Cyber

Een complete nieuwe branche kwam er bij sinds de smartphone werd geïntroduceerd en bedrijven het volk wijs maakten dat het daar absoluut niet buiten kan. Zodat vrijwel iedereen er nu één heeft en daarmee extra jaarlijkse kosten maakt, want de hoge investeringen van al die providers moeten er wel uit, om even van hun winsten niet te spreken.

Misschien bestaat die nieuwe bedrijfstak nu 10 of 15 jaar. Iedereen kan er nu verbaal of en in te lezen berichtgeving de grootst mogelijke en totaal irrelevante onzin uitgooien. Dat moet van de providers vooral zo blijven. Ik zag commercials waarin werd gezegd dat men zich voor een paar tientjes per maand al ‘suf’ kan lullen. En er zijn massa´s consumenten die dat graag doen en zich dus tegen betaling bij de sekte der gekken aansluiten.

Het heeft allemaal met het oprukken van ICT te maken. Bij de gemeente wil men niet achter blijven en dus zijn er al miljoenen gereserveerd voor digitalisering en zo. Want Amstelveen wil nog steeds naar een papierloze organisatie. Maar het moet wel veilig gebeuren, voegde voor ICT verantwoordelijke wethouder Jeroen Brandes er keer op keer aan toe. Waarschijnlijk tegen beter weten in. Het gaat natuurlijk niet lukken. Cyber en veiligheid is een contradictio in terminis.

De nieuwe branche kwam er niet alleen voor redelijk ordentelijke ondernemingen bij, ook voor criminelen. En die laatsten lijken altijd technologisch voor instanties als de politie uit te lopen. Wie zegt dat internet veilig is praat onzin, hoe graag men dat de internet consumenten ook wil laten geloven. De jongste aanvallen, die bijvoorbeeld ziekenhuizen en bedrijven in de Rotterdamse haven plat legden, bewijzen het tegendeel. Nooit eerder richtten criminelen zoveel schade aan als dankzij digitalisering van netwerken.

Op het gevaar af voor oude lul te worden versleten, zie ik donkere wolken aan de lokale digitale hemel. Natuurlijk moet ik toegeven dat er aan de nieuwe manier van werken niet valt te ontkomen. We gaan dus ook naar een volledig computer gestuurde gemeente. Maar dat die veilig zal zijn, is volstrekte onzin. Hooguit kan men daar naar streven. Mij benieuwen wanneer de gemeente wordt aangevallen en er vrijwel geen papieren back ups meer bestaan.

 

 

 

Lees ook:VVD blij met internetbeleid gemeente
Lees ook:Systeem lag er uit
Lees ook:‘Gemeentepagina’s in krant moeten blijven’
Lees ook:Workshop voor ouders over veilig internetten kinderen
Lees ook:Democratie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.