links zit zelf met racisten, seksisten en antisemieten aan tafel, links heeft zelf de halve arbeidsmarkt kapot gemaakt, links is zelf niet in staat om de problemen bij de politie/justitie of de belastingdienst boven water te krijgen.

  Nu is het dan de schuld van het liberalisme, welnu: als men blijft volharden in dat multiculturalisme, dat er in de praktijk op neer komt dat men de samenleving in kasten onderverdeeld en vervolgens die kasten met twee maten meet, als men dan maar door blijft gaan met het aan de Nederlandse staatsburger willen opdringen van gepersifeerde cultuur of identiteit, nou dan gaat het niet goed komen. We leven hier in de vrij land en ik laat mij helemaal niets opdringen door de overheid.

  Over het milieu of het vluchtelingenvraagstuk: ik concludeer dat men op links probeert verkiezingen te winnen door hier voor op te komen maar in de praktijk de verkiezingen verliest vervolgens helemaal niets bereikt. Ondertussen zitten de beleidsvoorstellen gewoon heel krakkemikkeg in elkaar. Wat een gigantische kneuzenbende.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Frank Bikker

  Leuke beschrijving van het totale faillissement van het voormalige gedachtengoed van de PvdA. Deze partij kan zich eigenlijk beter opheffen.

    /   Beantwoorden  / 
 3. F. Wijlens

  Overigens wil ik hierbij dhr. Johan Bos mededelen dat de woorden liberaal en sociaal-democratie geen tegenstelling van elkaar zijn. Sterker nog, als sociaal-democratie niet liberaal is, dan is het ook niet democratisch. En dat van die ideologische veren, dat was niet meer dan een ongelukkig persmomentje. In werkelijkheid namelijk hebben de problemen op links en bij de PvdA in het bijzonder niks te maken met ideologie maar met de aanwezigheid van oplichtende/incompetente prutsers. Zoals die Joop de Uyl, die Marcel van Dam, Hans Spekman etc etc.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Rode Paprika

  Moeten we het nu weer over de PvdA hebben? Iedereen weet toch, dat deze partij haar laatste stuiptrekkingen heeft? Die ook nog eens de volledige ondergang gaan betekenen. Zeker lokaal.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Melanchton

  Als de PvdA zich niet onderscheidt van de VVD, wat is dan haar bestaansrecht? Partij van de Allemansvrienden.

    /   Beantwoorden  / 
 6. Gerben

  Krijg zin om me kandidaat te stellen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. F. Wijlens

   Ik krijg ook zin om me kandidaat te stellen. Echter, ik ben natuurlijk zelf de grootste disfunctionele alcoholist van het land, dat doe ik dus maar even niet.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.