Mantelzorg

 

Johan Th. Bos

Omdat mijn verstand vermoedelijk niet verder is ontwikkeld dan dat van de gemiddelde burger, begrijp ik de overheid zelden. In tegenstelling tot leden van de gemeenteraad. Die hebben van meet af aan alles door wat mij – na decennia lang hun gekwebbel te hebben aangehoord – nog steeds niet duidelijk is. Voor mijn gevoel (maar nogmaals: ik ben zo dom als een kiezer) komen er soms tegenstrijdige geluiden uit de kamers bij de gemeente en het Rijk. Zoiets als het plan een ijsbaan aan te leggen, maar het daarvoor benodigde water te willen laten koken.

Terwijl enerzijds lokale en landelijke overheden voortdurend ‘werk, werk, werk’ roepen, om hun prioriteit aan te geven, vinden zij tegelijk dat zoveel mogelijk werk door vrijwilligers moet worden gedaan. Zogenaamd ter wille van de sociale cohesie, opeens broodnodiger dan ooit tevoren, maar in werkelijkheid natuurlijk gewoon een bezuinigingsmaatregel. Ooit moest alles wat tot dan gratis door vrijwilligers werd gedaan, worden geprofessionaliseerd. Dat schiep banen. En toenmalig PvdA-voorman Den Uyl zag daar letterlijk brood voor de massa in. Hij was kennelijk in de Sovjet Unie geweest, waar de meest krankzinnige banen werden bedacht om mensen aan het werk te houden. Er dus zijn ook in Nederland volstrekt oncontroleerbare disciplines – plus daarbij behorende opleidingen – bedacht, waarvan eerder nog nooit iemand had gehoord, vooral in wat ik nu maar even de zachte sector noem. Maar tijden veranderen, naarmate spaarpotten van de overheid minder gevuld raken. Opeens kan iedereen weer alles, mits het maar gratis is.

Neem nou dat gedoe met Vita. Volgens wethouder Jeroen Brandes (van de tegenwoordige PvdA) heeft die welzijnsinstelling vorig jaar minder gedaan dan was afgesproken. Nee hoor, zegt directeur De Leuw. Vita deed gewoon wat hoog in het vaandel van de lokale overheid staat: Zij heeft vrijwilligers ingeschakeld, toen wat professionals ziek werden. Blijkbaar zijn de vakmensen door gratis krachten vervangbaar. En ja hoor, de wethouder krijgt geld terug.

Vakbonden klagen dat inmiddels vrijwilligers, in elk geval in de zorg, betaalde arbeid verdringen. Méér werklozen dus. Hoe zo: werk, werk, werk? Mantelzorg is heilig verklaard. De gemeente wil alleen nog in uiterste nood bijspringen. Als familie, vrienden, buurt enzovoort het niet meer aankunnen. Bij de lokale overheid graag uitsluitend aankloppen als de nood écht tot de lippen staat, wat uiteraard eerst nog eens ambtelijk wordt gecontroleerd.

Dat groeiende leger gedwongen mantelzorgers is trouwens niet te benijden. Door zorg voor zieke familieleden mist het een derde van zijn inkomsten en stijgen de kosten. Bijvoorbeeld reiskosten. Dat berekende het Nibud. Bovendien, waarschuwde dezer dagen het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), raken werkende vrijwilligers steeds meer in de stress en ontstaat voor hen toenemende kans op burn-out. Zodat men ziek thuis terecht komt. Maar dan komen weer ándere mantelzorgers in actie. Althans, dat moet van de overheid. Ter wille van de sociale cohesie, zal ik maar zeggen…

Lees ook:Peuterdrama
Lees ook:Mantelzorg
Lees ook:Koops: ‘Vrijwilligers goed verzekerd door gemeente’
Lees ook:Zorg voor mantelzorgers
Lees ook:Vrijwillig…

2 reacties op “Mantelzorg

 1. frank bikker

  @ Johan “Er zijn in Nederland wat volstrekt oncontroleerbare disciplines door de overheid bedacht met de daarbij behorende opleidingen” Welke disciplines dan, Johan? Wat doen die mensen dan precies?
  Welke arbeid wordt dan verdrongen?
  Overigens zijn velen van deze mantelzorgers al op leeftijd en hebben zij alle moeite om zich vaak in hun normale werk te handehaven. Zeker als de pensioengerechtigde leeftijd 67 of nog ouder zal zijn.
  -
  Overigens volstrekt eens met de teneur van je column!

    /   Beantwoorden  / 
 2. gjzn

  Hou vol, Johan. Op naar 120.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.