Hooijmaijers verdacht van steekpenningen bouw B’kerkerpolder

Ton Hooijmaijers

De voormalige Noord-Hollandse gedeputeerde Ton Hooijmaijers wordt ervan beschuldigd geld te hebben aangenomen van projectontwikkelaars die woningbouw in de Bovenkerkerpolder willen. Ook zou hij vijf jaar geleden steekpenningen van Fortis hebben gekregen, in ruil waarvoor die de huisbankier van de provincie moest worden. Als dat lukte, zou hij nog meer geld krijgen. In totaal zou aan hem 350 duizend euro zijn betaald. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft hem gedagvaard. Overigens hadden talrijke projectontwikkelaars jaren geleden al forse grondposities in de polder, maar de gemeenteraad heeft tot nu toe bebouwing daarvan steeds tegen gehouden. GroenLinks-fractievoorzitter Sander Mager zei in een tv-reportage in Nieuwsuur donderdagavond ‘geschokt’ te zijn door de beschuldigingen. Samen met zijn vrouw en een Amsterdamse makelaar moet Hoijmaijers (VVD) komende week voor de rechter verschijnen op verdenking van aannemen van steekpenningen, witwassen van geld en valsheid in geschrifte. Hooijmaijers zelf zijn achtstrafbare feiten ten laste gelegd. Russen 2005 en 2009 heeft hij volgens het OM zich royaal laten betalen door projectontwikkelaars en bouwers, waaronder Ballast Nedam. Een wordvoerder van dat bedrijf zei overigens van niets te weten.

Sander Mager

Het OM beschuldigt Hooijmaijers ervan valse facturen te hebben gestuurd via het adviesbureau van zijn vrouw en een nu ook verdachte Amsterdamse makelaar. Op die manier zou hij ongeveer een half  miljoen euro hebben witgewassen. Verder reisje hij met gekregen tickets gratis naar Turkije en Roemenië. De zaak is niet nieuw. Al in 2010 deed de politie invallen bij Hooijmaijers en diverse vastgoedeigenaren. Tot nu toe heeft de ex-gedeputeerde steeds de beschuldigingen tegengesproken. In 2009 trad hij af, nadat de provincie 78 miljoen euro kwijt was geraakt door dat geld te stallen bij Landsbanki in IJsland. Daar lonkte hoge rente, maar de bank ging failliet. Amstelveen raakte daarbij vijftien miljoen euro kwijt, maar daar bleef de wethouder Financiën, Frans Hellendall, zitten. Overigens hebben provincie en een aantal samenwerkende gemeenten, de zogenoemde Noord-Holland Groep, inmiddels veel van het geld terug weten te halen.

Lees ook:‘Amstelveen niet betrokken bij malversaties Hooijmaijers
Lees ook:Gedeputeerde tegen meer banen Schiphol
Lees ook:SP: Hooijmaijers mogelijk betrokken bij Amsteleiland
Lees ook:Gemeente krijgt vijf miljoen voor opknapbeurt Schiphol
Lees ook:Provincie wil fors investeren in overkapping A9

Eén reactie op “Hooijmaijers verdacht van steekpenningen bouw B’kerkerpolder

  1. Ome Kees

    Wie is betaald voor de openstelling van het Stadshart op zondag?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.