Vrijwillig…

Natuurlijk verdringen vrijwilligers betaalde krachten op de arbeidsmarkt. Wie dat sprookje tegenspreekt, doet het tegen beter weten in. Dat laatste hoop ik althans, want anders mist zo iemand niet alleen elke aansluiting met de realiteit, maar vrees ik ook het ergste voor zijn verstandelijke vermogens.

Wie tegenwoordig een uitkering aanvraagt, krijgt van een zonder verder te kijken de regeltjes volgende ambtenaar te horen dat hij aan het werk moet in een bedrijf of in elk geval als vrijwilliger aan de slag. Participatie heet dat. Doet hij dat niet dan kan zijn toch al niet al te scheutige bijstandsuitkering in gevaar komen. Een kleine ondernemer die wegens ernstige lichamelijke kwalen zijn zaak zag verongelukken, kon uiteindelijk niet anders doen dan – mede op mijn advies – met zijn eveneens zieke vrouw naar het gemeentehuis strompelen. Eerlijk is eerlijk: Hij mocht het heel kleine beetje geld dat hij overhield (waarvan hij trouwens leningen moest aflossen) wel houden. Omdat hij te kreupel was en bijna op de leeftijd dat anderen met pensioen gaan, begreep men op het raadhuis wel dat hij niet meer op of neer kon. Maar zijn vrouw kon tegenover die bijstandsuitkering toch wel wat gaan doen als vrijwilligster? Zij was nog even van haar pensioengerechtigde leeftijd af trouwens….Want vrijwilliger zijn is in veel gevallen geen liefdewerk meer, maar gewoon een keiharde plicht.

In Amstelveen zijn er honderden van en er is een Vrijwilligers Centrale met een directeur en personeel die uiteraard gewoon worden betaald, want vrijwilligers zijn er nu eenmaal niet voor de naar hen genoemde organisatie. Zij zorgden voor een gat in de markt, net als mantelzorgers, voor wie er ook een regionale instantie met betaalde krachten bestaat. Maar dat dáár geen verdringing is, wil geenszins zeggen dat het verder op de arbeidsmarkt niet voorkomt.

Vrede…

Toen mijn vrouw eens bij het inmiddels door Brentano overgenomen Nieuw Vredeveld ging werken onder voornamelijk demente ouderen, voor wie zij tijdens de maaltijden in haar eentje de verantwoordelijkheid kreeg, werd haar bij de sollicitatie gevraagd of zij hetzelfde werk niet als vrijwilligster wilde doen. Nee, zei ze. Waarna aanstelling volgde, maar de vertegenwoordiger van de instelling verzuchtte nog wel dat het toch zou kunnen. Ofwel: als zei ‘ja’ had gezegd, was de job omgezet in vrijwilligerswerk. Goedkoper natuurlijk, want vrijwilligheid is – al het geleuter over sociale cohesie en zo ten spijt – gewoon een ander woord voor bezuiniging. Begrijp ik wel, maar de overheid blijft het brengen als een verrijking voor de burgerij.

Er zijn in feite maar twee mogelijkheden: Vrijwilligers doen noodzakelijk of totaal overbodig werk. Kennelijk zijn er steeds meer in die onbetaalde categorie nodig. Zodat de vraag rijst: Wie dat dat werk dan vroeger? Voorlopig zie ik recepties waar vrijwilligers de taken van voorheen betaalde mensen overnemen. Dat is nu eenmaal de trend. In welke mooie woorden men die ook uitlegt…

 

Lees ook:Buurthulpdienst zoekt aantal vrijwilligers
Lees ook:Buurthulpdienst zoekt weer vrijwilligers
Lees ook:Buurthulpdienst zoekt weer vrijwilligers
Lees ook:Vrijwilligers gezocht voor hulp ouderen in wijken
Lees ook:Buurthulpdienst zoekt weer tal van vrijwilligers

15 reacties op “Vrijwillig…

 1. Banaan

  Elke gemeente dient een regelgeving te hebben omtrent vrijwilligers/regulier werk te hebben. Bestaat die eigenlijk in Amstelveen? En weet de vrijwilligerscentrale Amstelland hiervan?

    /   Beantwoorden  / 
 2. Frank Bikker

  Als men nu bij de vacatures kijkt op de site van de vrijwilligerswerk Amstelland heb ik daar inderdaad advertenties zien staan voor hulp bij het koken en voorbereiden van de maaltijden In de verpleegtehuizen. Ik heb zelfs advertenties voor hulpen zien staan met papieren in woongroepen. Maw veel bejaardenverzorgsters zijn er aan de voordeur uitgegooid en weer via de achterdeur binnengelaten met behoud van uitkering. Deze mensen worden natuurlijk wel aangestuurd door allerlei managers, die niet werken op basis van behoud van uitkering.
  Ik vraag me trouwens nog steeds af hoe het is gegaan met de hr.Raat die de toestanden in Nieuw Vredeveld zou aankaarten.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Rode Paprika

  Dat zijn de zogenaamde ‘bullshit’ banen. Evenzo de communicatie ‘deskundigen’. De banen die vroeger ofwel niet bestonden ofwel in het leven zijn geroepen om toch mensen het idee te geven, dat hun baan er toe doet. Vroeger, heer Bos, had je gewoon een baan. Nu als je een baan hebt en mantelzorger moet zijn, blijkt, dat je die betaalde baan vaarwel moet zeggen, omdat men verwacht, dat je dag en nacht ter beschikking staat van de Staat. Met dank aan de VVD/PvdA. Ik zou zeggen, denk eens na en weiger dit soort praktijken. Iedere vrijwilliger hoort een betaalde kracht te zijn. Of je het nu uit liefde doet voor een partner of voor iemand anders. Deze maatschappij is zo ziek. Zorg is er niet meer, kan er over meepraten, je bent overgeleverd aan de Goden…….

    /   Beantwoorden  / 
 4. Rode Paprika

  Overigens bestaat er een Amsterdamse Ombudsman he, die ook Amstelveen bedient. Ik heb daar goede ervaringen mee!

    /   Beantwoorden  / 
 5. Rotary-vriendje

  Het is de natte droom van iedere succesvolle liberaal. Goed verdienende en dito opgeleide mensen die knappe prestaties leveren dienen goed te verdienen. Niets mis mee en terecht.

  De minder rendabelen die werk kunnen doen dat iedereen kan hebben pech en zullen zich deemoedig en dienstbaar op moeten stellen. De bourgeoisie versus het proletariaat. Terug naar de 19e eeuw.

    /   Beantwoorden  / 
 6. Elias

  U wilt dat iedereen ongeveer hetzelfde verdient? Ik herinner me dat een broer van mij, met talloze bedrijven in het land (en de enige miljonair die de familie ooit opleverde) een bedrijfsleider, die toch wel kritiek had op het verschil in inkomen, een voorstel deed. De betreffende vestiging dan omzetten in een aandelen vennootschap. De man had een huis met overwaarde en daar konden, afgezien van zijn spaarrekening (want hij verdiende goed), aandelen voor worden gekocht. De bedrijfsleider vond het een misselijk makend voorstel en bleef liever bij de cao (waar hij trouwens fors boven werd betaald). Risico en zo. Precies, kreeg hij als antwoord: Dat risico nam ik destijds wel en ik hield mij qua werktijden ook niet aan een cao…

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank Bikker

   Beste Elias, dat bedoelen bovenstaande mensen niet. Ik meen dat zij doelen op de opkomst van een nieuw soort klasse, namelijk ” De Manager”. Deze worden over het algemeen zeer goed betaald om het werk van de mensen te organiseren. Alleen gaat dat wel ten koste van de lonen en de rechtspositie van de mensen die het eigenlijke werk doen. Deze managers vind je overal , maar in wezen leveren de meesten geen meerwaarde op. Iedereen van een jaar of 50 / 60 zal u kunnen vertellen dat het aantal managerlagen de laatste 20/30 jaar alleen maar zijn gestegen, m.n. bij de wat grotere bedrijven. Het is nu zelfs zo erg geworden dat mensen met HBO en MBO 4 achtergrond daar last van beginnen te krijgen. Zo is het nu bijvoorbeeld al mogelijk om een goed functionerende docent 5 jaar aan het lijntje te houden.
   En o ja, een echte manager (directeur) mag van mij best een flink salaris verdienen, maar niet die Nijenrodeballetjes die enkel op school hebben geleerd om managertje te spelen.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Elias.

    Over managers (alles behalve ondernemers voor eigen risico trouwens) las ik niks. Het ging om VVD-ers versus anderen. En ja er zijn nogal wat echte ondernemers lid van die partij…

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank

     Klopt Elias en voor velen neem ik mijn hoed heus wel af , maar er zijn ook vele managers lid van de VVD.

       /   Beantwoorden  / 
  2. Rotary-vriendje

   Met alle respect, maar waar zeg ik dat iedereen ongeveer hetzelfde zou moeten verdienen? Ik begrijp derhalve wat uw punt is?

     /   Beantwoorden  / 
 7. Tinus Trekveer

  De zure, links regressieve afpakkers club, de SP usual suspect, zijn hier de enigen die nog een beetje slap ouwehoeren. Want zij zijn erg zielig terecht gekomen in de maatschappij.

  Jammer van de de mensen die hier nog iets zinnigs te brengen hadden, die blijven weg.

  Ik dus ook.

  Veel plezier voor de extreem links anti fascistische zelfpijpers.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Levie Liefhebber

   Trekveertje toch. Als die sp-ers zoveel van anderen afpakken, dan moet jij daar toch geen last van hebben? Aan je manier van reageren kan ik opmaken dat je je geen zorgen hoeft te maken.

   Extreem links anti fascistisch? Ben jij dan niet tegen fascisme?

     /   Beantwoorden  / 
   1. Tinus Trekveer

    Dat moest zijn : antifascistische fascisten.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Levie Liefhebber

     Trekveertje, kun je niet slapen?

       /   Beantwoorden  / 
  2. Frank

   Sorry hoor , dat ik u gekwetst heb als voormalige ondernemer!
   Maar gezien het tijdstip , mag u dat best zeggen hoor.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.