Liberale doorstroming

(Johan Th. Bos)

Als het aan de VVD ligt, zijn alleen bedrijven en rijken welkom in Amstelveen. De schaarse nog beschikbare grond mag in haar visie niet efficiënt worden gebruikt voor goedkope, maar uitsluitend voor dure woningen. Op daarbij passende ruime kavels en omgeven door veel groen. Geen kostbare percelenen voor die asockiale flats flats, maar louter voor villa’s dus. En voor een forse golfbaan. Ook nieuwe ondernemingen, die hier met bedrijfspanden ruimtelijk beslag willen leggen, blijven hartelijk welkom. Het vestigingsklimaat moet voor bedrijven ‘nog aantrekkelijker’ worden. Amstelveense jongeren met (nog) weinig bezit, die zich als starters op de woningmarkt aandienen, dienen op te rotten naar Almere of elders. Want ‘Amstelveen, verdient beter,’ zoals de titel van het VVD-verkiezingsprogramma aangeeft.

Blijkbaar wordt daarmee gdoeld op de goed verdienende elite waarvoor de stevig verder naar rechts opgeschoven ‘liberalen’ de stad willen reserveren. Amstelveen moet het Wassenaar bij Amsterdam zijn. Waarmee die elitaire golfclub eraan voorbij gaat dat de hier zo gewenste bedrijven ook personeel hebben, dat zo dicht mogelijk bij de werkplek wil wonen. En dat die huisvestingsmogelijkheid voor ondernemingen nogal eens een criterium is bij het kiezen van een vestigingsplaats, zoals onlangs een Rabo-rapport nog meldde.

Maar bouwen voor alle lagen van de bevolking is volgens de VVD kiezersbedrog. Zij mikt voor het huisvesten van mensen met lage inkomens volledig op de ‘doorstroming.’ Die is hier overigens nog nooit goed gelukt. De VVD schuwt dus zelf ook het kiezersbedrog niet.

Wie veel geld heeft en in verhouding daartoe lekker goedkoop woont, vertrekt heus niet naar een villa omdat de ondernemersvereniging VVD dat wenst. Bovendien worden dure huizen niet louter door Amstelveners, maar vooral door kapitaalkrachtigen van buiten de gemeente gekocht. Om die stroom op gang te houden, moeten we hier dus wel volop groen, ruimte, een golfbaan en andere elitaire omstandigheden creëren. Dát is de doorstroming waarop de VVD kennelijk écht doelt.

Johan Th. Bos

Lees ook:PvdA houdt bijeenkomst over wonen in Amstelveen
Lees ook:Aantrekkelijk
Lees ook:Golfbaan nu ook vastgelegd in bestemmingsplan
Lees ook:Ook Ouder-Amstel tegen golfbaan in polder
Lees ook:Zeven nieuwe buitenlandse bedrijven in Amstelveen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.