Poelbad

Poelsup met helemaal links het badje.

“Het is nog kleiner dan ik dacht”, zei de man. We waren op weg naar het Kersenbloesem Festival en passeerden de eindelijk in de Poel drijvende pontons met zwembad. “Ik zie helemaal geen zwembad”, zei zijn vrouw. En na enige uitleg: “O, bedoel je dat streepje aan het einde?”

Ja, dat bedoelden we. Er kunnen maximaal 25 mensen in, maar die moeten dan wel blijven staan. Als ze gaan zwemmen, loopt het fout. Dan kunnen er hooguit zeven in, om enige ruimte voor die watersport te houden.

De gemeente lijkt enthousiast. Logisch. Die gaat niet verkondigen zich voor € 830.000 een oor te hebben laten aannaaien. Onder het gewone volk, zeg maar de mensen die volgens de burgemeester Amstelveen maken, kwam ik nog niemand tegen die de aanschaf van de nu als enorme recreatievoorziening door onze lokale overheid gepresenteerde tweedehands pontons een buitenkansje vindt. De meesten beginnen, als het badje ter sprake komt, te lachen.

Bij de VVD, aanstichter van het drama, lijkt dat verboden, hoewel in een vlaag van eerlijkheid zelfs in die fractie sommige raadsleden grote twijfels over het succes van de zwembak hebben. Maar de VVD kreeg nu eenmaal de rest van de coalitie mee, dus ook daar hooguit lachen als een boer met kiespijn.

Geen brood

Horecaondernemers zien er geen brood in, omdat het spul niet winstgevend is te maken, maar de gemeente vond een exploitant die er een soort surfen (buiten het bad) aan vastknoopt om het tegendeel te bewijzen. Van zijn eventuele winst gaat dan een percentage naar de gemeente, maar ik vrees eerlijk gezegd dat daar weinig zal binnenkomen.

Het is maar voor één seizoen, voorspellen ondernemers. Zij verwachten niet dat het bad in de Poel een lang exploitatieleven is beschoren. Eigenlijk was zo’n badje helemaal niet de bedoeling, maar uit de VVD hoek kwam jarenlang de roep om een stadsstrand aan de Poeloever. Dat bleek niet te kunnen, omdat de Poel geen zwemwater bevat.

Maar aanhoudend gezeur van ex-raadslid en strand-enthousiast Tom Ponjee kreeg tenslotte instemming van heel de coalitie. In eerste instantie werd nota bene die bak in de Poel nog strand genoemd, totdat de realiteitszin kennelijk de wethouders ervan overtuigde dat het verhaal eigenlijk onhoudbaar was. OK, een bad dus. Waar mensen voor moeten betalen, omdat anders concurrentie met het échte zwembad De Meerkamp ontstaat en een ondernemer nu eenmaal wat wil verdienen.

Niks geen gratis strandvermaak in het Oude Dorp dus. Gewoon een overdekt terras, maar daarvoor kan men natuurlijk naar diverse tenten in het Oude Dorp. Bijvoorbeeld naar het terras van het gelijknamige Grand Café. Kan ik als het koud wordt naar binnen…

 

Lees ook:ChristenUnie: ‘Stekker uit Poelbad bij hogere kosten’
Lees ook:Contract Poelbad met Jumpers nu getekend
Lees ook:Badje in Poel gaat op Moederdag open
Lees ook:ChristenUnie: ‘Stop met ‘badgeld’ in Poel gooien’
Lees ook:Zwembad aan de Poel geopend

2 reacties op “Poelbad

 1. Frank Bikker

  De hr. Ponjee zit niet meer in de raad.
  Zou hij deze badkuip op zijn C.V. hebben gezet?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Gerben

   Poolbulter Ponjee wordt genoemd in de formatie.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.