Stadsplein

Met dat Stadsplein wordt het blijkbaar nooit wat. Aan de naam ervan te oordelen, denkt Amstelveen een stad te zijn, maar het is gewoon een dorp. En daarvoor is dat immense plein veel te groot. Het echte gezellige plein vind je in het Oude Dorp, hebben nu kennelijk veel ondernemers en inwoners door.  

Wat natuurlijk fervente voorstanders van citymarketing, zoals raadslid Inza Gast (VVD) en wethouder Maaike Veeningen (D66), er niet van weerhoudt te roepen dat iedereen naar Amstelveen moet komen. Je kunt er zo lekker wonen, zegt Gast op haar raadsblog. Nou ja, als je mazzel hebt dan. Gewone mensen staan te lang op wachtlijsten om het te kunnen ervaren.

Eerlijk gezegd vind ik het een beetje gek van die propagandisten van citymarketing dat zij enerzijds het zo lekker rustig wonen vinden in Amstelveen en anderzijds er kennelijk graag dichte massa’s heen willen trekken. Dan is het toch gedaan met die rust? Gast wil afrekenen met het imago van Amstelveen als slaapstad, waar haar kinderen op prima scholen zitten en veel sportclubs zijn. Begrijp ik nou goed dat zij grote meuten uit Amsterdam en Almere hierheen wil slepen door propaganda te maken? Zou je bijvoorbeeld kunnen doen door te melden dat dieven hier een walhalla aantreffen en spullen van behoorlijke waarde kunnen jatten.

Misschien een aardige aanvulling op die door Inza Gast gewenste promotionele website. Zij is van plan in de gemeenteraad nog geregeld op die promotie voor het zich stad wanende dorp te hameren. Door Kronenburg te laten strijden met de zuidas, begrijp ik. Als Amstelveen dan zo lekker is, laten we het dan voor Amstelveners houden. Omdat de eigenaar van het Stadshart daarheen al zoveel mogelijk welgestelde vreemdelingen wil halen, zouden Amstelveners het allemaal niet nog erger moeten maken.

Ook niet met nog meer verliesgevende horecazaken op dat Stadsplein, wat Gast blijkbaar zo graag wil. Wegens de gezelligheid voor de vreemdelingen. Met weinig Amstelveners natuurlijk. Voor hen is het daar allemaal veel te duur. Nou ja, voor de gemiddelde VVD-er niet misschien. Laten we het Stadsplein omdopen tot VVD-plein. Ook leuk voor de citymarketing misschien, zo’n happening. 

 

Lees ook:VVD blij met B&W-voornemen horeca in Bajes
Lees ook:VVD wil P-wegwijzers Oude Dorp
Lees ook:Citymarketing: waaróm eigenlijk?
Lees ook:Citymarketing
Lees ook:City marketing en RoundUp

19 reacties op “Stadsplein

 1. Robert van Waning

  Horeca Stadsplein te duur? Hoe kom je daarbij, Johan?

  Zojuist heb ik hier heerlijke penne gegeten voor 13 euro, met een prima Merlot voor 3 euro en daarna een uitstekende espresso voor 2 euro. Het kan misschien allemaal voor een kwartje minder, naar dan zit je niet tegenover de schouwburg, naast de Bijenkorf en de bibliotheek en pal boven AH (open tot 22 uur).

  Er is niet veel voor nodig om het Stadsplein wat leuker te maken. Helaas komen bestuurders en politici hier alleen bij uitzonderlijke gelegenheden als Koningsdag, Culinair festival en Sinterklaas. Zodoende kennen zij het Stadsplein net zo slecht als jij. Zo wordt dit plein nooit wat het zou kunnen zijn.

  Kom eens langs, Johan. Ik trakteer, want het kost geen knikker.

    /   Beantwoorden  / 
  1. PG van Faassen

   @rvw, hij is leuk.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Johan Bos

   Met duur doelde ik niet specifiek op de horeca, maar op heel het bezoek van het Stadshart (parkeren en prijzen in de winkels, die volgens UR naar nog meer exclusiviteit en dus hoger prijsniveau moeten worden getild). Overigens kom ik er af en toe om te zien of dat plein nog wel het saaiste van Nederland is….

     /   Beantwoorden  / 
  3. GS.Anker

   Gaat mij om het eten en niet om het uitzicht. Het uitzicht is mooi en gezellig maar het eten is niet om naar huis te schrijven, wat heb je liever.

     /   Beantwoorden  / 
 2. Jan Demming

  Ik kom soms wel eens drie keer per jaar op het Stadsplein. Maar alleen als dat echt nodig is. In tegenstelling tot de heer Waning heb ik geen trek om te vertoeven op een sfeerloos plein, zelfs niet tegenover zo’n gezellige schouwburg, naast de Bijenkorf en de bibliotheek en pal boven Albert Heijn. En hoe zou het toch komen dat zo veel mensen daar precies zo over denken? Vooroordelen zegt u? Kom nou!

  Vroeger werd een gemeente ‘stad’ genoemd als die stadsrechten en een stadsmuur had, een eigen rechtspraak voerde en zelf belastingen hief. Tegenwoordig mag een gemeente zich in ons land ‘stad’ noemen als deze een bepaalde grootte heeft en aan de hand van het aantal inwoners. Een voormalig dorp als Amstelveen is natuurlijk apetrots om zich – dichtbij Amsterdam gelegen – ook een stad te mogen noemen. “Dat laten we ons niet afpakken”, moet destijds de doorslag gevende factor zijn geweest. Dat mag natuurlijk, maar voor mij is Amstelveen niet meer dan een aardig dorp. En daar is niks mis mee.

    /   Beantwoorden  / 
 3. CeeBee

  Wat mij betreft wordt er juist níet afgerekend met het imago van Amstelveen als slaapstad. Althans ik zie er geen enkele noodzaak toe en buiten dat, veel mensen zijn nou juist hier komen wonen om die reden.

  Echter bij veel lokale bestuurders bestaat er een soort van ingebakken ambitie om als gemeente een plek op de wereldkaart te veroveren en dat we aan ‘citymarketing’ moeten doen. Ik vraag me echt in alle ernst af hoe breed die ambitie gedragen wordt in Amstelveen.

  Het is misschien allemaal niet ‘sexy’ om een slaapstad te besturen, maar ja, we zijn het nou eenmaal en ga er niet een bak geld tegenaan smijten in een poging om dat te veranderen zou ik zeggen.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Robert van Waning

  @Jan, u reageert op iets wat ik niet had geschreven maar niet op wat ik wél schreef. Dat duidt op een vooroordeel. Johan Bos had geschreven dat Amstelveners het Stadsplein te duur vinden. Daarop reageerde ik met een prijsopgave van een heerlijke maaltijd die ik op het moment van lezen op het Stadsplein genoot, namelijk 17,50 euro, inclusief wijn en koffie.

  U reageerde niet op mijn opmerking dat er niet veel voor nodig is om het Stadsplein leuker te maken, zowel voor bewoners als voor bezoekers. Het gemeentebestuur en raadsleden luisterden niet naar suggesties die in de afgelopen jaren door bewoners zijn gedaan. Het Wijkplatform Stadshart is mede om die reden ontbonden.

  Om te beginnen zou er iets gedaan kunnen worden aan de verlichting van de schouwburg, P60 en de bibliotheek/boekhandel als die ‘s avonds gesloten zijn. Dat zijn nu donkere gaten. Ook de bloembakken op het Stadsplein zouden ‘s avonds verlicht kunnen worden mbv zonnecellen die overdag opladen. Die hele cultuurstrip past qua architectuur en tl-verlichting op een bedrijventerrein. Met gevelelementen, etalages en verticaal groen kan dat een stuk aantrekkelijker worden gemaakt. Ik noem maar wat, om de discussie maar weer eens op gang te helpen. Veel zin heeft het waarschijnlijk niet, want Maaike Veeningen (D66) luistert alleen naar bobo’s.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   Niet te duur, maar ik weet niet welk eten daar tegenover stond. Volgens Anker is het niet om over naar huis te schrijven. Overigens heb ik het nooit over de horeca gehad, want ik weet dat die moeite heeft om het hoofd boven water en de concurrentie (met matig bezoek) te houden. Rob vd. Monde is niet voor niets naar het Oude Dorp gegaan…

     /   Beantwoorden  / 
  2. Jan Demming

   Maar Maaike heeft er toch maar mooi voor gezorgd dat het plein wordt ‘opgevrolijkt’ met een mooie, grote darm! Wat een verwennerij.

     /   Beantwoorden  / 
 5. Robert van Waning

  “Volgens Anker is het eten niet om over naar huis te schrijven,” schrijft JB. Zijn alle restaurants aan het Stadsplein dus slecht? Is dit een haatcampagne, of zo? Mag hier dan helemaal niets deugen?

  Afgezien van Brasserie 14 en Day zitten alle zaken aan het Stadsplein al vele jaren en blijven er. Rob vd Monde van Du Monde en Chris Severin van 8cht zijn verkast. Daar staat tegenover dat hun opvolgers forse investeringen hebben gedaan, net als Blvd en (binnenkort) Sticks.

  Vrijwel iedereen wil graag dat het Stadsplein wat wordt opgeleukt. Johan Bos c.s. willen kennelijk liever dat het verdwijnt.

    /   Beantwoorden  / 
  1. frank

   Vele zaken kunnen wel van eigenaar veranderen zonder dat jij het weet. Daarnaast hoeveel zaken hebben er niet gezeten aan de kant van Du Monde?

     /   Beantwoorden  / 
   1. Johan Bos

    Op een gegeven moment waren diverse zaken van Rob v d Monde. Het water stond hem financieel tot de lippen….

      /   Beantwoorden  / 
 6. frank bikker

  Ik ben geen architekt maar ik vind dat plein veel te weids,1 tonig van kleur en vele gebouwen te hoog. Al hadden ze er maar een paar flinke bomen neergezet, maar er moest zo nodig een loei van een papiergarage onder. Ga eens kijken hoe het Bijlmerplein is ingericht. Ook groot maar allerlei breekvlakken en modern. Hier zie je alleen een muur van flats en die smakeloze cultuurstrip.

    /   Beantwoorden  / 
 7. Robert van Waning

  Het Stadsplein is niet ‘weidser’ of dan de meeste marktpleinen (‘Grote Markt’) in steden en dorpen. De vorm, de inrichting, de aankleding en de verlichting zijn echter saai.

  Door de vier hoge en rechte wanden lijkt de akoustiek op die van het Concertgebouw. Het is een echoput. Jongeren en cafebezoekers vinden het daarom leuk om op het plein lekker hard te schreeuwen en te gillen, want dat klinkt hier nog beter dan in hun badkamer.

  Organisatoren van evenementen en gemeentelijke vergunningverleners houden te weinig rekening met die goede akoustiek en zetten het geluidsniveau veel te hoog.

  Bestuurders en raadsleden moeten eens gaan luisteren naar wensen, klachten en suggesties van bewoners en bezoekers.

  De meeste restaurants (Blvd, Delifrance/Soir, Sticks en Dixie) hebben al vele jaren dezelfde eigenaar. Day (voorheen 8cht) is nieuw en erg fraai ingericht. De restaurants moeten het echter voornamelijk hebben van het winkelcentrum. De parkeergelegenheid maakt avondbezoek niet aantrekkelijk. Restaurantbezoekers zouden na 18 uur korting moeten krijgen en de trappenhuizen en liften zouden aangenamer moeten zijn.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   Lijkt mij een belediging voor het concertgebouw, waarvan de akoestiek wereldwijd wordt geroemd (juist geen echoput).

     /   Beantwoorden  / 
 8. frank

  Nou Robert, misschien de laatste tijd veranderd. Ik zal , als ik er ben, nog eens kijken.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.