Tweede leven voor fietswrakken

Het ging de jongeren die het woensdag deden eigenlijk om werkervaring op te doen. Maar en passant zorgden zij bij het leerbedrijf Gewoon Doen aan de Bouwerij (Bedrijventerrein Legmeer) ook voor een tweede leven van gevonden fietswrakken.

Zij namen er vijftig in ontvangst van de gemeente, die ze anders naar een ijzerhandelaar zou brengen voor de totale sloop. Maar nu worden het weer bruikbare fietsen en vergroten de jongeren hun kansen op de arbeidsmarkt.

Volgens begeleider Daan van Schooten bij Gewoon Doen! is dat leerwerkbedrijf bestemd voor mensen die willen werken en leren in een beschutte omgeving. “Zo hebben we een bakkerij en een houtwerkplaats, maken we bussen schoon met het Cleanteam bij Connexxion en blazen we dankzij een tip van Vluchtelingenwerk onze fietswerkplaats nieuw leven in”, vertelt hij. “We willen van drie fietswrakken een goede tweedehands fiets maken die we kunnen verkopen.”

Aan Vluchtelingenwerk wordt overigens een aantal fietsen binnenkort als dank voor de tip geschonken. De onbruikbare materialen gaan uiteindelijk naar de ijzerhandel. Van de plaatselijke ondernemers krijgt de organisatie ook afgedankte materialen, zoals houten pallets. Daar maken de jongeren nieuwe meubels van die hun weg vinden naar terrassen van horecaondernemers.

Fiets in de kringloop

Jaarlijks belanden er veel fietsen op de afvalberg, terwijl zij nog bruikbare onderdelen hebben. In Amstelveen gaat het om zo’n 350 fietswrakken die lange tijd ongebruikt op een plek staan. Medewerkers van Team Handhaving bevestigen een sticker met het verzoek of de eigenaar de fiets wil verwijderen. Na enige tijd halen ze de wrakken weg en gaan die naar een opslag. Volgens BBA-wethouder Peter Bot (Duurzaamheid) heeft de gemeente afspraken met een bedrijf dat van nog bruikbare fietsonderdelen nieuwe fietsen maakt. “Zo houden we dus ook materialen van de resterende fietswrakken in de kringloop. Die worden opgeknapt tot een goede tweedehandsfiets.”

Beide bedrijven werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en leiden die op tot ervaren fietsenmakers met verstand van zaken en goede vooruitzichten op een (betaalde) baan. Bot: “Ze zien bruikbare grondstoffen in producten die anders op de schroothoop belanden. Goed voorbeeld van duurzaamheid in brede zin zoals het college van B en W dat graag ziet”.

 

Lees ook:Gemeente ruimt fietswrakken op
Lees ook:Campagne tegen smartphone op de fiets
Lees ook:Duofiets proberen bij Alleman en Huis a.d. Poel
Lees ook:Al 25.000 deelnemers ‘fiets telweek’
Lees ook:Leveranciers gemeente moeten werkloosheid helpen bestrijden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.