Trump, Wilders en Amstelveen

In de jongste vergadering van de gemeenteraad kreeg wethouder Peter Bot de lachers op zijn hand toen hij grapte dat er een stroom vluchtelingen uit Amerika wordt verwacht, omdat daar Donald Trump als president is gekozen. Kennelijk was vrijwel iedereen met hem eens dat de VS nu door een gek geregeerd gaat worden, maar in het gemeentehuis is men nauwelijks geneigd eigen lachwekkendheid in te zien. Een beetje politicus verfoeit die man, bedoelde Bot blijkbaar, daarmee zo’n beetje de helft van de VS-kiezers naar het domein van de idiotie verwijzend.

Dichter bij huis wil geen van de andere partijen met de in de peiling nu de grootste samenwerken, de PVV. Ook in andere landen van Europa lijken de populisten boven het politieke maaiveld uit te groeien en daarmee de problemen voor de traditionele politiek. Omdat Geert Wilders vrijwel nergens aanstuurt op vertegenwoordiging in gemeenten, is de kans dat er in Amstelveen een PVV-afdeling komt gering. Anders zou die een bedreiging vormen voor de politieke elite die hier de dienst uitmaakt. Die heeft misschien nog steeds niet door dat het electoraat van Trump en Wilders voornamelijk uit proteststemmen bestaat.

Gekonkel

De burger heeft totaal genoeg van de heersende politieke systemen, het gekonkel in achterkamers, het strooien met beloften die zelden waar worden gemaakt, de liefde voor het pluche en de kunstmatige eenheid van de coalitie, waarvoor men alle principes over boord zet. Om maar een klein deel van de waslijst te noemen. Dat speelt ook in Amstelveen, waar het grootste deel van de gemeenteraad tot landelijke partijen behoort.

Neem nou de lokale PvdA. Die steunt nu van harte het doorstroombeleid ten aanzien van de woningmarkt en het niet meer bouwen van sociale huurwoningen, waar het bij de vorige verkiezingen faliekant tegen was. Enige uitleg over die draai van 180 graden is niet gegeven. Nou ja PvdA-raadslid Harry van der Bergh schijnt door te hebben dat zijn club wel érg ver van de sociaal democratische principes van voorheen af kwam te staan en constateerde laatst zelfs dat het doorstroombeleid niet werkt, zonder daar overigens ver strekkende gevolgen aan te verbinden.

Illusie 

Jaren geleden vond met het duale stelsel voor gemeenten uit. Dat is de theorie dat de B&W de stad regeren en de gemeenteraad hen controleert. Laat ik eerlijk wezen: De VVD was daar altijd tegen, althans in Amstelveen. In mijn onnozelheid was ik voorstander, achteraf een vergissing. Het bleef bij theorie. Dualisme bestaat niet, is een illusie, een aardig sprookje.

De coalitie sluit voortdurend de rijen, juicht de voorstellen van B&W bij voorbaat doorgaans eensgezind toe (ook als die haaks staan op wat een partij altijd heeft beweerd) en het diep geheime coalitieoverleg – de Amstelveense variant van het Haagse torentjesoverleg – voorkomt dat er ooit messen worden geslepen in de raadzaal. Soms stelt een partij iets voor dat natuurlijk in dat overleg allang is besproken en groen licht kreeg. Zo wordt voorkomen dat een coalitiepartij iets bedenkt wat bij haar wethouder niet in goede aarde valt. In plaats daarvan klinkt er onophoudelijk gejuich voor voorstellen van de ‘eigen’ wethouder. Hoezo controle? Wat raadsleden zeggen in het openbaar is gewoon toneel. En burgers zijn die toneelspelers zat.

Kinderen

Het is belachelijk dat aan schoolkinderen nog steeds het theoretische verhaal over de werking van democratie en dualisme wordt verteld. Als die op bezoek komen om te worden voorgelicht daarover, krijgen zij van dienstdoende raadsleden en ambtenaren te horen wat er in het boekje over staat. Een rookgordijn dat de praktijk verbergt. Of waarin de dromende raadsleden nog steeds geloven. Maar juist dat geloof wordt door een steeds grotere schare geenszins gedeeld en die realiteit is tot het raadhuis kennelijk niet doorgedrongen. Een uitgeklede lokale pers zorgt ervoor dat vrijwel niets buiten de muren van het raadhuis komt, wat naar ambtelijke, bestuurlijke en politieke normen niet voor een breed publiek geschikt is. Met communicatie bedoelt met aan de Poel gewoon reclame in de trant van: Kijk eens hoe goed wij zijn!

Maar het wantrouwen van de burger is tot het kookpunt gestegen. Niet voor niets was de opkomst bij de jongste raadsverkiezingen ongeveer 55%. Bijna de helft van de kiesgerechtigden liet het dus afweten, al zei Amstelveen dan trots nog iets boven het landelijke gemiddelde te zitten. Nou, tel uit je winst.

Geleuter

Veel burgers bleken geen kiezers, kwamen niet opdagen. Omdat zij lokale politici met hun kleffe geneuzel van vriendjes-onder-elkaar totaal niet meer begrijpen, laat staan vertrouwen. In elke kroeg kan men horen dat men hooguit nog voor Wilders wil kiezen, als die ook in deze stad aan de Amstel aan komt. Een klein deel van het electoraat denkt misschien dat hij écht iets van zijn kreten waar kan maken, de rest kiest gewoon uit protest. Omdat zij al die andere partijen, een besloten club van betweters vormen, spuugzat zijn.

Hun geleuter over de steeds groter wordende kloof tussen politiek en burgers is dan ook totaal ongeloofwaardig. Alsof iemand in de lokale politieke arena dat werkelijk een moer interesseert. Wie in de raad wil komen, voornamelijk uit ijdelheid, moet gewoon een grote bek opzetten in de ledenvergadering van een partij, die hooguit door enkele tientallen lokale leden wordt bezocht. Het moet al gek lopen, willen de grootste schreeuwers geen kandidaat worden. Eenmaal in de raadzaal doet zo iemand gewoon mee met het daar heersende ons-kent-ons spelletje. De kiezers, die men eenmaal in de vier jaar nodig heeft, hebben zich daarvan inmiddels massaal afgewend. Nou ja, misschien op een paar oogkleppen dragende lieden na, die tegen beter weten in blijven geloven in de politieke traditie. Trump en Wilders bewijzen dat die op haar terugtocht is…

 

 

Lees ook:D66 en PVV in Amstelveen grote winnaars
Lees ook:VVD blijft ook in Amstelveen grootste partij
Lees ook:VVD in bolwerk Amstelveen nog nipt grootste
Lees ook:Pechtold-effect
Lees ook:PVV ook in Amstelveen derde partij

107 reacties op “Trump, Wilders en Amstelveen

 1. Olaf Oomes

  Hr. Bos u heeft de spijker op zijn kop geslagen met dit opiniestuk!

    /   Beantwoorden  / 
 2. D Bakker

  Grotendeels eens, alleen het ver-excuserende naar de PVV stemmer staat mij niet aan. Protest prima, maar niet door naar beneden te trappen en andere burgers te grazen te nemen. Zo gauw er een partij komt die achter de bevolkingsgroep politici en bestuurders aan gaat, dan krijgt die mijn stem.
  Voor de rest zouden mensen toch eens moeten overwegen om niet te stemmen of de stem ongeldig te maken.

  Wat ik een beetje mis in deze is de toegenomen rol van de burgemeester. Aan deze burgemeester is duidelijk een persoonlijke agenda/carrière af te lezen. Sinds haar aankomst draait zij voornamelijk een VVD agenda en dan weer voornamelijk op veiligheid. De propaganda is niet van de lucht. Nooit voor een gekozen burgemeester geweest en nog steeds niet, maar wat deze burgemeester doet kan absoluut niet.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   Ik heb willen zeggen dat men bij gebrek aan beter Wilders als opzienbarend middel voor protest heeft willen gebruiken. Hij sprak over een nep-parlement, of dat waar is laat ik in het midden (waarom behoort hij er trouwens zelf toe), maar het geeft wel het immense wantrouwen van burgers jegens de heersende politieke elite aan.

     /   Beantwoorden  / 
 3. Jan Demming

  Politici lijken langzamerhand te begrijpen waarom er een steeds groter wordende kloof tussen politiek en burgers is ontstaan. Maar reken er niet op dat er iets verandert in het denken en handelen binnen het politieke landschap. Burgers zijn en blijven overbodig en dus lastig, behalve tegen de tijd dat er gestemd moet worden. Ik verwacht in maart 2017 een nieuw dieptepunt in het aantal mensen dat hun stem uitbrengt. De politiek blijft namelijk de kop in het zand steken?

    /   Beantwoorden  / 
 4. Robert van Waning

  Amstelveen Kan Beter. Ik onderhoud die website* niet meer, maar dankzij Johan Bos is dat ook niet meer nodig. Jammer dat wij het verder vrijwel nergens over eens zijn.

  In een mediacratie vormen de politieke en journalistieke elite trouwens samen één pot nat omdat zij volkomen afhankelijk van elkaar zijn. Dit is goed te zien aan de lokake media.

  In de voorlaatste editie van het AVN stonden vier foto’s van de VVD-wethouder die ook in dit weblog wordt bewierookt. Van ‘kritisch volgen van de macht’ komt op die manier niet veel terecht. Kritische burgers worden eendrachtig door politiek en journalistiek gemuilkorfd. Democratie op z’n Amstelveens.

  Wilders en Trump hebben beiden een hekel aan de pers, maar om andere redenen dan ik.

  *) http://www.amstelveenkanbeter.nl

    /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   U hebt een merkwaardige opvatting omtrent bewieroken. Verder is uw oordeel natuurlijk weer op (uw) feiten gebaseerd, dus ik laat het verder maar.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Robert van Waning

   OK, kritiekloos napraten en letterlijk overschrijven van Raats weblogs en persberichten. Is dat beter dan bewieroken?

     /   Beantwoorden  / 
   1. Johan Bos

    Nee hoor, kan ook verslaggeving zijn: doorgeven wat een bestuurder zegt. Niet elke uitlating vergt – maar daar denkt u anders over – een kritisch commentaar. Daar zorgt u trouwens zelf voor bij elke luis die over Raats lepel loopt, zal ik maar zeggen. Dan komen weer (in steeds dezelfde bewoordingen): de A9-rioolgoot, het Stadsplein met de scooters, de handhaving, de democratie en de journalistiek (want alle geen commentaar leverende verslaggevers doen het verkeerd, maar ja, die hadden hun opleiding niet van u). Ik ben een paar elementen van u aanhoudende kritiek vergeten, maar een enorm repertoire hebt u ook niet. Nou ja, alle portefeuilles van Raat natuurlijk. Misschien kunt voor de verandering eens een andere van hem (uiteraard kritisch) belichten….

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank

     Rvw. Wat doet Johan Bos in deze colomn hierboven dan? Kritiekloos nalullen van de afdeling ” Misleiding” van de gemeente? Hij tracht iets te duiden over een naar zijn mening een bepaald fenomeen en heeft daar duidelijk “column ” boven gezet.
     Take it or leave it, maar hier maakt hij gebruik van zijn democratisch recht als journalist.
     Nee, wat doe jij ? Jij begint te kletsen dat hij een roeptoeter van de gemeente is. Is wat jij dan levert op je website dan nieuws? Dat is toch allemaal jouw mening en gejat werk van anderen. Die website is van jou is gewoon een digitaal schotschrift, als het geen schimpschrift is.

       /   Beantwoorden  / 
    2. Simon Sluitspier

     Zoals indertijd het omwaaien van een groot aantal bomen gedurende een zware zomerstorm ook de schuld was van de hr. Raat. Was rvw wethouder geweest, dan had hij ze persoonlijk allemaal opgevangen.

     Had rvw dat maar gedaan!

       /   Beantwoorden  / 
   2. Robert van Waning

    Dat poltiek en journalistiek ook in Amstelveen één pot nat vormen, blijkt oa uit het feit dat met name de machtigste lokale politicus en bestuurder niet bepaald kritisch wordt gevolgd in zijn falende beleid op tal van gebieden. Hij krijgt wel steeds de gelegenheid om zichzelf in het zonnetje te (laten) zetten. Ondertussen gaan er te veel dingen mis,

      /   Beantwoorden  / 
 5. Rotary-vriendje

  Wat ik nooit begrijp is waarom proteststemmen bijna altijd naar populistisch rechts gaan ?

  Principieel ben ik tegen populisme. Een partij moet niet naar de kiezers luisteren, maar andersom. Kiezers zouden moeten stemmen op basis van goede ideeën, uitgedragen door een partij.

  Zo zou de SP wel iets meer populisme mogen laten horen. Met louter als doel: de goede zaak. Nu kiezen mensen met een kleine beurs voor een partij die hen financieel nog verder naar beneden duwt. Ik denk dat heel veel ontevreden kiezers met een laag economisch profiel nú PVV stemmen, terwijl ze feitelijk veel meer voordeel zouden hebben aan een stem op de SP.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank

   Populisme gaat meestal gepaard met een vorm van xenofobie, kijk maar naar vele landen in Europa . Aanvankelijk waren allerlei arbeidersbewegingen daar ook niet helemaal vies van. Zo heeft men bij Hongaarse vluchtelingen bij Drees ook een strenge selectie toegepast en ook Jan Marijnissen heeft in het begin daar niet al te fraaie uitingen over gedaan. Deze twee laatste voorbeelden heeft men voor het gemak ook maar vergeten in “links” Nederland. Het meeste recente en leukste voorbeeld is nog het stringente toelatingsbeleid van Rita Verdonk, maar het was wel ontworpen door Job Cohen! Maar toen was de PvdA al zijn ideologische veren verloren en verworden tot een kale kip, wat ze tot op de dag van vandaag waar maken.

     /   Beantwoorden  / 
 6. Frank Bikker

  Ik kan het in grote lijnen met Johan Bos eens zijn. Het zou nu bijvoorbeeld RTVA sieren om de hr. Bos deze colomn uit te spreken in één van hun programma’s of deze voor te lezen en tevens van commentaar te laten voorzien die hier specifiek voor en tegen zijn. Overigens valt het mij op dat zowel een VVD ‘ er als een SP ‘ er het eens zijn met de uitspraken van de hr. Bos.

  Het is wel leuk dat de hr. Bos even de totale omslag bij de PvdA toelichtte wat betreft de sociale woningbouw, waarbij onze Harry pas na gedane zaken toch wat nattigheid voelde zonder daar overig consequenties aan te verbinden, maar hij had ook de opmerkingen de opmerkingen van BBA kunnen betreffende de toch wel erg hoge huren die men wil gaan vragen voor appartementen in het te bouwen 70m. hoge wangedrocht van een Bankrastoren. Waarop men overigens toch braaf zijn goedkeuring hieraan hechtte, terwijl men verdomd goed weet dat deze prijzen zelfs voor de gemiddelde VVD en dus ook BBA kiezer te hoog zijn.

  Maw men werkt bij deze minimaal 3 partijen tegen de belangen van hun kiezers in. Vreemd dat in dat daglicht gezien de hr. Bot een dergelijk soort opmerking maakt.

  Dat zelfs in het gezapige Amstelveen de stem tegen het establisment in opmars is blijkt uit de lokale opmars van de SP . In 2010 2 zetels en in 2014 net geen 4 en naar wat ik zo om mij heen hoor heeft de PVV ook in Amstelveen redelijk wat aanhangers of mensen die sympathie hebben voor hun standpunten.

  Trouwens landelijk gezien verwijten de “oude” partijen deze twee partijen populisme, maar wat doet Rutte dan met zijn 1000 euro en zijn economische groei van 0,2 of desnoods 0,4 %, terwijl aan de andere kant alles gestegen is. Voor je spaargeld moet je zelfs betalen!!!
  Lokaal gezien doet Raat op vele vlakken eigenlijk hetzelfde. Alles gaat super-de-luxe, iedereen krijgt de zorg die hij nodig heeft, we hebben een prachtige woonvisie, terwijl men 10 jaar moet wachten en we voor 60% van de ons toegewezen vluchtelingen geen plaats hebben. En toch maar roepen op RTVA en in het Amstelveentje dat alles goed gaat. Automatisering moest zelfs door een burgemeester van een naburige gemeente op gewezen worden , dat het mis ging, maar het gaat suuuuperrrrr!, maar denk eraan; blijven lachen.

    /   Beantwoorden  / 
 7. Robert van Waning

  “De media stellen politici steeds voor als luie figuren die alleen uit zijn op scoren en effectbejag, en vervolgens signaleren ze bezorgd dat de burger weinig vertrouwen meer heeft in de politiek – wat nogal wiedes is, gezien hun eigen berichtgeving.”
  (John Jansen van Galen, ‘Bloed-, waak- of schoothond?’, Het Parool 24-6-1999.)

  Als de lokale journalistiek in Amstelveen naar behoren haar werk zou kunnen en willen doen, kwam het met de politiek en het bestuur misschien ook nog wel eens goed.

  Aangezien er echter geen geld is voor onafhankelijke en betrouwbare journalistiek, zullen burgers een deel van de journalistieke functie en taken moeten overnemen.

    /   Beantwoorden  / 
 8. Matthijs

  ‘Aangezien er echter geen geld is voor onafhankelijke en betrouwbare journalistiek, zullen burgers een deel van de journalistieke functie en taken moeten overnemen.’ Dat zegt RvW. Die burgers doen dat ook, maar beperken zich doorgaans tot het spuien van een eigen mening, vaak zonder de feiten te kennen. Maar ze voldoen wel aan de eisen van RvW, voor wie journalistiek hetzelfde is als kritiek.

    /   Beantwoorden  / 
 9. gyrinus natator

  Ik denk dat als de SP op de populistische tour zou gaan,dat daardoor het nationaal socialisme opnieuw de kop op zou steken.
  (de PVV en Donald Trump zie ik als nationaal liberaal/ kapitalistisch)
  Overigens zou Donald Trump m.i. een rolletje als bad guy in de Donald Duck niet misstaan, ook vanwege zijn niveau.

  Populisme vind ik kroegenpraat, van het moment dat de wijsheid in de kan is verdwenen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank

   Onderschat kroegpraat nooit. Dat is dom en arrogant. De grootste geesten en kunstenaars kwamen er. Die opm. over de SP laat zien dat u deze partij totaal niet begrijpt. , in ider geval in zijn huidige vorm.
   Maar u ziet in zo’n plofkop als van Balen, die eigenlijk een ordinaire oorlogshitser is , ook zeker een nationaal liberaal

     /   Beantwoorden  / 
   1. Tante Ria

    Met die plofkop vergelijking beledig je wel de plofkoppen.

    Beetje nadenken.

      /   Beantwoorden  / 
   2. gyrinus natator

    Het gevaar van kroegpraat is duidelijk, dat onderschat ik ook niet. Je ziet de gevolgen nu in Amerika met Trump. Zij zitten nu met de kater.

    @Frank, gelukkig is de SP gefilterd van racisten door de PVV en zal dhr Roemer nooit met de PVV willen regeren, daar is de partij te netjes voor, dat weet ik ook wel, maar…
    Stel nu de hypothetische situatie voor, dat de SP toch op de populistische tour zou gaan, om te kunnen regeren met waarschijnlijk straks de grootste partij, de PVV…

    De PVV zet zijn luxe liberale outfit even in de kast en de SP doet hetzelfde met zijn nette pak?
    Dhr Roemer en ‘ Wilders treden waarschijnlijk beiden af, maar een sociale zwart/wit denker neemt het over, om de Tour de Populi te leiden..

    Dat bedoel ik met “de SP op de populistische tour”,( in combinatie met de PVV op de sociale tour..)

    Maar ik denk en hoop, samen met jou, dat dat bijna onmogelijk is,
    al dachten ze dat ook van een “president Donald Duck Trump”,((c)rotary vriendje), -).

      /   Beantwoorden  / 
    1. Tinus Trekveer

     “Je ziet de gevolgen nu in Amerika met Trump.”

     Welke gevolgen zijn dat dan?

       /   Beantwoorden  / 
     1. gyrinus natator

      Dat ze een muur gaan bouwen bij Mexico, dat obamacare gaat verdwijnen als het aan hem ligt, plannen om de global warming tegen te gaan worden tegengewerkt en hij heeft meer asociale plannen die u allemaal al had kunnen horen tijdens de verkiezingsdebatten. U kunt ze terugvinden op internet.

        /  
     2. Tinus Trekveer

      Die muur staat er al voor 1/3, de rest is ‘bemuurd’ met sensoren/camera’s. Mexico krijgt geld om van hun kant ook wat te doen.

      Asociale plannen? Zijn transitie team bestaat uit een vrouw, een homo en een Afro American.

      Illegale immigranten er uit is al bestaand beleid.

      “Either Obamacare will be amended, or repealed and replaced,” (Wall Street Journal)

      Trump wil ‘global warming’ niet tegenwerken, alleen dat hij niet mee wil doen aan de ‘Paris Agreement’

      Voorgaande is allemaal te vinden op de internets NA de verkiezingen.

        /  
     3. Robert van Waning

      “Trump wil ‘global warming’ niet tegenwerken.”

      Onbedoeld de spijker op zijn kop.

      Moeten wij nu alles vergeten wat Trump heeft gezegd en gedaan? Zou hij zomaar opeens een fatsoenlijke bestuurder worden? I have my doubts.

        /  
     4. Tinus Trekveer

      “”Onbedoeld de spijker op zijn kop.”

      Alles wat ik zeg is ‘spijker,kop,raak’

      “opeens een fatsoenlijke bestuurder worden?”

      Misschien wel, in tegenstelling tot de ‘fatsoenlijke’ bestuurders hier in Nederland.

      Maar nu al gaan roepen dat het helemaal niks is met Trump, is nogal prematuur.

        /  
     5. Robert van Waning

      TT, je vertaalt ‘I have my doubts’ wel erg vrij. Ik zeg (nog) niet ‘dat het helemaal niks is met Trump’. Ik kan mij alleen niet voorstellen dat hij opeens een heel ander mens wordt nu hij uitverkoren is om de machtigste man vd wereld te worden.

      Zelfs Trump kan niet veranderen dat fossiele grondstoffen opraken en onbetaalbaar worden door steeds hogere extractiekosten, btw, accijnzen, CO2-tax en steeds zwaardere milieu- en klimaateisen.

        /  
     6. Tinus Trekveer

      Mijn opmerking over ‘prematuur’ is bedoeld voor iedereen die zonder enige background Trump veroordeelt.

        /  
     7. Robert van Waning

      Een oordeel ogv feiten, uitingen en gedragingen is geen vooroordeel.

      Over Trumps doen en laten is voldoende bekend om enige ongerustheid mbt zijn presidentschap te rechtvaardigen.

        /  
    2. Robert van Waning

     Je kunt Trump beoordelen ogv diens woorden en daden tot dusver. Als die geen indicatie zijn van zijn gedrag als president, dan is hij ongeloofwaardig. En als zij dat wel zijn, ook.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Tinus Trekveer

      Dat noem ik vooringenomenheid.

      Lastig hè.

        /  
     2. Robert van Waning

      Vooringenomenheid betekent dat een oordeel gebaseerd is op vooroordelen en vermoedens en niet op feiten. Trump heeft zelf hard gewerkt aan zijn ongeloofwaardigheid. Mensen vinden dat kennelijk wel spannend.

        /  
     3. Tinus Trekveer

      “Trump heeft zelf hard gewerkt aan zijn ongeloofwaardigheid”

      En daar is de hele wereld mee in het ootje genomen.
      Jij ook.

      Lastig hè.

        /  
  2. Rotary-vriendje

   Populisme is geen kroegpraat, maar Vinexpraat.

   Donald Duck Trump

     /   Beantwoorden  / 
 10. Matthijs

  Mensen in kroegen (zijn er nogal wat) moeten eigenlijk niet tot de kiezers behoren, begrijp ik?

    /   Beantwoorden  / 
  1. PeterPC

   Niet als die kroeg een bierhal in München is.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Olaf Oomes

   Terechte vraag Matthijs. ‘Basket of Deplorables’ noemde Mw. Clinton die groep. De rest is geschiedenis zeggen we dan.

     /   Beantwoorden  / 
 11. Robert van Waning

  Matthijs, burgers zien, horen en ruiken de feiten thuis (ook ‘s nachts!), als zij uit hun raam kijken, als zij de straat opgaan. als zij met anderen praten en als zij de lokale media lezen, bekijken en beluisteren.

  Toch acht jij die burgers niet in staat om het doen en laten van hun lokale politici, bestuurders, ambtenaren en (zogenaamde) journalisten kritisch te beoordelen.

  Is democratie volgens jou kansloos en moeten wij in de jaren tussen verkiezingen alles maar gedwee over ons heen laten komen?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Matthijs

   @RvW. Nu meent u weer te weten waartoe ik burgers niet in staat acht. Ik heb alleen gezegd dat veel van de burgerjournalistiek neerkomt op commentaar. Het verkondigen van de eigen mening. Maar dat is volgens u de essentie van journalistiek. Volgens mij hoort er ook zo objectief mogelijke verslaggeving bij. Als ik uw (bekende) lijstje lees over wat er mis gaat, is er weinig in Amstelveen wat goed gaat. Eigenlijk niets.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Robert van Waning

   Matthijs, volgens u beperken burgers zich doorgaans tot het spuien van een eigen mening zonder de feiten te kennen.

   Dit is een arrogante onderschatting van burgers die de moeite nemen om zich te uiten. Die hebben het namelijk over dingen die zij zelf hebben gezien, gehoord, geroken of gelezen.

     /   Beantwoorden  / 
 12. Robert van Waning

  Kritisch volgen van de politieke machten is – naast het verzamelen, ordenen, selecteren, beoordelen en doorgeven van voor de burgers relevante informatie – de belangrijkste functie van de journalistiek. Zij wordt daarom wel ‘de waakhond van onze democratie’ genoemd.

  Een onkritische journalist is geen journalist en nog erger dan een niet-betrokken burger vanwege de valse indruk en verwachting die hij wekt.

  Van die kritische functie van de journalustiek komt in de onderonserige lokale Amstelveense democratie te weinig terecht. Daarom gaan er te veel dingen verkeerd (of althans niet zoals zij zouden kunnen en moeten gaan): A9, uitbreiding Stadshart, parkeren, sneltram en ander openbaar vervoer, verkeerscirculatie, handhaving, scooters, alcohol op straat, straatvervuiling, geluidsoverlast, evenementen, zwembad in De Poel, sociale woningbouw, nazibunker, doorstroming, thuiszorg, tunnel onder de Amstel, Schiphol, om maar wat te noemen.

    /   Beantwoorden  / 
 13. Gerben

  Amsteleiland, hoe gaat het? Mooie plek voor de Eerste Amstelveense wietfabriek.
  Goed voor de inkomsten der gemeente. Zie ook enkele Staten in de USA.

    /   Beantwoorden  / 
 14. Robert van Waning

  Met alleen verkiezingen krijgen we geen democratisch bestuur. De ambtenaren (de feitelijke beleidsmakers en uitvoerders) worden namelijk niet gekozen en onvoldoende democratisch gecontroleerd en beoordeeld.

  Tegenover dit bestuur staat te weinig tegenwicht. De gemeenteraad kan of wil dat kennelijk niet bieden.

  Amstelveners moeten zich meer laten horen. Daarvoor hebben wij een onafhankelijke en betrouwbare lokale journalistiek nodig. Die moet in beide richtingen haar informerende en controlerende werk doen om zowel door de overheid als door de burgers serieus genomen te worden.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rotary-vriendje

   Zolang een wethouder óf (nog veel erger!) ambtenaren een aangenomen motie naar eigen inzicht niet uitvoeren of ‘onder in de la laten liggen’, zolang is Amstelveen ondemocratisch te noemen. Ik heb er maar één woord voor: onacceptabel.

     /   Beantwoorden  / 
 15. Fatima

  Kijk maar uit met deze zogenaamde vluchtelingen…..Met hun komst naar West-Europa is de seksuele terreur en ander soort terreur alleen maar toegenomen….Wat wil je ook, duizenden islamitische kerels die op springen staan, wegens gebrek aan een vrouw, die zij daar hebben achtergelaten….en die zich loslaten op onze dochters….Ik wil wel helpen, als wij hen inwisselen voor de Christelijke vluchtelingen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Klaas

   Ieder zelfrespecterende vrouw zou moeten walgen van deze kerels die een vrouw alleen maar zien als een seksmachine en broedkip….Westerse vrouwen die hen welkom heten, hebben niks met hun trots en eigenwaarde voor hun lichaam, en dan hoeven wij dat ook niet met hen te hebben….

     /   Beantwoorden  / 
   1. Frank

    Dus vrouwen die alle vluchtelingen helpen hoeven wij niet te respecteren. Kan Klaas mij dan ook eens uitleggen op welke christenlijke grondwaarden of humanistische begrippen hij zich baseert ? Ik ken enkel mensen met hufterig gedrag en helaas vind je dergelijk soort types overal, ongeacht religie, herkomst en afkomst.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Klaas

     Weet je wat het met jullie is? Jullie draaien om de hete brij heen…Jullie durven niet in de kern zelf te komen…jullie doen aan sympthoombestrijding, maar laat de uitzaaiende tumor zijn gang gaan…..Jullie zijn veel te bang dat je anders niet correct zijn…..Veel moslims uit het M.O. hebben gezien hun geloof en cultuur een andere waardenstelsel….In hun hele doen en laten halen zij hun Allah erbij….Hun Allah is met hun hele cultuur verweven…en daar kan je nooit tegen opboksen…..Deze mensen kennen geen democratie….anders was het allang in hun landen ingevoerd…..

       /   Beantwoorden  / 
     1. Frank

      Dus die cultuur is een tumor???? En die mensen ook?

        /  
     2. Frank

      Misschien heeft u wel gelijk. Ik probeer meestal het goede te doen, maar u heeft nog steeds geen antwoord gegeven op mijn vragen. Wat zijn nou die christenlijke of humanistische waarden? Of in uw ogen democratische waarden.

        /  
     3. Gerrit

      Niet zo zeuren over het woord ‘tumor’ Frank.
      Het is niet altijd kanker, waar jij weer op zinspeelt.

        /  
     4. Frank

      Hr. Gerrit, ik vroeg het aan Klaas , dus spreekt u in dit geval niet voor uw beurt?

        /  
     5. Gerrit

      Mijn reactie is voor mijn beurt spreken?

      Grapjas.

      Vervelend hoor, dat je uitlokking niet gelukt is.

        /  
  2. Frank

   Goh nooit geweten dat christenlijke mannen minder bronstig zijn.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Klaas

    De Christelijke mannen zij net zo bronsig, zo niet nog bronseger dan een moslimman……Doet niet terzake trouwens….want het gaat erom wat je met je lusten doet….De Christenen hebben respect voor dee vrouwen, en zullen dus niet zo gauw de westerse vrouw als seksobject gebruiken….Dat geeft al aan dat hun EQ hoger ligt dan veelmosslims die vanuit hun roofdierlijke primitiviteit hun lusten laten botvieren op westerse vrouwen…Kijk vooral in Zweden en in Keulen…Hier ook, maar dat wordt onder de dekmantel gehouden…Weerzinwekkend is het dat veel vrouwelijkevrijwilligers hun lichaam aan hen aanbieden….En die kerels onderling maar lachen om die westerse hoeren…..

      /   Beantwoorden  / 
    1. Rotary-vriendje

     Idioot om te stellen dat respect voor de vrouw door het christendom wordt ingegeven. Wat heeft het christendom in hemelsnaam met respect te maken ?
     Soefi’s hebben ook respect voor de vrouw.
     Klaverjassers hebben respect voor de vrouw.
     Vrijmetselaars hebben respect voor de vrouw.
     Mensen in een rijtjeshuis hebben respect voor de vrouw.

     Tja, die Christenen. Bijzonder volkje. Of een niet ter zake doende bijvoeglijk naamwoordje ?

       /   Beantwoorden  / 
 16. Simon Sluitspier

  Waarom bedient mevr. Fatima zich eigenlijk van een moslimnaam en zegt alleen maar christenen te willen helpen. Het lijkt mij gewoon een schijnheilig stuk vreten die haar eigen niets doen goed wil praten. Er zijn genoeg andere vluchtelingen die geholpen kunnen worden, want als je maar één tel de moeite neemt om je erin te verdiepen, weet je dat jij zelf uitmaakt wie je wilt helpen, maar daar is hij/zij te lui voor.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fatima

   Fatima is de echtgenote van Klaas….en Sylvana is onze dochter……Dus we hebben 3 internationale namen…..

   Fatima >Arabisch,
   Klaas > Hollandsch,
   Sylvana > Surinaams.

   Dus zeg niet dat ik niet aan andere culturen denk ;-)

     /   Beantwoorden  / 
   1. Simon Sluitspier

    Is het niet
    Fatima bint al huri Klaas en Klaas al tagrier semmel? 😳😳😳😳

      /   Beantwoorden  / 
    1. Klaas

     Ik neem niet aan dat @Sluitspier uw werkelijke naam is…Simon mischien wel, maar Sluitspier niet…..was het werkelijk zo, dan had je wel je familienaam veranderd…;-) Dus over anonimiteit gesproken….Geeft niet hoor, ik kom ook wel eens tot het besef dat ik andere namen even leen…..;-) :D ….

       /   Beantwoorden  / 
     1. Simon Sluitspier

      Ach wat zal ik zeggen😋😋💩💩

        /  
    2. Tante Ria

     Geinig, niet de taal kennen en het dan maar een beetje lafjes fonetisch doen?

       /   Beantwoorden  / 
 17. Fatima

  In tegenstelling tot jou, pas ik geen geweld toe op andere overtuigingen….

    /   Beantwoorden  / 
  1. Simon Sluitspier

   Mevr. Fatima, u maakt mij erg nieuwsgierig naar mijn geweld. Vertelt u eens.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Fatima

    Was niet aan u gericht hoor…Nietemin “geweld op andere overtuigingen” kan je op zoveel manieren interpreteren….dat hoeft niet altijd fysiek te zijn, waar u weer meteen aan denkt…….U kunt ook denken aan een ander soort geweld, zoals “iemand de mond snoeren” Begrijpt u het nu? Ik zal een voorbeeld geven….Justitie gebruikt geweld, door een politicus de mond te snoeren….Dat is geestelijk geweld!…Begrijpt u nu, dat geweld veel meer inhoudt dan alleen fysiek geweld?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Simon Sluitspier

     Ja, ik geloof dat ik het begrijp. Als een politicus bijvoorbeeld minder joden herhaaldelijk laat roepen , is dat vrijheid van meningsuiting en als een OM daartegen in probeert te gaan is dat sowieso ” de mond snoeren”.

       /   Beantwoorden  / 
     1. headbanger

      Dat gebeurt helemaal niet in beschaafde westerse landen. Wel natuurlijk in de moslim wereld waar dat zoals gebruikelijk niet bestraft gaat worden.

      M.a.w. dat OM moet zich nergens mee bemoeien. Iets met ‘trias politica’

      Maar Sluitspier heeft zo te zien warme gevoelens voor deze moslims.

        /  
     2. Simon Sluitpier

      Klopt helemaal headbanger. Daar heeft onze westerse beschaving in Europa de laatste 80 jaar wel voor gezorgd. Nogmaals overal heb je mensen die het goede willen, haatzaaiers en lui die het geen f…. kan schelen, als zij er maar geen last van hebben.

        /  
 18. Sylvana

  Niet te geloven…in heel het land worden veiligheidsmarges uitgevoerd op Islamitisch terreur…..Hebben ze eindelijk een cel van zo’n jihadbeweging, laten ze weer de deuren openstaan voor weer nieuwe terreur uit Syrië, en uit de veilige landen…..Tevens worden de AZC’s niet gescreend op IS-terroristen….want dat zij er zitten is zeker…..En maar het terreur opdweilen met de kraan open…

    /   Beantwoorden  / 
  1. Simon Sluitspier

   Kan deze mevr. Sylvana zich eens opgeven voor een cursus goed Nederlands. Je kunt heel veel van de echte Sylvana zeggen maar haar Nederlands is heel wat beter. Daar kunnen wij beiden nog wat van leren.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Tante Ria

    Ik zeg niks over welke Sylvana dan ook,
    maar SS is wel weer racistisch, denigrerend bezig. Wat zeg ik ik, zelfs kwetsend.

    Tja, het blijft een Sluitspier.

      /   Beantwoorden  / 
 19. Fatima

  Kijk even wat jouw islamitische vriendjes even voor gore streken uithalen…Kijk even naar DENK….zijn toch ook jouw vriendjes…..Dan valt zijn uitspraak over, minder, minder, minder echt wel mee….vooral omdat de criminele Marokkanen net even daarvoor een juweliersechtpaar hadden mishandeld….

    /   Beantwoorden  / 
  1. Simon Sluitspier

   Eerst was er de PVV en toen een DENK. Alle twee voortbrengselen van de onmacht van de gevestigde politieke partijen om de gewone man aan zich te binden. De toekomstige stemmers op deze bewegingen stemden in het verleden op dezelfde soort partijen m.n. de PvdA .

     /   Beantwoorden  / 
 20. Robert van Waning

  Fatima: “….Wat wil je ook, duizenden islamitische kerels die op springen staan, wegens gebrek aan een vrouw, die zij daar hebben achtergelaten….”

  Klaas: “….De Christenen hebben respect voor dee vrouwen, en zullen dus niet zo gauw de westerse vrouw als seksobject gebruiken….”

  Klaas: “…Weerzinwekkend is het dat veel vrouwelijkevrijwilligers hun lichaam aan hen aanbieden…”

  Sylvana: “….En maar het terreur opdweilen met de kraan open….”

  @Johan Bos, maak alstublieft een einde aan het gebruik van schuilnamen. Sommige reageerders gebruiken meerdere. Dit is geen poppenkast maar een schimmig wajangspel, waarbij je niet kunt weten wie de opponent is.

  Het publieke debat moet met open vizier worden gevoerd, want je weet niet welke mensen, groeperingen en belangen schuil gaan achter al die nicknames.

  Gezien de stigmatiserende beschuldigingen tegen groeperingen en lasterlijke aantijgingen tegen personen, is dit geen onschuldig spelletje.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   U weet kennelijk wie meer dan een pseudoniem gebruiken. Ik niet.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Zoostje

    Dat weet u wel meneer Bos, u kon de mijne ook benoemen een keer hier op uw eigen blogsite….terwijl ik nooit meerdere per keer heb gebruikt en dat weet u ook. Aan de hand van emails kunt u dat zien. Overigens kan iemand natuurlijk meerdere hotmail-en/of gmail accounts hebben met verschillende namen (dan valt daar weinig aan te doen). Ik vind het wel opvallend hoeveel pseudoniemen opeens worden gebruikt met volstrekt onzinnige reacties (mijn mening)en die ook nog eens sterk op elkaar lijken.Daarbij vooral persoonsgericht en kwetsend (ook mijn mening).

      /   Beantwoorden  / 
    1. Simon Sluitspier

     Een goed romancier heeft ook verschillende karakters, waarom een goede blogger dan niet?

       /   Beantwoorden  / 
     1. Zoostje

      WIE is hier een goede blogger??? De vergelijking met schrijvers is hier totaal irrelevant.SS (Simon Sluitspier) gaat weer even offtopic. Wie weet kan die geweldige blogger eens iets doen aan het verwijderen van berichten die hij gezeik noemt, maar wel door zijn huisregels komen.Dus, SS (Simon Sluitspier),ga lekker door…..nog wat provocaties graag.

        /  
     2. Tante Ria

      Jan Cremer? Haring Arie?
      Goede bloggers bestaan niet. Het is allemaal persoonsgericht. Zoals jij doet, en Zoostje, en Robert van Waning.

      Dat goede mensen, met valide meningen, zich moeten verschuilen achter diverse namen laat zien dat dit land kapot is door de linkse kliek.

      * zachtjes huilt *

        /  
     3. Robert van Waning

      Tante Ria blijkt de zoveelste schuilnaam te zijn van PeterPC aka etc. etc.

      PC is de enige die de notatie *Zachtjes huilt* gebruikt en niemand noemt mij zomaar zonder enige aanleiding ‘eng’.

        /  
     4. Tante Ria

      Zucht, onze Sherlock heeft ook weer iets bedacht. Succes met je conclusies.

        /  
     5. PeterPC

      Wat is dat toch met die HamasvanWaning om mij steeds te linken aan andere nicknames?

      “* zachtjes huilt *” is een uitdrukking die vaak gebruikt wordt op populaire blogs. Dat soort kreten neemt iedereen over.

      En alles wat je schrijft/zegt is eng. Dus iedereen roept dat.

      Jij maakt toch ook altijd gebruik van terminologie gevonden op de internets.

      Ga maar lekker ergens anders met jezelf spelen. Enge man.

      Trouwens hoe kan het dat als je een google doet op “robert van waning” antisemitisme dat toch altijd een aantal hits geeft.

      Denk daar maar eens over na, in plaats van de detective te spelen.

        /  
     6. Frank bikker

      PC heeft op het punt rvw en antisemitisme gewoon gelijk. Ff googelen en iedereen kan zien wat deze rvw over dat ondw heeft gezegd. Daarvoor hoef ik heus geen kloon van pc te zijn, want dan zijn er vele klonen! Rvw bakt ze zelfs zo bruin dat hij de Stasi met het Cidi vergelijkt. Ik vind die laatste organisatie ook niet neutraal, maar de Stasi?

        /  
  2. Robert van Waning

   Onderzoek het, zoals een journalist betaamt.

   Welk belang dient u met al anonimiteit? In ieder geval niet dat van fatsoen, eerlijkheid en duidelijkheid.

     /   Beantwoorden  / 
   1. PeterPC

    Toen Robert van Waning terecht verwijderd werd van een ander medium, gebruikte de ‘open vizier ridder’ wel 10 nicknames om zijn ongein te spuien.

    Dus niet zo drammen, hypocriet.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Zoostje

     Dat vrijwaart jou niet PC van een andere insteek.Maar de anderen,anoniemen hebben jou blijkbaar als leider gekwalificeerd op dit blogje.Zo gaat die Blonde ook te werk.

       /   Beantwoorden  / 
     1. PeterPC

      “gekwalificeert” ???

      Tfoe.

        /  
     2. PeterPC

      Blondie? Dat was Clint Eastwood in zo’n prachtige spaghetti western. En ja die is ook een fervent tegenstander van alles wat maar naar eng links riekt.

      Of bedoelde je die Blondie niet?

        /  
     3. Robert van Waning

      ‘Verkapte antisemiet als een rvw’.

      Leg eens uit, Frank. Noem bijv. één antisemitischegedraging of uiting van mij.

      @JB, (toestaan van) laster en smaad is in strijd met de Strafwet en dus ook met uw Gebruiksvoorwaarden.

      Bovendien is het off-topic.

        /  
     4. PeterPC

      Die reactie staat verkeerd rvw. Had verder op gemoeten. Wanneer ge je eens on topic reageren?

        /  
     5. Robert van Waning

      PC, mijn reactie op Frank staat daar goed, maar is inmiddels achterhaald omdat Johan Bos diens lasterlijke aantijging van antisemitisme heeft verwijderd. Een dergelijke zware beschuldiging dient immers onderbouwd te worden en dat kon Frank niet.

        /  
    2. Frank

     Tja Robert………?

       /   Beantwoorden  / 
     1. Zoostje

      Wat Frank???

        /  
     2. Frank

      Zoostje dat je pc niet serieus neemt lijkt mij logisch, maar zo’n egotripper , natrapper van overledenen en verkapte antisemiet als een rvw wel , volg ik niet.

        /  
     3. Zoostje

      Ga jij Frank eens anderen lastigvallen. Je was ooit onderwijzer…..,ooit pestgedrag geanaliseerd? En nu doe je daar al jaren op blogs aan mee????? Pesten! Anderen wegzetten, anderen met andere meningen wegzetten als idioten? Wat is ooit jouw inbreng in bijv. Amsterdam ZuidOost als onderwijzer geweest?Heb jij die kinderen in Armoede ooit geholpen of gaat het slechts om jouw behoud van scheefhuurdersschap?

        /  
     4. PeterPC

      Mij niet serieus nemen gaat je nog wel eens opbreken.

      Eigenlijk is het wel leuk dat je met deze opmerking niets geleerd hebt.

      Maar zoals Zoostje al eens geroepen heeft, je blijft een VVD SP’er.

      Toch eens een echte keuze gaan maken hoor.

        /  
     5. Frank

      Pestgedrag tov een natrapper van doden en een antisemiet is altijd goed. Dat vergeet ik namelijk nooit.

        /  
 21. Zoostje

  @Tante Ria alias PC hou toch op met jullie gezeik. Valide meningen? Jullie meningen hebben misschien hier een podium gevalideerd door de auteur alhier, maar ze zijn constant offtopic en zielig, slechts om te provoceren, zoals jullie leider dat doet, zonder in debat te gaan, want zielig en oh zo gemeen.Die twitterleider-leider, dat huilebalkje dat in de Tweede Kamer met een spandoekje kwam, is gewoon een grens over gegaan. Deal er maar mee.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Tante Ria

   Niet die enge Van Waning napraten hoor. Ik ben geen PC, maar kan mij wel vinden in zijn gedachtegoed.

   Dat dat niet jouw gedachtewereld is, is prima. Maar ga niet anderen beknotten op hun meningen en wat zij denken.

   En als jij e.e.a. ietwat genuanceerder en minder hysterisch aan de orde zou brengen, kun je nog wat vrienden vergaren.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Robert van Waning

   Die ‘enge Van Waning’ vindt dat anonieme schelden erg onfatsoenlijk. Het is ook oneerlijk, want je weet niet wie of wat daarachter zit.

     /   Beantwoorden  / 
 22. Robert van Waning

  Onderling geruzie tussen medewerkers en aanhangers is ook een overeenkomst tussen Trump en Wilders:

  “De sfeer in de entourage van Trump baart sommige Republikeinen zorgen. .. ze zijn bozig, arrogant, schreeuwen .. één slechte baas wel kan worden verdragen, maar een hele bende daarvan alle besluitvorming zal vergiftigen .. chaotische toestanden, die in Nederland zullen doen denken aan de LPF in het eerste kabinet-Balkenende. Ze zullen zich tegen elkaar keren .. dit is geen groep die voor elkaar door het vuur gaat .. dit zijn oproerkraaiers en demagogen, aangevuld met mensen die zichzelf overschatten en ongeschikt zijn voor hun baan, gegrepen door afgunst, haat en sluimerende onzekerheid.”
  (Bron: de Volkskrant (‘Het brein van de Trump-familie’) en The Washington Post (Eliot Cohen: ‘I told conservatives to work for Trump. One talk with his team changed my mind’).

    /   Beantwoorden  / 
 23. Robert van Waning

  JB schrijft: “Het moet al gek lopen, willen de grootste schreeuwers geen kandidaat worden,” schrijft Johan Bos over onze gemeenteraad. Simon Schrama, hoogleraar geschiedenis en schrijver, zegt over deze trend:

  “Trump heeft uitspraken gedaan die voorheen ongehoord waren. Extremistische ideeën zijn nu binnengedrongen in het mainstream discours. Hij heeft het plezier van de haat doen opvlammen. .. Je ziet dat ook bij de Wilders-aahangers. Dus, ja, dit precies zo’n situatie als in de jaren dertig.”
  (Bron: ‘Er komt een laag eelt over onze beschaving te liggen’, NRC 19/11/2016.)

  @JB, gezien uw column begrijp ik niet waarom u anonieme schreeuwers ook op dit forum laat domineren. U geeft hun zelfs meer de ruimte dan aan degenen die onder hun eigen naam op fatsoenlijke wijze hun meningen uiten.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   Iedereen mag hier zijn mening uiten mits die toch enigszins bij het onderwerp blijft. Verder begrijp ik niets van uw commentaar, maar dat zal wel aan mijn stommiteit liggen. Ik heb ook niet uw opleiding in de journalistiek gehad, die zou ik waarschijnlijk ook niet gehaald hebben. Wat schreeuwers betreft: Zijn dus kennelijk op weg raadslid te worden. Mag toch?

     /   Beantwoorden  / 
  2. Robert van Waning

   JB, die anonieme schreeuwers worden geen raadslid, want dan moeten zij hun echte naam noemen. Dat durven ze niet, die lafaards.

   U schreef trouwens dat de kiezers zich massaal afwenden van schreeuwers die meedoen met het heersende ons-kent-ons spelletje.

     /   Beantwoorden  / 
 24. Tante Ria

  “Simon Schrama”? Die bestaat niet.

  NRC en Volkskrant? De kwaliteitskranten van RobbieHamas worden ongeveer wekelijks teruggefloten omdat ze de waarheid nogal geweld aandoen.

  Maar wat wil je nu zeggen?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Robert van Waning

   IrgunPC, Trump en Wilders doen ‘het plezier van de haat opvlammen’, zoals Simon Schama terecht opmerkte. Voor de haatjunkies breken er gouden (lees: bruine) tijden aan.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.