De pijnlijke afgang van Nieuw Vredeveld

Nieuw Vredeveld. Foto: Amstelveenweb.com

Helaas had ik gelijk. Voor de bewoners van Nieuw Vredeveld, ooit eigendom van de Hervormde Diaconie, had ik beter ongelijk kunnen hebben. Ik herinner mij nog hoe een vorige directeur zich intensief met de bewoners bemoeide en trots was op zijn huis en vooral de keuken daarin. Karel nodigde mij uit er te komen eten. De soep was er voortreffelijk, zei hij.

De man had gelijk. Het was niet gemakkelijk er een kamer te bemachtigen, want Nieuw Vredeveld stond bekend als het allerbeste zorgcentrum van Amstelveen. Toen het onderdeel van Brentano werd, zag ik de bui al hangen, publiceerde dat, terwijl bijna iedereen de schouders over mijn twijfel ophaalde. Maar het kon volgens mij alleen maar slechter gaan door die schaalvergroting. Dat gebeurde zoals ik verwachtte en nu is het diepe dal bereikt waar wethouder Herbert Raat van Zorg (VVD) in moest springen, omdat het klachten bij hem regende van familieleden die hun geliefden in tragische troep aantroffen. Formeel is de gemeente niet verantwoordelijk voor het tehuis, maar kwetsbare burgers vormen natuurlijk een ander verhaal. Dat Nieuw Vredeveld naar Brentano ging, was het begin van de ramp.

Nou ja, toen Brentano nog een zelfstandig centrum aan de Klaasje Zevensterlaan was, zou dat misschien goed zijn geweest. Een katholieke en een protestantse toplocatie voor ouderen fuseerden in dat geval. Bij Brentano, ooit gesticht door de rijke rooms katholieke weldoener en erflater Josephus Augustinus Brentano, zat – vertelde mij ooit een toenmalige directeur daar – nog veel geld. Familiekapitaal. Maar ja, dat bleef ook niet verborgen voor de lokale ‘openbare’ Stichting Bejaardenzorg Amstelveen, die het Huis aan de Poel runde, en kans zag Brentano te annexeren. Omdat die kennelijk een betere naam had, werd Brantano de vleugel waaronder het geheel kwam te vallen. De afkorting SBA kon blijven, maar betekende nu Stichting Brentano Amstelveen.

Dat heeft men aan de Klaasje Zevensterlaan geweten. In hoog tempo verdween zowel het rooms katholieke imago, inclusief de kapel, als het aanwezige kapitaal. De traditionele kunstzinnige inrichting werd vervangen door moderne kitsch en de directie door dito modern management, dat nog nooit een bejaarde van dichtbij had gezien en gericht was op commercie (die overigens mislukte) in plaats van zorgbehoevenden.

Enkele jaren later moest het laatste bolwerk in de ouderenzorg, Nieuwe Vredeveld, er aan geloven. Groot was mooi en er kwam een steeds kostbaarder bovenlaag, een kenmerk van de onttakeling van de zorg. Ook daar aan de Rembrandtweg is niets meer over van de service waardoor die instelling tot enkele jaren geleden een perfect imago had. De transformatie van verzorgingshuis naar verpleeghuis maakte, overeenkomstig landelijk streven, de ellende compleet. Verzorgingshuizen moeten van de overheid verdwijnen en het alternatief – zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen – bestaat alleen in theorie. Er is namelijk geen of nauwelijks hulp aan huis. Met Nieuw Vredeveld, waar de beste verpleegkundigen allang zijn verdwenen, is ook die uitgekleed.

 

 

Lees ook:Nieuw Vredeveld fuseert met Brentano
Lees ook:Weer klachtenregen over Nieuw Vredeveld
Lees ook:Zorgcomplex Klaasje Zevenster wordt vernieuwd
Lees ook:Rotary tijdens NL Doet bij Brentano
Lees ook:Wethouder loopt mee in zorgelijk Nieuw Vredeveld

8 reacties op “De pijnlijke afgang van Nieuw Vredeveld

 1. Frank bikker

  Mijn vader heeft 2 jaar in verzargingshuis van Brentano gewoond. In die tussentijd heb ik 5 zorgmanager zien passeren. Het personeel werd mee geknikkerd, ook als ze functioneerde en er heerste een angstcultuur onder hen.
  Ik hield een dagboekje bij en om de zoveel tijd , putte ik daaruit om niet nagekomen afspraken te evalueren met de zorgmanager. Allemaal vroegen ze naar tijd en rugnummer, maar dat weigerde ik om te geven, want de mensen renden zich rot. Het toppunt kwam toen een zorgmanager mij vroeg om die evaluaties ( hun eigen afspraken dus) niet meer te sturen, want dat was zo vervelend! 😤😡

  Ondertussen werd maar verwezen naar Den Haag ( wat natuurlijk ook gedeeltelijk waar was), maar er werd niet bij verteld dat er ook tehuizen waren waar het wel redelijk tot goed ging.
  Brentano als geheel is een rotzooitje. Op dit moment moet zij nog steeds huur betalen voor de lokatie van het oude Olmenhof. Een foutje van het management , ze waren namelijk vergeten het contract op te zeggen waardoor ze minstens al 4 jaar de huur hebben door betaald.
  Weggegooid geld door mismanagement dat aan de verzorging van ouderen besteed had moeten worden en het aannemen van meer personeel.

  Nu heeft Raat eindelijk de kat de bel aangebonden, ( na 4 jaar n.b.) zo in verkiezingstijd. Van de locale politieke partijen heb ik niets mogen vernemen of het moet mij zijn ontgaan. Ja, in algemene termen, maar niets in concreto.
  Dit is een complete afgang voor B&W en de gehele gemeenteraad , burgemeester incluis die zich altijd zo beroept op opleiding in de zorg.

  Het geeft ook aan dat een groot gedeelte van de raad en B&W weinig binding heeft met Amstelveen. Elke oude Amstelvener wist dat Nieuw Vredeveld heel erg goed was. En nu is het in een paar jaar verpauperd door een stelletje verlopen figuren, die de naam manager niet eens waard zijn.

    /   Beantwoorden  / 
  1. PeterPC

   “Van de locale politieke partijen heb ik niets mogen vernemen of het moet mij zijn ontgaan.”

   Ja Frank, af en toe klagen op een blog schiet niet op. Heb je de politiek wel eens direct aangesproken?

   “Ondertussen werd maar verwezen naar Den Haag ( wat natuurlijk ook gedeeltelijk waar was)”

   Gedeeltelijk? Volgens mij heeft Den Haag alles over de muur geflikkerd naar de gemeentes. Elk weldenkend mens kon natuurlijk bedenken dat dat niet goed zou gaan. Het ging al niet goed toen Den Haag het nog bestuurde.

   Maar goed, als de voorzitter van jouw club (pun intended} aan de macht komt gaat het allemaal beter worden.

   Toch?

     /   Beantwoorden  / 
   1. Frank

    Ja Peter, dat heb ik gedaan en daarom ben ik bij een club gegaan, waarvan ik denk dat ze proberen de scherpe puntjes er af te slijpen. Daar spreek ik ze vrij regelmatig.

    Heb jij in Amstelveen iets mogen vernemen van protest toen deze bagger ook bij ons over de schutting heen werd gesmeten? In andere gemeentes wel, maar hier niet. Ja nu in verkiezingstijd. ( net als die plotselinge 2 miljard) als Raat dat plotseling constateert .( nadat ie er al 3 jaar heeft gezeten). Maar ja beter laat dan nooit. Dat geef ik dan nog na, wat dat betreft was beter als de rest van die flapdrollen.

    Daarvoor was al veel mis in de ouderenzorg. Maar ja dat zie jij niet als je de hele dag enkel internet afstruint en enkel anderen terecht of niet terecht af loopt te kraken. Wat dat betreft heb ik je nog niet 1 keer op een eigen mening weten te betrappen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. PeterPC

     “Heb jij in Amstelveen iets mogen vernemen van protest toen deze bagger ook bij ons over de schutting heen werd gesmeten? In andere gemeentes wel, maar hier niet.”

     Wat voor een soort protest? Van de bestuurders?

     “Daarvoor was al veel mis in de ouderenzorg. Maar ja dat zie jij niet als je de hele dag enkel internet afstruint en enkel anderen terecht of niet terecht af loopt te kraken. Wat dat betreft heb ik je nog niet 1 keer op een eigen mening weten te betrappen.”

     Meestal terecht. En jouw verhalen hebben een hoog ‘van ik heb horen zeggen’ en ‘mijn vader dit en dat’ gehalte.

     Maakt mij verder niet uit, maar gaat er dan werkelijk helemaal niets goed?

     Zo ja, ga je dat dan ook een keer melden?

       /   Beantwoorden  / 
     1. Frank

      Wat wilde je nu eigenlijk zeggen mijn beste ?

        /  
  2. Petra

   Het is nog steeds kommer en kwel voor de kwetsbare ouderen in NV!
   Ook na het bekende belletje van Raat, en alle nieuws in de media hierover.
   En weer de honderdste plan van aanpak namens het bestuur!
   Die weer niets uithaalt, het personeel werkt zich uit de naad. Grote tekorten aan kundig goed opgeleid personeel!
   Regelmatig onderbezetting, de bewoners zitten dan pas om 11.00 a h ontbijt. En dan maar hopen dat er genoeg is ingekocht, anders ouwe bende. Die oudjes weten het nl toch niet!
   Er is nergens tijd voor, en gewassen word je amper. Mijn moeder en vader zitten regelmatig met de slaapresten in de ogen.
   En ga zo maar door.
   Het is er vreselijk smerig, onhygiënisch! Wat een smeerboel! Al tig keer gezegd contracteer een goed schoonmaakbedrijf, die weten wat ze doen en met ziekte en vakantie gewoon doorgaan. Dan kunnen de zorgers er zijn voor de bewoners.
   Maar directie/mismanagement stopt kop in het zand.
   Het is werkelijk onbeschrijfelijk wat daar gebeurd.
   En het gaat maar door, jaar in jaar uit…..

     /   Beantwoorden  / 
   1. Tomaat

    @Petra, dus het is nog steeds zo. Misschien wordt het eens tijd om aan “name and shame”te doen, want er zijn namelijk ook verpleegtehuizen waar het wel goed gaat. De goede kunnen natuurlijk ook genoemd worden, want daar mag het management een pluim in de kont gestoken worden, want het blijft een opgave door het wanbeleid vanuit Den Haag.

      /   Beantwoorden  / 
 2. Tomaat

  Het gebruik van vrijwilligers in de zorg is eigenlijk mislukt, ondanks alle goede bedoelingen van deze mensen. De zorg is namelijk een vak enhet moet je ook liggen. Om een voorbeeld te geven van dat laatste. Ik had afgesproken om een dame van in de 90 te bezoeken, die nu behoorlijk dementerend was. Ze had een moeilijk en bazig karakter en wist alles beter. Alles moest op haar manier gebeuren en als het haar niet beviel kon je de wind van voren krijgen. ( en dat gebeurde 6 x in een uur!). Ik dacht dat ik geduld had, maar na 2 maanden werd het mij te veel en ben iets anders gaan doen.
  Ook worden vele vrijwilligers ingezet op (semi) regulier werk, zoals hulp in de keuken, hulp in de huiskamer van een verpleegtehuis, hulp bij handen wassen, eten en drinken enz te doen. Kortom het is een komen en gaan van vrijwilligers, wat niet tot een stabiele situatie leidt van de bewoners.

  Nu hebben hebben we het enkel nog over mensen in de verpleegtehuizen gehad.

  Er zijn namelijk ook nog veel “zelfstandig” wonende ouderen, die dat zo lang mogelijk willen blijven Geen wonder als je weet hoe het in menig tehuis toegaat. Maar daar hebben we ook weer het magische blik vrijwilligers en nu ook de mantelzorgers van 85. Nu die vrijwilligers zijn er niet en die er wel zijn daarvan is het grootste gedeelte ook 60+, dus ook geen lui die ff in een 30 min een huiskamer doen.

  Kortom vrijwilligers worden nogal eens ingezet ipv regulier werk en de kwaliteit rent achteruit hierdoor.

  Maar ja nu heeft D66 iets uitgevonden voor die oude mensen. Het heet het voltooide leven. Wel goed voor de staatskas! Gek dat vele oude mensen in deze omstandigheden dat nog liever hebben of dat je daarvoor kiest als je weet dat dat je voorland is.

  Leve de vrije keuze!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.