Boekhandel Venstra ‘Ondernemer v.h. Jaar’

Vlnr: Remco Houtepen en directeur Pier Rienks van Venstra, wethouder EZ Maaike Veeningen, Margriet Rienks en Maaike Rienks.

Boekhandel Libris Venstra aan het Stadsplein is de Amstelveense Ondernemer van het Jaar 2017-2018. Wethouder Maaike Veeningen van Economische Zaken (D66) reikte de daarbij behorende onderscheiding dinsdag in de bomvolle PR-zaal van KPMG uit aan directeur Pier Rienks. Het bedrijf was eerste geworden van de vier genomineerden in de categorie ondernemingen met minder dan 50 medewerkers, maar kreeg ook de ultieme prijs van alle tien deelnemende bedrijven.

Venstra, waarvan eerder Remco Houtepen tot boekverkoper van het jaar werd uitgeroepen, wordt afgevaardigd naar de verkiezing van de Ondernemer van het Jaar van Noord-Holland 2018. De boekhandel op 800 vierkante meter is een echt Amstelveens bedrijf, met zijn tijd meegegaan, sluit aan bij allerlei maatschappelijke ontwikkelingen, onder meer in het onderwijs, en heeft een horeca-afdeling waar men elkaar ontmoet, zei Veeningen. Een bedrijf ook dat toekomstgericht en een persoonlijke aanpak combineert met een toekomstvisie voor zichzelf en de branche, vind de jury eenparig. Veeningen: “Een plek om je thuis te voelen, met enorm betrokken medewerkers, die altijd tekst en uitleg willen geven. Een heel terechte winnaar.”

Hippe winkel

Rienks: “Wij willen een hippe winkel zijn, waarvan Amstelveners zeggen: Ik wil hier nooit meer weg. Dat doe je tegenwoordig niet alleen met boeken en met de klassieke boekwinkel. Wij hebben speelgoed aan ons assortiment toegevoegd en haalden ook horeca naar binnen. De mensen spreken bij ons af en snuiven er cultuur op. Ondernemerschap is ook iets nieuws doen. Het is ons gelukt zowel de boekhandel als de detailhandel in het algemeen weer hoop te geven.”

Grande Finale

Kok Advies kreeg uit handen van Ger Loogman de publieksprijs

Tijdens de zogenoemde Grande Finale van genomineerden van meer dan honderd aangemelde ondernemingen werd ook de publieksprijs bekend gemaakt. Die was afhankelijk geweest van stemmers online en ging in dezelfde categorie als Venstra naar Kok Advies (verzekeringen, hypotheken en financieel advies), een bedrijf dat de leuze meevoert ‘Leef je leven met financiële rust’ en uitermate in de smaak valt van trouwe cliënten, getuigde spontaan een van hen in de zaal. Ger Loogman, zelf uitgeroepen tot ondernemer van het jaar in Noord-Holland en daarvoor van Aalsmeer, reikte de prijs aan kok uit. “Jullie hebben het verdiend”, zei hij tot de medewerkers op het podium. Overigens eindigde Venstra ook in categorie publieksprijzen op de tweede plaats. In totaal stemden 4600 mensen voor de publieksprijzen.

 Centralpoint.nl

In de categorie MKB vanaf 50 werknemers werd Centralpoint.nl van drie genomineerden de winnaar. Volgens de jury onderscheidt dit bedrijf zich ten opzichte van de andere genomineerden met een unieke communicatie naar klanten, een bewuste keuze om ondanks de omvang Amstelveens te blijven en zijn succesvolle groei in de afgelopen jaren in een branche waar de concurrentie groot is en eigenheid een steeds belangrijker onderdeel zal worden.

 Startups

De winst in de categorie Startups ging naar het in de financiële sector actieve Sparkholder. Volgens de jury een onderneming die

Directeur Pier Rienks van Venstra (lijsttrekker voor het CDA) is dolgelukkig.

het aandurft om haar eigen branche te ontregelen en door strategische samenwerking haar doel bereikt. Met een serieuze en gedreven instelling biedt Sparkholder een uniek concept binnen het MKB. Andere genomineerden in die categorie waren Fan Based (hulp bij een maatschappelijke carrière van topsporters) en Funcenter Amstelveen (dat onder meer Poel’s Up, het zwembad in de Poel, exploiteert.

Werkgelegenheid

Aan het begin van de avond onderstreepte burgemeester Bas Eenhoorn het belang van ondernemers voor de lokale economie en werkgelegenheid. “Als jullie er niet zouden zijn, was de werkgelegenheid niet zoals nu”, zei hij. Eenhoorn meldde graag de komende maanden bij bedrijven op bezoek te komen en gemakkelijk telefonisch is uit te nodigen. “Ik was de eerste burgemeester in Nederland die zijn 06 nummer op een website liet zetten. Dat is soms wel eens lastig als ’s nachts een inwoner last heeft van lawaaioverlast van de buren en denkt: Kom laat ik de burgemeester eens bellen. Maar ik vind dat overheid en ondernemers elkaar moeten kunnen vinden.”

ZZP

Directeur Darshan van Egmond van Ondernemersvereniging Amstelveen, die samen met de gemeente de verkiezing organiseerde, zei dat er over twee jaar een categorie bij komt: Die van de ZZP’ers, van wie het aantal groeit.

De focus van de verkiezing van de Ondernemer van het Jaar ligt bij het MKB. ‘Het doel is ondernemingen in Amstelveen te stimuleren zich te presenteren en aan te zetten tot een duurzame, innovatieve en creatieve invulling van het ondernemerschap’, zegt de OA. Meer informatie op www.ovhj-amstelveen.nl.

 

 

 

 

Lees ook:Stemmen voor ondernemer van het jaar
Lees ook:Finale Ondernemer van het Jaar bij KPMG
Lees ook:Verkiezing A’veense Ondernemer van het jaar
Lees ook:B&W bij finalist ondernemerswedstrijd
Lees ook:Verkiezing superjuffie of supermees

2 reacties op “Boekhandel Venstra ‘Ondernemer v.h. Jaar’

 1. Frank Bikker

  Venstra van harte gefeliciteerd. Jullie zijn een baken van algemene ontwikkeling en cultuur voor iedereen in deze gemeente met jullie boeken ,dichtersavonden en lezingen/signeersessies van schrijvers.

  Dat dat Poels Up nog genomineerd is , ontgaat mij helemaal . Die gesubsidieerde badkuip hadden ze mij gelijk bij het begin al af mogen zinken.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Heikneuter

  Hè Maaike staat er weer tussen! Wat heeft zij nu voor deze bedrijven betekent ? Ik denk niets. O nee, is niet waar . Ze heeft ze een bos bloemen mogen geven op kosten van de gemeente.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.