Gejuich in de wijk…

Drie maanden nadat zij zijn aangetreden, gaan drie van de vijf wethouders (Pols, Tabak en Groot) maar eens de wijken in. Zij willen graag in contact komen met de mensen voor wie zij werken, meldt de gemeente. Blijkbaar hadden zij die contacten in de samenleving dus niet toen zij hun politieke standpunten verkondigden in de verkiezingstijd, op basis waarvan zij hun baan kregen.

Nú pas komen zij er aan toe eens na te gaan of wat zij allemaal hebben geroepen en inmiddels in een collegeprogramma staat ook enigszins leeft bij de bevolking. Als een wethouder alsnog eens afdaalt naar het gewone volk is dat blijkbaar groot nieuws, want de gemeente komt dan steevast met een persbericht. Zij heeft nu aangekondigd dat het eerste bezoek van het drietal op 4 juli zal zijn. Het trio trekt dan naar Randwijck. Van 15.15 tot 17.00 uur, minder dan twee uur dus. Nou, nou, tel uit de winst voor de wijk.

De ervaring leert dat zo’n formeel bezoekje niets oplevert. Althans niet voor de burgers. Men drinkt een glas, doet een plas en alles blijft zoals het was. Maar het gaat om het gebaar. De autoriteiten ruiken in een vlaag van ultieme neerbuigendheid even aan het volk in de wijk. Wijkplatform, wijkconciërge, opbouwwerker en waarschijnlijk nog een blik andere vrijgestelden leidt het clubje bestuurders rond. Er zal ‘aandacht zijn’ voor het wijkgebouwtje De Laagte, de verkeersdrukte op sommige wegen, de Michiel de Ruyterschool en speelveld Jacob de Graeflaan. Aandacht. Nou en? Wat schiet de buurt daarmee op. Als een bestuurder zegt: ‘het heeft onze aandacht’ betekent dat in gewoon Nederlands: ik heb uw gemekker gehoord en wil niet onbeleefd zijn, maar het interesseert mij de facto geen moer. Veertien dagen na Randwijck krijgt Bankras/Kostverloren het hoge wijkbezoek over zich geen. Ook daar maar twee uurtjes. Wat zullen de bewoners er juichen.

Lees ook:Hans de Bie over straatnamen bij platform Randwijck
Lees ook:Gemeenteraad bezoekt Randwijck
Lees ook:Bestuurlijk rondje Randwijck ‘geslaagd’
Lees ook:Lezing over verzetshelden in Randwijck
Lees ook:Dom 66

15 reacties op “Gejuich in de wijk…

 1. Joan

  Babies binnenhouden dus. (Anders gaan ze die ook nog zoenen.)

    /   Beantwoorden  / 
 2. Hans van der Liet

  En als ze lekker in het gemeentehuis blijven zitten, dan heet het weer, dat de arrogante bestuurders de confrontatie met de burger schuwen. Sommige mensen zijn moeilijk tevreden te stellen………..

    /   Beantwoorden  / 
 3. Johan Th. Bos

  Nee, nou wordt ie lekker zeg. In minder dan twee uur willen de wethouders even een wijk ‘doen’ om als bestuurders te weten te komen wat de bestuurden wensen, zeggen ze zelf. Het was beter geweest als ze dat voor de verkiezingen hadden geweten. Nu zijn de kennelijk gekozen op basis van verkiezingsprogramma’s, waarvan ze niet wisten of die strookten met wat onder de bevolkingf leeft en hebben ze vervolgens ook een collegeprogramma met de natte vinger gemaakt. En ja hoor, eindelijk trekken zij vanuit hun ivoren toren een paar uurtjes de wijken in om alsnog even naar de burgers te luisteren. Niet dat het wat uitmaakt, want hun regeringsprogramma staat al vast. Het is misschien aardig voor de foto of zoiets. De majesteiten begeven zich zomaar onder het volk. Ta laat en te weinig.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Hans van der Liet

  Het CDA heeft in Bovenkerk, Westwijk/Middenhoven en in Nes a/d Amstel openbare bijeenkomsten gehouden in de aanloop naar de verkiezingen. Daar konden de mensen naartoe komen om hun grieven, wensen en ideeën kenbaar te maken. Dus: op tijd en genoeg, dunkt me!

    /   Beantwoorden  / 
 5. Johan Th. Bos

  Het gaat hiet niet over het CDA dat in de verkiezingstijd de wijken introk (logisch dan moeten politici met koze beloften weer voor vier jaar het mandaat van de kiezers winnen), maar om wethouders die zelf zeggen nu eindelijk eens ‘in contact willen komen met de burgers.’

    /   Beantwoorden  / 
 6. Hans van der Liet

  De wethouders waren allemaal ook aanwezig op de verkiezingsbijeenkomsten die door de diverse partijen werden gehouden. Te suggereren dat ze nu pas in contact komen met de burgerij is onwaar en tendentieus.

    /   Beantwoorden  / 
 7. Johan Th. Bos

  Verkiezingsbijeenkomsten? Daar vind je alleen mensen die niog wat verwachten van de politiek. een klein clubje, niet de gewone Amstelvener in zijn wijk. Dat geven de wethouders blijkbaar zelf toe als ze nu die wijken intrekken om contact te krijgen met de bestuurden. Dat hadden / hebben ze blijkbaar nog niet. Ze zijn allemaal uit een ivoren toren o0p hun zetel terecht gekomen. Misschien is Jan van Zanen intussen, na korte tijd, wel degene die de meeste contacten in der stad heeft opgebouwd. Maar ook dat weet ik niet zeker. Maar verkiezingsbijeenkomsten, waar praatjes voor de vaak worden afgestoken, kom daar nou niet mee aan als toppuny van contact met de bevolking. Dat zijn reclamemeetings.

    /   Beantwoorden  / 
 8. Hans van der Liet

  Misschien zouden de gewone Amstelveners toch eens naar die bijeenkomsten toe moeten komen. Dan hoeven ze later niet zo te klagen, dat er weer eens iets is besloten waar ze niet in zijn gekend.

    /   Beantwoorden  / 
 9. Johan Th. Bos

  Aha. Dus de burgers moeten, zoals vanouds, naar de bestuurders komen. Terwijl die wethouders nou juist pretenderen eindelijk eens naar de burgers te gaan. Mozes en de berg, weet je wel.

    /   Beantwoorden  / 
 10. Wokkel

  Volgens mij woont Tabak zelfs in J. de Graefflaan. En nu is ze dus op werkbezoek geweest? Doe je gordijnen eens open.

    /   Beantwoorden  / 
 11. Hans van der Liet

  De wethouders pretenderen niet slechts naar de burgers te gaan: ze doen het ook!

    /   Beantwoorden  / 
 12. Johan Th. Bos

  Eindelijk. Nu ze wethouder zijn. Ze hadden al eerder moeten weten wat er bij de burgers leeft. Beetje laat, na die verkiezingen en baantjesuitdelerij.

    /   Beantwoorden  / 
 13. Hans van der Liet

  Zoals gezegd, ze traden ook ruim voor de verkiezingen al in contact met de burgerij (Bovenkerk, Nes a/d Amstel, Keizer Karelpark, Waardhuizen/Middenhoven). Een indrukwekkende lijst. Voor 1 wethouder (dhr. Groot).

    /   Beantwoorden  / 
 14. Johan Th. Bos

  Laat maar. Dit wordt oeverloos. Ga lekker door met uw blinde propaganda voor het CDA. Heb ik niks tegen. Bij de volgende verkiezingen gaat natuurlijk ook weer iedereen die op een baantje uit is even de wijken in. Om zijn propagandaverhaal te houden. Dat is niet wat ik worteling in de burgerij noem. Wat daat echt speelt, moeten ze nu – ook naar EIGEN zeggen – nog onderzoeken. Vandaar dus die wijkbezoeken. Ze zeggen het ZELF.

    /   Beantwoorden  / 
 15. Hans van der Liet

  Het ronkende verslag van het wijkbezoek van 18 juli, dat heden op de Amstelveense website verscheen, zullen we dus ook maar weer met de nodige porties zout nemen……..

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.