Mantelzorg

Foto: amstelveenweb.com

Omdat zij geregeld alle bijeenkomsten van mantelzorgers bezoekt, staat zij met foto in kranten, wordt er met haar gepraat en staat zij zo ongeveer model voor die functie. Nu ken ik haar, dus weet dat zij inderdaad een man heeft met gebreken, maar niet van dien aard dat zij er dag en nacht moet wezen. Hij is zeer actief, kan eigenlijk alles zelf, maar komt alleen met haar de deur uit. Zeker met dit weer. Zij rijdt hem dan in de auto waarvoor een invalide-parkeerplaats is geregeld. Soms gaat ze een dag weg, bijvoorbeeld met de mantelzorgers of naar een vriendin.

Hij kan goed voor zichzelf zorgen, koken etc. Dus geen probleem, al laat hij haar graag het werk in huis doen. Dat was vroeger al zo, dus er niet zoveel veranderd op dat punt. Ik schrijf erover omdat zij alle tijd heeft om die bijeenkomsten van mantelzorgers te bezoeken, in tegenstelling tot degenen die écht aan uitputtende mantelzorg doen. Die hebben daar geen tijd voor.

Intussen lijken zij getooid met hét woord van het laatste decennium. Het komt er, maar dat weet natuurlijk iedereen, op neer dat zorg te duur wordt en men het in de kring van vrienden en familie zelf moet oplossen. Zorgcentra zijn gesloten en vrijwilligers tot het cement van de samenleving uitgeroepen. Aan een van hen wordt onder meer in Amstelveen jaarlijks een onderscheiding uitgereikt, een kunstwerk waarvoor overigens alleen de kunstenaar geld krijgt. Het mag van mij allemaal, maar laten we niet doen of er ook maar op enigerlei wijze hogere doelen aan die constructie ten grondslag liggen. Het is gewoon allemaal een platvloerse bezuiniging, waarvoor men de kreten ‘zelfredzaamheid’ en ‘sociale cohesie’ – om er een paar te noemen – als camouflage heeft bedacht.

 Student

Op TV zag ik een oververmoeide student, die zorgde voor moeder, zuster en oma. Hij moest ze nalopen en –rijden, komt aan studeren niet voldoende toe, om van een sociaal leven maar te zwijgen, en slaapt weinig. De door betaalde krachten uitgedachte vrijwilligers constructie zette natuurlijk de deur open voor handige jongens en meisjes, die een geheel nieuwe sector vormen. Zo is het met de PGB ook gegaan. Elke zorgwet schept nu eenmaal een compleet nieuwe branche, vooral als die wet naar ambtelijke gewoonte vreselijk ingewikkeld is.  En dikwijls worden toko’s om zo’n nieuwe sector dan weer van harte gesubsidieerd door de overheid, nadat de professionals in de bijstand zijn beland.

In deze regio ontstond Mantelzorg en Meer, een club van betaalde krachten die komen vertellen hoe het met gratis mantelzorg moet. Eigenlijk ben ik niet eens tegen. In elk geval verdienen nu een paar mensen hun brood dankzij de bezuiniging. Maar het heeft natuurlijk niets te maken met de essentie van het probleem. Mantelzorg is, anders dan de overheid ons wil wijs maken, gewoon bittere noodzaak, omdat zorg niet meer mag kosten. En op den duur ontmoeten die mantelzorgers elkaar vanzelf. In het ziekenhuis of de psychiatrische inrichting…

 

 

 

 

 

Lees ook:PvdA houdt brainstorm met Marriëtte Hamer over mantelzorg
Lees ook:Taart met nieuwe naam mantelzorgcentrum
Lees ook:Zorg voor mantelzorgers
Lees ook:Brandes: ‘Gemeente steunt mantelzorg’
Lees ook:Informatie bijeenkomst over haken en ogen mantelzorg

13 reacties op “Mantelzorg

 1. Rotary-vriendje

  Ik krijg er eelt van op mijn vingertoppen, maar heb het er graag voor over. Vanuit zo’n beetje alle hoeken begin ik de vanzelfsprekendheid en morele plicht op te vangen, dat je mantelzorg echt niet meer kan nalaten. Mona Keizer, bijvoorbeeld, nr 2 op de lijst voor het CDA, betoogt eveneens dat het een kwestie van fatsoen is. Over dat fatsoen kunnen we een van gedachten wisselen.

  Mensen die oud worden verdienen in een beschaafd en rijk land verzorgd te worden op hun oude dag. Dat is en de loop van de 20e eeuw steeds normaler geworden, op een waardige manier je oude dag slijten. Om die mensen te verzorgen worden jongeren opgeleid en hebben daar hun vak van gemaakt.
  De hele tendens dat het allemaal te duur wordt is niet meer dan framing. Alles wordt duurder. Dus waarom zou ouderenzorg dan onevenredig duurder worden. Natuurlijk, het wordt luxer en er komen meer ouderen. Dat kost geld. So what ? Wat is daar erg aan ? Het wordt onbetaalbaar ? Nee, het wordt niet onbetaalbaar, we zijn niet bereid meer belasting met elkaar te betalen. De belastinginkomsten drukken steeds meer op ons inkomen. Ja en ? Er moeten ook veel kosten gemaakt worden. Dát vinden we dus onbetaalbaar. Maar het is helemaal niet onbetaalbaar. We willen alleen een steeds luxueuzer leventje er op na houden en derhalve willen we niet zoveel belasting betalen. Dat is de kwestie.
  Niet dat de zorg voor ouderen onbetaalbaar wordt en dat mensen vrijwillig en zonder loon hun handen uit de mouwen moeten steken. Het is een gniepige manier om de minder draagkrachtigen arm te houden. Meer niet. Rijk zijn is immers alleen maar leuk als niet iedereen rijk is………

  Zolang er nog geld voor HRA is en straaljagers, is er echt genoeg geld om onze ouderen te verzorgen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Tomaat

   En al die onduidelijke vredesmissies, die nooit vrede hebben gebracht.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Robert van Waning

   Heel juist, Rotary-v. Het is allemaal het resultaat van bewuste keuzen, waarvoor de verantwoordelijken – uit schaamte – geen verantwoording willen nemen. En zodoende worden zij tóch weer herkozen.

     /   Beantwoorden  / 
 2. Frank Bikker

  Goed stuk, alleen zijn nog niet die personen vermeld die geen mantelzorgers hebben, want ook hier lopen de bijdehantjes voorop. Niet die vrouw van 82 met ook haar eigen kwalen ,die haar dementerende man moet verzorgen, terwijl ze het eigenlijk niet kan. Die blijven onder de radar. Maar de gemeenteraad beweert bij meerderheid met droge ogen dat iedereen “zorg op maat” krijgt.
  Nu moet ik er wel bij vermelden dat het in sommige gemeenten hiermee nog erger is gesteld.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Tomaat

  In dat “cement” van de samenleving zit wel erg veel water.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Jan Demming

   En met z’n allen staan we totaal machteloos. Hoewel… Over ruim twee maanden mogen we naar de stembus en kunnen we op nog veel meer vlakken afrekenen met het beleid van deze regering. De inhoud van het prima artikel van Johan dus niet in de tussentijd vergeten!

     /   Beantwoorden  / 
   1. Gerben

    Kijk iets verder. Naar 2018, verkiezingen Gemeenteraad.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Tomaat

     De opmerking van rv indachtig . Heb je het nu o.a. over de PvdA ?

       /   Beantwoorden  / 
   2. Rotary-vriendje

    En jij denkt dat de meute hiermee afrekent ?
    Ik vrees dat ‘zij’ niet bij machte zijn hun belangen te duiden.

      /   Beantwoorden  / 
 4. Robert van Waning

  “Het is gewoon allemaal een platvloerse bezuiniging, waarvoor men de kreten ‘zelfredzaamheid’ en ‘sociale cohesie’ – om er een paar te noemen – als camouflage heeft bedacht. [..] Mantelzorg is, anders dan de overheid ons wil wijs maken, gewoon bittere noodzaak, omdat zorg niet meer mag kosten,” schrijft JB.

  Sommige zinnen kunnen niet genoeg worden herhaald om mensen bewust te maken van het soort maatschappij waarvoor ‘wij’ op democratische wijze hebben gekozen.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Tomaat

  Camouflage is nog een eufemisme i.d. Schaamlap past beter.

    /   Beantwoorden  / 
 6. frank bikker

  Nogmaals Johan, zeer goed stuk. Kan niet genoeg onder de aandacht gebracht worden, daarom schrijf ik deze reactie nog maar eens neer.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.