Kwetsbaar

Communiceren met de gemeente blijft een probleem. In elk geval als het via het legertje daarvoor ingehuurde specialisten moet, de zogenoemde communicatie adviseurs of consultants. Dezer dagen bleek uit een stuk van het door die zwaar bemande afdeling ondersteunde college van B en W dat een kunstwerk op het Westwijkplein, bestaande uit vier bankjes, waarschijnlijk naar een andere plek in de stad moet. Gedacht wordt aan het Sandbergplein in het Stadshart. En waarom dan wel? Nou, de bankjes zijn te kwetsbaar om op daar in Westwijk te blijven staan. Daar moet dan maar een nieuw kunstwerk komen. Voor de maker daarvan ligt al 50 duizend euro te wachten.

Kwetsbaar? Maar is dat huidige kunstobject in Westwijk dan niet zeker te kwetsbaar voor het Sandbergplein in het als bruisend bedoelde Stadshart. Even vragen aan de gemeentelijke experts in het voorlichten van burgers, want wie voor de media werkt mag dat niet rechtstreeks doen aan de ambtenaar die erover gaat. Op dat punt heeft de gewone ingezetene dus een streep voor: hij komt doorgaans rechtstreeks terecht bij wie er écht wat van weet.

Vraag dus voorgelegd aan iemand van de communicatiefilter voor journalisten. Nee op die eenvoudige vraag kon de dame aan de telefoon geen antwoord geven. Daarover ging een collega van haar. Die belde korte tijd later correct genoeg.

Vraag opnieuw gesteld. Waarom is iets te kwetsbaar voor Westwijk, zodat het daar weg moet, en opeens wel geschikt voor het Sandbergplein? Zou ze navragen.

Kort daarna belde zij weer terug. Dat er een nieuw kunstwerk zou komen was nog helemaal zeker en dat de bankjes naar het Sandbergplein gingen ook niet. Plus iets over het begrotingsjaar waarin de 50 mille was gepland.

Mevrouw, dat vroeg ik niet. Vraag herhaald. Waarom kwetsbaarheid wel op Sandberg- en niet op Westwijkplein? O dat bedoelde ik dus.  Moest zij opnieuw navragen. Trouwens, zij wist ook niet waar het Sandbergplein ligt, gaf zij toe. Waarschijnlijk dus ook nooit van Cobra Museum gehoord, dat daar ligt. Misschien zou, vooral voor de door de gemeente gewenste citymarketing, voor gemeentelijke communicatielieden een korte cursus over de spaarzame lokale toeristische attracties geen overbodige luxe zijn. Zoals hun collegae in Amsterdam inmiddels ook weten waar de Dam en het Stedelijk Museum liggen, heb ik gehoord. 

Op mijn vraag over de kwetsbaarheid van de bankjes heb ik nog steeds geen antwoord. Op die van de communicatie van onze lokale overheid (weer eens) wel, dacht ik.

 

Johan Th. Bos

Lees ook:Wethouder negeert kritiek kunstwerk plein
Lees ook:Buurt maakt kunstwerk in Stadshart
Lees ook:Gemeente dupeert fietsers in Stadshart
Lees ook:MH17 – Zonnebloemenboeket bij Vd Togt
Lees ook:VVD-er Raat: ‘Zelfstandig AC niet te kwetsbaar’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.