Nazaten

Toch is er iets merkwaardigs met die herdenkingen wegens vreselijke moorden. Mij valt op dat ouderen die de ontberingen der kampen aan den lijve ondervonden doorgaans hooguit in de laatste decennia van hun leven erover praten. Soms ook dat niet. Maar de daarna komende generaties des te meer. Het lijkt soms wel of de kleinkinderen en nóg verder van de tragedie afstaande nazaten zwaarder zijn getroffen dan degenen die echt in die kampen zaten.

Mijn diepe respect voor de echte slachtoffers, neemt niet weg dat ik moeite heb met de (krokodillen?) tranen van de tweede, derde en vierde generaties, die graag met het onheil van weleer te koop lopen. Alsof zij de slachtoffers zijn.

Misschien mag ik het niet zeggen, maar het lijkt wel of de traumaverwerking tegenwoordig meer op het nakroost is gericht dan op degenen die nog werkelijk de diepe ellende hebben meegemaakt. De meesten van die laatsten hoor je er nooit over. Door die zwijgzaamheid komen nu pas sommige dingen boven tafel, zoals we in deze meidagen weer zagen in talloze films op tv. Dan begrijp ik weer waarom degenen van mijn eigen familie die in Jappenkampen zaten, van wie er sommigen nooit terug keerden, zich liever stil hielden over toen.

Bij een inmiddels overleden oud-militair met tragische (Japanse) kampervaring, een van de weinig overlevenden in dat hem opgedrongen vakantieverblijf zag ik de verbijstering in zijn ogen als weer iemand van ver na de tweede wereldoorlog vertelde wat hij moest hebben meegemaakt. Zelf sprak hij er nooit over. “Gelul’, was zijn commentaar op de verhalen van wie ver na hem kwamen. Aan hem denk ik nog wel eens tijdens die ceremonieën bij het Indië monument en het oorlogsmonument aan de Amsterdamseweg. En aan al die echte gevallenen natuurlijk. Maar ik hoor zijn stem over de bijna huilende troost zoekende nazaten: Gelul. Ik citeer alleen maar…

 

Lees ook:Hoe geef je vrijheid door als je geen onvrijheid kent?
Lees ook:Herdenking Indië monument: ‘Ontheemding blijft’
Lees ook:Nooit weer?
Lees ook:Zorg
Lees ook:´Indisch oorlogsverleden mag voor jeugd niet verloren gaan´

39 reacties op “Nazaten

 1. frank

  Goed stukje.

    /   Beantwoorden  / 
  1. PeterPC

   Stukje? Of het is niets of of het het is wel wat.

   Zoiets als een beetje zwanger zijn.

   Het blijft tobben met die … Ach wat.

     /   Beantwoorden  / 
 2. Robert van Waning

  Herdenkingscultus voorkomt geen herhaling van de wandaden die tot de herdachte ellende en slachtoffers heeft geleid.

  Integendeel zelfs, vrees ik. Het houdt namelijk een verbijzondering van bepaalde groeperingen in stand terwijl juist gemeenschappelijkheid moet worden benadrukt.

  De mooie woorden van onze burgemeester bij het Indië-monument sloegen dan ook nergens op, ondanks haar goede bedoelingen.

  Liever nadenken dan herdenken.

    /   Beantwoorden  / 
  1. frank bikker

   Gezien jouw uitlatingen in het verleden, denk ik dat jij ook de plank “gelul” kan.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Robert van Waning

   Wélke uitlatingen, Frank? Wees eens duidelijk, held. Tenzij je weer een persoonlijke rancune wilt botvieren, want daarvoor is dit forum niet bedoeld, zoals je weet.

     /   Beantwoorden  / 
  3. PeterPC

   “verbijzondering van bepaalde groeperingen”

   Welke groeperingen zijn dat dan?

     /   Beantwoorden  / 
   1. frank

    Ja, wordt eens duidelijk met je misselijkmakende insinuaties, want op dit vlak heb ik inderdaad een persoonlijke rancune tegen jou.

      /   Beantwoorden  / 
 3. ellejellens

  Het is niet zo vreemd dat de eerste generatie nooit gesproken heeft, of pas op latere leeftijd.

  Het werd totaal niet op prijs gesteld dat ze praatten over hun ervaringen in de kampen. De gewone Nederlanders zaten geheel niet te wachten op die verhalen. De joden die terugkwamen kregen een schandalig ontvangst terug in Nederland en op hun verhalen werd al helemaal niet gewacht. De woorden van die oud-militair ‘gelul’, geven goed aan hoe er toen over gedacht werd.

  Veel van die 1e generatie zijn er ook nooit aan toe gekomen om hun oorlogstrauma te verwerken. Ver weggestopt kwamen die er pas hooguit aan het eind van hun leven uit. Helaas leidden die onverwerkte trauma’s vaak weer tot nieuwe problemen bij de 2e generatie.

  De eerste generatie hoorde je dus inderdaad niet nee. Maar het is niet dat je daar blij mee moet zijn. Helaas dachten veel mensen zoals die oud-militair: “gelul”. Terwijl het eigenlijk juist triest is dat de eerste generatie er nooit over heeft kunnen praten.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Robert van Waning

  Herdenkingen hebben meestal een hoog wij/zij-gehalte. Die ‘wij’ zijn echter niet de slachtoffers en die ‘zij’ niet de daders.

  Herdenkingscultus versterkt een gevoel van slachtofferschap waar niemand mee gediend is.

  Als nakomelingen van de eertijdse slachtoffers zelf inmiddels daders zijn geworden, krijgen herdenkingen een hypocriet karakter.

    /   Beantwoorden  / 
  1. PeterPC

   Lafaard, je durft niet eens te zeggen over wie je het hebt. Over held gesproken.

     /   Beantwoorden  / 
 5. frank bikker

  Vanwege de laatste opmerking van Robert van Waning, heb ik een klacht ingediend bij de hr. Blog, omdat de hr. van Waning suggereert dat het handelen van Israël (of Joden) paralellen vertoont met de Nazi’s.

  Wie dit ook vindt, raad ik ook aan om ook een klacht over de uitspraken van deze meneer in te dienen bij de heer Blog of Bos, want dit kan niet.

    /   Beantwoorden  / 
 6. Robert van Waning

  Frank, ik schreef over slachtoffers die zelf daders werden. Jij betrok dit alleen op de Joden van Israël. Kennelijk vind jij dat die schoen hun paste. Je vergeet echter dat hetzelfde opgaat voor de Nederlanders, Belgen, Fransen, Engelsen, Amerikanen, Russen en Japanners en vast nog andere volken en landen. Zij waren zowel slachtoffers als daders van oorlogsdaden die de toets van het oorlogsrecht niet konden doorstaan, respectievelijk in Ned. Indië, Congo, Algerije, India, Vietnam, Tsjetsjenië, Afghanistan, Irak en – inderdaad – Palestina.

  Heb je de documentaire ‘Censored voices’ gezien die door de VPRO werd uitgezonden. Zo ja, ga je dan ook een klacht indienen tegen de militairen van het Israëlische leger vanwege de dingen die zij vlak na de glorieuze overwinning van de Zesdaagse oorlog hebben verklaard?

    /   Beantwoorden  / 
  1. frank

   No comment.

     /   Beantwoorden  / 
 7. frank

  Sorry hoor, Johan, je bent niet gek.

    /   Beantwoorden  / 
 8. Johan Bos

  Ik vind dat je Robert van Waning niet willens en wetens er toe moet brengen, eigenlijk uitdagen tot het weer Joden en Israel noemen. En dan vervolgens hem – als hij dat doet – daarop weer aanspreken. Waarna een niets met Amstelveen te maken hebbende discussie ontstaat.

    /   Beantwoorden  / 
 9. frank

  Uitdagen?
  Voor de rest Johan, kijk gerust de andere kant op door de geit en de kool sparen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. PeterPC

   Ja, een beetje jammer dit Johan. Het is duidelijk wat rvw insinueert. Dat jij direct daarop gaat downplayen door nog wat andere landen/volken er bij te slepen doet daar niets aan af.

   Vanaf het eerste commentaar van rvw was te zien welke kant dit op zou gaan.
   De Jodenhater kan het gewoonweg niet laten.

   En jij Johan trapt er weer in.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Johan Bos

   Ik wil niemand sparen, dat lijkt ook op nogal selectief lezen, maar heb de door jou kennelijk bedoelde fenomenen niet gelezen voordat er bij hem op werd aangedrongen (toen hij trouwens een scala landen noemde). Ik wil geen andere kant op kijken, maar tegelijk wel eerlijk blijven. Het kan wel duidelijk zijn dat hij iets insinueert, maar hij zei het niet. Daar heb ik op gelet. Iemand is pas in overtreding als hij steelt, niet ale hij denkt dat te gaan doen. Ik trap bij mijn weten nergens in, maar wil niet onuitgesproken gedachten veroordelen.

     /   Beantwoorden  / 
   1. PeterPC

    “Het kan wel duidelijk zijn dan hij iets insinueert, maar hij zei het niet.”

    Goh, laat dat nu de betekenis van insinueren zijn. En dat noemen van andere landen, was nu precies het downplayen waarover ik het had. Dat zelfde grapje flikte hij ook bij het ruimen van Joodse graven.

    Blijft onverlet dat de Jodenhater de herdenking gebruikt om via slinkse, denkt hij, wegen nog maar weer eens een keer zijn Jodenhaat gaat spuien.

    Dat jij, JB, hem hier alle ruimte laat is droevig en zal andere lezers van dit blog zeker opgevallen zijn.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

     Sommige lezers letten scherp op insinuaties – hebben daar kennelijk een oog voor – anderen niet. Zullen wij nu weer tot Amstelveen terugkeren? Wat de Joodse graven betreft: Toen ging het om een Joodse begraafplaats, waarover RvW onzin uitkraamde.

       /   Beantwoorden  / 
     1. PeterPC

      Ja Johan, “Joodse begraafplaats”, dat hebben we geweten.

      Waar het om ging was de oneigenlijke manieren waarop rvw zijn Jodenhaat etaleerde.

      “Zullen wij nu weer tot Amstelveen terugkeren?”

      Als je direct op franks verzoek had gereageerd was het behalve die oprisping van rvw zeker bij Amstelveen gebleven.

        /  
     2. Johan Bos

      Ik reageerde, maar de reactie was niet naar jullie zin.

        /  
     3. frank

      En hoe moeten wij dan die onzin dan duiden in een maatschappij waarbij de uitingen van godsdienst vast gelegd zijn?

        /  
     4. frank

      Volgens Wikipedia is een vorm van antisemitisme ook het beschadigen( of ruimen) van Joodse graven. Dus niet zomaar “onzin” wat jij zegt, Johan!

        /  
     5. Robert van Waning

      Welke onzin, Johan? Ik stelde voor dat Beth Haim een voorbeeld zou nemen aan Zorgvlied met z’n zerkenpad.

        /  
     6. Robert van Waning

      Volgens Frank is het ruimen van graven een vorm van vandalisme. Hier ligt dus een taak voor de wethouder van Handhaving. Die wil vandalisme immers harder aanpakken. Hij kan beginnen bjj Zorgvlied: Alle beheerders van begraafplaatsen in de gevangenis!

        /  
     7. PeterPC

      “Welke onzin, Johan? Ik stelde voor dat Beth Haim een voorbeeld zou nemen aan Zorgvlied met z’n zerkenpad.”

      En dat was je enige commentaar? Of laat je voor het gemak de rest maar even weg?

      Held.

        /  
     8. Robert van Waning

      PC, die discussie over een herinrichting, renovatie en gedeeltelijke nieuwe bestemming van de verwaarloosde, zompige en nauwelijks ontoegankelijke begraafplaats Beth Haim in het hart van Ouderkerk a/d Amstel wil ik hier graag voortzetten. Via onderstaande link kan men echter zien of ik daarin inderdaad onzin heb beweerd, zoals Johan Bos hierboven schreef.

        /  
     9. Robert van Waning

      @JB, je zit wel lekker met FaassenPC en Frank Bikker over mij te roddelen, maar vertel eens wélke onzin ik uitkraamde in de discussie over de verwaarloosde begraafplaats Beth Haim? (http://bit.ly/1Wl8AYZ.)

      Je vergeleek insinuaties met het beramen van een misdrijf, dus wees alsjeblieft eens duidelijk.

        /  
     10. Johan Bos

      Ben ik niet van plan, want het gaat er niet over in mijn artikel. Discussie gesloten wat mij betreft en ik zal daar ook naar handelen.

        /  
  3. Robert van Waning

   Je mag dus wel schrijven dat Nederlanders, Belgen, Fransen, Engelsen, Amerikanen, Japanners, Palestijnen, etc. behalve slachtoffers ook daders van schandelijke oorlogshandelingen waren. Als je echter hetzelfde over Joden zou schrijven, dan zou dat kennelijk klachtwaardig zijn. Johan Bos vergelijkt het zelfs met (het beramen van) een misdrijf. Toe maar.

   Ik beoordeel Joden gewoon volgens dezelfde maatstaven als de rest van de mensheid. Is dat het probleem?

     /   Beantwoorden  / 
 10. PeterPC

  “Heb je de documentaire ‘Censored voices’ gezien die door de VPRO werd uitgezonden. Zo ja, ga je dan ook een klacht indienen tegen de militairen van het Israëlische leger vanwege de dingen die zij vlak na de glorieuze overwinning van de Zesdaagse oorlog hebben verklaard?”

  En wat verklaarden ze dan rvw? Dat ze terecht waren gekomen in een nachtmerrie? Want daar ging het hoofdzakelijk over.

  Wel het hele verhaal vertellen hoor.

    /   Beantwoorden  / 
  1. frank

   En toen bleef het stil. Dit zegt ook al genoeg.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Robert van Waning

   Willen jullie graag dat ik de verklaringen van Israelische soldaten in de documentaire ‘Censored Voices’ citeer? De titel is al veelzeggend: Die verklaringen werden in Israël gecensureerd. De waarheid is kennelijk te pijnlijk.

     /   Beantwoorden  / 
  3. PeterPC

   Je hoeft niets te citeren hoor. Het is precies zoals ik stelde. Het hele verhaal vertellen.

   Trouwens enig idee wat jouw vrienden van de Totenkopf divisie riepen tijdens hun slachtpartijen? Want daar hoor ik je dan niet over. Of de Yanks tijdens hun napalm bombardementen? Nou dat in die tijd gewoon op de radio : “Kijk die spleetogen branden, dat zal ze leren”

   Draaien, feiten vermijden, liegen etc. We weten het nu wel.

     /   Beantwoorden  / 
  4. Robert van Waning

   ‘Jouw vrienden van de Totenkopf divisie’. PC/VanFaassen overschrijdt met zijn lasterlijke aantijgingen de grenzen van de Strafwet en dus van de gebruiksvoorwaarden van dit forum. Johan Bos laat hem echter zijn gang gaan, terwijl hij míj aanspreekt omdat ik zou insinueren. Het speelveld ligt hier niet gelijk.

   @PC, je kunt niet één leugen, verdraaiing of vermijding van feiten noemen. Daarom ga je maar weer schelden.

   Over slachtoffers die daders werden, zie: http://www.censoredvoices.com/

     /   Beantwoorden  / 
 11. Robert van Waning

  JB schreef: “Het lijkt soms wel of de kleinkinderen en nóg verder van de tragedie afstaande nazaten zwaarder zijn getroffen dan degenen die echt in die kampen zaten. Mijn diepe respect voor de echte slachtoffers, neemt niet weg dat ik moeite heb met de (krokodillen?) tranen van de tweede, derde en vierde generaties, die graag met het onheil van weleer te koop lopen. Alsof zij de slachtoffers zijn.”

  Gezien bovenstaande discussie blijft het daarbij niet bij krokodillentranen, maar worden de hetze, de vervolging en de oorlog nog eens dunnetjes overgedaan, maar nu door nazaten van de slachtoffers.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.