Kneuterig

Via hun digitale achterkamer raadsweb kregen leden van de gemeenteraad excuses aangeboden van B&W voor het persbericht over de extra overkapping van de A9. Samen met verdieping van de rijksweg in het Oude Dorp kost die de gemeente € 9 miljoen. En ja, het persbericht was er uitgegaan zonder eerst de raadsleden te informeren. Sorry dus.

Volstrekte onzin, die de verslechterde openheid van de gemeente – tegenwoordig transparantie geheten – opnieuw aantoont. Dat is een begrip om vooral over te praten, mits het maar niets met de realiteit krijgt uit te staan. Dat nu even raadsleden niet in het diepste geheim werden geïnformeerd voordat er een persbericht uitging, had volgens mij gewoon een pragmatische reden. Hield verband met het redactioneel sluiten van de lokale weekkrant. Blijkbaar zijn andere media gelijktijdig (maar zeker is dat niet) op de hoogte gesteld.

En ja, deze keer was de communicatie strategie als vroeger, toen er nog geen digitalisering bestond. Toen ging alle informatie gelijktijdig in een enveloppe naar raadsleden en media. Er waren destijds ook wel lokale volksvertegenwoordigers die op hun strepen gingen staan, maar die werden dan door het (overigens beperkter) bureau voorlichting snel uit de droom geholpen. Tegenwoordig wordt die droom kennelijk niet meer verstoord, dankzij het digitale informatiesysteem, dat de transparantie louter troebeler maakte.

Kapsones

En dat betekent voeding voor de kapsones van raadsleden, die menen boven het volk te staan dat zij vertegenwoordigen. Wat de media betreft ook meer dan een minister of Tweede Kamerlid in Den Haag. Terwijl in Amstelveen sommige raadsleden vinden eerst informatie te moeten ontvangen die later naar de pers gaat, zou bijvoorbeeld het tv-Journaal, zo niet kunnen werken. Ik heb nog nooit een minister of politicus in de landelijke politieke arena in een microfoon horen zeggen: ‘Daar kan ik pas antwoord op geven als heel de Kamer is geïnformeerd’. Zou de minister president trouwens, vooraf gaande aan het wekelijkse gesprek op tv, eerst heel de Kamer hebben geïnformeerd over alles wat hij gaat zeggen? Onzin en onwerkbaar natuurlijk.

Maar in het dorp Amstelveen gaat het dus anders. Men heeft daar een kneuterigheid geïntroduceerd, die decennia geleden niet bestond. Maar ja, kneuterigheid kent geen tijd…

 

Lees ook:Matglas transparantie
Lees ook:Hoezo transparant?
Lees ook:Openbaar?
Lees ook:Lachen of huilen?
Lees ook:Cursus

Eén reactie op “Kneuterig

  1. Frank

    @ Johan, hoeveel fte kent de afdeling voorlichting/info van de gemeente eigenlijk ?
    Inclusief eventuele stagiairs .

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.