Nieuwe coalitie, oude leugen

(Johan Th. Bos)

Van een overmaat aan creativiteit kan de nieuwe coalitie die Amstelveen moet gaan besturen niet worden beschuldigd. VVD, PvdA en CDA gebruikten de smoes die ik had voorspeld om uitbreiding van het college met een extra wethouder te verdedigen. Mijn voorzegging berustte niet op profetische gaven of helderziendheid, maar gewoon op historisch inzicht. Op decennia ervaring met de onwaarachtigheid van politiek.

Onder aanvoering van de VVD bleek in Amstelveen de plotseling sterk gestegen dan wel verminderde bestuurlijke werkdruk – die respectievelijk tot een wethouder meer of juist minder leidde – altijd wonderwel samen te vallen met politieke eisen van nieuwe coalities. Hoe vaak heb ik de leuterverhalen nou al niet voorbij horen komen. Er waren jaren van enorme expansie voorbij en dus kon een kleiner team het wel aan. En vier jaar later was er dan opeens weer zo vreselijk veel te doen dat er noodgedwongen weer een wethouder bij moest. Zowel het een als het ander was gelogen. Een partij wilde politieke winst verzilverd of bloed voor het verlies van een coalitiegenoot zien. Of er moest om een op een meerderheid steunend college te kunnen formeren een partij tot deelname worden verleid. Dat laatste is nu ook weer gebeurd. PvdA en VVD hebben samen 17 zetels, net geen meerderheid. Daarom moest het CDA, dat had verloren, er bij worden gesleept. Want de VVD wilde in elk geval voorkomen dat GroenLinks en D66 zouden doorregeren.

Waarom vertellen de coalitiepartners dat niet gewoon en komen zij met de zo langzamerhand toch aardig versleten geraakte leugen van de extra werkdruk? Omdat zij kennelijk een hekel hebben aan transparantie. De kiezer kan vier jaar lang weer worden gemist als kiespijn en moet zich niet gaan verbeelden recht te hebben op de waarheid. Nergens regeert de leugen zo dominant als in de lokale politiek. Daar ben ik wel aan gewend. Maar waarom nou weer hetzelfde gelul als tien, twintig of dertig jaar geleden. Ook liegen mag van tijd tot tijd wel eens worden geïnnoveerd. Dat de nieuwe coalitie daar niet toe in staat blijkt, verraadt een ernstig gebrek aan creativiteit. Een beetje politicus moet toch met een stalen gezicht de ene verse onwaarheid na de andere uit de mouw kunnen schudden. Het is zijn vak. Of zijn betaalde hobby.

Lees ook:FNV: ‘KLM moet investeren in personeel’
Lees ook:Capaciteiten
Lees ook:Ook Burgerbelangen in college
Lees ook:Nevenfuncties
Lees ook:Wij zullen doorgaan

3 reacties op “Nieuwe coalitie, oude leugen

 1. Pim Bliek

  Zo langzamerhand begint je geschreeuw over de coalitie erg verzuurd en niet meer zo gefundeerd over te komen. Het cynisme druipt er vanaf. Kun je dan echt niets opbouwends meer verzinnen?

  Kortom: waar komt deze zuurheid vandaan? Want dat kan gewoon niet alleen van deze coalitievorming komen. Dus, wat zit er nog meer voor (oud) zeer?

  Misschien moet U daar eens eerlijk voor uitkomen?

  ;)

    /   Beantwoorden  / 
 2. Johan Th. Bos

  Maar ook dat is geen antwoord op mijn vraag, c.q. constatering. Nee hoor, ik ben helemaal niet verzuurd. Heb geen oud zeer, want ik heb geen enkele politieke voorkeur. Ik kijk alleen van de tribune naar het het bedrog dat tot propfessie of hobby is verheven door sommigen. En lach om de uitgekraamde onzin. Dat ik geen vertrouwen heb in de politiek is niet uniek. De niet stemmers, zoals ik, hebben een fors – misschien wel het grootste – marktaandeel. Waaro, zou dat zou toch zo zijn? Democratie betekent dat je zelf mag kiezen door wie je belazerd wenst te worden. Meer niet, helaas. En de coalitieonderhandelingen hebben dat opnieuw bewezen.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Beitertje

  Naar wij vernomen hebben is hem het proces van heimelijke College vorming in Amstelveen zo goed bevallen dat hij zich bij de AIVD als ‘under cover’ heeft aangemeld.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.