Overbodig

(Door Johan Th. Bos)

Het kan dus altijd nog erger. Na vier decennia de lokale politiek te hebben gevolgd, denk je alles wat die aan ontluistering kan bieden wel te hebben meegemaakt. Nee dus. De nieuwe collegecoalitie zorgde voor een historisch dieptepunt. Een aanfluiting voor alles wat ook in de verte nog maar iets met democratie heeft te maken. De als coalitieleider fungerende fractievoorzitter van de VVD, Hans Bulsing, maakt er geen geheim van de voorkeur aan geheimzinnigheid te geven. Zijn schaamteloze pleidooien voor gekonkel in achterkamertjes blijkt een virus dat ook PvdA en iets minder het CDA heeft aangetast.

Bulsing heeft een langdurige carrière bij de politie achter de rug. Dat die van Amstelveen het liefst een politiestaat maakt is dus waarschijnlijk te wijten aan ernstige beroepsdeformatie. Een gehandicapte daarom. Maar dat de van kretologie over ´een sociale stad´ vergeven PvdA zich door dictator Bulsing laat dresseren is aan de weer voor vier jaar op een zijspoor gezette kiezers niet te verkopen. Dat PvdA-fractiebaas Gerben Drost nog steeds meent dat wel te kunnen, bewijst hoe ver hij van de realiteit des burgers afstaat, die overigens toch al moeilijk tot het raadhuis doordringt.

De raadsvergadering waarin het ´politieke programma´ van de verse coalitie zou worden besproken, werd een genante vertoning. Een schandelijke minachting van de kiezers. VVD, PvdA en CDA weigerden ook maar enigszins inhoudelijk op door andere partijen aangedragen suggesties in te gaan. Zij blokkeerden het debat met dezelfde eensgezindheid die de oppositie toonde om enige beweging in het machtsblok te krijgen. Alles wat Bulsing op elk amendement als commentaar kon bedenken was dat hij het ´overbodig´ vond. Zonder er ook maar het begin van argumentatie voor aan te voeren. Zelden heeft de regenteske arrogantie in de lokale politieke gelederen zo fnuikend toegeslagen als nu. Dat de voor de VVD kenmerkende hooghartigheid nu ook zonder schaamte door CDA en PvdA wordt uitgedragen, versterkt misschien het gevormde machtsblok, maar is rampzalig voor de verhouding tussen bestuurders en bestuurden.

In het doorgeschoten dictatoriale denken past dat van het nieuwe college waarschijnlijk geen of weinig openheid is te verwachten. De twee VVD-wethouders hebben daar in elk geval van huis uit een broertje aan dood. Joss Tabak was ooit eerder collegelid en manifesteerde zich toen als Miss Dichte Deur. Ik vrees dat haar partijgenoot Frans Hellendal – getraind in de sterk verrechtste liberale fractie – ook de achterkamer eert. Zouden wethouders van PvdA en CDA de kans krijgen nog enige openheid naar bevolking en media te betrachten? Niet als zij al zijn besmet door hun politieke filiaalhouders. Drost heeft laten weten liever ´nooit meer openbaar te onderhandelen´ over zoiets wezenlijks als de vorming van een college. Waar dan in hemelsnaam nog wel over? Hij en Bulsing lijken een eeneiige politieke tweeling. Openbaarheid is ´poppenkast, ´ vindt Drost. Zonder door te hebben dat hij zelf intussen de Jan Klaasen van de gemeenteraad werd.

Het worden vier moeilijke jaren voor Amstelveen, met een nagenoeg failliete democratie. Met

hooghartigheid als handelsmerk van de VVD en haar christen- en sociaal democratische makkers. Democratie? ´Overbodig, ´ zou Bulsing zeggen.

Johan Th. Bos

Lees ook:PvdA: ‘wij gaan nooit meer openbaar onderhandelen’
Lees ook:Gekonkel
Lees ook:Te laat
Lees ook:Capaciteiten
Lees ook:Nieuwe coalitie tekent zich af in lijsttrekkersdebat

3 reacties op “Overbodig

 1. G. van Hainault

  Zwakke politiek wordt vooral in de hand gewerkt door de massa, die het immers veel te druk heeft met zichzelf zoals ook de politici die de beeldvorming (het plaatje) belangrijker vinden dan de inhoud. (lees Tjeenk Willink vice-voorzitter van de Raad van State). Deze wisselwerking kan slechts worden doorbroken door binnen de democratische procesorde doorwrochte valide argumentatie op wijsheid gebaseerd het leidmotief te laten zijn voor het denken en handelen, het liefst in deze volgorde en dan ook nog door gezaghebbende personen met visie als het even kan. Alleen dat dwingt respect, gezag en uiteindelijk dus steun af. Of de ‘zaak’ wordt beslecht in achterafkamertjes is minder relevant (wat is openbaarheid?), uiteindelijk moet men er toch mee naar buiten en vindt daar de politiek/maatschappelijke (eind)afrekening plaats. Angst is dus een slechte raadgever en struisvogels zijn er – zelfs – in dit kleine landje meer dan genoeg.

    /   Beantwoorden  / 
 2. dorien mijksenaar

  Natuurlijk was het genant mee te maken hoe de politieke agenda geen inhoud mocht krijgen tijdens een openbaar debat.Jammer dat er niet een zaal vol kiezers zit, die kunnen horen dat verkiezingsleuzes hol klinken als ze niet ingevuld worden. Voor rechtgeaarden PVDA-ers moet het een verdrietige avond geweest zijn, maar ook in de VVD kringen heerst verdeeldheid, niet alleen landelijk, zoals nu blijkt.
  De oppositie zal komende jaren gebruik moeten maken van haar recht op openbaring en doorzichtigheid van beleid, dat betekent dat er veel doorgevraagd zal moeten worden naar werkelijk beleid. Maar er zitten veel nieuwe mensen die het enthousiasme en de kracht van de reeds gesettelde raadsleden zullen oppeppen, reken daar maar op.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Hans van der Liet

  Failliete democratie, toe maar. Klinkt wel mooi, maar strookt niet met de werkelijkheid. De Amstelveense demoratie leeft. Het is de oppositie die, uit woede over het buiten de boot vallen bij de college-onderhandelingen, op zinloze wijze probeert wat stokken tussen de wielen van de goeddraaiende machine van PvdA, VVD en CDA te steken.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.