Tv-documentaire op basis van film Beschermers Amstelland

De NCRV zendt maandag 5 maart (22.55 uur) op Nederland 2 de documentaire ‘Boeren Burgers Buitenlui’ over de natuur in onder meer de Bovenkerkerpolder uit.  De documentaire is een bewerking van de film ‘Op de bres voor Amstelland’, geproduceerd op initiatief van stichting Beschermers Amstelland door Musch & Tinbergen. De film ging in juni in de Amstelveense schouwburg in première. De tv-uitzending wordt op 20 maart om 13.20 uur herhaald. Stichting Beschermers Amstelland zet zich in voor het behoud van Amstelland als een open en toegankelijk vitaal agrarisch natuurgebied, waarin met respect voor landschap, natuur en cultuur kan worden geboerd en gerecreëerd. Zij streed onder meer – tevergeefs – tegen de komst van een golfcentrum in de Bovenkerkerpolder.  Voor meer informatie zie www.beschermersamstelland.nlDe NCRV schrijft over de film onder meer: “Wie in Amsterdam op de Dam staat is omringd met geschiedenis. Het verleden, bron van verhalen die vertellen wie we zijn, het is te lezen in iedere steen. Als we de rivier de Amstel, waaraan de stad zijn naam en faam te danken heeft,  uit het centrum volgen, komen we in een cultuurlandschap dat niet minder oud is. Als je onder de ringweg doorvaart, zie je het groen van bomen, historische buitenplaatsen en weiden met koeien. De stad ligt opeens op afstand, de lobben van Buitenveldert en Amsterdam Zuidoost lijken een andere wereld, we zijn in het boerenland. Een landschap dat wordt bedreigd door stadse bestemmingsplannen en ‘structuurvisies’.

De documentairefilm Boeren Burgers Buitenlui van Gouden Kalf winnaars Jan Musch en Tijs Tinbergen (Rotvos, 2009) neemt de kijker mee op een unieke tocht door dit prachtige land. We bewandelen weggetjes die Rembrandt graag bewandelde, en belanden voorbij het pittoreske Ouderkerk aan de Amstel in de grootste ononderbroken groene ruimte van de Randstad: duizenden hectaren oer-Hollands polderland, die doen ervaren dat Amsterdam onderdeel is van Holland. Een land waarin de natuur een onverwachte rijkdom heeft, met wolken grutto’s boven de weiden en roepende steenuilen in een boomgaard. We maken kennis met de dynastie van Schaik, een boerenfamilie die al eeuwen lang het Amstelland vorm geeft: een wereld van weiden, sloten en koeien. We zien hun strijd om die natuur te behouden. We maken ook kennis met de rafelranden tussen stad en wei, de paden, wegen, rivieren en moerassen waar de stadjers komen fietsen, wandelen, roeien, skeeleren, vissen en weer even het gevoel krijgen dat ze onderdeel van de eeuwige natuur zijn. We zijn getuige van het verstrijken van seizoenen, van angstaanjagende onweersbuien, loeiende herfstwinden en ontwrichtende sneeuwstormen. Een land waarin de mens rust en ruimte vindt. Maar ook een land dat bedreigd wordt door dezelfde mens, die vanuit de oprukkende wereldstad met bijna een miljoen inwoners en vanuit randgemeentes steeds meer behoefte heeft aan wandelparkjes, golfbanen en parkeerplaatsen. “

Lees ook:Elfde Amstellanddag op 11 juni
Lees ook:Documentairemaker: ‘laten zien hoe mooi Amstelland is.’
Lees ook:Amstelland als groene long
Lees ook:Weidevogels Amstelland op ‘Weidetop’
Lees ook:Amstellanddag op 2 juni

Eén reactie op “Tv-documentaire op basis van film Beschermers Amstelland

  1. azijnpissertje

    Wandelparken???? Wordt daar niet nu op bezuinigd?
    Golfbanen???? Laat een gemeente zich niet ringeloren door zo’n poenpatser als Loogman, waar na gedane zaken je onze volksvertegenwoordigers uitgebreid zien volproppen op een door diezelfde Loogman betaalde receptie. Ondertussen regelt hij ook nog even een betere toegangsweg tot zijn projekt. Wie betaalt eigenlijk die weg? Hij?
    Parkeerplaatsen???? Ja, genoeg, als je kijkt in zo’n wijk als Waardhuizen. Er staat wel 50 cm groen omheen. Vandaar de slogan. “Amstelveen, stad in het groen.”.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.