Joods gevaar kwam van binnenuit…

Tragisch voor de Joodse gemeenschap. Die maakte zich terecht nogal ongerust toen de komst van honderden vluchtelingen werd aangekondigd, van wie er overigens maar een paar kwamen naar het á raison van kapitalen opgeknapte kantoorgebouw in Kronenburg, waar vele malen meer vrijwillige helpers zich aandienden dan hulpbehoevenden. De vrees van de Joden was niet vreemd. Midden in het gebied waar zich de meesten van hen, plus talloze Joodse instellingen, hebben gevestigd, zeg maar de grensstreek van Amstelveen en Buitenveldert, kwam de noodopvang voor voornamelijk Arabische moslims. De Joodse gemeenschap zag allerlei gevaren, onder meer voor meisjes.

Maar nu blijkt het gevaar juist achter Joodse muren te schuilen. Niet Arabisch, maar nota bene uit eigen religieuze gelederen. In de enige orthodox Joodse basisschool van het land, Cheider in Buitenveldert, blijkt de docent Ephraïm S. ervan te worden verdacht leerlingen te hebben misbruikt. Hij is na schorsing naar Israël vertrokken, waar hij bijlessen gaf, en Nederland wacht nu op zijn uitlevering. De schorsing vond al in 2012 plaats, maar het bestuur lijkt nogal traag te zijn geweest met aangifte bij de politie. Pas toen de inspectie van het onderwijs daarop aandrong.

Ouders zeiden volgens De Telegraaf dat het bestuur van de school uit ‘slangen’ bestaat, die niet nogal laks reageerden op de talrijke gepleegde zedendelicten. Dat bestuur moet aftreden, menen de ouders. De bekende advocaat Herman Loonstein, die tevergeefs wethouder Raat veroordeeld wilde krijgen wegens diens uitspraken over de bunker aan de Wolfert van Borsselenweg, is bestuurslid. Hij is ook voorzitter van Federatief Joods Nederland, een club die volgens ingewijden alleen uit eigen familie en vrienden bestaat.

Volgens een van de ouders, meldt De Telegraaf, was het bestuur niet bijster behulpzaam bij acties tegen S. Ook niet bij de uitlevering, zou hij van de zedenpolitie hebben begrepen. En volgens de kwade ouders heeft de school S. de kans gegeven ongehinderd naar Israël te vertrekken, terwijl al heel lang duidelijk was wat hij kinderen heeft aangedaan.

 

Lees ook:‘Zet alleen christelijke vluchtelingen in Kronenburg’
Lees ook:Amstelvener Blog koninklijk onderscheiden voor verdiensten Joodse Gemeenschap
Lees ook:B&W: Joods Buitenveldert bezorgder dan Joods AV
Lees ook:Joods gebed Jizor bij dodenherdenking
Lees ook:Bouw Sinaïcentrum van start

6 reacties op “Joods gevaar kwam van binnenuit…

 1. Frank

  Zo’n bestuur kan zoiets wel onder het tapijt hebben willen vegen, maar waar waren de ouders? Die hadden toch tegen zo’n figuur aanklachten in kunnen dienen?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Robert van Waning

   De ouders werden door het bestuur geïntimideerd en gedreigd dat hun kind de dupe zou worden van een klacht en een onderzoek.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Robert van Waning

   “Aangifte doen wordt ontmoedigd. Als een van de ouders een afspraak bij de politie maakt, wordt hij ontboden bij opperrabbijn Jacobs, vicevoorzitter van het Cheider-bestuur. „Ik werd gewaarschuwd dat als ik aangifte deed, mijn kind later niet zou kunnen trouwen, omdat er dan een zweem van ’viezerik’ aan zijn naam zou kleven. Ze voorspelden dat ik het mijn hele leven moeilijk zou hebben. Dat ik klanten en vrienden zou verliezen. Toen annuleerde ik mijn afspraak bij de politie. Ik had me laten afschrikken.”
   Bron: De Telegraaf, 8 september 2016.
   http://www.telegraaf.nl/premium/reportage/26563035/___De_bestuurders_zijn_slangen___.html

     /   Beantwoorden  / 
   1. Kees

    Een reden des te meer om niet alleen aangifte tegen de dader te doen, maar ook tegen zo’n bestuursidioot. Dit soort kleffe toestanden schijnt wel meer voor te komen bij zeer gesloten en kleine geloofsgemeenschappen.

      /   Beantwoorden  / 
   2. Rotary-vriendje

    Het woord “opper”rabijn alleen al. Het begint op mij over te komen als sekte. Wat is dat een gesloten gemeenschap ? Maar goed. Puur bedoeld als constatering, want ik ben als de dood iets over dit onderwerp te schrijven en in de antisemitische hoek gedrukt te worden. Ook die reflex ergert me steeds meer. Al met al, ingewikkeld allemaal.

      /   Beantwoorden  / 
 2. Gerben

  Op de grens A-A. Gevaarlijk kruispunt. Het idiote is dat de huidige Burgemeester van Amstelveen voorgedragen wordt voor een prijs voor haar moedige gedrag voor opvang van vluchtelingen. De noodopvang Kronenburg staat leeg.
  Een prijs om ronduit te weigeren. En die bunker voor altijd sluiten. Of opblazen.
  Niemand op die plek wacht op aanloop.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.