Golftunnel

De coalitie in de gemeenteraad prefereert oogkleppen. Tunnelvisie. De politieke golffreaks zijn een tunnel ingereden – per trein, meldde de VVD – die als het goed is bij de golfbaan in de Bovenkerkerpolder uitkomt.

Mocht er aan het einde van de tunnel ‘onverhoopt’ (met dat woord citeer ik wethouder Pols, dus die hoop vurig op het toekomstige knikkeren voor wie te lui is om te bukken) niets blijken te liggen, dan neemt men de trein terug. Om daarna pas eens andere bestemmingen te onderzoeken.

Dat honderden burgers protesterend naar het gemeentehuis kwamen, onder wie een historisch groot aantal insprekers, zegt weinig, probeerde een CDA-raadslid mij duidelijk te maken. Dat houdt helemaal niet in dat echt een groot deel van de bevolking tegen zo’n golfbaan is. Het tegendeel staat ook niet vast, maar de trein rijdt nu eenmaal in de tunnel en er afspringen lukt daar niet. In elk geval durft niemand van de coalitie dat.

De jongste raadsvergadering was weer een lachwekkende vertoning. Ja, hoor, we nemen die – tegen de golfbaan gekante – burgerinitiatieven echt serieus. Zoals dat voorstel een onderzoek in te stellen naar de volle breedte van de mogelijkheden voor recreatie in de polder. Fijn, dat de burgers meedenken en in actie komen. Maar ze moeten natuurlijk niet denken dat wij daar iets mee doen. De politiek neemt in het gunstigste geval burgers even serieus als de kleuterjuf haar pupillen. Je mag weg heel vriendelijk naar ze luisteren, maar moet blijven beseffen dat zij kinderen zijn.

Of ik de Amstelveense politici slecht vindt? Nee hoor. Politici zijn gespecialiseerd in het negeren van de wensen van burgers. Dat is hun vak. De meerderheid van onze raadsleden is daarin toch wel bedreven. En als aan het einde van de tunnel niets blijkt te liggen, is de reistijd daarheen heus niet verspild. Gaan we alsnog het onderzoek verrichten waar een aantal organisaties en een enorme horde ingezetenen nu al om heeft gevraagd. Nota op nota. Want politici wonen in papier.

Johan Th. Bos

Lees ook:Alleen oppositie tegen afserveren burgerinitiatieven golfbaan
Lees ook:Politiek badje
Lees ook:Golfweg misschien toch via Amsteldijk
Lees ook:Raat weigert nog openheid over A9-onderhandelingen
Lees ook:PvdA moest wennen aan niet niet mee besturen gemeente

80 reacties op “Golftunnel

 1. Hans van der Liet

  We leven nu eenmaal in een democratie, meneer Bos. En wel in eentje waarin we met elkaar afgesproken hebben, dat we een volksvertegenwoordiging hebben. Dus niet meer zoals in sommige Zwitserse kantonnetjes nog gebeurt met z’n allen naar de alpenwei om daar hoofdelijk te stemmen. Zou een beetje lastig zijn, in ons knusse Nederland. Dus kiezen we vertegenwoordigers in de gemeenteraad. Die het algemeen belang moeten dienen. En niet het belang van de grootste schreeuwers, niet het belang van degenen die tijdelijk een groep mensen kunnen mobiliseren, niet het belang van mensen die maar 1 ding willen en verder niets. En ja, dan gebeurt het dat je niet iedereen tevreden kunt stellen. Soms win je, soms verlies je, net als in het echte leven. Overigens: dat burgerinititaief was eigenlijk niet bedoeld om dingen die bij de raad reeds in behandeling zijn, nog eens dunnetjes over te doen (zoals de golfbaan-discussie), maar om dingen op de agenda te zitten die de raad tot nu toe heeft laten liggen, bewust of onbewust. Dat is de realiteit. Die is hard voor u, maar het is wel de realiteit. En altijd roepen degenen die van de politiek hun zin niet hebben gekregen, dat politici doof zijn en eigengereid. De honden blaffen, de karavaan trekt verder.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Jan Demming

  Als meneer Van der Liet het heeft over een gemeenteraad die het algemeen belang moet dienen, dan neem ik aan dat hij daarmee NIET het belang van een minderheid bedoelt. Een meerderheid van de bevolking is namelijk TEGEN een golfterrein in de B’kerkerpolder en dat betekent weer dat de gemeenteraad verraad pleegt tegenover de meeste inwoners van deze fijne gemeente, waar mogelijke gezelligheid steevast wordt overruled door ‘hoogwaardigheid’.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Slow Monkey

  Tiet voor’n referendum. Ik heb namelijk nog nergens een onderzoek gezien waarin wordt bevestigd dat een meerderheid van de Amstelveense bevolking tegen is. Ik vraag me af waar de heer Demming dit vandaan haalt.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Jan Demming

  Kan Slow Monkey mij vertellen welke (eenvoudige) burgers VOOR dit golfcentrum zijn? Ik heb er al talloze mensen over gesproken, maar ben met betrekking tot deze voorziening alleen nog maar tegenstanders of ongeinteresseerden tegengekomen.

    /   Beantwoorden  / 
 5. maurice van der bijl

  beste jan vraag je eerst eens af wie slow,blow monkey is volgens mij is deze persoon iemand die je niet serieus kunt nemen
  {balkenendes toon } TOCH 1

    /   Beantwoorden  / 
 6. maurice van der bijl

  hoeveel mensen maken eigenlijk gebruik van amstelveen. blog
  heb namelijk de indruk dat het naast johan th bos toch steeds de zelfde mensen zijn,
  verder heeft het wel een hoog therapeutisch gehalte
  je kunt lekker van je af schrijven
  .

    /   Beantwoorden  / 
 7. Hans van der Liet

  Ja, altijd lekker makkelijk om te beweren dat je de meerderheid vertegenwoordigt. Maar daar hebben we nou juist een gemeenteraad voor: effe neuzen tellen en we weten hoe het zit.

    /   Beantwoorden  / 
 8. Hans van der Liet

  Klop, zijn vaak dezelfden. De rest is ronduit tevreden met hoe het reilt en zeilt in Amstelveen. Hoera!

    /   Beantwoorden  / 
 9. maurice van der bijl

  60 % heeft niet gestemd in a,veen
  dus,,,,,,,,,,,,, de meerderheid is mischien wel niet tevreden
  zou dat ook een mogelijkheid kunnen zijn ????

    /   Beantwoorden  / 
 10. New

  Wat ik nou jammer vind, is dat als de democratie heeft gewerkt, men dan toch nog zijn/haar gelijk wil halen, op welke wijze dan ook. De Raad = volksvertegenwoordigers, heeft geluisterd, gewikt en gewogen en toch besloten om eerst de golfbaan nader te onderzoeken (LER/MER/etc) en als dat niet meer kan dan pas iets anders te gaan onderzoeken. Op deze wijze geven we geen geld uit aan iets wat misschien nimmer doorgang kan vinden.

    /   Beantwoorden  / 
 11. Mayfield

  Hallo Hans,

  Misschien kun je terug naar je prettige Zwitserland een nieuwe partij op te zetten in de Alpenwei?

    /   Beantwoorden  / 
 12. Slow Monkey

  Ah, meneer Van der Bijl verdraait weer eens de feiten! De gemeenteraadsverkiezingen van 2006 hadden een opkomstpercentage van 57,3 procent. Maar dat kan de voormalige directeur van Straal niet weten, zijn (destijds draaiende) zender was tijdens de verkiezingsbijeenkomst in het raadhuis immers nergens te bekennen.
  Trouwens, nog een forum waar je in therapie kan: http://www.radioforum.nl/viewtopic.php?t=9188

    /   Beantwoorden  / 
 13. Slow Monkey

  @ Jan Demming:
  Ik hoor in mijn omgeving (keurig middeninkomen, meestal ras-Amstelveners, 25 tot 45 jaar) toch genoeg positieve geluiden. Daarom ook mijn vraag. Wellicht een idee voor de gemeente om hier nu eens echt onderzoek naar te doen. Ik ben geen tegenstander, maar als blijkt dat de Amstelvener er niet op zit te wachten moet de gemeente haar conclusies trekken.

    /   Beantwoorden  / 
 14. Jan Demming

  Ook ik zou een onderzoek (enquete)zeer op prijs stellen, maar vrees dat de gemeente daar niet aan zal beginnen. Het is immers een geweldig gezichtsverlies als blijkt dat het merendeel van de bevolking liever allerlei leuke recreatieve voorzieningen in de polder aantreft dan een golfcentrum voor een duidelijke minderheid. Voor de goede orde: het liefst zie ik de polder groen zoals die nu is, maar als het echt nodig is om die in een andere vorm te gieten, dan zou ik kiezen voor voorzieningen voor ALLE Amstelveners. Maar nogmaals, ik denk dat de plaatselijke politiek z’n vingers niet aan een enquete over het golfcentrum wenst te branden.

    /   Beantwoorden  / 
 15. Hans van der Liet

  Zwitserland wordt reeds prima bestuurd, daar zou mijn bescheiden politieke talent vergelijkbaar zijn met bier, dat naar München wordt gedragen……

    /   Beantwoorden  / 
 16. Hans van der Liet

  Hoewel de vergelijking niet helemaal opgaat: als we in Amstelveen een referendum/enquete zouden houden, of er hier een asielzoekerscentrum moet komen, laat zich de uitkomst wel raden. En toch, asielzoekerscentra zijn ook nodig. Dus is het heel wel denkbaar, dat het algemene belang zelfs niet strookt met de wensen van de meerderheid van de bevolking. Gek hè? Maar goed, dat we een gemeenteraad hebben, die het geheel overziet een een goede afweging kan maken. In het algemeen belang. Dat is levende democratie! Hoera!

    /   Beantwoorden  / 
 17. Jan Demming

  Voor de laatste keer… Inderdaad kan een gemeenteraad een goede afweging maken. Maar naar mijn mening is dat in dit geval niet gebeurd. En bovendien: wordt de aanleg van een golfcentrum genomen voor het algemeen belang? Mag ik even lachen?

    /   Beantwoorden  / 
 18. maurice van der bijl

  hallo slow monkey
  to chicken to come foreward!

    /   Beantwoorden  / 
 19. Paul

  Golfcentrum t.b.v. het algemeen belang!

  hahahahahah

    /   Beantwoorden  / 
 20. Hans van der Liet

  Tsja, gek hè? Het algemeen belang vereist, dat er voor elk wat wils is (we gaan voetbalfans ook niet naar Amsterdam sturen als ze een balletje willen trappen). Maar van golfers verlangen we, dat ze naar Abcoude moeten rijden?!?

    /   Beantwoorden  / 
 21. Jan Demming

  Een golfterrein is qua oppervlakte niet te vergelijken met een voetbalveld. Meneer van der Liet mag van mij ook golfen in Amsterdam bij Amstelborgh op hemelsbreed 9 km van Amstelveen. Of in Amsterdam Zuid-oost bij Golfclub Olympus (11 km), of bij Golfclub Sloten te Sloten (7 km), of bij Golfclub Ookmeer in Amsterdam (13 km), of bij de Amsterdamse Golfclub (19 km) of bij Golfclub Houtrak te Halfweg (18 km), of bij de Haarlemmermeersche Golfclub in Cruqius op 20 km.
  Zes golfterreinen liggen binnen een straal van 10 kilometer van Amstelveen en drie zijn er momenteel in ontwikkeling. Keus genoeg, zou ik zeggen!

    /   Beantwoorden  / 
 22. golffreak

  Yep, maar het liefst binnen de eigen gemeentegrenzen.

    /   Beantwoorden  / 
 23. Hans van der Liet

  Tsja, alleen hebben we niet slechts 1 voetbalveld in Amstelveen, maar TIENTALLEN voetbalvelden!!! En een golfterrein wordt dagelijks door vele mensen gebruikt. Voetbalvelden slechts een paar uurtjes in de weekends. Over nuttig gebruik van schaarse gronden gesproken! Ik ben overigens zelf geen golfer, maar een voetballer/scheidsrechter. Maar ik gun een ander ook graag zijn verzetjes, vandaar. En ik verlang niet, dat ze daarvoor eerst in de auto (milieubelastend) stappen richting de op 19 km afstand liggende A’damse Golfclub!

    /   Beantwoorden  / 
 24. A. Lert

  Je kunt ook met de fiets, maar daar is de doelgroep waarschijnlijk te Kakkerig voor. Gewoon je zakje met spulletjes netjes achterop de fiets. Dan komen de vervroegde pensionado’s rond de 50 en 60 ook gezond bij het golfterrein aan. Dat spaart pas echt het milieu en doet de geest deugt mijnheer Liet. Iedere vergelijking loopt mank op de gemakzucht waarmee onzalige plannetjes door een niet gerespecteerde elite worden doorgedrukt. Ook hier het geval!

    /   Beantwoorden  / 
 25. A. Lert

  Je kunt aan de zwakke verdediging van boevendien verkeerde argumenten gehanteerd door het CDA merken dat de toenmalige invloed van fractievoorzitter in Amstelveen, ene Balkenende, nog steeds in de bovenkamers van de huidige generatie dorpspolitici behorende tot deze stoffige partij opgeld doet. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald is helaas niet meer voor deze partij weggelegd, aangezien zij zich met haar ideologie voor 100 % thans in het ravijn bevindt.

    /   Beantwoorden  / 
 26. Jan Demming

  Als meneer Van der Liet een ander echt z’n verzetjes gunt, dan moet hij durven kiezen voor verzetjes voor IEDEREEN! In een reactie op het artikel ‘ChristenUnie trots op verzet burgers tegen golfbaan’(bijna onderaan deze pagina) citeer ik uit eerder gemaakte rapporten met allerlei voorstellen m.b.t. recreatiemogelijkheden. Daarin staan plannen waarmee ook Jan Modaal z’n hart kan ophalen.
  Wat die milieubelastende auto betreft: u denkt toch niet dat ook maar IEMAND op de fiets nar het eventuele golfterrein in de Bovenkerkerpolder zal gaan? Ten eerste past een fiets niet bij die tak van sport en ten tweede zie ik niet gebeuren dat een golfspeler z’n hele golfuitrusting met snelbinders op de bagaedrager bij elkaar probeert te houden. Bovendien, en dat zou u toch moeten weten, wordt er door alle overheden op aangedrongen om de auto niet voor korte afstanden te gebruiken. Schijnt zeer milieubelastend te zijn!

    /   Beantwoorden  / 
 27. De Groot

  Echt alles wordt uit de kast gehaald zeg. Ik denk dat die paar golfers die de auto pakken in geen verhouding staan tot de honderden mama’s die ‘s ochtends hun kroost op de stoepen van de Amstelveense scholen droppen met hun boodschappen-SUV. De tijd dat we golf als een elitaire sport konden betitelen ligt echt al een aantal jaren achter ons. Daarbij, met in het achterhoofd de vergrijzingsboom, is het niet eens zo’n gek idee om een golfbaan aan te leggen. Anders gaan ze toch maar rondhangen in de Albert Heijn bij het koffie-automaat. Voor Golf is in ieder geval meer beweging nodig dan koersbal. Slaan we nog twee vliegen in één klap ook.

    /   Beantwoorden  / 
 28. A. Lert

  Het gaat om het principe dat de gemeente al vooraf besluiten neemt die ‘ambtshalve’ nog even door de strotten van de (niet golfende) burgers moet worden gedrukt. Daarnaast is het zo dat het kwetsbare gebied waar het golfterrein is gepland ook een andere invulling, meer op algemeen maatschapelijk leest geschoeid zou kunnen krijgen (daar zijn namelijk termen voor), ware het niet dat diezelfde gemeente hierover al op voorhand een embargo uitgesproken heeft.
  Men wil het terrein realiseren punt uit.
  De schade is miskenning van het democratische besluitvormingsproces dat valide argumenten moet bevatten en deze zijn beslist niet royaal voorhanden. Amstelveen wordt dus NIET transparant bestuurd, anders lag het idee voor een golfcentrum allang in de prullenbak. Een zekere – slechts in zichzelf gelovende – politieke elite maakt hier de dienst uit en wordt op zijn wenken bediend door slaperige naapers uit de raad die het allemaal wel best vinden. Een golfterrein is namelijk weer iets nieuws en leidt de aandacht van de echte structurele problemen in deze zo prachtige groene? gemeente af. Wat betreft sportactiviteiten; deze zijn er in de gemeente en net daarbuiten in overvloed. Goed bereikbaar voor driewielers, fietsers, brommers en als het perse moet de auto. Wat betreft die schoolmoeders hebt u gelijk dat is te genant voor woorden, ook typisch Anstelveen.

    /   Beantwoorden  / 
 29. golffreak

  Beste A. Lert, voordat u zich een bepaalde houding aanmeet, een bepaalde indrukken heeft, zou ik u vriendelijk willen aanraden eens in de gemeente archieven te duiken, het idee van een golfbaan in Amstelveen is nu 21 jaar oud (1985) en naast Groenelaan 18 jaar oud (1988). Dus begrijp ik uw opmerkingen helemaal niet dat “de gemeente besluiten neemt die ‘ambtshalve’ nog even door de strotten van de (niet golfende) burgers moet worden gedrukt”. Men loopt al 2 decenia achter de feiten aan….

  Een men komt nu met 2 burgerinitiatieven die als window-dressing worden gepresenteerd als redelijk alternatief voor een golfbaan. Dit is -nogmaals- achter de feiten aanlopen.

  Enne, golf is alleen geen elitesport meer.

    /   Beantwoorden  / 
 30. Jan Demming

  In dat geval herhaal ik, speciaal voor golffreak, mijn reactie op het artikel ‘ChristenUnie blij met verzet burgers tegen golfbaan’ (zie elders op http://www.amstelveen.blog.nl. Ik wil verwijzen naar wijkblad de Gondelkoerier van augustus 1983 (let op: 23 jaar geleden) waarin in lees over de samenwerking tussen Amstelveen en een aantal andere gemeenten m.b.t. Groengebied Amstelland. “Voor Wester-Amstel, het deel tussen Amstelveen en de Amstel, wordt nu een deelplan ontwikkeld. Tegen de bebouwing van Amstelveen komt een gebied dat bedoeld is voor wat ‘intensieve recreatie’ wordt genoemd: bos, weiden voor sport & spel, speel- en kanovijvers, volkstuinen, wandel- en fietspaden.” En zo gaat het nog een poosje verder. Maar geen woord over een mogelijk golfcentrum. Bovenstaande gegevens werden destijds geleverd door de toenmalige dienst Plantsoenen, Sport, Jeugd en Recreatie (PJSR) van de gemeente Amstelveen.
  In de Gondelkoerier van augustus 1985 wordt opnieuw melding gemaakt over de plannen voor Groengebied Amstelland. “Een gedeelte van dat toekomstige recreatiegebied ligt ten oosten van Turfschip. Na een hoofdstructuur van aan te leggen wegen, paden, waterlopen en beplantingen, volgen later meer specifieke voorzieningen zoals een avontuurlijk speelterrein, dagkampeer faciliteiten en een fiets-crossterrein. Verder geven de plannen een bouwspeelplaats, picknickplaats, kwekerij, speelweide, trimbaan en een visplaats aan.” Opnieuw dus geen woord over een golfcentrum.
  Er zijn inmiddels ik weet niet hoeveel rapporten over Groengebied Amstelland verschenen en bijna evenveel zijn ook weer in het ronde archief beland. Maar als golffreak alleen de rapporten met plannen voor een golfcentrum serieus wil nemen, dan houd ik me bij de rapporten die ik u zojuist hierboven heb voorschoteld.

    /   Beantwoorden  / 
 31. paul

  al·ge·meen2 (bn.)
  1 alle personen betreffend => openbaar
  2 voor alle gevallen geldig => commuun, generaal, omnivalent, universeel; bijzonder
  3 het geheel betreffend, niet op details ingaand

    /   Beantwoorden  / 
 32. Hans van der Liet

  Meneer Lert, die gemeenteraadsleden, door u betiteld als een zekere – slechts in zichzelf gelovende – politieke elite, die zijn toch door het volk gekozen? Of zijn die benoemd door een of ander politburo in Moskou dan?

    /   Beantwoorden  / 
 33. Johan Th. Bos

  De kandidatenlijst, gekozen uit de grootste schreeuwers van het handjevol mensen dat een ledenvergadering bezoekt, wordt wel degelijk door een soort politbureau samengesteld. En uit die egotrippers mag de burger dan kiezen. Het zal misschien niet anders kunnen, maar verschrikkelijk namens de burgerij zitten die lui er dus ook weer niet. Wie er in de raad komen wordt door de hierbiven geschetste constructie in feite door een paar promille van de bevolking uitgemaakt.

    /   Beantwoorden  / 
 34. A. Lert

  Ik verwijs naar het eenvoudige maar goede antwoord van de heer Bos, dat moet voldoende zijn voor een wiskundige leek als de heer Van der Liet.

    /   Beantwoorden  / 
 35. Hans van der Liet

  Interessant, die minachting voor onze gekozen volksvertegenwoordigers. Vraag is: wat doen we aan deze misstand? Gemeenteraad maar afschaffen dan en de staat laten besturen door raden van boeren, arbeiders en soldaten? Ik sta open voor suggesties!

    /   Beantwoorden  / 
 36. Eelke

  Jongens wat een toon slaan jullie aan tegen elkaar. Loop eens wat vaker de polder in en snuif de frisse lucht op. Dit zeg ik trouwens ook steeds tegen mensen die het niet veel kan schelen. De geur, het licht, het uitzicht….. zegt meer dan duizend woorden. Succes allemaal, Eelke

    /   Beantwoorden  / 
 37. Slow Monkey

  Zo, mag ik weer eens cliché ingooien? De beste stuurlui staan immers aan wal. Ga dan zelf wat in de politiek doen als het je niet bevalt. Nee, wij Amstelveners kunnen alleen maar klagen en zeiken. Ik ben het ook niet eens met de dingen die ze daar allemaal doen aan de Poel, maar een beetje krediet verdienen ze zeker. Het lijkt mij namelijk niet gemakkelijk om zeurende bevolking te vertegenwoordigen.

    /   Beantwoorden  / 
 38. Johan Th. Bos

  Wij zeiken in elk geval niet anoniem. Het is redelijk gluiperig niet met open vizier te strijden. Ik de bladen worden geen ingezonden stukken opgenomen die anoniem zijn. Nou ja, bij hoge uitzondering, maar dan moet de iznender wel met naam en adres bij de redactie bekend zijn. Ik denk dat ik dat op deze site ook maar gaan doorvoeren. Ik erger mij mateloos aan mensen met een grote bek, die zich niet eens bekend willen maken.

    /   Beantwoorden  / 
 39. Jan Demming

  De reactie van Eelke klinkt een beetje gelaten. Ik maak uit zijn woorden op dat hij, zoals zo velen, de polder groen wil houden, maar dat hij van het hele gedoe een beetje moedeloos is geworden. Niet doen, Eelke. Als we de rechtste partijen – en daartoe hoort sinds de laatste gemeenteraadsverkiezingen in deze gemeente helaas ook de PvdA, tot inkeer willen laten komen dan moeten we, bij voorkeur vredelievend, keihard doorgaan met onze protesten. Ik durf je te verzekeren: die golfbaan is er nog lang niet!

    /   Beantwoorden  / 
 40. Hans van der Liet

  Waarom legt men zich niet gewoon neer bij het besluit van de gemeenteraad, het enige democratisch gelegitimeerde orgaan binnen onze gemeente?

    /   Beantwoorden  / 
 41. Burger

  Heer Bos,

  Heeft u er weel bij stil gestaan dat er ook inwoners zijn die zich aan u ergeren? Uw taalgebruik is voor een oud journalist nou niet bepaald aanbevelenswaardig voor onze jeugd…. En die loggen ook hierop in.

  Dus, laten we allen ons leven beteren.

    /   Beantwoorden  / 
 42. Jan Demming

  Volgens mij, meneer Van Liet, moet er ergens toch een verschil zijn tussen democratie en gekonkel. In dit geval zie ik dat verschil echter niet!

    /   Beantwoorden  / 
 43. Hans van der Liet

  Dat komt enkel en alleen, meneer Demmink, omdat de gemeenteraad, onze democratisch gekozen VOLKS-vertegenwoordiging, een besluit heeft genomen waar u het niet mee eens bent. Dat is zuur voor u, maar het is niet anders. Om dat dan meteen maar gekonkel te noemen, getuigt van weinig respect voor onze democratische besluitvormingsprocessen.

    /   Beantwoorden  / 
 44. A. Lert

  Kenmerkend voor dit soort debatten is dat partijleden zich zonder kritiek achter de zogenaamde ‘democratische’ besluiten van hun ‘democratische’leiders scharen bij gebrek aan een flinke en gezonde dosis zelfkritiek gebaseerd op (met de neus op de) feitelijke ervaringen die zowel raadsleden, gedeputeerden als Tweede kamerleden missen. In Nederland verschuilt men zich iets te makkelijk achter besluitvorming. En telkens heet het ‘officieel’ dat een namens ons vertegenwoordigende minderheid nu eenmaal de meerderheid weerspiegelt en dat dit dus logischerwijze vol automatisch in deze besluiten tot uitdrukking komt. Zo eenvoudig ligt het dus niet. De geachte afgevaardigden zitten te vaak en te hoog in hun ivoren torentje en spelen, mediamachtsgeil als zij nu eenmaal zijn een op zijn minst te bekritiseren democratische rol!

    /   Beantwoorden  / 
 45. René

  Ik denk dat het gros van de reactanten nog nooit op een golfcouse geweest is. Ik als niet golfer geniet van de mooie landschapsinrichting die zo een terrein opleverd. Rust die de fauna ten goede komt. Ik heb nimmer een omroep installatie of schreeuwend publiek kunnen waarnemen bij golf. Ik zou graag direct aan een golfterrein wonen. De mij bekende terreinen met aangrensende bewoning leveren de eigenaren van deze een meerwaarde voor de woning op. Of is men soms bang voor de hogere OZB aanslag? Waar men eerst over valt, valt men meestal later op. Ik zie de advertenties van de plaatselijke makelaardij al voor mij, openend: Half vriistaande woning of geschakelde villa (is rijtjeshuis) direct aan golbaan. Dit moet de egocentrische meningsvorming van enige tegenstanders strelen. Het is prachtig om op te scheppen over de frequentie van het maaien door de tuinman van de “achtertuin”. Voor een reactie te geven, bezoek eens een golfterrein. Er is geen grond om te protesteren als het ontbreekt aan kennis. Zoek geen argumenten bij het tegen zijn, maar beargumenteer waarom je tegen bent.

    /   Beantwoorden  / 
 46. René

  Geachte heer Burger, heeft u er weleens bij stil gestaan dat Johan Bos veel kan leren van de jeugd voor waar het betreft het taalgebruik.

    /   Beantwoorden  / 
 47. Jan Demming

  Ik heb wel degelijk respect voor een democratisch besluitproces, maar wordt dat ook zo genoemd als in de achterkamertjes en wandelgangetjes alvast afspraken worden gemaakt alvorens een nieuw college van b en w te vormen? Het is toch niet voor niets dat de VVD en PvdA na de verkiezingen gekozen hebben om nooit meer in het openbaar te onderhandelen? Hoe noemt meneer Van der Liet een dergelijke houding dan?

    /   Beantwoorden  / 
 48. A. Lert

  Overigens is/was het CDA daar ook niet vies van getuige enkele dossiers (o.a. kabelverkoop) uit het verleden. Weet u nog Van der Liet?: “Letter of intent”, een soort voorlopig (geheim) verkoopcontract (met nog niet helemaal droge inkt) dat via de pers opeens uit de hoge hoed kwam. Zelfs door de toenmalige Burgervader aanvankelijk binnenskamers verzwegen omdat dit schade zou
  (kunnen)berokkenen aan de zogeheten politieke integriteit van het college. Natuurlijk kun je daar gemakshalve overheenstappen als incident, niettemin zitten dit soort ‘incidenten’ kennelijk structureel ingebed in de bovenkamers van hen die zich kennelijk boven de massa verheven voelen en dit vertalen in de besluitvorming. Jammer dus dat de waarheid zo af en toe zo pijnlijk aan de oppervlakte ligt. Kortom: de ‘mantel der liefde’ is op sommige plaatsen toch iets dunner dan je denkt.

    /   Beantwoorden  / 
 49. Johan Th. Bos

  Hallo Burger, ik ben nog steeds journalist (hoe zo oud-journalist), schrijf nog voor tal van media en denk dat ik in taalgebruik de jeugd nog wel iets kan leren. Die wil dat waarschijnlijk niet, want is op stupide, bloedloze sms-taal overgestapt.

    /   Beantwoorden  / 
 50. Burger

  Geachte heer Bos,

  Des te meer reden dat u fatsoenlijk taalgebruik blijft bezigen.

    /   Beantwoorden  / 
 51. Johan Th. Bos

  Het fatsoen van de een is het onfatsoen van de ander. Ik vind mogelijk heel andere vreselijk onfatsoenlijk, zelfs schandalig, dan u.

    /   Beantwoorden  / 
 52. Burger

  Nah, Johan, op deze wijze is geen normaal gesprek met u te voeren. Het zo jammer dat u zich nu verlaagd tot het nivo van al die anderen die hier schelden. Ik had u redelijk hoog zitten, maar nu bent verworden dat een hoopje zielig oud-journalist die alleen maar op wraak en mopperen uit is. Jammer.

  Mij rest maar een ding: uw stukjes overslaan, iets wat ik anderen nu aanbeveel.

    /   Beantwoorden  / 
 53. Johan Th. Bos

  Vooral doen, zegt het voort. Zoals u weet, is iets verbieden of verketteren de beste vorm vam promotie. De verboden vrucht smaakt het lekkerst. Ik begrijp verder dat het u er meer om gaat hoe iets wordt gezegd dan wat er wordt gezegd. Dat vind ik toch lichtelijk zielig. Maar ik zal u geen ‘zielig hoopje’ noemen, zoals u mij. Zover reikt mijn onfatsoen nou ook weer niet. Waarmee opnieuw is bewezen dat – ik zei het al – het fatsoen van de een het onfatsoen van de ander is.

    /   Beantwoorden  / 
 54. Hans van der Liet

  Maar voor de GR-verkiezingen van maart was toch al duidelijk welke partijen voor en welke tegen de golfbaan waren? Waarom heeft het volk dan de pro-partijen niet een genadeloze afstraffing gegeven? Ik denk dat stiekem de meerderheid van het stemvolk toch voor de golfbaan is.

    /   Beantwoorden  / 
 55. Johan Th. Bos

  Het volk dat op landelijke partijen stemt, doet dat doorgaans gewoon op landelijke issues. Holt achter de voormannen en – vrouwen daarvan aan. Wie weet er nou wat zich in dat huis aan Poel afspeelt? Wie kent de lokale partijprogramma’s? Toch geen hond. Ik kom nooit iemand tegen in de kroeg die ook maar iets weer over de lokale – veelal inferieure – voorkeuren van die landelijke partijen. Meestal weten de nauwelijks hoe de burgemeester heet. Daar verkijken de politieke hobbyisten zich vreselijk op. Inwoners worden pas wakker als er zo ongeveer al een golfbaan in hun achtertuin ligt. Dat vindt de politiek prima, want als met te vaak wakker wordt krijg je toestanden zoals bu met de burgerinitiatieven. En dat moeten wij niet hebben natuurlijk. ‘Gaat u maar rustig slapen,’ blijft het devies. En helaas doet men dat ook in deze slaapstad.

    /   Beantwoorden  / 
 56. Hans van der Liet

  Slordig hoor, dat men onze verkiezingsprogramma’s niet leest. Niet echt verantwoordingsvolle burgers, als ik u moet geloven. Ik denk echter dat het anders zit: de gemiddelde kiezer vertrouwt op de grote partijen en denkt: bij de mensen van die partijen zijn onze belangen in goede handen! Nu blijkt, dat u niet alleen minachting heeft voor de lokale politici, maar ook nog eens het volk voor dom en lui verslijt. Mijn ervaring is: de kiezers weten meer dan menigeen denkt.

    /   Beantwoorden  / 
 57. Johan Th. Bos

  Nou, dat laatste valt mij in de wijken en onder de mensen niet op. Ik spreek zelfs met mensen in verenigingen wier belangen in het geding zijn bij gemeentelijke beslissingen en absoluut niet weten in welk stadium zulke besluiten verkeren, wat er precies aan de hand is, hoe de diverse politieke partijen erover denken etc. Sterker nog: zij weten niet eens het verschil tussen een ambtenaar en een wethouder. Ze hebben het over ‘de gemeente’ ofwel: zullie. Ik vrees toch dat u in de beperkte box van uw politiek engagement zichzelf als norm hanteert. Dat mensen die programma’s niet lezen, ligt voor de hand. Ik moet het wel doen en kom er bijna niet doorheen. Bovendien zijn het doorgaans loze beloften, die niet langer standhouden dan de verkiezingscampagne. Voor een beetje macht zijn de meeste politici bereid elk principe te verloochenen. Dat onze belangen bij de (!) grote partijen in goede handen zijn, gelooft natuurlijk geen redelijk denkend mens. Kiezen is gokken. Nee, ik heb geen minachting voor het volk, dat maakt u ervan. Maar ik kan niemand kwalijk nemen dat hij het gedrukte verkiezingsgeneuzel niet diepgaand gaat bestuderen.

    /   Beantwoorden  / 
 58. Hans van der Liet

  Ik heb niet geschreven dat u het volk minacht, ik heb geschreven dat u ze voor dom en lui verslijt! U verdraait mijn woorden!

    /   Beantwoorden  / 
 59. Johan Th. Bos

  Nou, ik verslijt jet volk ook niet voor dom en lui. Maar het volk heeft wel wat anders te doen dan die onleesbare stapels papier te lezen, waarvan de inhoud na de verkiezingen niets meer waard is, omdat het dan alleen nog om de macht gaat: meeregeren met wie dan ook en koste wat het kost. Alle prioncipes zijn daarvoor wisselgeld. Het CDA kun je zelfs geen christelijke partij meer noemen, hooguit een gezelschap met vage religieuze noties, waarin dus ook voor islamieten en atheisten plaats is als kamerleden. RDA is al een heel wat betere naam. Waarom eigenlijk niet gewoon DA, net als die andere drogisterijclub?

    /   Beantwoorden  / 
 60. Hans van der Liet

  U schrijft: “dat onze belangen bij de grote partijen in goede handen zijn, gelooft natuurlijk geen redelijk denkend mens”. Maar hoe verklaart u dan, dat zoveel mensen op die grote partijen stemmen? Masochisme?

    /   Beantwoorden  / 
 61. it's me

  Nop, verstandige

    /   Beantwoorden  / 
 62. benji

  Als men de plannen goed bekijkt van deze nieuwe golfbaan
  kom je toch gauw tot de conclusie dat deze niets toevoegt
  aan de gemeente Amstelveen ( let op het is maar een 9 holes baan). Het is meer een uitgebreid borchland. Er zijn rond Amstelveen veel betere en uitgebreidere banen. Nu roept Golfdrome dat dit een unieke baan wordt en dat wordt het ook want er bestaat geen vreemdere indeling dan deze baan in Nederland. Maar de gemeente zal en moet een golfbaan hebben. Niet dat ik tegen een golfbaan ben maar laat de buurt hier overbeslissen. Het lijkt mij toch een kleine moeite om een onderzoek te doen in de betreffende buurt en dan weet men meer dan me nu weet
  dit houdt in rekening houden met je inwoners wat de uitkomst ook mag zijn.

    /   Beantwoorden  / 
 63. Johan Th. Bos

  Ze zijn als de dood voor een onderzoek. Waarom eigenlijk geen referendum?

    /   Beantwoorden  / 
 64. Hans van der Liet

  Wel, meneer Bos, ik zal u uitleggen waarom we geen referendum doen. U heeft herhaaldelijk geconstateerd dat het Amstelveense stemvolk niet zo intelligent is. Want steeds weer lopen ze achter de grote partijen aan. Steeds weer herkiezen ze de CDA-, PvdA- en VVD-mensen aan de schakels van de macht. Dat wordt door u herhaaldelijk aan de kaak gesteld, want we worden volgens u door die politici consequent besodemieterd. Die redenering volgende, is het niet verstandig om een referendum te houden over golfbaan ja of nee, want waarom zou het stemvolk daar dan opeens wel verstand van hebben?

    /   Beantwoorden  / 
 65. Hans van der Liet

  Trouwens: als we steeds de omwonenden laten beslissen over wat er wel of niet mag komen, dan kunnen we in Nederland nergens meer vuilnisbelten, asielzoekerscentra en kerncentrales neerzetten. Dat heet het NIMBY-effect! (not in my backyard)

    /   Beantwoorden  / 
 66. benji

  geachte heer van de Liet, mag ik u laatste opmerkingen toch als minachting beschouwen voor de kiezer in het algemeen en de bewoners in wijken in het bijzonder.U benaderd het wel heel simpel 1 keer in de 4 jaar kiezen en voor de rest nergens mee bemoeien dat regelen wij. Natuurlijk heeft u grote moeite met een referendum want vaak blijkt dat de keizer dan genadeloos de “handje klap” politiek terug fluit.
  U kan toch moeilijk stellen dat de politiek na de verkiezingen een vrijbrief hebben gekregen om maar in een kleine club te doen en laten wat hun goed dunkt en niet tijdens deze periode rekening te houden wat er in deze gemeente of wijken onder de bewoners leeft.

  Dit heet volksvertegenwoordiging

    /   Beantwoorden  / 
 67. A. Lert

  Van der Liet,

  U erkent hiermee de onmacht van de politiek, democratie te delen zoals een democratie betaamt. U en de Uwen leveren in zekere zin de bouwstenen voor de (voor een deel al gevestigde) dictatuur aan. N.b.: de eenzijdige decreten van dit Kabinet zijn een ieder de laatste jaren wel duidelijk geworden daar kan niemand om heen.

  Het wordt nu hoog tijd voor een gezondere tegenstroming die u en de uwen hopelijk iets bewuster maakt van de feitelijke waarde van uw maatschappelijke positie daar waar het serieuze beslispunten betreft. Het gebrek aan empathie, inzicht en visie wordt nog eens bevestigd aan de hand van de door u aangereikte NIMBY casus. Wat wilt u eigenlijk met deze appels met peren vergelijking? Waar blijven we als we Schiphol moeten verplaatsen vanwege het belang van omwonenden vanwege toenemende geluidsoverlast?? Ook zo iets.

  Ooit zei vrm. Premier (ING) Kok dat Nederland Juridiseert en heeft om die reden commissies aan het werk gezet om te zien of besluitvorming soepeler kon. Hij bedoelde: “Kan de inspraak over grote projecten niet anders vanwege de vertraging die nu eenmaal in zorgvuldige besluitvorming ingebakken zit”. En hier zitten we dus met een gewetensconflict. M.a.w. wat is het middel van de inspraak (Awb, verordeningen, etc) ons nog waard?

  Amstelveen loopt zelf al jaren te koop met participatie-trajecten die de focus van het gemeentebestuur op besluitvormingstrajecten zouden moeten scherpen. En nu het er dus opaan komt, telt dat niet (meer) en moeten betrokkenen zich maar juridisch conform gedragen. Okee kan!
  Maar wees dan duidelijk en zeg dan we hebben die participatieverordeningen nu eenmaal voor niets, alleen voor de show om te maskeren dat wij (gemeente) het liefst onze eigen weg gaan. Schaf deze verordeningen dan subiet af, dan blijft het enigszins zuiver. Betrokkenen en belanghebbenden zien elkaar dan bij behandeling bezwaar en later beroep. Zo wil de rechter het ook, die kan niet werken met halfbakken participatie.

    /   Beantwoorden  / 
 68. Johan Th. Bos

  Van mij hoeft een referendum niet, maar je zou dan eens los van de politiek kunnen constateren hoe de bevolking erover denkt. En dat kan heel anders zijn dan de partijen wensen, zoals we zagen bij het referendum over de Europese ‘grondwet.’

    /   Beantwoorden  / 
 69. Hans van der Liet

  Voor “Volksbefragungen” hebben we de vierjaarlijkse verkiezingen, meneer Bos. We willen de eenvoudige burger niet teveel vermoeien met allerlei moeilijke referenda die hij/zij, gelet op het door u veronderstelde geringe denkvormogen van de kiezer, toch niet kan bevatten.

    /   Beantwoorden  / 
 70. benji

  Geachte heer van der liet, ik krijg nu echt de indruk dat u er niet meer uitkomt, Maar dat verbaasd mij ook niet van een partij die denkt dat een 9 holes golfbaan Amstelveen Internationale Allure Zal geven. Hoezo we hebben ons in de materie verdiept in en in triest.

    /   Beantwoorden  / 
 71. Johan Th. Bos

  Ja, natuurlijk: eenmaal in de vier jaar mag de burger kiezen uit pakketten valse beloften. Stel je voor dat hij tussentijds nog eens wat mocht zeggen. Dan krijg je die ellende als met de Europese grondwet, waarbij het volk dus toch kennelijk iets anders wilde dan de politiek. De oplpssing is dus vooral niet vragen wat het volk wil. Hoezo volksvertegenwoordiging?

    /   Beantwoorden  / 
 72. A. Lert

  Precies, zo wil de politiek het!
  Ook de ‘persvrijheid’ (een probaat middel om de democratie te knevelen) is zo langzamerhand naar de kloten aangezien ook in Nederland politiek en pers met elkaar veelvuldig het bed delen. Dat kun je iedere avond zien en horen als de knop van de TV niet uitzet. Altijd dezelfde mensen met dezelfde woordjes.

    /   Beantwoorden  / 
 73. A. Lert

  dat uw chef Balkenende, niets liever gewild had dan dat het “domme” volk voor zijn Europa-politiek zou hebben gestemd. Slechts schoorvoetend kwam Balkenende tot de slotsom dat hij de stem van het volk diende te “respecteren”, ook al ging dit niet bepaald van harte. Hieruit blijkt dat machtspolitiek een ziekelijke uitwerking heeft met alle schadelijke gevolgen voor de politiek van dien. Er zijn voorbeelden te over hoe het mis kan gaan, zoals de kontkruiperij bij Bush in de Irakaffaire om het baantje voor de Hoop-Scheffer te kunnen bemachtigen (Belangrijk voor Nederland, hoezo?). Respect voor een groot deel van ons volk dat voorzag dat je je in Irak in een wespennest zou steken? Geenszins! Het zwakke van het zichzelf vernederende CDA is foute besluiten niet te kunnen toegeven. En dan maar blijven zeuren over Christelijke ethiek, bah! De tot dwaze normen verworden waarden, dat zijn het!

    /   Beantwoorden  / 
 74. benji

  heren, laat de landelijke politiek hier maar even buiten
  in Amstelveen hebben de partijen zich gevonden in een
  megaloman denken over een 9 hols golfbaan met min- achting voor de inwoners dat is het punt. Maar dat hoeft ook niemand te verbazen na een (emotienele dode) fontein en een debacle van verhuur in het stadshart. We gaan lekker
  door want aan het eind wacht toch de borrel weer. Dit geldt trouwens niet alleen voor het CDA maar ook voor meerdere
  partijen. Het is eigenlijk erg triest gesteld met het jongentje of meisje dat zo nodig het braafste wil zijn in Nederland

    /   Beantwoorden  / 
 75. benji

  hoewel ik pas geboren ben in 1983 wil ik toch deze discussie afsluiten met de woorden:

  Beste inwoners van Amstelveen u kunt gerust gaan slapen de gemeente waakt over U.

    /   Beantwoorden  / 
 76. Hans van der Liet

  Grappig, ik lees net vandaag weer in de Volkskrant dat Nederland in de Top 5 staat van landen met de grootste persvrijheid. Meneer Lert, haal uw kop eens uit het zand!

    /   Beantwoorden  / 
 77. Johan Th. Bos

  Nou, ik heb me nooit verleid gevoeld – als journalist – om met de politiek welk bed dan ook te delen. Zou dat – eerlijk gezegd -als zij mij had verleid wel eens met een individuele politica hebben gewild, maar dat had dan weer niets met haar politieke denkbeelden te maken…En het zijn zondige denkbeelden, mijnerzijds, ik geef het toe.

    /   Beantwoorden  / 
 78. Lert Fontein

  Ik ben benieuwd waar de naam “Lert” vandaan komt die ik tegenkom in de antwoorden hierboven, no. 29, 32 en 34.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Lert Fontein

   Hier boven zie je veel keren aangegeven A. Lert.
   Dat is dan kennelijk iemand die zich kenbaar maakt met een variant op >alertLeeneend< te schrappen; dan houd je Lert over. Zo is het gekomen.

     /   Beantwoorden  / 
 79. Lert Fontein

  In mijn reactie hierboven is een deel van de tekst weggevallen bij de actie >Reactie plaatsenalerteend< geschrapt; dan houd je Lert over. Zo is het gekomen. Zij vond dat beter dan Leen zoals de roepnaam dan dikwijls wordt.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.