Laat ik het nou helemaal verkeerd hebben begrepen. U ook waarschijnlijk. Dat de bodem van de gemeentelijke spaarpot vrijwel is bereikt, blijkt helemáál geen gevolg van spilzucht, maar van kloek bestuur. Van de negentig miljoen algemene reserve is binnenkort nog maar zo ongeveer tien procent over. Die snelle verdamping onder het huidige college van B&W moeten we beschouwen als een teken van visie en durf.
Ik had het zelf nog niet van die kant bekeken, maar burgemeester Jan van Zanen hielp mij uit de droom via het Amstelveens Nieuwsblad. Ik ben hem daar dankbaar voor, want eerlijk gezegd was ik er nooit opgekomen. U waarschijnlijk ook niet, want wij zijn nu eenmaal – geef het toe – niet meer dan onnozele burgers. Geneigd te menen dat in de gemeentelijke huishouding net zo met geld zou moeten worden omgesprongen als in de onze. Dom, dom, dom. Zo zit dat niet, besef ik nu.
Onder wethouder Hellendall, huidig penningmeester van Amstelveen, verdween onder meer 15 miljoen in het IJslandse putje en vier miljoen schadevergoeding naar Casema, als gevolg van een juridisch foutje. En daarnaast werd voor allerlei projecten ook ongebreideld uit de kassa geput. Maar wie dat schandelijk omspringen met gemeenschapsgeld vindt, heeft toch écht ongelijk, begrijp ik van de hoofdmeester.
Hij heeft zich er dan ook aan gestoord dat ambtenaren en bestuurders vooral na dat debacle in IJsland min of meer werden afgeschilderd als onverantwoordelijke malloten die geld over de bak smijten. Niets is minder waar. Die mensen doen juist hun best om zo zuinig mogelijk met de pecunia om te gaan, zodat er ‘nuttige dingen voor de gemeenschap gebeuren,’ weet Van Zanen. En nou niet zeuren dat het snelle slinken van de spaarpot weinig nut voor diezelfde gemeenschap heeft gehad, want wie dat zegt heeft er al wéér geen snars verstand van. Luister maar naar de burgervader in het Nieuwsblad: ‘Bange mensen, die niets durven, die tot vier cijfers achter de komma zekerheid willen hebben, daar bereik je weinig mee. Want het is simpel: als je niks doet, gebeurt er ook niets.” Nee, niet zeggen dat het dus geld kost als onze gemeentebestuur in beweging komt en dus beter niks kan doen. Dat is flauw jegens die kanjers. Er even van afgezien dat het in dit geval vooral om vier (en meer) cijfers vóór de komma ging, kunnen we vaststellen: het college bestaat uit pure helden. Met Hellendall als opperheld. Bij zoveel moed verbleekt natuurlijk nagenoeg die van iedere ondernemer, om nog maar niet te spreken van de gemiddelde inwoner.
Ondernemen is nu eenmaal risico nemen. En het college ziet Amstelveen blijkbaar ook als een onderneming. Verbijsterend eigenlijk dat bij mijn weten geen van de wethouders ooit eerder ondernemer was , want ze hebben de doortastendheid daarvoor – als ik de burgemeester mag geloven – allemaal in de vingers. Die bereidheid grote risico’s te nemen, bedoel ik. Ook al is het dan niet met geld van zichzelf of met voor eigen rekening aangegane financieringen, maar met dat van u en mij. Kniesoor die daar op let. Zo worden we indirect eigenlijk allemaal een beetje een beetje ondernemer. En dat past weer bij de ambities van Amstelveen. Ziet u de indrukwekkende visie daarachter?
Belangrijk is dat onze bestuurders niet bang zijn, zoals Van Zanen het zo treffend weet te formuleren. Hun heldhaftigheid reikt tot de bodem van de schatkist. Hulde aan de helden dus. Ze hebben nog een paar miljoen over om de rest van hun moed te tonen. Ik wens ze een sterkte in 2009.
Lees ook:B&W zien af van verkoop aandelen ENECO
Lees ook:College weigert miljoen subsidie voor recreatie in polder
Lees ook:BBA: gemeente gooide teveel geld over de balk
Lees ook:CDA: ‘Nieuw college maakt geen keuzes’
Lees ook:Raat weigert nog openheid over A9-onderhandelingen
Jammer dat ik de nieuwjaarsboodschap van Van Zanen niet met eigen ogen in de krant heb mogen lezen. Het Amstelveens Nieuwsblad is hier namelijk – zoals gewoonlijk – weer niet bezorgd! Ik ga voor de 72e keer weer eens een klacht versturen.