Hand

Catharine de Leur

Landelijk lijkt het moeilijker de hand te overspelen dan lokaal. Daar moest ik aan denken toen D66-leider Alexander Pechtold van die kennelijke omissie in het Haagse beleid gebruik maakte door, al vóórdat de ChristenUnie met het totale ‘motorblok’ kon onderhandelen, die partij de laan uit te sturen. Het is blijkbaar een in het karakter van de Democraten ingebakken eigenschap, maar met die diametraal tegenover het christelijke gedachtegoed staande opvattingen kwamen zij in Amstelveen bij de vorige verkiezingen niet zover als zij hadden voorzien.

Ook plaatselijk overspeelde destijds politiek leidster Catharine de Leur van D66 haar hand toen zij de VVD, helaas volgens sommigen toch de grootste partij in deze gemeente, liet weten dat die onder haar voorwaarden kon aanschuiven en anders buiten de coalitie kwam te staan. Maar haar misrekening was het CDA. Zij dacht dat die zich wel bij een verder linkse coalitie met D66 als grootste partij zou aansluiten, maar dat feest ging niet door. Herbert Raat liet zich namelijk niet door tegenspeelster De Leur de kaas van het brood eten en begon (als grootste fractie) een coalitie met de door haar partij nogal verafschuwde ChristenUnie en de Ouderencombinatie (OCA). Die coalitie had een krappe meerderheid, dat is waar. Zoiets als het in de Tweede Kamer zou worden als de CU er bij kwam. Maar als het daar aan D66 ligt, gebeurt dat dus niet.

Lokaal lijkt die partij nu ook haar lessen te hebben geleerd. Dankzij Pechtold groeide men hier naar acht zetels, de tweede fractie in grootte, maar heeft wel de grote mond tegen de VVD (één zetel meer) ingewisseld voor een liefdesoffensief. In feite bestaat er geen enkel in het oog springend verschil tussen beide partijen en dat maakt het binnen de coalitie en het college van B&W dus heel gemakkelijk.

De Democraten gedragen zich gewoon als vleugel van de VVD. Zodat Amstelveen wordt geregeerd door een liberaal college van B&W, waarin ook de enige lokale partij Burgerbelangen Amstelveen niet op een daarvan afwijkend geluid valt te betrappen. Tenzij bij de komende verkiezingen voor de gemeenteraad D66, uitsluitend wegens het Pechtold-effect, plaatselijk de VVD inhaalt en de democraten tóch heel even het oor naar links laten hangen, komt er ook volgend jaar opnieuw gewoon een liberaal college. Dit is Amstelveen namelijk.

 

 

Lees ook:Raat: ‘Groen Links is vooral overal tegen’
Lees ook:De Leur blijft fractievoorzitter D66 en gaat ‘keihard in oppositie’
Lees ook:Coalitie vraagt nu D66 aan te schuiven
Lees ook:Informateur?
Lees ook:Raat en Veeningen wethouders in nieuw college

Eén reactie op “Hand

 1. Frank

  D66 afficheert zich als links liberaal. Alleen heeft niemand nog mogen bespeuren wat dat linkse inhoudt, behalve dat ze dan eens links praten.
  Wie bepleitte als eerste het ingaan van de Aow op 72 jaar?
  Wie pleitte voor het opbouwen van een individueel zorgpotje voor de oude dag?( de rest mag dan een prikje krijgen vanwege “voltooid leven”)
  Wie pleitte voor de 24/7 economie?
  Uiteraard geldt dit niet voor Pechtold & consorten, die hebben dan hun schaapjes al lang op het droge en kunnen genieten van de Hoge Kunsten ( de Drol enzo ) of van het golfveld. Zij zijn dan ook strikt voor de ontwikkeling van het individu, namelijk hunzelf en dat is erg sociaal!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.