Hogerop?

Sommige lokale politici hebben niet de illusie of wens ooit verder te komen dan de plaatselijke arena in het gemeentehuis. Of zij in Amstelveen een uitzondering vormen, weet ik niet, maar het carrière jagen is natuurlijk een kenmerk van wie zich volksvertegenwoordigers noemen. Daarom staat menig raadslid op de kandidatenlijst voor een job in Den Haag binnen zijn partij, waarbij switchen naar een andere – met meer kansen – niet is uitgesloten. PvdA, VVD, D66, CDA? Maakt niet uit. Wie de meeste kansen biedt heeft me, denken sommige door de wol geverfde politici. Ik herinner me dat Linda Roos van Burgerbelangen (BBA) ooit probeerde door te breken in Leefbaar Nederland, begonnen in het Utrechtse, onder Henk Westbroek. 

En voormalig Amstelveens wethouder Koops van de ChristenUnie heeft die job nu in Stichtse Vecht, wat haar overigens van harte is gegund en Amstelveen het nodige wachtgeld scheelt.

Als ik jonge raadsleden met ambitie zie in dit Amstelveen, denk ik soms: ‘Die zien wij dus straks terug in de Tweede Kamer.’ Sommigen zijn gewoon eigenlijk te goed om lokaal te blijven hangen, rasechte debaters (kom daar bij het gemiddelde raadslid eens om) en dus klaar om Balkenende te volgen. Eenmaal in Den Haag, is het kostje van de dames en heren eigenlijk gekocht. Dan belanden zij in een netwerk, dat baantjes hen verschaft of voor hen zoekt. Een CDA-Kamerlid gaf in een vlaag van onhandigheid toe dat de Kamer eigenlijk een ladder is naar hogere regionen. Ministerschap of burgemeester worden, c.q. ambassadeur. Dan wel een ander baantje in het old boys network.

En hoewel in feite een volksvertegenwoordiger – lokaal of landelijk – kiezers belooft de gehele termijn waarvoor hij of zij is gekozen af te maken, hebben steeds meer lieden in die kring daar lak aan. Ach, daar val ik niet eens over, want beloften van politici zijn per definitie niks waard. Zij worden één keer per vier jaar rond gestrooid om stemmen te scoren en daarna wordt het klootjesvolk dat hen in het zadel hielp geacht de bek te houden.

Nee, véél financiële vergoeding krijgen raadsleden niet voor hun werk, hoewel een bijstandsvrouw met het bedrag (een slordige 1400 euro per maand plus onkostenvergoeding) dolblij zou zijn. Maar ja het is veelal hun hobby en voor elke andere burger kost een hobby alleen geld.

Voor het zoveelste dieptepunt in de politiek zorgde dezer dagen D66-Kamerlid Wassila Hachchim, die op kosten van de belastingbetaler (wachtgeld) op avontuur ging in Amerika. Stom dat zij haar aftocht niet slimmer aanpakte. Zij had voorbeelden genoeg, ook in eigen fractie. Weet ze waarschijnlijk niet eens, want een slecht geheugen is nu eenmaal een van de essentiële vereisten voor een politicus…

 

Lees ook:SP op markt en bij Kostverlorenhof
Lees ook:Jacht op nieuwe raadsleden
Lees ook:Nevenfuncties
Lees ook:D66 komt in Middenhoven praten over wat goed gaat
Lees ook:ChristenUnie: Voorrang aanbesteding lokaal bedrijf

Eén reactie op “Hogerop?

 1. Rotary-vriendje

  En zij gaan het allemaal anders doen. Iedere tweede kamer-bestormer denkt: “Mij gaat dat niet gebeuren, dat ik mee doe aan achterkamertjes en foute deals.”

  En als het eenmaal zover is, dan zakken ze één voor één weg in het moeras van de elite, waar je je te houden hebt aan ‘hun’ normen, anders is het exit !

  Pieter Omtzigt, Fred Teeven, enz. enz. Ze zouden allemaal wel even de pedofiele escapades van Joris Demmink aan het licht brengen en nu eens voor altijd afrekenen met de leugen van brombeer en pseudocrimineel Opstelten: “Er is nog geen eens rook, laat staan vuur.”

  En daar verdwijnen ze. Hogerop. Op naar de strop van meedoen of wegwezen. Veel succes hogerop !

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.