B&W tussen de wijnen

Deze week bij wijnkoperij Henri Bloem aan de Amsterdamseweg dus. B & W, die geregeld buiten het raadhuis vergaderen,  brachten er – wat heet – een werkbezoek. Samen met andere winkeliers aan deze weg wordt gekeken naar het oprichten van een bedrijfsinvesteringzone (BIZ). Als de meeste ondernemers in het gebied daaraan meedoen, zijn de andere automatisch verplicht een investeringen mee te betalen.

Henri Bloem is een franchise-organisatie met diverse vestigingen in Nederland. Sinds oktober 1995 is die gevestigd in een historisch pand in Amstelveen, dat dateert uit 1924. Onder het pand bevindt zich een wijnkelder die via de centraal in de winkel gelegen trap te bereiken is. In verschillende nissen liggen wijnen op fles te rijpen.

Het college kreeg een rondleiding door de winkel. Daarnaast werd dus gesproken over de mogelijkheden van het oprichten van een BIZ aan de Amsterdamseweg. Een BIZ houdt in dat bedrijven in winkelgebied, kunnen samenwerken door middel van investeringen in vooraf samen vastgestelde onderwerpen als bijvoorbeeld veiligheid, publiciteit en uitstraling.

 

 

Lees ook:Henri Bloem genomineerd voor ‘Beste Wijnwinkel’
Lees ook:Romantisch concept en nieuwe locatie Siebel
Lees ook:B&W tussen de fietsen
Lees ook:GroenLinks bezorgd over luchtkwaliteit school Dr. Schaepmanlaan
Lees ook:Reconstructie parkeerterrein Overburg

24 reacties op “B&W tussen de wijnen

 1. frank

  En is het nog een vrolijke boel geworden?
  Wanneer gaan ze eens keer mee met een wijkverpleegkundige. Of met een intake-gesprek met een ouderendeskundige. Of naar iemand die zit in de schuldsanering?

    /   Beantwoorden  / 
  1. PeterPC

   Oh, je mocht niet mee. Gezien je zure opmerking.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Rotary-vriendje

    PC, heb JIJ het nou over zure opmerkingen ? hahahahahahahahahahaha

      /   Beantwoorden  / 
   2. frank

    Ik drink groene thee. Dat weet je. Ik denk dat ze veel meer aan jou aan hadden gehad bij een bezoek aan een dergelijk soort toko.

      /   Beantwoorden  / 
 2. Rotary-vriendje

  Kijk ! Zo kennen we het vrije liberale Amstelveen weer.

  “Als de meeste ondernemers in het gebied daaraan meedoen, zijn de andere automatisch verplicht een investeringen mee te betalen.”

  Dat is het nadeel als je iets quote van JB. Je kopieert zijn taalfouten ook mee !

    /   Beantwoorden  / 
 3. ma

  Drank maakte toch meer kapot dan je lief was,dus omdat een paar kneusjes een ander iets op willen dringen,moet dat bij een dranken bedrijf beslist worden,doen ze in het europeseparlement ook eerst zuipen dan stemmen stelletje kneuzen

    /   Beantwoorden  / 
 4. tegen stemmer

  Ja ja straks mooie verlichte straat,alleen klanten blijven weg omdat ondernemers hun prijzen moeten verhogen,omdat een stelletje achterlijke weer iets in hun schild voeren,omdat hun eigen zaken slecht gaan,nou bink en bloem succes straks de meest gehate winkeliers van de Amsterdamseweg,eigenschuld andere op kosten jagen zal jullie ook raken onze klanten blijven weg maar van jullie bedankt vast mocht het doorgaan.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Frank Bikker

  Nog nooit een ondernemer geweest, maar is het niet een beetje vreemd dat als een zeker percentage middenstanders heeft besloten om iets te gaan doen, dat de anderen gedwongen zijn om mee te doen? Is dit soms het principe van de vrije markt of van de grootste bek/ portemonnee?

    /   Beantwoorden  / 
 6. tegen

  Biz is een ziekte om ondernemers op kosten te jagen.stop deze onzin ondernemers zijn straks veel duurder uit door gemeente bemoeienissen .

  hier even de nadelen op rij
  1. OZB OPSLAG
  2.recaclame belasting
  3.naast biz bijdragen dient er ook contributie betaald te worden
  4.verplicht mee doen
  5.gemeente rekent 2,5 % inningskosten
  6.subsidie na 5 jaar zelf betalen kosten ondernemers gemeenten haalt handen weg
  7.eventuele herindeling straat moet open geen inkomsten door werkzaamheden
  8.daadwerkelijk hebben we straks een nette straat zonder klanten maar wel mooie verlichting
  9.neem ook effe kijkje op Centrumxl.nl
  10 wees verstandig stem NEE
  Laat je als ondernemer niets dwingen omdat het bij de andere ondernemer slecht gaat omdat deze te grote investeringen heeft gedaan en er nu niet meer uit komt.

    /   Beantwoorden  / 
 7. KGB

  Op diverse punten een pittige drempel liggen in de weg tegen het voortrazende verkeer en klaar is Kees. Bij AH wordt het al kritiek met auto’s en fietsers.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Mark

   Hele biz gewoon opdoeken zij zijn de drempel ik ben tegen biz geen verrijking en verrassingen

     /   Beantwoorden  / 
 8. Mark amstelveen ink

  Gisteren avond vrouwtje met een leuk smoelwerk bij me geweest om mij ook om de tuin te leiden,en warm te maken voor hun mooie plan BIZ,nou geloof me met een mooi smoelwerk en een heerlijk lijf kan je mij niet inpakken,de feiten blijven het zelfde BIZ gaat de ondernemer op kosten jagen waar vele geen winst aan hebben,er zullen best wel een paar ondernemers zijn die dit graag willen,ten kosten van andere kijk maar naar het stadshart daar waren ook veel mooi plannen,nu komen er alleen maar kijkers en meer leegstand,winkelend publiek Let nu ook op de centen,word je duurder gaan ze elders,BIZ brengt schade aan de ondernemerstart op langer termijn kosten worden hoger,veiligheid word er niet beter op,tevens moet de gemeente zorgen dat het veilig is maar dat kunnen ze niet ook niet met meer geld van ondernemers, criminelen slaan onverwacht toe daar kan je je niet tegen beveiligen,schoon houden van winkel gebied is taak van de gemeente daar betalen we al genoegauw belasting voor,ook gezamenlijk geld inleggen vrijwillig of verplicht is geen goede zaak gemeente heft daar 2.5 procent van wat natuurlijk diefstal is wij hebben immers over ons geld al belasting afgedragen,en toch proberen ze het door te drammen omdat er iemand tussen zit die hier financieel beter van word,gratis bestaat niet meer,ook word onze leefbaarheid aangetast ,nu worden vele zaken gedoogd waar straks boetes opstaan,ik kan zo nog wel effe doorgaan,maar wil alleen maar zeggen open je ogen kijk verder voor uit laat je niet misleiden door mooie praatjes,kijk ook effe op Centrumxl daar staan ook vele nadelen en dat er ook een aantal BIZ zijn opgedoekt terwijl zij ook blij gemaakt werden met een mooie lege straat zonder publiek en hoge kosten.
  Ik zeg nee tegen BIZ

    /   Beantwoorden  / 
 9. Robert van Waning

  Tegenstrijdige geluiden. Ik zocht BIZ op het internet en las:

  “Een BIZ is een uniek instrument voor ondernemers en vastgoedeigenaren om de kosten voor het verbeteren van de kwaliteit van winkelgebieden of bedrijventerreinen om te slaan over alle belanghebbenden en zo de basis voor de samenwerking te verbeteren. Voorwaarde is wel dat een meerderheid van degenen die mee betalen met de BIZ instemmen. De gemeente faciliteert de BIZ-organisatie door de bijdrage aan de BIZ te innen en controleert de gang van zaken.”

  Dat klinkt niet gek. Het is goed als bedrijven samen hun gemeenschappelijke belangen behartigen. Ik weet echter uit ervaring dat sommige daar dan meer van profiteren dan andere en ook dat het kan leiden tot veel tijdrovende vergaderingen en onverantwoorde uitgaven.

  Medewerking van de overheid valt in de praktijk tegen, omdat ambtenaren en ondernemers op verschillende planeten leven.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Mark amstelveen ink

   Mooi geschreven ik ben tegen een BIZ ,een ambtenaar met een plan,kan je beter in de vuilnisbak gooien geen van hen kan het echte leven op straat niet gaat uit een boekje vaak maken ze meer kapot.

     /   Beantwoorden  / 
 10. Anne groen

  Beste allemaal
  Mijn naam is Anne Groen,ik woon al vele jaren aan de Amsterdamseweg.
  Ik heb in al die jaren al ondernemers zien komen en gaan,velen zijn nog aanwezig.
  Ook heb ik een paar grote spelers zien komen waaronder natuurwinkel die zijn intrek nam in het voormalige Albert Heijn pand. Albert Heijn is verhuisd naar de over zijde, dan heb je de lidl en binkfietsen.
  De grote spelers hebben het meeste belang bij een BIZ,zij zijn namelijk degene waarvan de ogen groter waren dan ze aan konden,nu zien ze dat het niet best gaat met hun onderneming.
  Nu willen ze de kleine ondernemers dwingen om mee te doen om straks meer klandizie te vergaren.
  Maar met het opzetten van een BIZ komen er niet meer klanten, maar wel vele kosten voor de kleine ondernemers.
  Kijk eens naar Koninginnedag wat nu koningsdag is geworden. Altijd geweldig georganiseerd door Abina,daar komen duizenden mensen op af,maar daarna niet meer klandizie. Dus ja, ik snap de commentaren van de kleine ondernemers wel. Mijn man is jaren ondernemer geweest en ook vaak tegen dit soort stenen aangelopen. Wees wijs, denk 10 keer na voor u met BIZ in zee gaat.
  Een verontrustenden bewoner.
  Grt Anne

    /   Beantwoorden  / 
 11. Mavis

  Ha ha kijk hier een goed voorbeeld Biz oprichten maar gemeente laat je wel in de kou staan ,want die wil nog meer geld verdienen aan vergunningen,het draait allemaal om geld.
  Ondernemers haarlemmerdijk zijn nu slachtoffer gemeente,zijn wij straks de volgende,ik denk het wel.
  Kleine ondernemers zijn slachtoffer van grote spelers,en worden gedwongen mee te doen aan hun eigen ondergang,gemeentelijke bemoeienis haalt gezelligheid weg uit winkelgebied.
  STOP BIZ

  Volgens de ondernemers zijn ze onmisbaar. Maar volgens het stadsdeel ontsieren de vele luifels het straatbeeld. Bovendien was het al veel langer verboden, maar werd er tot nu toe simpelweg nooit gecontroleerd.

  Ton Pouw van slagerij Pouw kan er niet bij. “We hebben fotomateriaal teruggevonden van 1965 en er zit hier al een slagerij vanaf 1902. Al die tijd heeft er wel wat gehangen. Dat heb ik ook bij de gemeente gemeld. Maar ze willen niet luisteren.”

  Ook Marco Groenewegen van Zoet en Hartig is verbolgen. Hij wijst erop dat de zonwering absolute noodzaak is: “De zon staat van 12.00 uur tot 20.00 uur ‘s avonds op onze winkelruit. Je kan je wel voorstellen wat dat doet met onze chocolaatjes. Alles smelt gewoon. De gemeente is langs geweest en zei dat alles er prima uitzag. Twee dagen later kreeg ik een brief waarin stond of we hem vóór 15 augustus van de gevel wilden halen.”

  Het stadsdeel zegt dat de luifles in principe verboden zijn, toch zegt stadsdeelvoorzitter Boudewijn Oranje dat niet alle hoop verloren is voor de winkeliers. “De regels zijn vastgesteld. Ze mogen een vergunning aanvragen en ik zal zelf beoordelen wat we daarmee doen.”

  Slager Pouw is iets stelliger. “Je kan beter een busje ME meenemen, want ik laat dit niet zomaar gebeuren. Ik ga strijdend ten onder, al moet ik de landelijke politiek erbij halen. Hij gaat niet weg!”

    /   Beantwoorden  / 
 12. Frank

  Ik kan me heel goed voorstellen dat die hr. Groenewegen op zijn zachtst gezegd zeer verbolgen is. Zijn hele etalage wordt zo verpest. Juist de kleine middenstand zorgt voor de couleur locale , niet een Lidl en een AH. Die grote zaken zijn door het hele land hetzelfde . Tevens leveren de kleine middenstanders juist net die kwaliteit en werkgelegenheid die die grote zaken niet kunnen leveren. Een mix is ook veel aantrekkelijker voor de consument. Het 1 trekt het ander aan, maar zo jaag je de kleintjes op kosten, die veel kwetsbaarder zijn. Waar is trouwens het axioma waar de overheid zo graag mee schermt , dat het midden en kleinbedrijf de aanjager van de economie zijn. Zo werk je ze toch alleen maar tegen?

    /   Beantwoorden  / 
   1. Frank

    Hetzelfde geldt eigenlijk gedeeltelijk voor het Stadshart, waar UR alles wil bepalen voor iedereen, vanwege het feit dat zij alleen in een hoge beursnotering zijn geïnteresseerd . Zij zijn eigenlijk een communistisch winkelstaatje , waarbinnen geen vrije markt bestaat. Sorry is een terzijde.

      /   Beantwoorden  / 
    1. gerben

     Dank voor de les.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Frank

      Nog iets anders te melden dan dit soort dronken keutels?

        /  
     2. gerben

      Geef het volk brood en spelen.

        /  
   2. Robert van Waning

    Frank, UR is – net als alle zaken aan de Amsterdamseweg en elders – inderdaad gericht op het maken van winst.

    Als UR geen eigenaar was van het winkelcentrum Stadshart, dan was een andere (buitenlandse) investeringsmaatschappij dat geweest. Het is niet zeker dat dat beter zou zijn. Daar komen we wel achter als de gemeente UR blijft tegenwerken.

    De winkels hebben de vrije keuze om de hoge huren te betalen of niet. Dat is marktwerking. De kleine en interessante winkels worden zodoende verdrongen. Dat is inderdaad erg jammer, maar het zelfde zou in de Amsterdamseweg gebeuren als die wél aantrekkelijk was geweest voor kapitaalkrachtige bedrijven.

    Wil je dat de overheid winkels gaat subsidiëren of zelf gaat exploiteren?

    Waar ik mij zorgen over maak is dat door de overkapping van de Rembrandtweg (de ‘Wintergarden’) straks tussen de Van Heuven Goedhartlaan en het Cobra museum geen fietsroute zal bestaan tussen Noord- en Zuid-Amstelveen. Hiervoor moet iets bedacht worden.

      /   Beantwoorden  / 
 13. Mark amstelveen ink

  Gemeente kijkt hoe de ondernemer gaat overleven,gemeente kijkt alleen hoe ze geld binnen kunnen halen,en dan zijn er van die zielen die in eens heil zien in een BIZ,ze huren een lekkere wij in om de ondernemer warm te maken met mooie voorstellen en ideeën .
  Waar eigelijk elke bewoner en winkelier al lang belasting voor betalen.
  Stadshart is mooi voorbeeld zouden ook meer klandizie krijgen,nu gaat de consument naar hoofddorp waar het vrij parkeren is en stuk goedkoper,omdat de ondernemers niet teveel op hoge kosten worden gejaagd.
  Ik zeg nogmaals laat amsterdamseweg zoals het is,trap je in een BIZ zit je straks ook nog betaald parkeren,en geloof me dan is het klaar mensen blijven massaal weg,ik zie het bij mij in Amsterdam Noord buikslotermeerplein zou nooit betaald parkeren komen,nou het is er gekomen helft van publiek blijft nu weg.
  Krijgen we hier ook als ze dit door zetten.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.