Metropool

Johan Th. Bos

Natuurlijk heeft PvdA-raadslid Harry van den Bergh gelijk met zijn vrees voor het verdwijnen van de democratie in de Metropoolregio Amsterdam. Daar wordt gepraat over belangrijke beleidszaken als ruimte, wonen en economie zonder dat de gekozen volksvertegenwoordigers er ook maar iets over kunnen zeggen. De regie is in handen van een clubje burgemeesters en wethouders, die zich laten souffleren door ambtenaren. Als die laatsten het een beetje handig spelen, regeren die in feite, een euvel waaraan niet alleen deze gemeente, maar alle zogenaamd democratische gremia lijden. Ook in gemeenten pleegt die vijfde macht de dienst uit te maken, tenzij een wethouder zich niet de kaas van het brood laat eten en maling heeft aan de ambtelijke kreet: ‘zo deden wij dat hier altijd’.

Van den Bergh heeft als ervaringsdeskundige enig recht van spreken, omdat hij zes jaar lang deel uitmaakte – namens Amstelveen – van de raad van Stadsregio Amsterdam (SRA). Ook dat was democratisch gezien een lachertje., waarvoor trouwens leden van de Amstelveense gemeenteraad nauwelijks enige interesse hadden. Die pretenderen in het gunstigste geval in verkiezingstijd nog een klein beetje benul van democratische waarden te hebben, naar eenmaal aan de macht faalt hun herinnering. En regionale intergemeentelijke samenwerking is een methode om het laatste restje meepraten door raadsleden aan de realiteit te onttrekken.

Misschien begrijpen zij er net zoveel van als de burger: niks dus. De SRA bemoeit zich nu alleen nog met vervoer, de rest gaat naar de Metropool, waar burgemeesters het voor het zeggen hebben.

Het is volgens D66 niet meer dan een netwerkorganisatie. En de Amstelveense democraten vinden dat kennelijk prima, hoewel zij ooit het referendum (uiterste vorm van directe democratie) als kroonjuweel met zich meevoerden. MRA is dus eigenlijk een club voor netwerkborrels van burgemeesters en wethouders. Het woord netwerken wordt tegenwoordig te pas en te onpas gebruikt. Afgezien ervan dat de grens tussen dat fenomeen en (al dan niet criminele) manipulatie flinterdun is, heeft een dergelijke lobby met democratie natuurlijk geen fluit te maken.

Je kunt niet zeggen dat alleen Amstelveen aan  die bestuurlijke en ambtelijke kwaal lijdt en het raadhuis aan de Poel in feite een ziekenhuis werd, wat burgerlijke inspraak betreft. Er zijn 33 gemeenten, waaronder Amsterdam, bij de metropool aangesloten, die blijkbaar allemaal met een convenant hebben ingestemd. ‘Broddelwerk’, noemde Van den Bergh de constructie die voor MRA is bedacht. Hij doelde op democratische legitimatie. Blijkbaar hebben raadsleden niet door dat democratie een theorie is. Een waanidee dat nu eenmaal alle politieke gelovigen met zich mee dragen. Naar kiezers houden hun vertegenwoordigers vol door dik en dun hun ideologie te willen volgen, hoewel de gemiddelde burger die nauwelijks kent. De meest essentiële vraag aan iedere politicus is eigenlijk: Gelooft u het zelf?

 

Lees ook:Raad wil meer invloed op metropool
Lees ook:Metropool Amsterdam: ‘ondemocratisch broddelwerk’
Lees ook:‘Metropool bureaucratische verschrikking’
Lees ook:MRA: ondemocratisch EU-model voor regio
Lees ook:Van den Bergh als PvdA-probleem

64 reacties op “Metropool

 1. Freddo

  Democratie, (uit het Grieks: ‘δημοκρατία’, of ‘heerschappij van de gewone mensen’, werd oorspronkelijk bedacht in het klassieke Griekenland, waarbij de politieke vertegenwoordigers door het lot werden gekozen (zoals in een jury) van onder de mannelijke burgers: rijk en arm.

  Sindsdien er is veel gesleuteld aan dit begrip door vele politici, maar eigenlijk sinds de Grieken er is alleen maar overal een schijn-democratie. Door de antieke Grieken en Romeinen gebruikte stelregel ‘Divide et Impera’ (Verdeel en heers) naar een idee van Philippus II van Macedonië (382–336 BC) werkt nog steeds door in alle lagen van de recente politiek over de hele wereld.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Frank

  En wat doet het Volk.
  Die vindt het wel best en kijkt naar Geer en Goor of Heel Holland bakt.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Zoostje

   Spreek ajb over jezelf en niet over het ‘volk’..ik persoonlijk heb nog nooit werkelijk nog nooit naar Geer en Goor gekeken.Na het Journaal staat mijn tv uit.Waarbij je dat journaal ook nog de twijfel kan geven.Zielige reactie dus, gebaseerd op aannames.Overigens kan het VOLK beter oprotten uit de Gemeente Amstelveen toch???

     /   Beantwoorden  / 
   1. Frank

    Jokkebrok, als je de tv direct na het journaal uitzet, weet je niet eens wie deze beschermers van de hogere cultuur zijn.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Zoostje

     Blijkbaar ben jij een G en G kijker. Ik dus niet. Ik kijk sowieso niet naar de commercielen.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Frank

      Ach tijdens het zappen en soms moet ik er nog om lachen ook ,van zuiver meligheid. Altijd serieus is ook niet leuk of 1 of andere trendy intellectuele moppentapper .

        /  
     2. Rotary-vriendje

      Tjonge, Frank, wat ben jij voor mij nu van een voetstuk gevallen, in gruzelementen gevallen, geen stukje dat ik opraap is nog bruikbaar of herkenbaar om als scherf te gebruiken. Frank kijkt naar G en G. En dat je er ook nog om moet lachen verpulvert het laatste schilfertje.

      (hé Frank, vriend!!! :-)

        /  
     3. Frank

      Ach het zijn toch jongens van de gezonde, gestampte Hollandse Pot. Zij vertegenwoordigen tenminste onze tradities,zoals die gezellige ome Henk die op verjaardagen bij zijn eigen scheten een aansteker houdt en waar tante Ali dan gillend om moet lachen. Dat is pas humor, man.

        /  
 3. Robert van Waning

  JB, raadsleden doen volgens u in verkiezingstijd alsof zij enig benul van democratische waarden hebben.

  De belangrijkste van die waarden is vrijheid van meningsuiting ‘behoudens ieders verantwoordelijkheid voor de wet’. Het hele democratische bouwwerk is op dat ene grondrecht gebaseerd.

  In de afgelopen week heeft u herhaaldelijk correcte on-topic reacties verwijderd omdat zij u niet bevielen. Voor journalisten is het echter altijd verkiezingstijd, want zij zijn de waakhonden van de democratische waarden, inclusief de belangrijkste.

  Alle verwijderde reacties staan op http://wp.me/p1mUd8-1Fep . Zoek naar #censuur.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   Prima. Voor eindeloos onderling welles-nietes geleuter, vooral over volstrekt ondemocratische journalisten, kan wie wil dus elders terecht.

     /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

     U beschuldigt maar raak. Ik heb een beetje tabak van het welles-nietes gedoe. U hebt gelijk zullen we maar zeggen. De hele pers – en ik in het bijzonder – is alleen doorgeefluik van wat de gemeente wenst, belazert de boel, is ondemocratisch, pakt alleen wat haar uitkomt (en dus in lijn is met het lokale bewind), is louter een PR-machine en misschien is er nog weel meer op de pers aan te merken, want zij – en ik – deugt van geen kanten. Zo goed? Dat weten we dan voor eens en altijd. Hoeft u niet steeds opnieuw te zeggen.

       /   Beantwoorden  / 
    2. Robert van Waning

     ‘Beschuldig maar raak’? U ontkent toch niet dat u acht keer achter elkaar zonder opgave van reden mijn reactie op uw vraag hebt verwijderd?

     Het verbaast mij dat iemand die regelmatig het fundamentele grondrecht en de democratische waarde van vrije meningsuiting schendt toch zijn nationale en internationale perskaart mag behouden.

     Uw schampere commentaar op raadsleden die geen democratische instelling zouden hebben, is ongeloofwaardig.

       /   Beantwoorden  / 
  2. Zoostje

   “Waakhonden”van de democratie??? De journalistiek doet niets anders meer dan verwijderen. Want niet gunstig gezind die reacties van het ‘volk’….kan men nog zo veel zogenaamd democratische blogs schrijven, feit blijft,dat in Amstelveen geen democratie meer is.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Johan Bos

    Erg he. Maar u bleef toch weg, beloofde u meermalen? U doet dus ook niet wat u zegt. Kon wel een politica zijn…

      /   Beantwoorden  / 
    1. Zoostje

     Leuk inkoppertje Johan Bos om vervolgens de u welvallige reacties weer toe te laten en zelfs te laten staan, terwijl zij off topic zijn.

       /   Beantwoorden  / 
    2. Zoostje

     U mailde mij toch? Heeft u anderen ook gemaild? Overigens ben ik een vrouw, dus wie weet kunt u uw bijdrage vrouwelijk maken.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Johan Bos

      Ja, als anderen mij mailden gaf ik ook antwoord. Wat bedoelt u precies? Ik constateerde alleen dat u, ondanks herhaalde aankondigingen van het tegendeel, toch telkens terug keert tot deze site. Een inconsistentie die ik u over4ugens graag vergeef, maar, als ik u iets mag adviseren: Roep niet steeds dingen die u toch niet nakomt. Wat de vrouwelijke taalvorm betreft: Wij weten het tegenwoordig niet meer. In het kader van de emancipatie wilden vrouwen graag mannen zijn kennelijk (wat ik niet geemancipeerd vind, maar wie ben ik). Het werd dus in plaats van directrice, coordinatrice, kunstenares etc. ‘directeur, coordinator, kunstenaar’ enzovoort. Maar u kamt mij dus niet af als ik de vrouwelijke vorm gebruik voor u. Doet mij deugd en zal ik doen.

        /  
    3. Zoostje

     Kunt u ook nog eens een ander riedeltje afsteken?

       /   Beantwoorden  / 
   2. expat

    Ja Zoostje, wanneer blijf je nu echt weg? Niemand zit te wachten op jouw reacties met de diepgang van een botervlootje.

      /   Beantwoorden  / 
   3. Robert van Waning

    Jullie zijn voornamelijk bezig met het uitschelden, uitschakelen en (laten) verwijderen van anderen. Dit is een discussieforum, geen kooigevecht.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Gerrit

     Iemand aan zijn/haar belofte houden heeft niets met schelden, verwijderen etc. te maken.

     De enige die zich hier bezig houdt met kooigevechten ben jij met je ondermaatse reacties richting JB.

     Denk daar maar eens over na.

       /   Beantwoorden  / 
   4. Robert van Waning

    Gerrit, wegpesten is één van de manieren waarop jullie anderen proberen uit te schakelen.

    Welkom terug, dappere Zoostje, trek je zo weinig mogelijk aan van de pestkoppen in deze klas en ook niet van de meester die hen hun rottige gang laat gaan.

    Ondermaats is het feit dat Johan Bos een keurig antwoord op zijn vraag verwijdert omdat het hem niet bevalt.

    JB toont daarmee aan geen benul te hebben van de belangrijkste waarde van democratie en evenmin van de taak van de journalistiek om die te verdedigen. Hij wil wel profiteren van de journalistieke status, privileges en vrijheden, maar niet voldoen aan de plichten die daaraan verbonden zijn.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

     Ah, u kent alweer mijn reden. Wat bent u toch een kenner van hart en gedachten. Normaals: U denkt natuurlijk dat God niet bestaat en doet daarom of u het bent en ieders overwegingen kent. Ik heb het gevoel dat u nu toch redelijk, buiten het onderwerp, met onderling welles-nietes gekrakeel bezig bent. Ik laat u beledigingen nu maar even staan (bijvoorbeeld dat ik een onbenul ben), maar haal de volgende opmerkingen die volslagen aan het onderwerp voorbij gaan (weer) weg. U hebt trouwens een eigen medium waarom men dat dan kan lezen. Wat uw vraag betreft: die was zo onzinnig dat ik er niet antwoordde. Aan Zoostje, die u hartelijk welkom heet, heb ik alleen gevraagd wanneer zij haar meermalen gedane belofte nu eens gestand doet. Maar ach, ook een beetje politicus strooit met loze beloften. Wanneer gaat u trouwens les geven op een school voor journalistiek, want u weet er werkelijk alles van, zoals wat de rechten en plichten van de journalist zijn en ook exact wie wel en geen perskaart mag hebben.

       /   Beantwoorden  / 
    2. Robert van Waning

     U beroept zich – met een verwijzing naar uw perskaart – op uw journalistieke status en u verwacht daarom uitgenodigd te worden voor belangrijke gebeurtenissen, maar u schendt het belangrijkste democratische grondrecht van burgers die deelnemen aan het politieke en maatschappelijke debat op uw openbare forum.

     U schreef dat raadsleden alleen soms in verkiezingstijd pretenderen enig benul van democratische waarden te hebben. Daarmee scoren zij dan beter dan u.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Johan Bos

      Ik heb het over status niet gehad. Maar zullen we nu stoppen. Ik heb geen zin te praten over niks met mensen die er ook niks van begrijpen. Dit is mij laatste bijdrage aan deze onderlinge discussie. Ook uw verdere reacties haal ik weg als het over deze onzin gaat. Overigens is dit niet zozeer een openbaar forum maag een blog, waarop ik eigenlijk te journalistiek (ja, niet volgens u maatstaven natuurlijk, maar toch) te werk ga.

        /  
    3. Zoostje

     Dankje Robert van Waning, doet me goed!

       /   Beantwoorden  / 
    4. Zoostje

     Ik heb alles gelezen RvW, ook uw bijdragen die verwijderd zijn. En waar niks geks in stond. Maar tunnelvisie bij de journalistiek is gewoon een gegeven. Geldt tegenwoordig zelfs voor VK en NRC. En Trouw. Iedereen moet marktconform reageren, anders zijn zij gedoemd te worden verwijderd. “journalisten” pffffffffff……..zwaar beroep hoor.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Frank

      Iedereen is gek, ik de enige normale!

        /  
 4. Robert van Waning

  Dit is het enige openbare forum voor publiek debat over lokale politieke en maatschappelijke kwesties. Juist hier zouden democratische waarden en grondwettelijke vrijheden gerespecteerd moeten worden, niet alleen in verkiezingstijd.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Robert van Waning

  Ondemocratische bestuurders, raadsleden en journalisten. Geen wonder dat de democratie verdwijnt, niet alleen in de Metropoolregio Amsterdam maar ook in Amstelveen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   Laat ik dat nou nog nooit uit uw mond hebben gehoord. Er zijn trouwens nog 32 gemeenten bij MRA…

     /   Beantwoorden  / 
  2. Robert van Waning

   De functie, het belang en de waarde van democratie kan niet genoeg worden benadrukt en – desnoods – herhaald, vooral tegenover mensen die daarvan geen benul hebben.

     /   Beantwoorden  / 
 6. Robert van Waning

  “Natuurlijk heeft PvdA-raadslid Harry van den Bergh gelijk met zijn vrees voor het verdwijnen van de democratie in de Metropoolregio Amsterdam,” schrijft Johan Bos.

  Heel juist.

    /   Beantwoorden  / 
 7. Zoostje

  Ik heb u nooit gemaild, u mailde mij.Of bent u dat vergeten?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   Nee hoor, niet vergeten. Maar ik had het over anderen. U gaat er trouwens omheen dat u publiekelijk meldde nooit meer op deze site zich te vertonen, maar u houdt zich niet aan die belofte. Waarom niet? Nou ja, uw hoeft niet te antwoorden als het lastig is….

     /   Beantwoorden  / 
   1. Zoostje

    Goh, ik ben er even niet en iedereen mist mij hahahaha, wat een grap.Nou als iedereen het goed vindt, JB voorop….,dan zal ik af en toe toch weer mijn meningen profileren. Met dank aan RvW, die dit mogelijk maakt.En heer Bos, is niet lastig hoor, maar ik ben ook wel eens met andere dingen bezig dan uw blog.Ben trouwens benieuwd of u ook Expatje en Gerritje alias PC wel eens mailt.Overigens heeft democratie te maken met verschillende meningen etc…,die soms wellicht niet in uw straatje passen. Maar die wel mogen worden verwoord.Laat dat dan een lesje zijn. En Nederlands schrijven is ook een kunst.

      /   Beantwoorden  / 
   1. Gerrit

    De ruggengraat van een mossel hebben heet tegenwoordig ‘van gedachten veranderen’?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

     Zullen we nu weer stoppen met onderling gezeur.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Robert van Waning

      JB, u begon zelf met uw gezanik tegen Zoostje waarom zij niet wegblijft. U vraagt dat ook steeds aan mij.

      Democratie is gebaseerd op kritiek en tegenspraak, maar op uw forum draait alles om wegtreiteren.

        /  
     2. Johan Bos

      Hartelijk dank voor de nieuwe lesje (die mij trouwens bekend voorkomt) over democratie. Zullen we nu echt stoppen? Gezeik haal ik weg. Zal wel weer niet democratisch zijn, maar ja…

        /  
     3. Gerrit

      Niets gezanik. Verwondering over het feit dat iemand zijn/haar belofte geen gestand doet heet tegenwoordig gezanik?

      Wat heet, iedereen is daarover buitengewoon verbaasd. Maar jij niet na je verraad tegen Zoostje. Die zo tegen je op zag, en uiteindelijk zo terleurgesteld in je was.

      Zoals wij allemaal.

        /  
     4. Zoostje

      Even gewoon verwijderen van een reactie die niet spoort is ook een kunst.Johan Bos, doet u ook eens gewoon wat van u gevraagd wordt, nl het verwijderen van off-topic reacties.Moeilijk? Ik wil u wel raadgevend bijstaan?…..

        /  
     5. Johan Bos

      Deze dus? Of is die niet off topic?

        /  
   2. expat

    Sinds wanneer voer jij het woord voor Zoostje. Nog iets goed te maken na je verraad om met een VVD’er koffie te gaan drinken?

    Zoostje is mondig genoeg om e.e.a. zelf uitteleggen. Toch Zoostje?

      /   Beantwoorden  / 
   3. Robert van Waning

    Expat, je toont weer een beperkte opvatting van democratie. Praten met je politieke tegenstanders is geen verraad, maar juist een onderdeel van politiek en maatschappelijk debat. De VVD zit zelfs samen met de PvdA in een coalitieregering en ook jullie lokale VVD-held overlegt regelmatig met SP, GL, etc.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Expat

     Natuurlijk jochie, blijf maarjouw democratie ventileren.

     Maar daar ging het niet over.

       /   Beantwoorden  / 
    2. Robert van Waning

     Het artikel gaat over (gebrek aan) democratie. De reacties van Zoostje en van mij ook en dat geldt tevens voor mijn gesprek met de VVD-ers. Alleen jouw gescheld op Zoostje is – zoals gewoonlijk – off-topic en onvriendelijk.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Johan Bos

      Tot wie heeft u het? Volgens mijn gegevens beantwoordt u uzelf. Zullen we nu echt stappen met op elkaar te reageren zonder dat het onderwerp ter sprake komt.

        /  
     2. Frank

      Heb je dat gesprek trouwens al gehad? Ik ben daar zeer benieuwd naar en ook naar de inhoud?

        /  
     3. Zoostje

      Democratie RvW is aan Amstelveen niet besteed. Laat staan,dat iedereen gelijk wordt beoordeeld. En wat uw gesprek met die VVD-ers betreft, ik zou willen dat ik het lef had om dit te voeren. Helaas kan ik die lachende premier-achtige manier van doen niet meer zien of horen. Geldt ook voor de off-topic berichten die blijven staan.Blijkbaar zijn wij uitschot.

        /  
   4. Johan Bos

    Ja hoor. Maar ik mag daar op wijzen. Of niet? Doe ik ook met draaiende politici.

      /   Beantwoorden  / 
 8. Zoostje

  Wat JB is er ontopic aan de reacties van Gerrit en Expat? Even gewoon een reactie over wat wat u betreft daar ontopic aan was. BvD

    /   Beantwoorden  / 
 9. Robert van Waning

  In een democratie blijft men juist in gesprek met zijn politieke tegenstanders, ten eerste omdat zij ook mensen vertegenwoordigen en ten tweede omdat zij dan hopelijk naar jou zullen luisteren als zíj aan het bewind zijn.

  Verstandige en democratisch ingestelde politici drinken dus koffie met hun opponenten. En omgekeerd, want de oppositie wil graag haar ideeën kwijt aan de regerende groepering.

  Expat noemt dit ‘verraad’, waarmee hij – niet geheel verrassend – blijk geeft van een ondemocratische of zelfs antidemocratische instelling. Daarmee hoor je op dit forum wel tot de dominante groepering onder leiding van de beheerder en bezield door het voorbeeld van onze lokale Ceaucescu. Voor hen staat democratie ten dienste van de heersers.

  Democratie leeft dus niet erg in Amstelveen. Dat blijkt ook uit het artikel van Johan Bos en zijn reacties op dit forum.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Alexander P.

   Goed verhaal mijnheer Van Waning. Uw invulling van democratie spreekt ons ten zeerste aan.

   Uw democratie is dat u alles bepaalt, en het domme volk de bek moet houden.

   En zo hoort het ook.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Robert van Waning

   Ik kan niemand de mond snoeren, het zwijgen opleggen, censureren of verwijderen, zoals JB regelmatig doet. Ik probeer ook niet om anderen weg te pesten dmv beledigjngen en valse beschuldigingen (zoals hier regelmatig gebeurt).

   Dus: Waar heb je het over, Alexander P.? Of vind je gewoon dat ik mijn bek moet houden en dit forum moet overlaten aan de schelders, hetzers, treiteraars en pestkoppen?

     /   Beantwoorden  / 
   1. Frank

    Of betweters.

      /   Beantwoorden  / 
   2. expat

    “Ik kan niemand de mond snoeren, het zwijgen opleggen, censureren of verwijderen”

    Kortweg de Van Waning democratie.

      /   Beantwoorden  / 
   3. Robert van Waning

    Inderdaad, Expat. Heb je het wel goed gelezen en begrepen?

    In een gezonde democratie kan niemand anderen het zwijgen opleggen dmv censuur, bedreiging, getreiter of machtsmisbruik.

      /   Beantwoorden  / 
    1. expat

     Geknield voor Zoostje heetf onze democraat bezworen nooit en te nimmer iets te gaan drinken met een VVD’er.

     En toen waren ze weer vriendjes. Hoe mooi kan het leven zijn. Bijna een sprookje.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Robert van Waning

      JB, u heeft weer selectief reacties verwijderd, maar nu slaat deze reactie van Expat helemaal nergens meer op.

        /  
     2. Johan Bos

      Ik heb van meer mensen (dus niet van u alleen) dingen verwijderd, omdat ik er beroerd van werd, maar zal het wel weer verkeerd hebben gedaan. Om met Rutte te spreken: Pleur op. Het geneuzel vergt soms meer aandacht dan ik er aan kan geven. Heb trouwens niet de illusie in uw ogen ooit iets goed te doen dus het zal mij eerlijk gezegd worst zijn.

        /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.