Gekonkel

“Wij willen van onze kant de normale openheid betrachten,” zei lijsttrekker Hans Bulsing van de VVD in de eerste ronde van de openbare collegeonderhandelingen. In liberale kring hebben de begrippen ‘normaal’ en ‘openbaar’ blijkbaar een merkwaardige inhoud. De burgers die naar het raadhuis waren gekomen, kwamen voor een theaterstukje. Het nieuwe college van VVD, PvdA en CDA was tijdens het weekend al in het geheim in elkaar getimmerd.

Ook de afwerking van het meubelstuk geschiedt in achterkamertjes, kondigde de VVD in een vlaag van schaamteloze eerlijkheid aan. Democratie is in theorie mooi, maar de burger moet natuurlijk niet gaan denken dat die ook in de praktijk van toepassing is. Die opvatting bevestigde Bulsing ook tijdens een debat tussen lijsttrekkers, kort voor de verkiezingen. Hij hekelde D66, omdat die landelijk belangrijke besluiten eerst aan de leden voorlegt. Lastig hoor, dat gezeur, vond hij. Zo doen wij liberalen dat niet. Hetgeen gespreksleider Frits Barend de opmerking ontlokte: “Vervelend, hè, die democratie.”

Voordat de VVD vier jaar geleden in de oppositie werd gedreven, was er een college met twee wethouders van die partij. Zelden vergaderden raadscommissies zo dikwijls in het diepste geheim als toen. De beide collegeleden functioneerden als vleesgeworden dichte deuren. Je kunt van het nu verongelukte college (met GroenLinks en D66) veel zeggen, ook ten nadele, maar geenszins dat het niet open en in elk geval voor de pers altijd gemakkelijk te bereiken was. Met een partij die aan burgers – na de verkiezingen – zo nadrukkelijk geen boodschap meer heeft, zal dat moeilijker gaan. Als de nu onder de titel ´openbaarheid´ opgevoerde soap kenmerkend is voor wat ons te wachten staat, zal het de komende jaren moeilijk worden iets van het politieke gekonkel in de onderaardse gangen van het raadhuis op te vangen. Wie in Amstelveen naar de stembus ging, had opnieuw ongelijk. Wat er verder gebeurt? Daar heeft hij niets mee te maken. Misschien heeft de PvdA er in het begin moeite mee die belijdenis te praktiseren. De dictatoriale (VVD) regenten zullen haar het klappen van de zweep der politieke arrogantie wel snel bijbrengen.

Johan Th. Bos

Lees ook:Overbodig
Lees ook:Te laat
Lees ook:Nieuwe coalitie: VVD, PvdA en CDA
Lees ook:PvdA zaterdag in Bovenkerk en Stadshart
Lees ook:College onderhandelingen starten op 13 maart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.