Mantelzorg

467211_05-01-10_MantelzorgNog net kon ik voor hem verbergen hoe zeer ik van hem schrok. Mijn alleen wonende vriend in Amstelveen was zes kilo afgevallen, liep uiterst langzaam met een rollator door zijn woning naar de deur en was met slangen verbonden aan een om zijn hals hangend antibiotica reservoir, zodat dag en nacht toevoer is gegarandeerd. Op een tafeltje stond nog een serie medicijnen evenals in een net door een familielid gebracht plastic zak. Nee, hij kan niet slapen, blijft ’s nachts in een stoel zitten, omdat de vele metalen constructies in zijn lijf, door zijn toegetreden magerte, te pijnlijk op bed voor hem werden.

Ja gewond geraakt op de fiets bij een niet door hemzelf veroorzaakt ongeval, sleutelbeen op zeven plaatsen gebroken, alsmede een aantal ribben. Klaplong, andere longproblemen en nog veel meer ellende. Inmiddels in het AMC drie keer geopereerd, er weken gelegen, maar tot zijn teleurstelling naar huis gestuurd. Hij had graag naar een verpleeghuis gewild, onder meer voor de broodnodige revalidatie, maar hij maakte één fout: Vertelde nog een broer en zuster, beiden met aanhang, te hebben. En ja, dan gaat in deze participatiesamenleving voor zoiets het licht op rood en wordt klakkeloos verwezen naar mantelzorg, een ander woord voor bezuiniging en door de gemeente ook wel eufemistisch ‘zelfredzaamheid’.

Naar door de betaalde medewerkers van daarop gerichte instanties georganiseerde leuke dagjes voor mantelzorgers kan natuurlijk niemand van die familieleden, want zij werken gewoon voor de hoge Amstelveense hypotheken en hebben het verder allemaal heel druk met de hen toegeworpen patiënt, die behoudens noodzakelijke medische assistentie niets ten deel valt. Geen huishoudelijke hulp en zo. Of iemand die hem komt wassen. Ook die zorg komt, wil mijn vriend niet totaal vervuilen, op de familie neer.

Nou ja, in de Amstelveense verpleeghuizen schijnt het ook geen lolletje te zijn, al roept de in conflict met de wethouder zorg geraakte directeur van Brentano het tegendeel, hield ik hem maar voor.  Ik heb verder gezegd dat mijn – eerder twee weken in coma verkerende – vriend mij kan bellen als hij het echt niet meer ziet zitten. Ben ik ook even vrijwilliger of mantelzorger. Misschien bedoelt de gemeente dát wel met ‘mensen maken Amstelveen’. Er zijn voor de steken die de zorg laat vallen…

 

Lees ook:PvdA houdt brainstorm met Marriëtte Hamer over mantelzorg
Lees ook:Mantelzorg
Lees ook:Met voorkeurstemmen gekozen raadskandidaat SP trekt zich terug
Lees ook:Pilot woonruimte mantelzorg levert negen urgenties op
Lees ook:Amstelveen valt niet in prijzen energiestrijd

17 reacties op “Mantelzorg

 1. Jan

  Iemand die in dit soort situaties mantelzorg verleent draagt bij aan het werkloos thuis laten zitten voor hen die voor dit werk zijn opgeleid en daar hun vak van hebben gemaakt.

  Zullen we de wethouderschappen ook door vrijwilligers laten doen? Het is gewoon een ordinaire bezuiniging op de collectieve voorzieningen. Ben benieuwd of de jongens bij KPMG na hun werk nog even de luiers van hun ouders gaan verschonen?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank Bikker

   Je laat een vriend of 1 van je ouders ook niet soms letterlijk in de stront zitten. Dus Jan , dit is enkel theoretisch geleuter. Overigens zit ik me af te vragen of voor dergelijk soort gevallen geen revalidatie of tijdelijke opvangplekken zijn in de voormalige bejaardentehuizen, waar vaak nog appartementen leeg staan door ” natuurlijk verloop. “

     /   Beantwoorden  / 
   1. Rode Paprika

    Nee Frank, dit is geen eenmalig ‘ foutje’, dit is gewoon de dagelijkse praktijk tegenwoordig. Na mijn ongeluk, zal niet verder uitweiden, werd mij meegedeeld niet in aanmerking te komen voor welke hulp dan ook, want heb nog een meerderjarige zoon thuis ( die overigens gewoon werkt), dus recht op niks, ja ff kwam de thuiszorg helpen met douchen en zo. Maar huishoudelijke hulp is afgeschaft met dank aan ene Kleinsma en co. Het is behelpen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Rianne

     Het gaat dus in andere gemeenten ook niet goed, hoewel natuurlijk beter dan in het door u zo verfoeide Amstelveen?

       /   Beantwoorden  / 
     1. Tomaat

      @ Rianne.
      Voor u is de norm dus slecht of nog slechter.
      Zo lust ik er nog wel één .

        /  
     2. Rode Paprika

      Rianne is weer een kloon van PC?….Hoe doet “Rianne” ‘het’ met haar ouders? Gaat zij dagelijks langs om hen te verzorgen? Hoop voor ‘haar’, dat zij nooit iets van een tegenslag krijgt in haar leven. Wie weet horen wij ‘haar’ dan nog eens? Voor nu was haar hahaha bijdrage één van de vele die totaal off topic was. Maar dat doet er hier niet toe toch? Als men maar kan vernederen.

        /  
     3. Johan Bos

      Ik dacht wat wij nu van dat gemekker over voornamen die klonen zijn af waren. Niet meer zulke onzinnige suggesties uiten, zeker niet als men zelf onder een schuilnaam aan de discussie deelneemt. Rianne heeft een achternaam, die zij om haar moverende redenen kennelijk niet noemt, maar is geenszins kloon van PC.

        /  
     4. Rode Paprika

      En het feit dat dit in vele gemeenten in dit land een kwestie is, betekent dat het goed is volgens Rianne? Of moet Rianne eerst zelf eens aan de goden worden overgeleverd? Voordat deze man/vrouw erkent dat het met de zorg in Nederland bergafwaarts gaat.

        /  
    2. Frank Bikker

     Met die huishoudelijke hulp was dat 10 jaar geleden al zo. Pas toen ik met een gebroken heup een pan jus uit mijn hand had laten vallen, zag men de noodzaak tot huishoudelijke hulp pas. Naderhand kreeg ik van de verpleeghulp te horen dat deze hulp voor het bedrijf die dit organiseerde ik niet commercieel interessant was, omdat het niet structureel was.

       /   Beantwoorden  / 
   2. Jan

    Dan zit er nog gluiperige gedachte achter, als we jou redenatie volgen. Er word ingespeeld op je schuldgevoel. Walgelijk. Nederland was zo’n mooi land maar we worden door iedereen om ons heen ingehaald als het gaat om fatsoen, en dat alleen maar om die paar worstjes die voor ons neus hangen uit te kunnen delen. Wil je minder belasting betalen prima maar dan wel even de luiersvan je buurman verschonen?
    dan ben ik maar aso maar ik doe er niet aan mee en ze hoeven mij ook niet te komen verschonen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. frank

     Natuurlijk zit hier morele chantage bij, maar desalniettemin vind ik toch dat je het moet doen. In het verleden waren vele kinderen ook zeer gemakzuchtig tov hun ouders. Die waren te veel bezig met hun eigen “zelfontplooiing” en het creëren van “qualitytime”. Er is niets mis mee als je zelf een poosje het huishouden doet, zeker als je nog bij moes inwoont. Zij heeft het tenslotte ook jaren voor jou gedaan, maar het moet wel haalbaar zijn.

       /   Beantwoorden  / 
 2. Frank Bikker

  Dit geval zal misschien door mevr. Gast als een incidenteel “foutje” worden afgedaan en dat dit totaal niets te maken heeft met het overschot op de zorgbegroting.
  Maar ja, ik heb ongelijk volgens Rianne, CeeBee e.a. Het zal wel.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rode Paprika

   Twijfel niet aan jezelf. Er zijn mensen die anderen de schijt in helpen en mensen die nog gevoel in hun lijf hebben. Daar is Rianne wars van. Tenzij haar/hem ooit iets overkomt…..

     /   Beantwoorden  / 
 3. Rianne

  @ Tomaat. Nee hoor. Maar Rode Paprika vertrok, begreep ik van haar, ooit naar Amsterdam Zuid omdat het daar veel beter was dan in Amstelveen. Dat valt dus kennelijk in de praktijk tegen. Al is alles daar dan (wat overigens?) minder slecht dan in AV.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Rianne

  @ Rode Paprika. Het woord ‘goed’ is door mij niet gebruikt. Persoonlijk vind ik dat de zorg geenszins over de schutting van de gemeenten moest worden gegooid (al is het maar om rechtsongelijkheid te voorkomen). Dat gezegd hebbend wil ik alleen maar kwijt dat het in het door u eerst verheerlijkte Amsterdam (stukken beter dan Amstelveen) blijkbaar ook niet alles is op zorggebied. Verder niks.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Frank Bikker

  @Johan. Mensen maken Amstelveen, en God zorgt voor de kneuzen.
  Is dat misschien niet een betere naam voor dat projekt van de gemeente, want het moet allemaal leuk , lief, aardig en volstrekt pretentieloos zijn, als ik zo eens lees wat de gemeente hierover schrijft.

    /   Beantwoorden  / 
  1. shaklibatachat

   Wat heeft God er nu weer mee te maken? Ga je nu weer eens een echte reactie geven?

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.