Rood

Wie wil, kan de nieuwsbrief van de gemeenteraad ontvangen, waarin staat dat die de rode loper voor inwoners uitlegt. Dat is maar ten dele of nauwelijks waar. Inwoners mogen alleen de maandelijkse theatervoorstellingen rond de piste van de raad bijwonen, geenszins de vele strikt geheime zittingen. Die worden blijkbaar alleen in die nieuwsbrief gepubliceerd om de kiezers te laten weten dat hun lokale vertegenwoordigers het druk hebben.

Aan hun agenda is trouwens wel te merken dat het praatseizoen bijna ten einde is. Voor deze maand staan er nog twee van die sessies zonder publiek op het programma. Op 26 juni wordt de gemeenteraad in het geheim bijgepraat over ICT. Vermoedelijk krijgt de politiek daar te horen dat er scheppen geld bij moeten. Je kunt als gemeente wel prat gaan op digitalisering als maatstaf, maar iedereen weet dat overheid en ICT nooit een gelukkig huwelijk hebben gevormd. Zodat men er niet aan ontkomt expertise van buiten het raadhuis in te huren (kassa!), alles te doen om het cyberverkeer nog enigszins veilig te houden (kassa!) en de snelle ontwikkelingen op dat terrein bij te houden (kassa!).

In het openbaar wordt vervolgens door de fracties gezegd dat zij tijdens die sessies achter gesloten deuren wel het nodige hebben geleerd en gaat men unaniem of in meerderheid akkoord met alles wat B&W voorstellen. ICT is maar één terrein waarover in achterkamers wordt gepraat. Ik ben trouwens laatste die jaloers is op daarvoor verantwoordelijk wethouder Jeroen Brandes. Juist dat raadsleden soms bij hoog en laag beweren dat er absoluut geen sprake is van dichte deuren, bewijst bijna het tegendeel.

Ellende

De ellende is dat bij gebrek aan een kritische pers in deze gemeente, wegens veel te weinig redactionele capaciteit, de lokale politiek kan doorgaan met alleen práten over transparantie. In werkelijkheid nam die alleen af sinds het woord door de raad te pas en te onpas wordt gebruikt.

Op 28 juni is er nog een werkbezoek aan schoolkoepel Amstelwijs. De gemeente zegt in reclame-uitingen alleen dat het hier zo goed gaat met het onderwijs. Tegenspreken kan ik dat niet. Maar de echte noden hoort men waarschijnlijk onder meer tijdens dat werkbezoek. Nee, ik ga er niet heen. Ben al te vaak als ongenode gast de deur uit gezet. De rode loper gaat inderdaad uit voor burgers, maar alleen bij de theatervoorstellingen, die de indruk moeten wekken dat dáár de democratie gestalte krijgt.

Gebaar

Nou ja, misschien gaat het in de laatste maanden voor de plaatselijke verkiezingen nog een tikkeltje anders, zoals als elke vier jaar. Maar de inwoner wordt dringend verzocht na het uitbrengen van zijn of haar stem weer de bek te houden. Men kan weliswaar krachtens de Gemeentewet inspreken bij openbare raadscommissies, maar ik heb eigenlijk nog nooit gemerkt dat er daardoor iets veranderde. De rode loper is niet meer dan een theatraal gebaar…

 

 

 

 

Lees ook:Nieuwsbrief CDA fractie ook naar niet-leden
Lees ook:Najaarsverkoop van het Rode kruis
Lees ook:AC zet leraren in zonnetje op lerarendag
Lees ook:Inbraak in Rode Kruis gebouw
Lees ook:Kassa schouwburg 4 juni speciaal open voor enkele voorstellingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.