Democratie

Alsof het werkt zoals het wel zou moeten

In arena van lokale politiek

Digitaal, men schuwt papier, beleidsfabriek

Zonder voor het falen ooit te boeten

 

Klinkt voor scholieren, na veel welkomstgroeten

In de raadzaal het verhaal als encycliek

Over de gemeenteraad, bestuurderskliek

En hoe een mens raadsleden kan ontmoeten

 

De vragen van de kinderen zijn simpel

Zoals wie de kar trekt in ’n democratie

Het antwoord komt uit ’t boek, met vlag en wimpel:

 

Baas is de raad, men verzwijgt bureaucratie

Ze leren in praktijk, ‘t lijkt zonder rimpel

Niet wetend nog: praktijk is hier theorie

 

Johan Th. Bos

 

Lees ook:Democratie (2)
Lees ook:Meeting met Petra Stienen in bieb over democratie
Lees ook:Midas Dekkers spreekt en signeert bij Venstra
Lees ook:ProDemos: Kennis maken met Amstelveense politiek
Lees ook:Lesje lokale democratie…

45 reacties op “Democratie

 1. gerben

  Ga zodra het kan naar Blankenvoort en/ of Venstra! Koop en lees en/of luister!

    /   Beantwoorden  / 
 2. Robert van Waning

  Verzwegen worden de vriendjespolitiek en -journalistiek en onderdrukking van vrije meningsuiting.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   Ach, daar schenkt u altijd aandacht aan. Ik kan niet beter de diepe overtuiging uitdragen dat heel de lokale journalistiek in handen is van de gemeente dan u….

     /   Beantwoorden  / 
   1. Robert van Waning

    Ik zeg niet wat u moet doen. Ik stel alleen vast dat u iets niet wilt, namelijk vragen aan de orde stellen zoals:

    - Functioneert onze lokale democratie wel naar behoren.
    - Zo niet, heeft het ontbreken van de waakhondfunctie van een onafhankelijke lokale journalistiek daar wellicht mee te maken?
    - Hebben alle inwoners daadwerkelijk vrijheid van meningsuiting en kan en mag iedereen dus deelnemen aan het openbare publieke debat op het forum van het gemeentelijke communicatiemedium?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

     Zie mijn columns over dat onderwerp. Ik kan niet in elk stuk en elk gedacht álles zeggen, dus ontkom soms aan uw stokpaarden. Helaas voor u. Maar ach, naar uw mening bestaat onafhankelijke journalistiek in Amstelveen niet. Dus maken we ons druk over iets wat niet bestaat. Zoals in uw ogen God…

       /   Beantwoorden  / 
   1. Johan Bos

    Omdat u zegt wat ik moet doen dus. Ja, dat is écht onafhankelijk…

      /   Beantwoorden  / 
 3. Robert van Waning

  Bureaucratie zit democratie niet in de weg. Vriendjesjournalistiek en beperking van uitingsvrijheid en -mogelijkheden wel.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   Tenzij journalisten (of wie zich in uw ogen ten onrechte zo noemen) natuurlijk uw eigen vriendjes zijn.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Piet Rode

   “Bureaucratie zit democratie niet in de weg”. RvW kunt u dat eens uitleggen? Bijvoorbeeld aan de hand van de nieuwe wet rondom uitvoering PGB’s? Is het dan niet zo dat vele raadsleden (welwillende) amateurs zijn, die weinig kaas hebben gegeten van de weerbarstige bestuurspraktijk en wet/regelgeving.

     /   Beantwoorden  / 
 4. Robert van Waning

  Vriendjesjournalistiek vormt hoe dan ook een bedreiging voor democratie. Zie Amstelveen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   Wordt het niet tijd dat u verhuist naar een democratisch walhalla, ver van Amstelveen met zijn corrupte journalistiek?

     /   Beantwoorden  / 
   1. Marianne

    Is dit antwoord @ JB een antwoord als “onafhankelijk persoon” of een antwoord naar iemand die u als afhankelijk ‘journalist’ doet naar iemand die u niet gunstig gezind is? En die u niet ‘mag’. Of die u soms terecht, terecht wijst?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

     Ik hou van iedereen, c.q. iedere lezer. Dat amstelveen.blog.nl kritiekloos alles doorgeeft wat de gemeente, c.q. B&W, kwijt wil, moet u toch eens aan het raadhuis laten weten. Daar heeft men het nog niet door…

       /   Beantwoorden  / 
   2. Robert van Waning

    Een blogger die kritiekloos de zelfreclame van een bevriende wethouder kopieert – compleet met diens onvermijdelijke foto – is geen journalist, laat staan een onafhankelijke.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

     Zoals ik al zei: U leest nogal selectief. Kritiek op een foto of een voetbalveldje?

       /   Beantwoorden  / 
 5. Robert van Waning

  Dit mag een les in democratie heten.

  Waarom zou ik hier niet mogen blijven pleiten voor het respecteren van onze democratische grondrechten en zodoende voor een vitale lokale democratie? Vindt u dat de tegenstanders daarvan moeten overwinnen?

  Beseft u wel hoe veel strijd de verwezenlijking van het ideaal van eenn democratische rechtsstaat heeft gekost?

    /   Beantwoorden  / 
 6. piet rode

  Heel goed!
  De meesten uit de raad zijn schapen,
  die over het algemeen zinloos blaten
  het gaat om kracht en macht
  wat de schapen tijdens het blaten juist vergaten.
  Deze ligt bij de bureaucraten.

    /   Beantwoorden  / 
 7. Robert van Waning

  @JB, u vindt dat ik maar uit Amstelveen moet vertrekken als het niet-functioneren van de lokale democratie mij niet bevalt. Beschamend en verhelderend. Het is nu helaas duidelijk waar u staat.

  “Dit is niet de stad die wij willen,” zei wethouder Raat destijds als reactie op mijn verzoek om betere handhaving van de Stadspleinregels. Burgers moeten hun kop houden en als het hun niet bevalt dan rotten zij maar op. U bent het daar kennelijk mee eens. Twee handen op een buik.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   Nee, hoor u mag hier van mij blijven wonen. Maar ik dacht uitsluitend aan uw gemoedsrust. En het Stadsplein is door de door u wederom geciteerde Raat natuurlijk helemaal het centrum van een soort Sodom geworden. Misschien kunt u in elk geval – nogmaals: uitsluitend voor uw gemoedsrust – overwegen naar een andere wijk te verhuizen. Verder hoeven burgers geenszins hun kop te houden, integendeel. Dat u weet waar ik sta, is volgens mij toch een beetje het gevolg van uiterst selectief lezen uwerzijds…Althans van mijn stukken. Maar wie ben ik?

     /   Beantwoorden  / 
 8. Robert van Waning

  Fijn dat ik van u toch mag blijven.

  Het Stadsplein is geen Sodom en dat heb ik dus ook nooit geschreven. Ik heb wel aan B&W gevraagd om de door wethouder Herbert Raat (VVD) zelf ingestelde regels tegen scooters, zwerfvuil, alcohol op straat en geluidsoverlast beter te handhaven, zoals dat door andere gemeenten wel gebeurt. Ook dat is democratie.

  Ook in het Oude Dorp begint men er nu achter te komen dat zowel exploitanten als bezoekers van de horeca aan gedragsregels moeten worden gehouden om de leefbaarheid voor de bewoners te behouden. Dat scooters op allerlei manieren hinderlijk zijn voor hun omgeving, ondervindt men nu ook daar. Misschien geeft dat de doorslag tot betere handhaving.

    /   Beantwoorden  / 
 9. frank bikker

  Het functioneren van de pers is een ander onderwerp dan het functioneren van bureaucratie in een democratie.
  Maw de raadsleden dienen goed op de hoogte te zijn van het reilen en zeilen in de bestaande bureaucratie anders kunnen zij nog zo veel willen, maar dan komt er niets van terecht en mijn inziens suggereert JB enkel dat het daar nog wel eens aan mankeert.
  Jij zegt enkel dat het niet zo is zonder dat te motiveren en gaat vervolgens je zienswijze op de lokale pers hier weer zitten herhalen.

    /   Beantwoorden  / 
 10. Robert van Waning

  Het gaat hier over het onvoldoende functioneren van onze lokale democratie. Volgens Johan Bos ligt de oorzaak hiervan bij de bureucratie.

  Volgens mij wordt de macht van zowel het bestuur als van de bureucratie in Amstelveen niet voldoende kritisch gevolgd en beoordeeld omdat er geen onafhankelijke lokale pers aanwezig is.

  De redactie van de gemeentekrant Dichtbij functioneert niet alleen als spreekbuis van het bestuur maar onderdrukt bovendien kritiek en schakelt dissidenten uit. Zodoende is van een open en eerlijk publiek debat geen sprake.

  Tussen pers en bestuur dient een gezonde afstand te bestaan. Het kopieren van de zelfreclame van een wethouder is uit den boze.

    /   Beantwoorden  / 
 11. PG van Faassen

  “De redactie van de gemeentekrant Dichtbij functioneert niet alleen als spreekbuis van het bestuur maar onderdrukt bovendien kritiek en schakelt dissidenten uit. Zodoende is van een open en eerlijk publiek debat geen sprake.”

  En ja hoor, uiteindelijk komen we daar weer op uit. En dissidienten worden niet uitgeschakeld, maar wel personen die net als hier de redactie en/of reageerders continue afzeiken.

  Zet die haatsite van jou nu eens open, zodat je daar lekker te keer kunt gaan en iedereen verwijderen die jou niet welgezind is. Grap hoor, dat is dus de hele wereld.

    /   Beantwoorden  / 
 12. Frank Bikker

  Ik vind het onderhand geen grap meer. De hr. van Waning maakt er door zijn eindeloze geherhaal tegen Raat en JB een haatsite van. De hr. PC is niet in eerste sarcasme verslikt en zal dat waarschijnlijk ook niet doen, maar vind ik dat hij zich nog mild uitdrukt. PC en ik zijn ook wel eens van dat andere medium geknikkerd, soms terecht soms niet, maar we bestoken elkaar daar nog regelmatig met frisse moed, maar jij hebt het gewoon te bont gemaakt en dat heb je bij de Volkskrant ook gedaan met hetzelfde resultaat, dus je mag JB wel op je blote knietjes bedanken dat je hier nog steeds je grammofoonplaat met een tik erin mag opzetten. Ik zou zeggen veel plezier met je dossier,clown!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Marianne

   Dan weet jij ook heel [email protected], dat een ieder recht van spreken heeft. Je verdedigt hier weer je maatje PC…,maar jullie buiken samen zijn soms niet wat mensen voelen. De ene keer ben je scherp, de andere keer ben je zo rechts als de neten, wat is het nou? Ga niet iemand afbranden op zijn of haar mening, maar doe dat biertje met PC in de kroeg en ga hier gewoon het debat aan met andersdenkenden. Zonder vooroordelen. Als je echt met anderen begaan bent, dan houd jij je verre van de oordelen van je maatje. Of was je tijdens die SP bijeenkomst soms aan het huichelen???

     /   Beantwoorden  / 
   1. Frank Bikker

    1. Mag ik soms RvW geen trol vinden?Zoals hij hier weer het onderwerp loopt te verpesten. Dat is ook exact de reden waarom ik hem een clown noem in dit geval.
    2. Iemand wie dan ook, kan altijd iets zeggen waar ik het mee eens ben,zelfs een PC! En ook RvW, maar niet over zijn eindeloze gezeur te pas en te onpas over Raat, JB en scooters.
    3. Moet ik omdat ik het met vele zaken van de SP eens ben, dan gelijk met alles van hun eens zijn? Toe nou, ik wil zelf ook nog wel denken! En of dat nu links of rechts is. Nou en!
    4. PC is niet mijn kroegmaatje, we bezoeken enkel hetzelfde lokaal, alwaar ik,geloof het of niet, een kopje thee geniet.

    Als jij dat huichelen wil noemen. Ik weet nu alleen iemand die in een deuk ligt.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Marianne

     Frank, ik krijg linkjes naar mijn hoofd geslingerd met dode honden en katten, weet ik veel wat allemaal, werden wel meteen weer door die gast verwijderd, maar ik ben er klaar mee, of het is op fora een normaal gerespecteerd debat met iedereen, dus ook met mensen die anders denken, of er is geen debat mogelijk, het kan niet van allebei zijn. En die scooters en het niet handhaven zitten hem dwars, mag het? Mij zit hetzelfde dwars, nl, dat ik hier al 10 jaar betaal voor een vergunning en er nauwelijks handhaving is. Dat iedereen dat nu doorkrijgt is logisch,dus kan ik mijn auto nauwelijks meer kwijt in een vergunningsgebied. Zelfde geldt in deze gemeente voor de handhaving van van alles en nog wat, dus mag je daar misschien boos om worden??

       /   Beantwoorden  / 
     1. Frank Bikker

      Dat van die vergunningen heb je een paar maal genoemd. Normaal, maar je begint er niet steeds over. Iedereen heeft zo zijn stokpaardjes, maar er kan geen artikeltje voorbij gaan of rvw begint zijn riedel weer af te draaien.Hij gedraagt zich als een drenzende kleuter.

        /  
     2. Frank Bikker

      M! zoek kees rudolf robert van waning.

        /  
    2. Robert van Waning

     Frank, waarom verwijs je Marianne weer naar het IMO (Israel Midden-Oosten) blog van Ratna Pelle? (http://www.zionism-israel.com/blog/archives/00000295.html)
     Mijn kritiek op de Israelische bezetting, beroving, discriminatie en onderdrukking van de oorspronkelijke Arabische bevolking van Palestina heeft weliswaar ook met democratie te maken, maar toch in de eerste plaats met mensenrechten. Daarover gaat het sonnet van Johan Bos echter niet. Off-topic, dus, helaas.

       /   Beantwoorden  / 
     1. frank bikker

      Omdat je toen de ene schorsing na de andere kreeg en ook huilie , huilie, begon te doen.

        /  
     2. Robert van Waning

      Allemaal reuze relevant en on-topic, Frank. Dat blog is 7 jaar oud.. Ratna Pelle van het IMO (Israel Midden-Oosten) blog verwijderde reacties die niet in haar straatje pasten. De waarheid is voor sommigen moeilijk te verdragen. Er staat geen enkel citaat waar ik niet nog steeds achter sta.

        /  
     3. Marianne

      Ik klik nooit op links. Want iedereen die die links plaatst heeft daar een ondemocratische bedoeling mee. Ik vorm mijn eigen mening naar alles wat ik in alle media lees en het enige wat ik zie, is dat Dichtbij en hier ook berichten worden geplaatst die geknipt en geplakt worden. Dat is geen onafhankelijkheid, maar angst om eens iets te melden wat het melden waard is voor de sensatiemakers/lezers. Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek bestaat nauwelijks meer. Zelfs als journalisten plakken en knippen, stellen ze zichzelf de vraag niet of ze lezers informeren of indoctrineren. Slechts mensen die door die gaten van de journalistiek heenkijken, zien hun manco’s.

        /  
   2. PG van Faassen

    @marianne, frank is een keiharde rechtse rakker, die gebruikmakend van geïndoctrineerde domme vrouwen, de SP heeft weten binnen te dringen.
    En de avonturen die hij daar meemaakt spreken we dan door in het café.
    Een betere middagborrel kun je je eigenlijk niet wensen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. frank bikker

     M. ik zei toch al. Ik weet 1 persoon die nu in een deuk ligt en nu buit ie dat verder uit. Ik moet er zelf eigenlijk ook om lachen met zijn laatste opmerking.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Marianne

      Frank, het kan me geen moer schelen. Ga lekker met je billenmaatje roddelen, echt werkelijk, het zal me een worst wezen.

        /  
  2. Robert van Waning

   @Frank, het onderwerp is de vraag waarom onze lokale democratie niet naar behoren functioneert. Heb jij daarover mog iets inhoudelijks te melden? Je gaat weer tekeer over mij, maar ik ben niet het onderwerp. Beheers je een beetje. Speel de bal, niet de man.

     /   Beantwoorden  / 
   1. frank

    Wat betreft die 3 onderwerpen speel ik nu de man.

      /   Beantwoorden  / 
 13. gerben

  Als je iets vind, beste Frank, moet je het naar de politie brengen.

    /   Beantwoorden  / 
 14. Robert van Waning

  De discussie zou moeten gaan over het gebrekkige functioneren van onze lokale democratie. Er wordt verschillend gedacht over de oorzaken hiervan.

  Komt het door de bureaucratie (zoals Johan Bos in zijn sonnet schrijft), of door het ontbreken van een onafhankelijke kritische lokale pers of door een gemeenteraad die zich door bestuurders en ambtenaren laat ringeloren?

  Democratie staat of valt met een open en eerlijk publiek debat, liefst zonder onnodige persoonlijke beledigingen en off-topic flauwekul. Het zijn steeds dezelfden die daarmee telkens de discussies saboteren. Kennelijk vinden zij dat bepaalde dingen niet gezegd mogen worden of dat niet iedereen mag meediscussieren.

  Democratie is helaas niet goed bestand tegen dit soort intimidatie en dwingelandij.

  @Frank, ik kan gewoon op de Volkskrant reageren, hoor.

  @Van Faassen aka Peterpc, geef eens een voorbeeld van ‘haat’ op mijn website http://www.amstelveenkanbeter.nl. Er is geen behoefte aan nog een discussieforum. Je kunt hier naar hartelust schelden.

    /   Beantwoorden  / 
  1. PG van Faassen

   Ik ga die hele site niet kopiëren/plakken, iedereen die daar naar toe gaat kan dezelfde conclusie trekken.

   En dan hebben we verder nog deze haatsite van je : http://robertvanwaning.com/

     /   Beantwoorden  / 
  2. Robert van Waning

   Je kunt toch wel 1 voorbeeld van ‘haat’ geven om je ernstige beschuldiging enigzins te onderbouwen? Anders sta je te kijk als iemand die zomaar dingen roept om een ander te beschadigen.

     /   Beantwoorden  / 
 15. gerben

  De brurgers kiezen hun eigen weg.

    /   Beantwoorden  / 
 16. Robert van Waning

  Volgens JB ligt het knelpunt bij de bureaucratie. Dat is echter een symptoom van een falende democratie, geen oorzaak.

  Zowel b&w als raad falen als ambtenaren in de praktijk het beleid en de uitvoering daarvan bepalen.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.